• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.08.2020 20:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тема за бързи въпроси

Започната от puhcho, 19.07.2007 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

puhcho

Тема за бързи въпроси в раздел соленоводни аквариуми.
Не се притеснямайте и задавайте тук малките въпросчета свързани със соленоводните аквариуми.
Ето няколко елементарни въпроси,който не е желателно да се повтарят:

Каква сол да си купя? Отговор:Купува се сол която е океянска и е обогатена,и не съдържа нитрати,нитрити,фосфати.Сол се предлага от малко фирми - сера предлага,също аква медик и др.Цената варира - за 100 литов аквариум ви е нужна сол за 30-на лева - около 4 килограма.Също ви трябва и устройството хидрометър то измерва разтвореността на сол - плътността на водата.

Каква плътност(соленост)трябва да поддържам?Отговор: От 1,023 до 1,026

Какво е скимер? Отговор:Това е устройство,Обиращо протеините в водата.Протеините - ограничните вещества,разложени акита от риби,храна и др,също и урина на риби и корали.

Колко трябва да ми е голям аквариума? Отговор:Зависи какво искате да гледате,минимума е 30 литра,но се препоръчва аквариум над 100 литра.

С какви тестове трябва да се снабдя? Отговор:Трябват ви тестове за Нитрати,Нитрити,Фосфати,Желязо,Калций,Магнезйй,pH и карбонатна твърдост - за тях ще ви трябват максимум 200 лева.

Какво трябва да знам преди да се захвана със соленоводен аквариум? Отговор: Трябва да знаете че за да направите приличен соленоводен аквариум ви трябват 1500-2000 лева първоначална инвестиция,и 30-40 на лева на месец за поддръжка,също ще ви трябва и 15-на минути на ден за поддръжка и 2-4 часа на седмица за различни дейности свързани със соленоводния аквариум.Трябва и да решите дали ще гледате много корали или единични бройки и ще заложите на рибите.

Кокво осветление ми трябва? Отговор:Най-добрия вариант е 1 ват на литър,но може да се направят и компромиси.Най доброто което меже да се използва е Метал Халогнни прожектори с цветова температура над 10000 келвина,но също може и луминисцентни пури със специален спектър.

Каква температура трябва да се поддържа? Отговор:Идеялната е 25 градуса но не е проблем да достигне и 27-28.