• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на нано морски

Започната от Nebunu, 17.04.2019 15:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nebunu

Здравейте,

Най вероятно съм поредния които пише такава тема, но. Мисля да стартирам един морски 45х45х45 със съмпа на задната част. Аквариума мисля да го поръчам при един магазин в Пловдив обаче от там нататък малко ми е непознато още. Четох малко, попитах няколко познати кoито имат морски и нявка базова идея се оформи. Все още мисля дали с канистър няма да е по лесно, имам познат в Румъния които има действащ нано с канистър и 2 wave maker вътре и толкоз. Няма скимер, няма нищо друго. По удобно ще ми е с канистър, но ако не е практично няма да се занимавам.

Като насока просто искам да попитам, след аквариума ще ми трябва пясък, живи камъни ( колкото повече по добре ), сол, осмозата я имам. Като техника дайте съвет какво ще е най добре за този обем аквариум.

trex700e

Здравей, направо на въпроса:
Аз съм най-големия фен на канистърите в морски нано аквариуми , но така или иначе си е непрактично. Хубаво е да чистиш канистъра на 3 дена , което е проблем. В началото, когато човек е ентусиазиран, всичко е ок, но в един момент ентусиазма намалява и наред с досадната смяна на вода, тестове и  какво ли не , да чистиш канистър си е главоболие. Отделно ще ти трябва и нещо да обира ципата по повърхността , морските аквариуми имат доста техника , която ако е монтирана в дисплея , става адски грозно и се губи целия ефект. Хубав аквариум с канистър ?  - Има, да ! Ето този:
https://www.nano-reef.com/forums/topic/366969-mikeymikemikes-shallow-reef-iwagumi-sps-edition-updated-july/

Момчето беше доста ентусиазирано да се придържа към изчистения АДА стил и въпреки това премина на съмп.  Long story short Не е ок да започнеш със канистър.

За мен най-важните неща в едно нано КАТО ТЕХНИКА са скимерът и лампата. Трябва да кажеш какъв ти е бюджетът, защото има и много големи глезотии , но не са евтини. Има едно момче, което се занимава сега с едно нано точно по твоите размери и ще го питам какво е пазарувал...Ако трябва сега да отида и да си купя нещо готово, бих си взел :
https://www.reef.bg/aquariums/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC-55%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82-reef-bg

Другата опция е да дебнеш човек от пазара да си пуисне за продажба аквариума, което е най-добре за такива нано неща, но пък не се знае кога ще се появи нещо.

Трябва да си изясниш какво ще гледаш -по-скоро започни с това! По-конкретно какви корали?

След стъклата ще ти трябва : КАЧЕСТВЕНИ ЖИВИ  камъни-разни павета по 5 лв килото , нищо не става от тях , а и като дадеш после пари за бактерии, нерви с фосфати, нерви с разни нежелани неща по тях ...Качествените камъни са в основата на всеки нано успех.

Накрая-поне в началото трябва четене и търпение ! Нещата не са евтини и бързането и прекалените компромиси не са довели никой до нищо добро!

Виж и този клип:


Успех!

pl86

Здравей,
както каза колегата на канистрите им е проблема чистенето. Още като имах сладководен все отлагах чистенето, като знам каква разправия е, за това после минах на сладководен със съмп ... и после морски.

Не съм имал нано със съмп отзад, но мисля че това е най-добрия вариант.
За техниката ... скимер, какъвто може да се събере, най-добре някакъв температурен контролер който управлява нагревателя и вентилатори за охлаждане.
Останалото .. камъни и пясък (може и без пясък, по-лесно ще е, но ... визията ... въпрос на вкус).

Може да видиш това: https://morskiakvarium.bg/aquariums/gotovi-akvariumi/nano-reef-pro-plus-90
също е вариант.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

iivs

Аз съм с пико риф 30 литра, от които чисто водата е около 22, със заден съмп и най-обикновен скимер със дървено камъче!


Nebunu

Мерси за отговорите. Набарах един аквариум с дисплей около 70 литра, със съмпа вътре обаче на най задната част има едно отделение където беше уж за преливна система, така и не я направи колегата на които беше аквариума. С други думи това отделение е излишно. Прочетох че за малки морски скимера не бил толкова нужен, какво ще кажете. И сега най големия дерт е да намеря подходящо осветление, харесват ми ледовете много. Като ориентир какво се гледа, лумените като на сладководни или ватовете, спектър и.т.н.

pl86

Има хубави аквариуми без скимер, но това не значи че не помага. С него ще ти е по-лесно.

Лед, според мен няма смисъл да правиш от нулата, вземи някое готово осветление.
Зависи какъв е бюджета, ако ти се дават пари вземи хубава марка с изгрев-залез, ако не вземи нещо китайско, дълго време бях с MarsAqua 165w и коралите си растяха (разбира се, корали които не са кой знае колко трудни за гледане).
По ватове и лумени трудно ще се ориентираш, гледай да е по-голямо, в бъдеще може да смениш аквариума или да вземеш корали които искат повече светлина.

Какъв е размера на аквариума?
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

totoza

Предполагам, че говори за наното на Петър Ангелов ?

Nebunu

На Петър е, да. Дисплея е 31дх40шх51в. Мислих за лед защото седи по елегантно, за халогени или Т5 пури имам много варианти на готови тела. Но леда повече ме привлича. Мислих даже и за 2 36 ватови на Деннерле маринус, Пл лампите. Но нещо не им се доверявам.

Аз си взимам много от нещата от Германия, е ся понеже попаднах на това

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/led-lampe-meerwasser-becken/1099874425-138-5445

ама няма никаква спецификация, не знам какво. Трябва да питам немеца.

или това

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/zetlight-led-lampe-fuer-meerwasser/1015123985-138-1176

или това

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/aqua-medic-cube-50-2x-meerwasser/1104390430-138-3778

Публикациите са слети: 24.04.2019 11:51



[прикачен файл изтрит от администратор]

NO CARRIER

Прикаченият файл беше много голям и го изтрих, че бъгваше форума. Моля, преоразмери го и пак го качи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nebunu

OK.

Публикациите са слети: 25.04.2019 09:27


pl86

Супер,
за лампите .. не знам първата не ми вдъхва много доверие, зетлайта ми изглежда слабичък последната гледам е Aqua Medic Cube 50  ... не знам немски ама гледам заглавието явно продава две ... като гледам колко струва нова ... май си заслужава но не знам  *dontknow*
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

iivs

Какви размери е дисплея?

Nebunu

Дисплея е 31дх40шх51 Иво, имаш ли нещо?

iivs

Нямам ама за това е перфектно едно праймче!

Nebunu

Имаше вчера един немец една mars aqua 165w, ама май я изтървах. Тя на 2г и половина, малко старичка.

trex700e

Писах и без да искам си изтрих мнението сам.  :karamse:

Та , според мен, аквариумчето, макар че изглежда добре залепено , с такава подредба на отделения и устройство на съмп, не е много целесъобразно, когато ще го ползваш за дисплей. За сметка на това, ще ти свърши прекрасна работа за карантинен аквариум или за някакъв съмп, макар че е адски малко.

Според мен, ти трябва да решиш какво ще гледаш. Тук има нужната информация, без да се задълбава много много:
https://exoticland.bg/post/view/morski-akvarium

На база на това, трябва да си подбереш техниката:  От изключителна важност са скимерът и осветлението, не че другото не е важно, но в тези двете не е ок да се прави компромис.  Ако вземем за пример аквариумът на iivs , който е писал по-горе от мен, ще видиш, че за 30тина литра пико, оборудването му е във високия клас, което никак не е евтино. Мисълта ми е, че ако съпоставим цената на хубавата техника, с цената на животните и най-накрая цената на стъкларии и шкафове, то последната епренебрежимо евтрина на фона на останалите, така че най-добре си поръчай нови, СЛЕД КАТО вече имаш техниката.

Осветление китайски лед на 2 + години не е ок...
Прайм/Кесил/Радеон си е хубав избор, естествено, ама 1000 лева горе -долу. За да си купиш такова нещо, трябва да си сигурен, че точно нано/пико е твоят избор за морски аквариум и след това няма да ти стане ненужно в по-голям съд.

Nebunu

Прав си за всичко. Имайки на предвид че ми е сефтето в морското, нано е варианта за момента за да мога да разбера за какво става въпрос. По нанатък дали ще искам по голям, нямам представа.

Другия вариант за осветление е предложение от Мишо калкана за лампа изработена от него, 5 диоди по 10 вата, общо 50 вата. Една бяла и 4 сини. Един втора ръка скимер аква медин турбофлотор 500 пак от него, помпата и уейва са лесни.

С други думи ако реша да взема от Мишо нещата единствено за скимера ще правя компромис да го взема втора ръка. Другото ще е ново.

trex700e

Аквамедик-а ще се събере ли изобщо в този малък аквариум? Като цяло е  остаряла концепция за скимер, но пък не е да не върши работа...всичко е въпрос на цена. Ако цената е ок, би могъл да го ползваш.


Nebunu

Еми моделът 500 май ще се събере. Искаш да кажеш че може и без скимер ли? Ще спестя 100-200 лева все пак.

trex700e

05.05.2019 17:05 #19 Last Edit: 05.05.2019 20:55 by trex700e
Скимерът има две донякъде свързанифункции в морския аквариум:
1. Отделя с пяната нечистотии.
2. Обогатява водата с кислород.
Кислородът в морска вода, за разлика от сладководната система , никак не е лесен за разтваряне. Ако се остави само на разместване на повърхността на водата , както при сладководните, няма да стане и ще бъде източник на редица проблеми за в бъдеще.Ако сложиш помпа за въдух с камъче , освен , че няма да е хубаво обогатяването на водата, със сигурност ще стигнеш или до обезсоляване или най-малкото до неконтролируема соленост, заради пукащите се балончета. Ако сложиш дървено камъче, всичко ще стане на пяна по повърхността.

На база тези нужди , за мен си трябва скимер. На фона на скъпите животни , които ще бъдат добавени на по-късен етап, 100 лева за скимер са ок.

totoza

Ще се събере точно, въпросният скимер.
Това на снимката е въпросният аквариум в предишният му собственик.
Точно със същия скимер.

Nebunu

Да де, от него знам за тоя скимер. Начи скимера остава в оборудването. Все още имам трудности с намирането на осветление. Нищо изгодно няма в Германия. Продължавам да търся.

trex700e

Можеш да залепиш някакъв фон на стъклото между дусплея и съмпа, с цел да не се вижда техниката, ако искаш.

Ето, за вдъхновение, морско нано , което стана аквариум на месеца в чуждия форум.
https://www.nano-reef.com/forums/topic/386815-justins-mixed-17g-new-pics-pg-8/

Темата е много поучителна! Аквариумът е без скимер, между другото!

Nebunu

Еми мога да пробвам без скимер, да стартирам. И после ще видя.

Мисля едно такова да поръчам

https://www.ebay.com/itm/LED-Aquarium-Light-Dimmable-140W-For-Reef-Marine-Corals-Colorful-Full-Spectrum/142665230552


pl86

VIPARSPECTRA която показа beonedge е ок, имам такова прилично е ;)
Мисля че е по-адекватно от това 140w (което гледам има 4 червени диода), ще е доста силно за толкова малък аквариум, тъкмо ако решиш да минеш на нещо по-голямо няма да го сменяш.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Това 165 вата осветление няма ли да ти стърчи от двете страни на дисплея ?

Nebunu

Еми 16 инча пише че е, съвсем малко над 40 см. А дисплея ми е толкоз. Ще трябва го търся от друг селър, точно тая обява е от УК, и пише че не пращат до България.

beonedge

Тук е по-евтина , не праща до България , но няма проблеми с габко , габиели или подобни транспортни фирми . Аз поръчах  една да видя как е и дали се модва лесно и ако става , ще мина на този вариант + 4 пури ати
Линка : https://www.ebay.co.uk/itm/VIPARSPECTRA-Timer-Control-165W-LED-Aquarium-Light-For-Coral-Reef-Fish-Tank/283242065498?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

pl86

Какво мислиш да модваш? Ще сменяш диоди или нещо изгрев / залез ?
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

beonedge

1-махам лещите ,2- втория канал  без бели диоди , червени,зелени и сини които да симулират бял цвят , но съотношението ще е проба /грешка ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

С махнати лещи предлага един немец една такава китайска, 165 вата. Каква е идеята да се махат?

beonedge

Да се постигне по-равномерно разпределение на светлината / намаляне на диско ефект
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Рабрах. Има една които ще ми излезе около 120 лева, чудя се дали да я взема.

MeTogu

60 паунда лампата и 30 паунда доставка до Германия. Добре ли е? Да отида да си я взема сам по добре.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Цитат на: MeTogu - 08.05.2019 20:22
60 паунда лампата и 30 паунда доставка до Германия. Добре ли е? Да отида да си я взема сам по добре.

Не те разбрах. Имах предвид 120 лева с доставката до България, до Пловдив. Обща цена.

MeTogu

Прати ми твоя линк. Аз не мога да намеря други а съм в Германия.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

trex700e

Извинявам се за спама, но знаете ли някакъв по-евтин начин за транспорт до България на стоки от Германия? Ползвах Whitecorals , доволен съм, но доставката е..... 26 евро за кило. Преди имах вариант с човек, който и пътуваше до там, но вече ми отпадна и ми е трудно да си купувам добавки.

Nebunu

Малииии как 26 евро бре. Габиели ползвам аз, 3 или 3,2 лева на кг. Без пари е.

MeTogu ето едната обява:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/165-watt-meerwasser-led-full-spectrum-lampe-bierkiste/1115081161-138-1439


beonedge

Цитат на: trex700e - 10.05.2019 09:48
Извинявам се за спама, но знаете ли някакъв по-евтин начин за транспорт до България на стоки от Германия? Ползвах Whitecorals , доволен съм, но доставката е..... 26 евро за кило. Преди имах вариант с човек, който и пътуваше до там, но вече ми отпадна и ми е трудно да си купувам добавки.
Всяка от транспортните фирми е удобна и цените са долу-горе еднакви , единствено за Варна е по-удобно да се ползва Габиели понеже имат офис в града т.е. се прескача Еконт за София-Варна :)
@Nebunu - това от линка не е viparspectra ...и marsaqua не е май :) Мисълта ми е ,че не знаеш какви са диодите, а това е важно . Даже за випар и марс казват че са еднакви , но не са точно . Да напиша какво съм изкопал от нета , може да ти помогне :
marsaqua ->cool wh- 8x12k / neutral wh -6x7.5 k / warm wh - 6x3.5 k / red - 2x660 nm / green - 2x520 nm / blue - 24x460 / royal blue - 7x450 nm
vipar ->       cool wh- 18x12k / neutral wh -6x6.5 k / warm wh - 0x3.5 k / red - 2x660 nm / green - 2x520 nm / blue - 9x470nm / royal blue - 14x450 nm/ violet -4x420nm
и ролята на различните диоди - 447нм - най силна фотосинтеза  на zooxanthallae / 420 - предизвиква отделяне на предпазващ пигмент от коралите т.е. по-ярки цветове / 490 също за фотосинтеза но 470 е по-добър вариант /660 подчертава черв цвят / 395 - засилва флурисценцията
относно поръчка , 2рия линк (за 89 паунда) е от хонконг, но продавача ми писа че имат склад в УК и пращат оттам , та не се очакват изненади...поне на теория :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Мерси за инфото. Випар определено е по добро според показателите. Най вероятно ще е от УК селър и ще ползвам Габиели за доставка. От ук до България селърите бая сума искат за доставка. А до склада на габиели в УК доставката е безплатна. Лампата тежи около 3-4 кг, габиели взимат 2 лева на КГ. Така че доста по добре.

trex700e

Между другото, понеже колегата ще стартира , да питам всички, които са го правили наскоро или по някаква причина имат информация, има ли на пазара живи камъни изобщо, защото с тези забрани за износ от редица места, това би било проблем.

Nebunu

Еми аз имам вариант от Пловдив от Мишо и от едно друго момче от СОфия, на по добра цена. Другаде не съм се интересувал.

MeTogu

Цитат на: Nebunu - 10.05.2019 10:47


MeTogu ето едната обява:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/165-watt-meerwasser-led-full-spectrum-lampe-bierkiste/1115081161-138-1439


Благодаря. Ще го разпитам. Само ме интересува дали ако лампата е на 2 години си заслужава. Щото още 50€ и ще си взема нова. Дали си заслужава втората употреба в случая.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

trex700e

Според мен си е крайно неразумно да се купува лед лампа на две години, наистина при такава разлика в цената , най - добре е нова. Разни неща , в които има висок въртящ момент , като скъпи уеивмейкъри и т.н. също няма много файда да се купуват втора употреба.

Вижте какво яко пико , без скимер, без уейвмейкър и само десет литра , при това с непретенциозно обслужване.


Малко мотивацийка да ви дам хехе

beonedge

Този който продава випар за 89 паунда, изпраща ги от УК с роялмейл с тракинг, габиели са получили пратката, сега чакам да я докарат до Варна
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Еми...тъп и упорит като съм...поръчах една марс акуа тъкмо. Втора ръка, на една година уж, за 70 лева от един немец. Даже има 2 и вика и двете за 120 лева, ама кво да я правя втората. Просто не издържах на цената. Па ако не върши работа ще купя нещо по хубаво. Каквото четох за тази лампа, както и колегата писа назад малко, няма ги тия диоди УВ. Но по форумите като гледам снимки с тези лампи доста хубави цветове изкарват. Ако не се опаря сам няма да се науча хаха. Остава скимер да измисля, най вероятно от Мишо, помпа пак от него, и съм готов.

Нещо друго искам да попитам, като смесвам сол с осмоза, трудно ли се разтваря солта, трябва ли аератор примерно? А като сол каква да ползвам, доста ми казват за ред си.

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

beonedge

Цитат на: Nebunu - 12.05.2019 17:38
Еми...тъп и упорит като съм...поръчах една марс акуа тъкмо. Втора ръка, на една година уж, за 70 лева от един немец. Даже има 2 и вика и двете за 120 лева, ама кво да я правя втората. Просто не издържах на цената. Па ако не върши работа ще купя нещо по хубаво. Каквото четох за тази лампа, както и колегата писа назад малко, няма ги тия диоди УВ. Но по форумите като гледам снимки с тези лампи доста хубави цветове изкарват. Ако не се опаря сам няма да се науча хаха. Остава скимер да измисля, най вероятно от Мишо, помпа пак от него, и съм готов.

Нещо друго искам да попитам, като смесвам сол с осмоза, трудно ли се разтваря солта, трябва ли аератор примерно? А като сол каква да ползвам, доста ми казват за ред си.
Дали си струва ще разбереш като дойде , ако работи винаги   може да смениш диоди и да я направиш по твой вкус ;)
За солта ,зависи , но като цяло трябва да се разбърка добре ...или уейф мейкър или малка помпа . Относно марката , има много дебати  по темата ...избери сол с параметри които искаш да поддържаш в аквата . Аз предпочитам да ползвам евтина сол и да добавям трейс елементи , в кр сметка излиза по-евтино
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Цитат на: MeTogu - 12.05.2019 19:34
Ето какво намерих. Заслужава ли си?
Gerade bei #eBayKleinanzeigen gefunden. Wie findest du das?

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/meerwasser-mars-aqua-165-led-china-beleuchtung/1120102211-138-3116?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

Точно от него де, има още една. Ако искаш втората мога да му доплатя и ще излезе 120 лева и двете + доставката от габиели. Ама кажи бързо за да реагирам и аз.

Публикациите са слети: 12.05.2019 22:03

Цитат на: beonedge - 12.05.2019 21:10
Дали си струва ще разбереш като дойде , ако работи винаги   може да смениш диоди и да я направиш по твой вкус ;)
За солта ,зависи , но като цяло трябва да се разбърка добре ...или уейф мейкър или малка помпа . Относно марката , има много дебати  по темата ...избери сол с параметри които искаш да поддържаш в аквата . Аз предпочитам да ползвам евтина сол и да добавям трейс елементи , в кр сметка излиза по-евтино


Малко ме згуби с елементите. Нещо като солите за скариди ли? Там ми е ясно, от солите се добавят всички минерали и елементи нужни за скаридите. Ще прочета малко за всичко това.

beonedge

няма да стане с малко четене :) Ами основно в морската вода са големите 3 показателя (алкалност/калций/магнезий) има и микро и макро също и трейс (следи от) елементи. РС твърдят че солта им е получена с изпарение от морска вода т.е. всички елементи ги има в солта . Има и синтетични соли (взимат химични елементи и ги смесват в контейнер ...грубо казано) . Има страхотни акви с синтетична сол , така че не смятам че има водеща роля ...мое мнение ...и като цяло , в морската няма канони , по-скоро принципи...може да се експериментира на воля :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

MeTogu

Аз нямам отговор още от него. Обаче ми е близко. Ако искаш му кажи ,че ше отида да ги взема и двете и ще ти я пратя по бус или по пощата.

Публикациите са слети: 12.05.2019 22:45

Сега ми писа и е само една. Ако другата е за теб. Мога да я взема и да ти я препратя.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Тази за мен нека да я изпрати, няма да те занимавам и теб с пощите. Мерси все пак за помоща. На мен втората не ми трябва, ти писа нещо че искаш да я вземеш.

MeTogu

Нещо се запъва. Защото искам да я взема от място. И съответно да я пробвам. Обаче пича иска да му пратя парите и да я пусне по пощата. Взех да се съмнявам. Точно за това искам да я взема от място и да я пробвам.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Еми значи ще изгоря хахаха като дойде ще се види. Данно не е развалена. Мерси за инфото.

beonedge

аз не съм на мн висик левъл що се отнася до ибей , но тази обява има ли я в ebay.de ? аз поне не я намирам нещо , но ако плащането е с пейпал (а не банков трансфер) мисля няма да има проблем да се повдигне диспут ако има проблеми
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Има я още. Аз само с пейпал плащам, забравих че има няква защита.

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/meerwasser-mars-aqua-165-led-china-beleuchtung/1120102211-138-3116

beonedge

аз търся в ebay.de ,това е ebay-kleinanzeigen.de , както казах не съм запознат с различията,изглежда като регионален ибей (само за германци) но не зная дали важат същите правила  ...https://www.toytowngermany.com/forum/topic/165229-kleinanzeigen-on-ebay-an-easier-ebay-system/чета че "e-mails in English often come from scammers" ....абе трябва да се внимава :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Солта , според мен, за началото ти е Red Sea coral pro.
Трябва да решиш какъв тип морски аквариум ще имаш и искаш да имаш! Според това много неща ще се донапаснат. Но ако допуснем, че това ще е "смесен аквариум, в началото с непретенциозни корали", аз бих заложил на тази сол и 101% стриктност в смените на водата. При нано акварума това не е никакъв проблем.

Имай предвид, че започваш да правиш аквариум в лош период! Редица рестрикции и забрани за износ на животни и корали, от там и  дефицит.Прогнозите са тази тенденция да се засилва , цените да скачат все повече , на фона на ниско предлагане на пазара.
Затова се подготви подобаващо и теоритично и технически, че иначе неоправдани и скъпо струващи нерви и финасови загуби.

Nebunu

Ами все пак първия ми морски аквариум ще е, така че определено  непретенциозни корали ще има. Смените на вода не са проблем, на 70 литра колко се смени на седмица?

trex700e

Цитат на: Nebunu - 14.05.2019 08:53
Смените на вода не са проблем, на 70 литра колко се смени на седмица?
Ако си вземеш приличен скимер , можеш да сменяш по 10 % вода. седмично. Ако ли не , 50% вода седмично. Много зависи и от натоварването де. Общо взето далеч си доста от смените на вода все още.


Малко за мотивация, гледай какво се случва в 40 литра локва:
https://www.nano-reef.com/forums/topic/385437-les-bon-tanks-rouler-i'm-back/#comments


totoza


MeTogu

Пича се отказа да я взема лично на място. Дано да не изгориш колега. Обявата е изтрита. Той потвърди ли ти, че я е пратил?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Еми уж да, чакам габиели да ми пишат.

Публикациите са слети: 16.05.2019 10:34

За мейкър колко силно да гледам за моите 70 литра?

trex700e

Цитат на: Nebunu - 16.05.2019 10:34
За мейкър колко силно да гледам за моите 70 литра?
Около 2500 литра на час е ок. НЕ взимай втора употреба. Единствено ако ти изпадне от високия клас Tunze , Virtech Mp10 може и то пак с условности. НЕ взимай джебао щото ще се развали непоправимо.
Някой Хидор илиSicce става. По добре е с контролер и по високи мощности.
Най добре ново тунзе с контролер или нов Вортек 10ка.

Nebunu

Ами точно тунзе с контролер гледам, втора ръка. Ся ще разгледам и чисто нови колко струват горе долу.

trex700e

Ако прецениш,че може да му се има доверие, Тунзе е страхотен уред. Както ти казах в началото, там където има денонощен въртящ момент на високи обороти , каквито са различните типове помпи, си е рисково. Дано оцелиш, но мен ако питаш по - добре ново.

Nebunu

ОК, мерси за съвет. На бързо пуснах в търсачката тунзе в България, нещо не ги предлагат тука. Или поне в първите 4-5 сайтове дето цъках.

trex700e

Тук не знам дали някой ги продава...
Вортек продава Екзотикленд

Nebunu

Ами новината дойде от габиели, лампата е в техния склад в Германия. Значи пича я изпрати. След седмица пристига и ще видим дали работи. Малко по спокоен съм вече  :-)

MeTogu

Дано да работи. Но мен ме отряза.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!


totoza

Имал съм самоче "RED STARFISH SK-100" и бях много доволен  :-)

Nebunu

СК 100 няма влиза в отделението. Мерси. Нещо не разбирам в сайта, с помпа ли идва оборудван или отделно се взима?

trex700e

Този скимер е толкова добър, че си е тотален връх изобщо сред скимерите в нано аквариумите. Мои приятел имаше такъв в наното и работеше уникално, което ме заблуди, че и горните класове на марката са също толкова добри и реших да си взема на същата марка, само че за 300 литра. Уви, беше пълен боклук, като 95 % от китайските неща.
След време друг м,ои приятел си взе пак ск 70 и пак му работеше уникално в наното.
Малко като Ланча при автомобилите-мега боклуци са, ама Ланча Делта интеграле е ненадминато гениален автомобил , та и тука така.
Накратко, това е твоят скимер и си го вземи нопвичък в гаранция!

Цитат на: Nebunu - 21.05.2019 14:42
Нещо не разбирам в сайта, с помпа ли идва оборудван или отделно се взима?
С помпа си идва , вероятно Атман. Не е лоша хич.

totoza

Да,
идва си комплект с помпата " Атман"

Nebunu

Цитат на: trex700e - 21.05.2019 14:45
Този скимер е толкова добър, че си е тотален връх изобщо сред скимерите в нано аквариумите. Мои приятел имаше такъв в наното и работеше уникално, което ме заблуди, че и горните класове на марката са също толкова добри и реших да си взема на същата марка, само че за 300 литра. Уви, беше пълен боклук, като 95 % от китайските неща.
След време друг м,ои приятел си взе пак ск 70 и пак му работеше уникално в наното.
Малко като Ланча при автомобилите-мега боклуци са, ама Ланча Делта интеграле е ненадминато гениален автомобил , та и тука така.
Накратко, това е твоят скимер и си го вземи нопвичък в гаранция!
С помпа си идва , вероятно Атман. Не е лоша хич.

Поръчвам тогава. Щото не ми се дава 100 лева за акуа медик втора ръка от Мишо, ще взема нов.

trex700e

Цитат на: Nebunu - 21.05.2019 15:38
Поръчвам тогава.
Da, da тук цена-качество няма аналог. Щом аз, дето  наистина мразя китайците, се подписвам...:))))

Nebunu

Много бързи от този магазин, и 2г гаранция  :-)


https://i.postimg.cc/G294WvLJ/IMG-20190522-093037-min.jpg

trex700e

Супер и честито!
Общо взето остава лампата и си на прага на стартирането.
По скимера има няколко неща, които трябва да направиш.
1.Разбира се, си прочети упътването.
2. Помпата долу има едно щуцерче, което се развива (там, където се прикрепя оранжевата част с маркучето). Като се развинти , вътре е разпенителчето-едно кръгло с много пръчици, което разпенва водата. Там е хубаво да огледаш за (офффф,как се казва това сега....нали катро пресоват пластмаса да произвеждат детайли и понякога остава по готовия детайл малко неотчупена пластмаса..."мустаци" му викат в София, сещаш ли се или не много...), та ако има мустаци , да ги махнеш, нали.
3 Там където се скача чашката към главната тръба, в бъдеще, като я махаш ще си внимателен и няма да напъваш на стърани, че да не се отчупи парче от плексигласа. Освен това чашката ще внимаваш да не я изпуснеш . Лепят се после , ама си го пази! Изпълнението за китайски скимер е завидно добро:)

Не енужно сега да го правиш, може и като стартираш, но го пиша сега, за да го има като насока.
Честито , още веднъж, не си сбъркал грам. И най-важното ако се строши нещо по помпи и такива, човекът от магазина е адски коректен и ще ти съдейства .
Аз , лично, не се възползвам от неговите услуги, но с мой близък приятел направиха стахотрно нано с спс корали на прилична цена и имам наблюдение върху стоките и обслужването.

Nebunu

Благодаря много. Още на втората секунда го сглобих. Всичко ми стана ясно доста бързо. Само да питам на входа на помпата важно ли е и маркуча за въздух да е монтиран? Имам предвид може ли и без да дърпа въздух или... Не че няма си го оставя но ми стана интересно.

trex700e

Е разбира се,че да , то иначе няма да отива свеж въздух до разпенителя и съответно няма да работи. Всичко си монтираш както си му е реда.
Гледай да не загубишчерната тапичка на чашката на скимера

Nebunu

Добре, мерси много. *DRINK*

MeTogu

Честито. И аз мисля да сменям един скимер в едното Ред сее. Май не работи добре. дали ще се справи със 100 литра вода?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Ми следващия модел, СК90, е за 90 до 130 литра. И е 139 лева. Аз никакъв компетентен не съм да кажа, но според спецификацията в сайта моя модел е до 90 литра. Така че ще ти идва малък.

trex700e

Аз съм имал по голям модел на тази фирма и не съм доволен, голям боклук си е, накрая го подарих на един ентусиаст. Така че не може да се заключи че тва е супер качествената фирма....по мое мнение, конкретно модела ск 70 е невероятен скимер на база наблюденията ми по няколко аквариума.И на база ежедневните ми наблюдения и сега на морско нано на приятел, този скимер е лудница за 70—80 литра.

Марката си струва за България, защото е бюджетна и има адекватен и коректен представител, дето ще се отзове с части и дефектирали гаранционни и извънгаранционни ядове. Не знам в Германия как е. Ще ти е малък 70 то на теб, Методи.

Иначе моделите със слаботоковата помпа много ги хвалят други колеги, но конкретно аз нямам мнение, не съм имал.

Nebunu

28.05.2019 09:32 #86 Last Edit: 29.05.2019 08:17 by Nebunu
Кажете с какъв дебит трябва да е помпата които връща водата в дисплея? 70 литря е дисплея. Щото искам да си купя, китайските дали ще свършат работа. Благодаря.

Публикациите са слети: 29.05.2019 08:17

Еми нещата са тука.


trex700e

Супер, честито!
За помпата аз не мога да ти помогна, така и не ми се е налагало да купувам и грам не им разбирам.
Важното е,че общо взето най- неприятната част премина- този начален момент, в който се набутваш за всичката екипировка. Сега ти започват забавните моменти.
Към тези китайски лампи аз навремето бях много скептичен. НО промених мнението си, главно заради един от любимите ми сквариуми в Бг- този на trupai , който някога премина на такъв тип лампа и до ден днешен си изглежда супер и дори трудни корали , се развиват и си растат. Прегледай темата за този аквариум- trupai едно време като започнахме да се занимаваме , инвестира в безкомпромисно качествени живи камъни, даже някои ги поръчва,но в крайна сметка това се оказа много добре преценен ход. Ти спомена,че има откъде да си вземеш камъни и вече е време да се замислиш за тях. Общо взето веднага щом си вземеш камъни трябва вече да си осолил. Избра ли си сол?

Nebunu

Мерси!

Ами едно момче от София, Павлин, има камъни на добра цена. Аз лично не го познавам, един мой познат го познава. Идеята беше да отида до София да си ги взема. Солта...най вероятно ред си от Мишо ще взема.

Само трябва да му намеря място във вкъщи, имам растителен 200л които искам да го махам и да сложа рифа на негово място. Понеже е в хола и ще го гледам постояно. Но няма интерес все още от никого да го купи тоя 200л и съм леко блокиран.

Като стартирам мога ли да пълня с осмоза и после да добавя солта лека по лека в съмпа докато се меши добре. Или трябва туба по туба предварително да го правя?

trex700e

Цитат на: Nebunu - 29.05.2019 09:17

Като стартирам мога ли да пълня с осмоза и после да добавя солта лека по лека в съмпа докато се меши добре. Или трябва туба по туба предварително да го правя?

Стига камъните да не са вътре -да.
Един вид, ако са живи камъните , вече трябва да имаш осолена вода .

Nebunu

Ясно. Това важи и за пясъка ли?

И солта трябва е тази, нали? Има и една корал про, предполагам че тази не е за мен.

https://www.aquatica-bg.com/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B8/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%20Red%20Sea,%207kg

pl86

Солта ти трябва синята кофа на ред сии, правилно си се ориентирал, черната кофа е с доста завишени параметри.
Аквариума е малък, щом ще взимаш камъни от човек - най-добре да ти даде и вода, примерно половината от обема ти, ако камъните са изцяло от него, може да стартираш почти без цикъл.
Аз като стартирах моето пико аквариумче така направих - взех вода от стария и камъни от стария аквариум и беше много лесно.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Според мен, твоята сол е черната кофа, демек корал про. За началото задължително , когато има колебания в параметрите и особено магнезия , докато се завъртят циклите , солта е корал про.
Правиш си редовно смените на видата с нея и друго не ти трябва за в бъдеще.

Nebunu

Про ще бъде. Поръчам една кофа 7кг за сега.

trex700e

Цитат на: Nebunu - 29.05.2019 16:07
Про ще бъде. Поръчам една кофа 7кг за сега.
Солта,стига да не е някакво тотално менте(да знаеш,че има доста ментета на ред сий) или нереномиран производител, няма кой знае какво да объркаш.
Ако искаш прегледай в Сайта на ред сий цялата стратегия за отглеждане на корали, там е разяснено всичко.
Общо взето сега се концентрирай върху камъните....там е основната и
важна основа, която да сложиш към този момент.
Не бързай и подбирай хубави парчета.Гледай ги да са максимално порести, да нямат нежелани организми като айптазии и т.н. , формата да е подходяща. В един момент хардскейпът в мирският аквариум се загубва, след като се покрие с корали, но е добре да е добре изграден .Такива неща.

trex700e

А тази лампа има ли упътване някакво ?
Има ли настроени автоматични режими или трябва да се настройва всеки канал?
Според мен, трябва да потърсиш информация за настройките на каналите и някак да ги съобразиш с твоя бъдещ аквариум. За съжаление с тази лампа аз не мога да ти помогна, не им разбирам грам.

beonedge

Нищо сложно няма - има 2 канала единия е син другия основни бели диоди . Интензитета се настройва с 2 потенциометъра и няма таймери но може да се сложат на захранващите кабели. Пуска я на 30% всеки канал и постепенно увеличава като се адаптират коралите
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Oooooo....аз по друг начин си я представях. Екстра ,в такъв случай не е такъв проблем.

Nebunu

Да, точно такава е. 2 канала от които единия е син. Значи почвам на 30%. А колко часа да пшочвам?

beonedge

8-10...или ако си авантюристично настроен , 4 вкл / 8 изл . По този начин имаш 2 цикъла за 24 часа и (теоретично) ще имаш по- бърз растеж  на коралите . Тема в р2р :
https://www.reef2reef.com/threads/does-5-hours-a-day-of-light-really-increase-growth.608648/#post-6130963
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu


Nebunu

Смятам тази вечер да стартирам. Камъни имам вече, от 2 дена с в една кофа на тъмно. Пясък имам, помпа има и тая вечер ще мина да взема солта и един уейв от калкана. Имам около 50 литра вода от работещ аквариум, от седмица са в туби във вкъщи. Дано е не се е развалила. И ще допълвам със 20 литра които ще ги правя на място.

Камъните...уж живи и хубави, и то на това мясат де. Но прецених грешно и взех бая количество. Все гледам в нета как да ги наредя, почти нищо не ми допада. Имали някви практични начини, примерно да има мостче да циркулира водата добре, или просто една купчина по средата като триъгълник нагоре, или как смятате?

Общо взето това е. Осветлението за сега ще легне на аквариума, трябва да му измисля някви стойки които да ги закача на стената и на тях тялото да виси. Искам едни 10-15 см растояние от ръба на аквариума.

trex700e

Цитат на: Nebunu - 19.06.2019 15:29
Камъните...уж живи и хубави, и то на това мясат де. Но прецених грешно и взех бая количество. Все гледам в нета как да ги наредя, почти нищо не ми допада. Имали някви практични начини, примерно да има мостче да циркулира водата добре, или просто една купчина по средата като триъгълник нагоре, или как смятате?

Идеята е колкото повече възможност уейвмейкъра да ги обдухва -толкова по-добре.
Гледай, най-вече конструкцията да е солидно закрепена. Лично аз, до сега за вече 8 години в хобито, все съм пререждал първоначалния скейп, така че допускам, че и ти ще го направиш-не е правилно, но е тенденция по-скоро. Не е добра идея да ползваш гърба на аквариума за подпора на скейпа. По-скоро остави разстояние между него и камъните. Гледай да имаш свободен достъп до всички стъкла на дисплея, след като подредиш.

Като идеш при Мишо, го питай да ти покаже при него как се настройва скимер,колкото да имаш някаква представа. Твоят е нов и има време докато се разработи, но все пак, да знаеш какво трябва да постигнеш.

Nebunu

Еми до тука съм. Скейпа е стабилен според мен. Пясъка май ми се вижда много, около 3-4 санти. Помпата върти яко. Уейва взех втора ръка от Мишо, тунзе, но после като се прибрах и го сложих нещо магнита не хваща и пада. Не мода си обяснявам защо. Като го слагам директно магнита лепи яко. Слагам го през стъклото и греда. Лампата я пуснах на 30% за 3 часа на ден. Турих под скимера вата и днеска ще сложа 1 литър сипоракс. По нататък въглена и смолата.

Относно скимера, пуснах го и тръгна веднага. Но като вади пияната, пълни малкия контейнър най отгоре. И като се пълни вдига капака. За това му махнах тая гумичка долу и от там се изтича водата. Не знам дали така е правилно. И дали се слага нещо в скимера, или седи така просто.

Иначе старта протече супер лесно.

Публикациите са слети: 20.06.2019 12:06


https://i.postimg.cc/CKxKW34X/IMG-20190619-205805-opt.jpg


https://i.postimg.cc/8zPD5hrr/IMG-20190619-205810-opt.jpg



https://i.postimg.cc/bwGC3J7B/IMG-20190619-205835-nou.jpg

trex700e

Добре си подредил скейпа (каквои е това от лявата страна-нещо като тръба?).
Лампата и засили часовете -сложи 8 часа сега и дай малко жега на осветлението.

Ок си е пясъка не е много, добре си е.

Уейвмейкъра сигурно магнитът  е слаб и затова не иска да се залепи,не знам.

Сега НЕ СМЕНЯЙ вода , само доливай с прясна като се изпари !

Скимерът не трябва да е така, разбира се. Прочети упътването! Все пак, най-добре ще е да намериш опитен човек в Пловдив да ти покаже "на място" как трябва да се настрои  скимера.


beonedge

Скимера , махаш капака на чашата , завърташ тръбата (тялото на скимера)в която влиза чашата обр на час стрелка до откат (това ти е полож на най ниска производителност) в това полож не трябва да прелива пяна в чашата , ако прелива , вдигни целия скимер нагоре . След това завърташ леко тялото по час стрелка (гледано отгоре) и изчакваш , ако не се надига пяна , пак и така докато почне да прелива пяна съвсем бавно - да пълни чашата за 1-2 дена , ако е мн пяната въртиш в посока намаляване на производителноста. Това което се събира в чашата се изхвърля и на негово място се добавя сол вода ;)
Осветлението ти изгл мн близо до водата (ще се напръска и е дотам) тр да е поне 20 тина см над повърхността (моите са на 35)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Скимера ми беше ясно че не е така, мерси. Лампата е само времено така, най много една седмица. Трябва да купя едни метални стойки да ги сложа на стената, и на тях да виси лампата.

Публикациите са слети: 20.06.2019 14:24

Цитат на: trex700e - 20.06.2019 13:13
Добре си подредил скейпа (каквои е това от лявата страна-нещо като тръба?).
Лампата и засили часовете -сложи 8 часа сега и дай малко жега на осветлението.

Ок си е пясъка не е много, добре си е.

Уейвмейкъра сигурно магнитът  е слаб и затова не иска да се залепи,не знам.

Сега НЕ СМЕНЯЙ вода , само доливай с прясна като се изпари !

Скимерът не трябва да е така, разбира се. Прочети упътването! Все пак, най-добре ще е да намериш опитен човек в Пловдив да ти покаже "на място" как трябва да се настрои  скимера.


Значи ще му дам 8 часа тогава. За пясъка доста са ми казали че било много, не ми се бара да ти кажа. Упътването на скимера не пише нищо, но ще пробвам довечера както колегата писа. Тая тръба е някъв умрял корал ли, или нещо подобно. Момчето от които взех камъните я сложи.

Как така да не сменям? Аз мислих на седмица да почвам. И като се появи амонияка да сменям повече, иначе за рутина мисля 10% седмично ще е добре.

totoza

Добре се получава  :-)
Виж какво работно ниво му дават на скимера .

Nebunu

То нищо не намирам за тоя скимер, единствено намерих 2 клипа и като ниво на водата горе долу е като моя. Довечера ще го барам да видя дали ще се получи. Ако не го спирам до понеделник защото ще съм на море.

trex700e

скимерът му трябва време да се разработи....седмица - две понякога.
beonedge много добре е описал какво трябва да направиш, браво на него. Ще му свикнеш.
Общо взето на сегашния етап на аквариума той няма какво да прави чак толкова.

На аквариума тепърва му предстои зелена и кафява фаза . През този период (понякога и два месеца може да продължи) няма никакъв смисъл да сменяш вода.


Nebunu

20.06.2019 16:23 #110 Last Edit: 21.06.2019 17:37 by Nebunu
Скимера ще пробвам довечера да го пооправя, а за смяната на вода тогава само ще доливам докато минават фазите.

Публикациите са слети: 21.06.2019 17:37

Еми играх се със скимера, разбрах му цаката и уж го настройх снощи. Обаче сутринта каничката пак беше пълна до половина с вода. Може би е рано за скимер. Няма какво да отдели. И го спрях, понеже съм на море до неделя. Нека върти само помпата.

Nebunu

Здравейте. 3 седмици и нещо вече от старта, кафявата фаза е почнала преди седмица, почнала е и зелената и то мощно. Ония ден имаше едни като косми зелени, тая сутрин минах през нас и станаха като туфи вече. Много бързо развиване, ужас. Амонияк 0, нитрити 0,1 и нитрати 5мг/л, фосфата не мерих но сигурно е високо.

Сега се чудя дали да не променя малко силата на леда, в момента е 8 часа на около 30%. Също мисля да правя и първата смяна на вода тази седмица, 10%.

Днеска ще дойде и една бактерия на aquarium systems, waste away. Аз сложих само една обикновена бактерия на сера в началото и нищо друго. Така че почвам с тази сега.

Скимера обира мощно вече, много съм доволен.

trex700e

кафявата/зелената фаза си е гадно нещо за фърсттаймерите. Иначе си е много добро, щото показва,че аквариума е зациклил.  Гадно нещо е защото хората, които за пръв път минават през това се вкарват във филм,че нещо не е наред  и един вид не може да изглежда толкова зле.
Призовавам те към търпение в този момент:) Ще видиш как след време ще изглежда  все едно нищо не се е случило.

Този сепоракс за какво ти е? Ако не е оригинален сепоракс на сера, според мен, ще е източник на проблеми.Дори и да е оригинален сепоракс, друго освен да свали нитратите,няма да направи, така можеш да разбалансираш съотношението нитрати към фосфати.

Но ,да, това дава повод за рамисъл на тема как за в бъдеще да си контролираш тези два най важни параметъра. Единия вариант предполага сепоракс и ГФО (забравих как се казва търговското му име) , може рефюгиум , може и въглероден източник като Нопокс.

От трите аз съм за нопокс. Предимства,че е адски лесен за дозиране и всичко. Според мен, подхранва бактериите на повърхността на камъните , които едно че изяждат всичко ненужно, едно че отделят киселини, които тотални изчистват камъните, едно че практочески стига да са ти в точно съотношение нитрати и фосфати, ще останат в такова. Има и минуси този метод. Един от тях е че за големи системи не е рентабилно, но в твоя сличай си далеч от това.

Тук колкото човека попиташ, толкова различни мнения ще получиш. Рефюгиум също не е лошо. А бе варианти много.

Аз съм на принципа keep it simple обаче, особено като става дума за нано.

Nebunu

Мен тези фази не ме плашат с нищо, на сладководните съм минал и лекувал всички възможни алги. Правил съм експерименти и т.н.т. Относно нитратите и фосфата, нитрата го мерих обаче фосфата не съм. Не знам в какво съотношение са стойностите. Имах същия проблем на сладководния по едно време, фосфата ми беше много висок а нитрата много нисък, и понеже бях с 2 канистъра големи - доста медия - и от там идеята че керамиката ми сваля нитрата прекалено много. Но като слагам повече макро за да вдигна нитрата, автоматично вдигам фосфата в небето. Както и да е, като добавих 200 риби всичко се оправи :)

Тази бактерия дето я купих уж има функция и за намаляне на фосфата и нитрата. Ще видим какъв ефект ще има. Препоръчана е от колега които я ползва регулярно.

За серата, оригинална е медията и са ми казали няколко човека че е хубаво да я има, въпреки че и аз не разбрах точно защо. Всички полезни бактерии са на камъните. Също така Мишо спомена сле месец горе долу, е хубаво да слага въглен и няква смола. За въглена е ясно, но тая смола не знам за какво е.

Сега гледам за нопокс, еми горе долу върши същото като това на aquarium systems. И гледам че обясняват че медията ще свали бързо нивото на нитрата но не и на фосфата, и от там няма баланс между тези 2 показатели и най често води до цияно.

trex700e

По принцип е много рано за мерене на каквото и да е. (Е, освен амоняк там, нитрити и т.н. завъртащи цикъла параметри, ама лично аз не бих си купил тест за това, защото е ясно, че така или иначе ще мине) , защото тестовете при наличие на нитрити се шашкат и показват нереални резултати. Не мери нищо сега, много е рано.

Мишо вероятно има предвид нитратна смола. Ако е това, не знам, аз не бих сложил никаква медия ... да си направих нитратите нула е по-голям проблем от високите нитрати. Ключът в успешния НАНО аквариум е стабилност и контрол.

С този сепоракс, ГФО , смола, пуриген и т.н. медии аз не виждам как ще контролираш. Трябва да нацелиш колко храна да даваш, спрямо обитатели и т.н. и т.н. някакви много ангажиращи, със сравнително голям % закъснение неща.

Вариант със рефюгиум- там трябва да махаш от водораслото , за да контролираш, едно че не става ок и параметрите не са стабилни, едно че има куп други недостатъци.

И остава нопокс / течен въглерод дозиране. Това ми се вижда на мен най -неангажиращо, ЛЕСНО ЗА КОНТРОЛ и не изискващо специални отделения, медии и т.н.

Да се комбинират методите в нано аквариум не е хубаво.


Не разбрах какво е това aquarium systems. Медия ли е защото нопокса не е медия. Храна за бактериите е един вид.

Сега, гореописаното е само моя начин на логика, не знам дали е правилен, за мен работи това. Мишо има доста опит и неговото мнение, когато съм го питал за нещо, има значение за мен, така че вслушвай се и в неговите предложения.

Nebunu

Aquarium Systems waste away e препарата.

trex700e

Хах , не знаех,че фирмата на доктор Тимъти Хованес се казва Aquarium systems , май това е фирмата , в която е работил , преди да си направи Dr . Tims. Както и да е.

Това waste away  е по скоро видове бактерии , а докато нопокс и всякакъв друг вид течен въглерод са за да подържат необходимото им количество .

Dr.Tims са страхотни бактерии!

Nebunu

Значи вместо нопокс мога да ползвам карбо например, щом нопокс е течен въглерод...

trex700e

не знам какво е карбо,но вероятно не. Органичен въглерод е това. Можеш да ползваш водка (потърси vodka dosing) и / или оцет, но истината е nopox. Не бих се опитал да си забърквам сам нопокс също, макар че има рецепти за това.

totoza

Здравей, тези бактерии който си решил да вземеш DrTim's - Waste-away,не ти трябват на този етап.
Те се ползват когато имаш вече установен аквариум с повече рибки,с него махаш органиката и др. замърсители.
Сега трябва да ползваш DrTim's - ONE and ONLY
:-)

Nebunu

Този one and only  не е ли са баш старта на аквариума, имам предвид за ден 1? Аз амонияк нямам, нитрити почти нула. Почти месец е минал и цикъла е почти завършен според мен.

Trex, карбото е глутарал, течен заместител на въглероден диоксид.

totoza

Цитат на: Nebunu - 10.07.2019 10:31
Този one and only  не е ли са баш старта на аквариума, имам предвид за ден 1? Аз амонияк нямам, нитрити почти нула. Почти месец е минал и цикъла е почти завършен според мен.

Живи , с 100 % натурален произход, нитрифициращи бактерии за морски аквариум.
Използвайте при създаването на нов аквариум, след смяна на вода, почистване на филтъра, при добавяне на нови риби и след третиране с лекарства.

Nebunu

Хубаво де пичове, кафявите почти изчезнаха. Обаче тия зелени косми направо станаха ужас. Намалих времето за лампата от 8 на 4 часа и очаквах поне малко да покафенеят, но напротив. растят си яко. Нитрит почти нула, фосфат почти нула, Нитрат 5мг. Какво ги храни тия алги???

Тестовете ги правя с един куфар на сера, не е конкретно за морски аквариум. Това има ли значение и да не засичам коректно тия неща?

MeTogu

Според мен има разлика в тестовете за морска и сладководна акваристика. Аз не съм виждал такива ужаси за които говорш. Направи една снимка.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Danyel

Преди години аквариума ми беше пълен със зелените водорасли, изчезнаха от самосебе си. Но с тези тестове на сера няма да просперираш. Вероятно доста пари си дал, но не стават. Отдели още малко и си купи на салиферт.
Мето, не помниш май как на Любо с тример ги косихме.....
П.С когато изчезнаха бях с високи нитрати.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

Nebunu

За тестовете бях наясно още от началото, но все пак. За куфара съм дал почти нищо, от Германия го взех за другите ми аквариуми, сладководните. Сега гледам за  някъв хубав морски пак в Германия, джбл или сера. Най вероятно нитратите са високи и при мен, може и фосфата. И в комбинация с силната лампа какво да очаквам. Сам си го наврях. Ще го оправя механично колкото мога и от миналата седмица слагам тая бактерия на доктор тим които има и нитрифициращи бактерии, така че се надявам да намали малко.

MeTogu

Теси Сера и ДЖИБИЕЛ ги забрави. Търси утвърдили се марки в морската акваристика. Аз имам макроалги няколко вида и нямам проблем с фосфатите.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nebunu

Ясно. Тая вечер се прибирам в нас и ще видя какво е положението. От 3 дена е в пълна тъмнина. Ще махам каквото мога и съм си запазил един таралеж при Мишо. Утре отивам да го взема. Намалям и лампата и след това пак игра на търпение, ще чакам.

Nebunu

Чувам различни мнения за въглена в съмпа. Има ли смисъл да слагам? И да се смени през няколко седмици.

trex700e

За мен активният въглен е изключително агресивен метод за третиране на аквариума и без причина не виждам смисъл да се използва. Все едно човек да пие антибиотици без да е болен.
Освен това има много особености като активиране, количество най - важното и какво ли не.

виждал съм страшно проблеми причинени от големи количества активен въглен.


Ps Нищо му няма на аквариумчето, всичко му е наред даже леко минава зелената фаза.

пс2 пиша без запетайки и негхрамотно, че си взех къстъм механична клавиатура и няма настройване деа.

Nebunu

Минава фазата ама не точно. Ония ден извадих всички камъни и търкане. Според мен всичко идва от лампата, белите диоди, около 12 на брой, са половината с 3500 келвина и половина с 7000 келвина. Брутално жълто за морски. Другата седмица един познат ще ги смени с хубави диоди на около 12 000 - 15 000 келвина. И единия вентилатор е фира и него ще оправим. И утре други ден отивам да си взема скаридка и някоя друга рибка и естествено 1-2 корали.

И ще видим...

trex700e

Малко бързаш, според мен...морската акваристика е място, където търпението бива сериозно тествано. Не, че всеки един акварист особено в началото е бил много търпелив, де. :))
Само, че не е трябвало да разбутваш скейпа и да бъркаш.... казах ти, че ще изглежда ужасно и това си е част от нещата. Нищо, де, да се надяваме, че всичко ще е ок.
Имай предвид, че ако има амоняк в системата, той скапва вътрешностите и органите на животните. И отначало изглежда, че всичко е ок и в един момент измират, като основно спират да ядат преди това. Разбира се, не е задължително такъв черен сценарии , но просто го имай на предвид и не взимай много животни в началото или такива, които са по-неиздръжливи.
Успех и пускай снимки!

Nebunu

Прав си и аз го знам добре, за това че бързам малко. Трудно е да издържам да не взема нещо ново. Накрая взех една скарида и 4-5 фрагчета, различни корали.

А за бутането на скейпа, просто не издържах с тия космати. Тая вечер ще мина през нас и ще го видя каке. До ония ден нямаше някви големи проблеми след като извадих камъните. Данно няма проблеми.

beonedge

тези рикордеи са голяма напаст , ще превземат всичко . По-добре някакъв трумпет да е 1вия корал , ама вече късно :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Точно рикордеята ме кефи най много. Имаш на предвид че бързо расте?

beonedge

Не само че расте бързо , но и се размножава и е супер агресивен корал . При мен от една станаха поне 10тина и почнах да се чудя как да ги махна . Механично не става , сега ги моря с калк паста , но като изгоря някоя , след време се повява малка на нейно място , предполагам поне няколко месеца системно трябва да се горят за да изчезнат на 100%. Поне ксения не слагай ( там поне можеш с химия да я убиеш )
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

01.08.2019 08:52 #136 Last Edit: 05.08.2019 23:00 by Ramony
И ксения имам в заден ляв ъгъл  :-D  Аз на този етап искам да се развиват, но може да стане и прекалено много както ти казваш.

Публикациите са слети: 05.08.2019 23:00

Малко извън темета един въпрос, защо е толкова тихо в форума, и най вече в морския отдел?

beonedge

Всички са във ФБ ...то не че сме кой знае каква бройка де ;) само за справка погледнах един от големите форуми за акваристика (р2р) - Members- 109,631 / online - Total: 5,538
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Предположих че са в фб, но все пак. Жалко...

Nebunu

До тука сме.

niki_o

Румънче,Немотата кефят ама май царя е скаридката :-P
Малко ми идва в повече синъото ,но пък си е морски аквариума :-D

Nebunu

Мерси мерси. Скаридата е определено шефа. Само чака да бъркам с ръката вътре и веднага идва да се закача. На живо  синъото не е толкова много, обаче като свети само  синъото...мен ме кефи максимално.

dioniss1

Много добре изглежда.


totoza

Екстра се развива  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

56108

Публикации: 52
Прегледи: 32593

13027

Публикации: 4
Прегледи: 4450

58484

Публикации: 10
Прегледи: 4525

55689

Публикации: 40
Прегледи: 25676