• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

въпрос за експеримент

Започната от danodanev, 13.11.2017 16:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danodanev

13.11.2017 16:18 Last Edit: 14.11.2017 12:34 by danodanev
Здравейте направих един малък соленоводен аквариум във него съм сложил един голям нагревател и вътрешна помпа 1200 литра на час аквариума е 25 литра имам няколко въпроса.
1.камъните са от черно море били са живи преди време като съм ги извадил сега не знам седяха на сухо доста време има ли шанс да се съживят
2.филтъра беше в сладководен аквариум в него има гъба и пемза тези бактерии където са в него стават ли соленоводен или не стават
3.във водата съм сложил 700 грама морска сол от магазина достатъчно ли е или е много знам че казват че тя не става и тем подобни но това е експеримент водата е 26 градуса непрекъснато
не искам да нищо специално целта на цялата хамалогия е да заприлича на риф няма да слагам риби корали или ако слагам риби си мисля за няколко молинезии прочетох че живеят в солена вода и може рачета и охлюви след време.
това което искам да стане е по камъните да започне да расте коралин и всакакви видове водорасли червени кафяви зелени всякакви тези които приличат на корали не знам как се казват предполагам че ме разбрахте какво целя.Няма да слагам съмп канистър нищо технологично защото четох че нано риф си е абсолютно достатъчен за да стане някаква система не ми трябва да е стабилна просто да прилича на риф. И последно трябва ли нещо друго да направя допълнително и ако трябва какво как да ги завъдя тея водорасли как да съживя камъните някакви специални бактерии или за водораслите от някъде да намеря спори това е. Поздрави!

това е аквариума преди 2 дни е пуснат.

https://s17.postimg.cc/f7863ym73/23600102_1492231034206886_79190806_o.jpg


Публикациите са слети: 14.11.2017 12:34

Нещо няма сговорчиви тука. :-D :-D :-D :-D поне ме критикувайте  :-D :-D :-D

trex700e

Здравей.
Имай предвид, че аз също съм фен на експериментите и съм правил доста-много от тях са развенчали мита, че морски аквариум трябва да се прави с всичко топ качество (Не, че не е по-добрия вариант).
В твоя случай, мисля че малко или много е обречен експериментът- некачествени, камъни, некачествена сол , грундът даже не си го коментирал. Филтърът изглежда на китайски, не съм сигурен, че е пригоден за солена вода. Заради тези неща не съм сигурен, че ще ти се получи -еле пък коралинът. Започвайки с него :
1. За да има коралин ти трябва камъче или нещо , което вече има коралин...как иначе ще се появи ?! 2. Коралинът е АДСКИ чувствителен към параметри и светлина-виждал съм много фърст таймери да си убиват коралина, заради липса на усет за светлината.
Коралин се развива при достигнати и стабилизирани параметри , най-вече на Магнезия. Самото достигане на оптимален магнезий, дори и с качествени неща е малко пипкава работа. А ти дори нямаш соленомер за достигане на оптимална соленост ...да не говорим тестове , добавки.
Първо си купи някой качествен камък , някаква качествена сол и бактерии/за подобен експеримент ти трябва Коралензухт,но понеже няма от къде да си вземеш, най-добре нещата на Мокроб лифт/. В сегашният вид на нещата дори да сложиш камък имащ коралин, ще умре за около 1-2 дена.

Макроалги (ако това търсиш) не знам къде можеш да намериш-има по немски сайтове, но заради студеното време няма да ти изпратят.

Светлината ...няма да заприлича на риф с тази светлина .

Имаш тежки пропуски в началното си самоограмотяване досежно това "как се прави морски аквариум" ! Съветвам те да зачетеш темите в раздела, особено закачената за нано рифови аквариуми.

Ето една тема с това, което искаш. Разбира се, момчето има огромни познания по темата , както и по биология , с този аквариум просто си прави кефа да си докаже, че може и така. Неговото оборудване е минимумът като техника, според мен, за да бъде успешен подобен експеримент.
https://www.nano-reef.com/featured/2016/brad908-r114/

Морската акваристика е малко по-изчанчена акваристика-болшинството запалили се са преди всичко еколози,стремящи се към оптимални условия . Благородното на цялата работа е, че един вид опазваме рифовете, стремейки се да запазим и размножим в домашните морета закупения от нас добитък. В смисъл има си философия, на чиято база да се изръсиш с една инвестиция в началото -и финансова и като добиване на знания. Лошото е, че в началото е малко в повече, но ...не купиш ли минималното си обречен на тежки разочарования.
Имаш две правилни неща в подхода-да започнеш от нано аквариум (щото ако започнеш от 200 литров ти трябват два бона +) , както и стремежът първо да развъдиш коралин и други алги.

Надявам се да не те обидя с поста си, но ти казвам истината.

danielm

Радостно е, че все още има кой да напише такъв пост ...

danodanev

не ме обиждаш точно нещо такова исках да чуя и благодаря за критиките а иначе пясъка демек камъните на дъното са зеолит и преди да прочета какво си написал вече взех един жив камък с коралин и е пълен с животни чевей всякакви много различни видове охлюви и има някакво животно в една дупка в камъка където се показва с едни черни като на таралеж седи малко вее се и изведнъж рязко се прибира не знам какво е и пак благодаря за нещата където ми каза вече съм го сложил тоя камък вътре каквото стане стане надявам се все пак нещо да стане  :-D

trex700e

Вземи поне истинска сол рифова , осмозна вода от Лидл , големите туби, след което объркай както е посочил производителя на сол, че да имаш истинска вода за соленоводен аквариум....колко литра е аквариумът? Нямаш ли някой френд с голям рифов аквариум да ти даде водата, която сменя ?

Зеолитът най-малко ти трябва -по-добре да е голо дъно, докато му намериш истински пясък....ако те дразни голо дъно си изрежи една бяла пвц плоскост.

НЯМА КАК да добиеш какъвто и да е живот в морски аквариум без снабдяване с кислород-само филтърчето няма да ти свърши работа,разтварянето на кисорода в морска вода е изключително трудно. Ако намериш окачаем филтър ще ти свърши добра работа.


danodanev

ок разбрах иначе сложих по силна лампа 45 вата и знаеш ли какво е това на камъка излиза и се прибира

а сега изглежда така аквариума


https://s7.postimg.cc/afg4hdgyz/23660187_1494033297359993_1504825762_o.jpg

trex700e

Не се вижда много, но прилича на перест червей.
Защо по-силна лампа? По-скоро някаква крушка , предназначена за морски аквариум (доколкото това е възможно).
Ако оставиш така нещата -всичко ще умре по живия ти камък, което ще доведе до бум на фосфати и силикати , не че с тези черноморски камъни и сега няма бум.

Пробвай както си го наумил, щом ти се занимава, но...:(
Успех!

danodanev

Здравейте минаха 5 дни и всичко е перфектно водата е кристална всичко е живо включително и коралина



като помериша водата мерише на море една свежа миризма на море иначе си говорих с един възрастен човек той ми каза че това ще стане след нова година ще мога да отглеждам всичко в този аквариум само трябва през 2 седмици да сменям солта за да освежавам всички нужни вещества той ми каза че специалното сол е синтетично а тази е натурална всичко което го има в специалната го има и в тази само че там има някои елементи които са по концентрирани и друго всичко се приспособява към различни условия не знам дали знаете но човечеството знае много повече неща за космоса от колкото за океаните това мисля че е доказателство че така става ще видим след месец два три но за сега се получава и мисля че много добре. И този човек ме посъветва да слагам малко храна за рибки във водата като започвала да се разлага бактериите се хранят

trex700e

19.11.2017 15:05 #8 Last Edit: 19.11.2017 19:54 by trex700e
Това ще стане идеална тема как не се прави морски аквариум. Такива има периодично, но признавам , че със съдържание "става със сол за опесъчаване и кисело зеле" повече от две години не е имало.

За да има реципрочност, аз ще бъда на страната на науката в диспута. :-)

Какво е експеримент? В Статистиката /и делът и в Екологията-Прогностиката/, експеримент имаме , когато променливи биват манипулирани, с цел да постигнем повече от един възможен сценарии. Когато има голяма вероятност всичко да завърши по един единствен начин(другите начини са химера), тоест експериментът от началото е ясно , че ще е с плачевен край-говорим за елементарно събитие, и нямаме експеримент.



За Зеолита, че съм го пропуснал миналия път.
Аз също искам да си купя зеолит от някоя кариера за 8, 20 /чувала ,но уви, набутвам се за коралензухтския.Има много видове зеолит ,но това, което е направило Коралензухт милионери е , че с много експерименти правят система , която използва зеолит и още 30 добавки, който  измества поглъщането на амоний . Без да засяга Калция,без да отделя Алуминий и Силикати.
Вие помните ли бедните години, когато котешките тоалетни (чист зеолит) ги даваха да се промиват с осолена вода и стават като нови?
Поставянето  на зеолит от 4,30 за чувал само ще влоши нещата -ще погълне известно количество Калций и ще се запълни. Ще се отдели Алуминий и Силиций , защото зеолита е точно това в състав.
Всички, които са виждали зеолит знаят, че неговите пори са пренебрежимо малки и не става за субстрат за полезни бактерии. Те и за това Коралензухт карат колегите да си купят реактора-логиката е, че ако зеолита се джурка няма да настъпи такова заселване и запълване на малкото пори и ще го държи ефективен по-дълго.

За коралина-не знам по какво се съди , че е жив -ами то и в пазара има техника на колеги , която от две години е извън всякакъв допир с вода, преди това е измита с препарат и въпреки това е цялата в лилави коралинови алги , но да се говори, че са живи...

"Един възрастен човек ми каза , че след Нова година ще мога да отглеждам всичко в този аквариум" аз не бих заложил на него. Това малко като посещение при знахар от Родопите звучи и не мога да го приема . :-) :-D


http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/vnimanie-solenovoden-akvarium!/





danodanev

ще видим какво ще стане иначе тези неща където ги казваш са така но аз не мога да се съглася че в океана всичко е така там има много фактори които могат да влошат нещата и всичко да умре ама не умира пример представи си да завали киселинен дъжд примерно или нещо друго това значи всичко да умре ама не умира тези всички неща са много интересни но аз мисля че ще стане и  така както аз опитвам всички казват няма да стане защото еди кой си бил казал така или защото тестовете показвали че няма да стане или защото е противоположно на всички теории които пак някой ги е казал. някой опитвал ли е за да знае че няма да стане никой всички повтарят едни и същи неща че няма как да стане  :-D :-D :-D :-D и се започва защото камъните не са качествени защото солта не е качествена и тн и тн какво значи не качествена билогичен продукт а иначе синтетичната където е изкуствено създадена е много качествена , според мен това е един балон създаден с цел печелене на пари много добър маркетинг може и със него може и без него силикати фосфати и тем подобни ще ги има вътре и пак ще съществува всичко вътре червейте умирали да ама не всичките червей са живи по тоя камък където сложих

trex700e

Лично аз към разни конспиративни сценарии "как всички ни мамят", "как ни тровят с храната ДС, Илюминатите и капиталистите от фармацията" нямам никакъв афинитет.


Иначе , ерзацирането в морската акваристика го има много от преди аз да се занимавам, дори в бг. форумите. Всеки търси вариант да мине тънко-то ни е в природата и на база това са се случили редица рационализации. Но отдавна подобни експерименти са направени и сме стигнали до съответните изводи. Отдавна тези сценарии са изпробвани и доказани. Защо да се връщаме в каменната ера?! Трябва първо четене-за предпочитане на важните теми във форума . Ето темата за солта:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/stava-li-morskata-sol-za-hranitelni-celi-za-morski-akvarium/

Има още много теми, в които това със морската сол е пробвано и не е довело до нищо хубаво. Това в отговор на твърдението, че никой не е пробвал. Иначе да сравняваме океана с локви по 100 литра....пробвай като ти се занимава , аз мисля, че можеше да стане нещо примерно с истинска сол, читав бейс рок и някой жив камък, но така...и с този зеолит .....

Danyel

http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/more-v-gradinata-lud-umora-nyama!/?all
Виж тази тема. Тук Киро се опита да направи нещо подобно, но доста по голямо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

pl86

Може да видиш експеримента с който аз започнах:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/solenovodniyat-nano-diy-akvarium-na-plamen/

Доста неща научих от него, а инвестицията беше минимална, все пак мисля че няма как да минеш бе абсолютно никаква инвестиция както си тръгнал ти.
Най-важното което научих е:
задължително осмозна вода и хубава сол, подобре по-малко смени с хубава сол и осмозна вода отколкото чести с гадна сол и вода от чешмата

Коралина ти изглежда лилав, но това не значи че е жив или че ще расте.
А колкото до параметрите на водава в океана ...  всички забравяме колко много много вода има там и каквото и да се случи (буря, киселинен дъжд  ...) е .. както се казва "Капка в морето"

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

danodanev

аз като гледам на теб ти се е получило много добре

Nebunu

Следя темата въпреки че не разбирам от морски аквариуми, интересна е. На колегата му се е получило защото е ползвал качествени камъни, качествен пясък, качествена сол, направил съмп за акваирума и.т.н. Тези са най важните неща при стартиране явно, а при тебе ги няма.

Определено искам да пробвам и аз нещо подобно някое ден и определено научих няколко нещо от тази тема. Успех с аквариума  :-)

Similar topics (5)

7689

Публикации: 11
Прегледи: 5399

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7250

45190

Публикации: 2
Прегледи: 2271

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39736