• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 18:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

въпрос за експеримент

Започната от danodanev, 13.11.2017 16:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danodanev

13.11.2017 16:18 Last Edit: 14.11.2017 12:34 by danodanev
Здравейте направих един малък соленоводен аквариум във него съм сложил един голям нагревател и вътрешна помпа 1200 литра на час аквариума е 25 литра имам няколко въпроса.
1.камъните са от черно море били са живи преди време като съм ги извадил сега не знам седяха на сухо доста време има ли шанс да се съживят
2.филтъра беше в сладководен аквариум в него има гъба и пемза тези бактерии където са в него стават ли соленоводен или не стават
3.във водата съм сложил 700 грама морска сол от магазина достатъчно ли е или е много знам че казват че тя не става и тем подобни но това е експеримент водата е 26 градуса непрекъснато
не искам да нищо специално целта на цялата хамалогия е да заприлича на риф няма да слагам риби корали или ако слагам риби си мисля за няколко молинезии прочетох че живеят в солена вода и може рачета и охлюви след време.
това което искам да стане е по камъните да започне да расте коралин и всакакви видове водорасли червени кафяви зелени всякакви тези които приличат на корали не знам как се казват предполагам че ме разбрахте какво целя.Няма да слагам съмп канистър нищо технологично защото четох че нано риф си е абсолютно достатъчен за да стане някаква система не ми трябва да е стабилна просто да прилича на риф. И последно трябва ли нещо друго да направя допълнително и ако трябва какво как да ги завъдя тея водорасли как да съживя камъните някакви специални бактерии или за водораслите от някъде да намеря спори това е. Поздрави!

това е аквариума преди 2 дни е пуснат.

https://s17.postimg.cc/f7863ym73/23600102_1492231034206886_79190806_o.jpg


Публикациите са слети: 14.11.2017 12:34

Нещо няма сговорчиви тука. :-D :-D :-D :-D поне ме критикувайте  :-D :-D :-D

trex700e

Здравей.
Имай предвид, че аз също съм фен на експериментите и съм правил доста-много от тях са развенчали мита, че морски аквариум трябва да се прави с всичко топ качество (Не, че не е по-добрия вариант).
В твоя случай, мисля че малко или много е обречен експериментът- некачествени, камъни, некачествена сол , грундът даже не си го коментирал. Филтърът изглежда на китайски, не съм сигурен, че е пригоден за солена вода. Заради тези неща не съм сигурен, че ще ти се получи -еле пък коралинът. Започвайки с него :
1. За да има коралин ти трябва камъче или нещо , което вече има коралин...как иначе ще се появи ?! 2. Коралинът е АДСКИ чувствителен към параметри и светлина-виждал съм много фърст таймери да си убиват коралина, заради липса на усет за светлината.
Коралин се развива при достигнати и стабилизирани параметри , най-вече на Магнезия. Самото достигане на оптимален магнезий, дори и с качествени неща е малко пипкава работа. А ти дори нямаш соленомер за достигане на оптимална соленост ...да не говорим тестове , добавки.
Първо си купи някой качествен камък , някаква качествена сол и бактерии/за подобен експеримент ти трябва Коралензухт,но понеже няма от къде да си вземеш, най-добре нещата на Мокроб лифт/. В сегашният вид на нещата дори да сложиш камък имащ коралин, ще умре за около 1-2 дена.

Макроалги (ако това търсиш) не знам къде можеш да намериш-има по немски сайтове, но заради студеното време няма да ти изпратят.

Светлината ...няма да заприлича на риф с тази светлина .

Имаш тежки пропуски в началното си самоограмотяване досежно това "как се прави морски аквариум" ! Съветвам те да зачетеш темите в раздела, особено закачената за нано рифови аквариуми.

Ето една тема с това, което искаш. Разбира се, момчето има огромни познания по темата , както и по биология , с този аквариум просто си прави кефа да си докаже, че може и така. Неговото оборудване е минимумът като техника, според мен, за да бъде успешен подобен експеримент.
https://www.nano-reef.com/featured/2016/brad908-r114/

Морската акваристика е малко по-изчанчена акваристика-болшинството запалили се са преди всичко еколози,стремящи се към оптимални условия . Благородното на цялата работа е, че един вид опазваме рифовете, стремейки се да запазим и размножим в домашните морета закупения от нас добитък. В смисъл има си философия, на чиято база да се изръсиш с една инвестиция в началото -и финансова и като добиване на знания. Лошото е, че в началото е малко в повече, но ...не купиш ли минималното си обречен на тежки разочарования.
Имаш две правилни неща в подхода-да започнеш от нано аквариум (щото ако започнеш от 200 литров ти трябват два бона +) , както и стремежът първо да развъдиш коралин и други алги.

Надявам се да не те обидя с поста си, но ти казвам истината.

danielm

Радостно е, че все още има кой да напише такъв пост ...

danodanev

не ме обиждаш точно нещо такова исках да чуя и благодаря за критиките а иначе пясъка демек камъните на дъното са зеолит и преди да прочета какво си написал вече взех един жив камък с коралин и е пълен с животни чевей всякакви много различни видове охлюви и има някакво животно в една дупка в камъка където се показва с едни черни като на таралеж седи малко вее се и изведнъж рязко се прибира не знам какво е и пак благодаря за нещата където ми каза вече съм го сложил тоя камък вътре каквото стане стане надявам се все пак нещо да стане  :-D

trex700e

Вземи поне истинска сол рифова , осмозна вода от Лидл , големите туби, след което объркай както е посочил производителя на сол, че да имаш истинска вода за соленоводен аквариум....колко литра е аквариумът? Нямаш ли някой френд с голям рифов аквариум да ти даде водата, която сменя ?

Зеолитът най-малко ти трябва -по-добре да е голо дъно, докато му намериш истински пясък....ако те дразни голо дъно си изрежи една бяла пвц плоскост.

НЯМА КАК да добиеш какъвто и да е живот в морски аквариум без снабдяване с кислород-само филтърчето няма да ти свърши работа,разтварянето на кисорода в морска вода е изключително трудно. Ако намериш окачаем филтър ще ти свърши добра работа.


danodanev

ок разбрах иначе сложих по силна лампа 45 вата и знаеш ли какво е това на камъка излиза и се прибира

а сега изглежда така аквариума


https://s7.postimg.cc/afg4hdgyz/23660187_1494033297359993_1504825762_o.jpg

trex700e

Не се вижда много, но прилича на перест червей.
Защо по-силна лампа? По-скоро някаква крушка , предназначена за морски аквариум (доколкото това е възможно).
Ако оставиш така нещата -всичко ще умре по живия ти камък, което ще доведе до бум на фосфати и силикати , не че с тези черноморски камъни и сега няма бум.

Пробвай както си го наумил, щом ти се занимава, но...:(
Успех!

danodanev

Здравейте минаха 5 дни и всичко е перфектно водата е кристална всичко е живо включително и коралина



като помериша водата мерише на море една свежа миризма на море иначе си говорих с един възрастен човек той ми каза че това ще стане след нова година ще мога да отглеждам всичко в този аквариум само трябва през 2 седмици да сменям солта за да освежавам всички нужни вещества той ми каза че специалното сол е синтетично а тази е натурална всичко което го има в специалната го има и в тази само че там има някои елементи които са по концентрирани и друго всичко се приспособява към различни условия не знам дали знаете но човечеството знае много повече неща за космоса от колкото за океаните това мисля че е доказателство че така става ще видим след месец два три но за сега се получава и мисля че много добре. И този човек ме посъветва да слагам малко храна за рибки във водата като започвала да се разлага бактериите се хранят

trex700e

19.11.2017 15:05 #8 Last Edit: 19.11.2017 19:54 by trex700e
Това ще стане идеална тема как не се прави морски аквариум. Такива има периодично, но признавам , че със съдържание "става със сол за опесъчаване и кисело зеле" повече от две години не е имало.

За да има реципрочност, аз ще бъда на страната на науката в диспута. :-)

Какво е експеримент? В Статистиката /и делът и в Екологията-Прогностиката/, експеримент имаме , когато променливи биват манипулирани, с цел да постигнем повече от един възможен сценарии. Когато има голяма вероятност всичко да завърши по един единствен начин(другите начини са химера), тоест експериментът от началото е ясно , че ще е с плачевен край-говорим за елементарно събитие, и нямаме експеримент.



За Зеолита, че съм го пропуснал миналия път.
Аз също искам да си купя зеолит от някоя кариера за 8, 20 /чувала ,но уви, набутвам се за коралензухтския.Има много видове зеолит ,но това, което е направило Коралензухт милионери е , че с много експерименти правят система , която използва зеолит и още 30 добавки, който  измества поглъщането на амоний . Без да засяга Калция,без да отделя Алуминий и Силикати.
Вие помните ли бедните години, когато котешките тоалетни (чист зеолит) ги даваха да се промиват с осолена вода и стават като нови?
Поставянето  на зеолит от 4,30 за чувал само ще влоши нещата -ще погълне известно количество Калций и ще се запълни. Ще се отдели Алуминий и Силиций , защото зеолита е точно това в състав.
Всички, които са виждали зеолит знаят, че неговите пори са пренебрежимо малки и не става за субстрат за полезни бактерии. Те и за това Коралензухт карат колегите да си купят реактора-логиката е, че ако зеолита се джурка няма да настъпи такова заселване и запълване на малкото пори и ще го държи ефективен по-дълго.

За коралина-не знам по какво се съди , че е жив -ами то и в пазара има техника на колеги , която от две години е извън всякакъв допир с вода, преди това е измита с препарат и въпреки това е цялата в лилави коралинови алги , но да се говори, че са живи...

"Един възрастен човек ми каза , че след Нова година ще мога да отглеждам всичко в този аквариум" аз не бих заложил на него. Това малко като посещение при знахар от Родопите звучи и не мога да го приема . :-) :-D


http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/vnimanie-solenovoden-akvarium!/





danodanev

ще видим какво ще стане иначе тези неща където ги казваш са така но аз не мога да се съглася че в океана всичко е така там има много фактори които могат да влошат нещата и всичко да умре ама не умира пример представи си да завали киселинен дъжд примерно или нещо друго това значи всичко да умре ама не умира тези всички неща са много интересни но аз мисля че ще стане и  така както аз опитвам всички казват няма да стане защото еди кой си бил казал така или защото тестовете показвали че няма да стане или защото е противоположно на всички теории които пак някой ги е казал. някой опитвал ли е за да знае че няма да стане никой всички повтарят едни и същи неща че няма как да стане  :-D :-D :-D :-D и се започва защото камъните не са качествени защото солта не е качествена и тн и тн какво значи не качествена билогичен продукт а иначе синтетичната където е изкуствено създадена е много качествена , според мен това е един балон създаден с цел печелене на пари много добър маркетинг може и със него може и без него силикати фосфати и тем подобни ще ги има вътре и пак ще съществува всичко вътре червейте умирали да ама не всичките червей са живи по тоя камък където сложих

trex700e

Лично аз към разни конспиративни сценарии "как всички ни мамят", "как ни тровят с храната ДС, Илюминатите и капиталистите от фармацията" нямам никакъв афинитет.


Иначе , ерзацирането в морската акваристика го има много от преди аз да се занимавам, дори в бг. форумите. Всеки търси вариант да мине тънко-то ни е в природата и на база това са се случили редица рационализации. Но отдавна подобни експерименти са направени и сме стигнали до съответните изводи. Отдавна тези сценарии са изпробвани и доказани. Защо да се връщаме в каменната ера?! Трябва първо четене-за предпочитане на важните теми във форума . Ето темата за солта:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/stava-li-morskata-sol-za-hranitelni-celi-za-morski-akvarium/

Има още много теми, в които това със морската сол е пробвано и не е довело до нищо хубаво. Това в отговор на твърдението, че никой не е пробвал. Иначе да сравняваме океана с локви по 100 литра....пробвай като ти се занимава , аз мисля, че можеше да стане нещо примерно с истинска сол, читав бейс рок и някой жив камък, но така...и с този зеолит .....

Danyel

http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/more-v-gradinata-lud-umora-nyama!/?all
Виж тази тема. Тук Киро се опита да направи нещо подобно, но доста по голямо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

pl86

Може да видиш експеримента с който аз започнах:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/solenovodniyat-nano-diy-akvarium-na-plamen/

Доста неща научих от него, а инвестицията беше минимална, все пак мисля че няма как да минеш бе абсолютно никаква инвестиция както си тръгнал ти.
Най-важното което научих е:
задължително осмозна вода и хубава сол, подобре по-малко смени с хубава сол и осмозна вода отколкото чести с гадна сол и вода от чешмата

Коралина ти изглежда лилав, но това не значи че е жив или че ще расте.
А колкото до параметрите на водава в океана ...  всички забравяме колко много много вода има там и каквото и да се случи (буря, киселинен дъжд  ...) е .. както се казва "Капка в морето"

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

danodanev

аз като гледам на теб ти се е получило много добре

Nebunu

Следя темата въпреки че не разбирам от морски аквариуми, интересна е. На колегата му се е получило защото е ползвал качествени камъни, качествен пясък, качествена сол, направил съмп за акваирума и.т.н. Тези са най важните неща при стартиране явно, а при тебе ги няма.

Определено искам да пробвам и аз нещо подобно някое ден и определено научих няколко нещо от тази тема. Успех с аквариума  :-)

trex700e

Аз лично се чудя защо по-опитните колеги , които са се занимавали много със сладководни аквариуми , но им харесва морските , не пробват да направят?! Основната пречка -финансовата част не е актуална толкова вече. Доказали сме го в редица теми, една от които на пл86, аз също съм писал, дафил и т.н. и т.н.
Нещата не са както бяха преди 5 години-да няма нищо на пазара и всичко да е наистина скъпо. Митове са това към днешна дата.
Един скимер е 50тина лева и то много приличен,сол приблизително с едно кило (6 лева) се осоляват 30-32 литра. Сменяте на едно 30 литрово нано по 3 литра седмично, смятайте до кога ще ви стогне кило сол.
Осмозна вода има в Лидл и то по-дoбра от тази, дето правят нашите системи .

Коралите, например, също се множат и ги подкастряме точно както водните растения.
Само липсата на повече ентусиасти води до това да не си разменяме разни неща и хобито да стане още по-евтино.

Колкото до съмпа-ми по-удобно е в дадени моменти, ама ето едно нано за пример , без съмп , а с канистър. Пак повтарям, нещата не са както бяха преди и развитието в сферата на химикали , вещества и филтърни пълнежи е огромно, което дава възможност за по-голям простор откъм техника:
https://www.nano-reef.com/forums/topic/366969-mikeymikemikes-shallow-reef-iwagumi-sps-edition-updated-july/

Аз съм пробвал да си правя сладководни аквариуми и с бутилките цо2, лампата , канистърите не излиза много по-евтино от морския.

Мисля с подходящия начален ориентир може да направите прилично рифче в съвсем премерен бюджет.





pl86

Абсолютно съм съгласен с trex700e, много хора си мислят че едва ли не всеки морски аквариум е 5 цифрена сума ... а не е така. Въпроса винаги е какво точно искаш да постигнеш, както и в сладководната акваристика - не е същото да гледаш живородки и дискуси.

Уикенда размествах малко камъни ... ще направя няколко снимки тези дни и ще напиша точно какво слагам в аквариума и колко пари излиза на месец ... да видят хората, че не е кой знае колко скъпо  8-)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Nebunu

Супер инициатива колега, интересува ме много да разбера разхода колко е.

ZIRO

Хайде и аз да се обадя от другия полюс, морската акваристика не е евтина!
Вървят си много разходи които са дребни но не се усещат. Да не говорим, че разходите са пропорционални към литража. Дори и сметката за ток която качва също си е разход, при мен за моя скромен литраж само тока е грубо 40-50лв в този сезон.
Сумата определено е четири цифрена, пак казвам зависимост от литража! Моята система е около 170л вода, и отдавна е надхвърлела 2000лв, вече не ги смятам че ми става лошо *CRAZY*.
Само живите неща да вкарате от сорта на корали, риби и т.н. са няколко стотин лева, тестовете който са неизбежни са сто и няколко лева, осмозата и тя е сто и...
Имах и по-малко нано, към 50л пак достигна 1000лв в един момент. Моля не се заблуждавайте!
Един съвет от мен със скромния ми опит, ако влизате в соленоводната акваристика, купувайте техника от средно към високо качество, защото всичко друго е пари на вятъра! Много хора стартираха с "евтина" техника и способи, но от никой не съм видял никакви резултати или поне не са се похвалили, ако греша моля да бъда поправен.
Поздрави
*DRINK*

trex700e

На моя комшия аквариумчето,с което се занимаваше -говорим за фабрично акрилно нано 30 литра с всичко включено -скимер, осветление и т.н.
ново в магазина излеза 400 лева /бг. магазин/. 4 кила живи камъни от колега -60тина лева и т.н.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F5784%2F037812970.jpg&hash=1284c9ef1092aa818fcda3cffd81912011cdccd2

И това е аквариумче, в което се гледаше всичко откъм корали. После той го продаде на един колега от форума за 100тина лева /често стават тези сделки и сценарии/, че да си купува голям и другия колега е сключил добра сделка за 100 лева има прекрасно нано. Мерак да има, то всичко е възможно. :)

1000 лева , разпределени много напред във времето е горе долу сумата да, но предвид, че не се дава в вкупом ,мисля не е много ...

За техниката съм съгласен - задължително средно към високо качество. За малки аквариуми по-добре и живи истински камъни -и без това събират 3 кила таван.

Със сигурност си минал 4к , според мен. Следващия ми проект /надявам се до 2 седмици да е готов/ е подобен на твоя и до м омкента е над 3 000 лева , без да има нищо живо все още...ама това все пак е вече втора-трета и повече стъпка навътре в хобито.




pl86

Като цяло за целия проект може би си прав, аз имах предвид че месечните разгоди за препарати, сол и т.н. не са много:

Сол Red sea: 1 път в месеца по 60л = 13 лв на месец
Red sea ABC+ (за калции, алкалност и магнезии и др.): По 20тина грама на ден = 24 лв на месец
Сода бикарбонат по рецептата на Ранди от reefkeeping.com за допълнително алкалност  = стотинки на месец :)
Red sea Reеf Energy (добавка за корали): по 4мл на ден = 17 лв на месец
Red sea NO3:PO4-X (за подържане на нитрати/фосфати): по 1мл на ден = 2 лв на месец

Май е това: 56 лв на месец + сметката за ток не я включваме :)
Не изглежда толкова малко, но все пак това е за 400л.

Ако някой има интерес може да сметна и техниката колко е излязла :)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Venci

Вече е 1 ч. и кое ме накара да чета форума - не знам ! Ама много рядко го правя . Но тази тема  уби всичко соленоводно в мен!
Как може след изписаното от Стоян Михов, Камен Чочев , Корал Мастера и други доайени в морската акваристика - споделили толкова много от знанията и изгубили от времето си ТУК ,за  да споделят всичко което знаят ..... да има такива теми ? За началото говоря , а не за обясненията - кое,как какво и колко ...
ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА!
Има и google translate ако не ви се чете в Бг форуми!
А втаса ли ви зелето  ? :duvar:
Лека нощ!

trex700e

Дано, братле, до къде я докара? Или се отказа? Поствай си, без да се притесняваш , дори и да се е скофтило-тука не сме другарски съд! *DRINK*

danodanev

превърна се в това  :-D :-D мисля чу сладководната акваристика ми е по силна и реших да се развивам в сладка насока  :-D

https://s8.postimg.cc/vrpaaih5h/24879306_1512874482142541_2110562166_o.jpg

trupai

Браво! Най-правилното решение си взел!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

danodanev

здравейте пак  :-D :-D аз въпреки всичко не се отказвам видях в интернет соленоводна екосфера и реших да си направя екосфера само че черноморски биотоп  :-D и се получи това
https://s31.postimg.cc/4rd5jb23v/25625552_1526948790735110_594803542_o.jpg

trex700e

Ама с ква сол?
Иначе има хляб, я гледай хората какви неща правят с една ваза:
! No longer available

danodanev

взех seachem reef salt

Публикациите са слети: 21.12.2017 16:22

светлината добре ли е чудя се дали да е тази или синя и в двата случая като сложа пари стават зелени

trex700e

21.12.2017 17:50 #28 Last Edit: 24.12.2017 22:17 by trex700e
Първоначално му измисли някаква филтрация.
В клипа , дето пуснах, китаецът гледам е ползвал Ехейм 150, но понеже не е евтин , пробвай да направиш някаква рифова колона.

Другото нещо-температурата-не знам как да се оборудваш в чак толкова малък съд. Но трябва да е стабилна.

Най-общо казано три са ти нещата, с които да се пребориш-температура, кислород , изпарение на водата. С това ако се справиш да стои стабилно. Всичко друго е по-малко страшно.


danodanev

21.12.2017 17:56 #29 Last Edit: 21.12.2017 22:03 by danodanev
ok

Публикациите са слети: 21.12.2017г 19:07ч

в стаята където го държа е постоянно 24 градуса и водата е толкова за изпарението сложил съм прожектора от горе върху съда и има съвсем малък отвор и съм сложил помпичка за въздух и балоните като излизат движат водата доста, вътре има голям водовъртеж и друго прожектора има зелен,червен и син цвят и могат да се смесват и стават почти всички цветове 10 вата е кой цвят е най–добър и някой ако хвърля водорасли няма да ги откажа  :-D

Публикациите са слети: 21.12.2017 22:02

предполагам че така е най добре
през деня е така


https://s13.postimg.cc/42h1mgtgn/25673398_1527219597374696_633962378_o.jpg
а през нощта е така

https://s13.postimg.cc/da9a3edg7/24650796_1527219694041353_1945407905_o.jpg
или така

https://s13.postimg.cc/42h1ms6ev/25637061_1527219790708010_437771687_o.jpg

miTko

Като изключим финансите, при мен едната от двете големи пречки да не пробвам е температурата в апартамента през лятото. Източно изложение, става топличко. Климатик няма и няма да има, защото не обичаме. Обдухване на водата означава отворен съд. Солен отворен....нещо не ми се нрави. Редовно доливане на вода...Станал съм мързелив.
Другата пречка е, че трябва да му се обръща много по-често внимание, а както подчертах станал съм мързелив. Примерно чета, че синьозелен дамсел иска да се храни по няколко пъти на ден. На работа сме, пък и да не сме, човек не може да мръдне. Пък през лятото особено как да не мръднеш?  :-) Сухата храна не трябвало да се дава суха, а накисната предварително, това как ще се подава с хранилка? Не знам, аз ли не чета каквото трябва... *NO* Иначе съм оформил мнение какво точно искам и какво бих направил и то хич не спада към претенциозните неща уж, но дефакто е.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danodanev

в океана температурата на водата на дълбочина 4 или 5 метра варира между 16 и 18 градуса и там бъка от живот а гледам в аквариумите е 24 или 26 градуса не знам защо

trex700e

Всичко се автоматизира, проблемът е, че подобни автоматизации са наистина скъпи. Вече колко са надеждни ...
Иначе някъде бях чел , че емоционалната страна на съзнанието е с 24 пъти по-доминантна от рационалната, склонен съм да го вярвам, щом въпреки всички неудобства се захващаме. Пак добре, че е форум като нашия, че успяваме да поспестим някой разход и някой друг проблем, което никак не е малко.

WOLF

Цитат на: miTko - 22.12.2017 11:21
Като изключим финансите, при мен едната от двете големи пречки да не пробвам е температурата в апартамента през лятото. Източно изложение, става топличко. Климатик няма и няма да има, защото не обичаме. Обдухване на водата означава отворен съд. Солен отворен....нещо не ми се нрави. Редовно доливане на вода...Станал съм мързелив.
Другата пречка е, че трябва да му се обръща много по-често внимание, а както подчертах станал съм мързелив. Примерно чета, че синьозелен дамсел иска да се храни по няколко пъти на ден. На работа сме, пък и да не сме, човек не може да мръдне. Пък през лятото особено как да не мръднеш?  :-) Сухата храна не трябвало да се дава суха, а накисната предварително, това как ще се подава с хранилка? Не знам, аз ли не чета каквото трябва... *NO* Иначе съм оформил мнение какво точно искам и какво бих направил и то хич не спада към претенциозните неща уж, но дефакто е.
Опита ми е нищожен, но все пак ще споделя какво мисля.
"Солен отворен..."  аз морски аквариум с капак не съм имал и немога да направя сравнение на изпераната вода спрямо отворения, но не смятам това за проблем, какво точно те притеснява?
"Редовно доливане на вода..." tunze osmolator + достатъчно голям съд, вероятно и по едвтини АТО-то ще свършат същата работа, аз лично не си предтавям морски аквариум без ATO (auto top off, система за доливане)
Тук пак напомянам че опита ми е нищоцен, в аквариума си имам 7-8 риби вклчително и дамзел, храня ги веднъж на ден със замразена храна (обикновенно 6 от 7 дни) а през деня с автоматична хранилка им подавам 2 пъти суха храна. Смятам че това за храненето по няколко пъти на ден и накиснатата суха храна е тотално грешно твърдение.
Оставял съм аквариума 3-4 пъти за по 5-7 дни лятото, като съм ангажирал комшия да ги храни през ден или всеки ден, и като се напълни кофата на скимера да я източи от кранчето. Съда за доливна вода стига за 7 дни (в летните жеги 6), така че съм оставял и по една туба с вода евнтуално за доливане. Имам монтирана камера и вратите на шкава къде е съмпа оставям отворени за да мога с нея да поглеждам системата, до къде е пълен скимера, колко вода остава в съда а доливане и ....
Ако е за 1-3 дни, не ангажирам никого, дори това лято смятам да тествам хранене само с суха храна и хранилка и автоматично оттичане на скимата, като тогава вентуално може да се ангажира човек само при извънредна ситуация, ако се забележе на камера проблем в системата.

Написах това, понеже имах същите терзания, как се ще справям с аквариума когато съм на почивка на 500км от дома.
Поздрави.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

beonedge

"Смятам че това за храненето по няколко пъти на ден и накиснатата суха храна е тотално грешно твърдение." Какво имаш предвид ? Няколко пъти на ден се налага на някои по-капризни рибки . Аз имам антиаси (много активни риби с къс храносмилателен тракт , навсякъде казват поне 2 хранения дневно) които суха не помирисват , но съм оставял аквариума по 10 дни и нищо не е умряло от глад .
А сухата храна отделя много повече фосфат от замразената , затова (но не единствено ) и втората е за предпочитане :)
Tова да имаш човек да наглежда аквата когато те няма е добре , но аз не бих се доверил на човек без познания ,затова оставям камера и ако забележа нещо нередно ,звънкам , но само в краен случай:)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

"Солен затворен" е недомислица на някои готови "маркови" сетове! Изпарението при затворените морски системи е даже по-голямо отколкото при отворени такива! При тях в капака има монтирани вентилатори, които са включени постоянно и изпарението е много сериозно! При всички положения, доливната система за морска система е задължителна (колегата WOLF добре го е обяснил) Относно храненето - аз винаги съм хранил по веднъж на ден и никога не съм имал проблем с обитателите. Относно отсъствието от дома - задължително е да имаш някой под ръка, който да храни и наглежда  :-D
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

trex700e

Така е, затворените аквариуми имат доста минуси , обаче на мен Red Sea Max 250 ми е фетиш от едно време и има много сполучливи аквариуми.
Сега колко цената на такъв сет е оправдана, е друг въпрос.
! No longer available

danodanev

на  въпросите ми  никой не отговори е живи и здрави  :-D

trex700e

Цитат на: danodanev - 22.12.2017 18:25
на  въпросите ми  никой не отговори е живи и здрави  :-D

То ги има тези неща, дето те вълнуват из важните теми. Според мен, хвани една и както имаш опитна постановка, съвсем ще добиеш представа.
"Живот" е много общо понятие ... а както ти казах и по-горе кислород в солената вода се разтваря изключително трудно. Това разтваряне  е в зависимост от температурата.

danodanev

ако някой може да ми даде или продаде търся актиния,анемония и всякакъв вид макроводорасли

trex700e

Последното нещо, което ти трябва е анемония или актиния.
Как разтвори солта-както дават СийХем ли? С каква вода?
Какъв е този субстрат?
Реши ли въпроса с подаване на кислород, температура и изпарение на водата?
Вазата ще има ли капак или ще е отворена?
Осветлението диодно ли е? Ако да, то с какви диоди и колко вата е?

Ако, евентуално, всичко ти тръгне по реда на нещата, по-добре да се ориентираш към разни дребни полипи-зоантиди, грийн стар полип, някой ултра дребен мек корал.




danodanev

всичко съм нахравил както трябва и всичко реших всичко е както трябва светлината е RBG led прожектор 10 вата казах го по горе и защо да не ми трябват??

Публикациите са слети: 24.12.2017 18:18


https://s10.postimg.cc/r2zafopjd/IMG-f3f41def3a47e9f7a203c291de9b3943-_V.jpg

petko1980


Similar topics (5)

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7289

45190

Публикации: 2
Прегледи: 2276

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39922

42982

Публикации: 164
Прегледи: 146268