• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.08.2020 08:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на нано морски

Започната от Nebunu, 17.04.2019 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nebunu

Ясно. Това важи и за пясъка ли?

И солта трябва е тази, нали? Има и една корал про, предполагам че тази не е за мен.

https://www.aquatica-bg.com/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B8/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%20Red%20Sea,%207kg

pl86

Солта ти трябва синята кофа на ред сии, правилно си се ориентирал, черната кофа е с доста завишени параметри.
Аквариума е малък, щом ще взимаш камъни от човек - най-добре да ти даде и вода, примерно половината от обема ти, ако камъните са изцяло от него, може да стартираш почти без цикъл.
Аз като стартирах моето пико аквариумче така направих - взех вода от стария и камъни от стария аквариум и беше много лесно.

trex700e

Според мен, твоята сол е черната кофа, демек корал про. За началото задължително , когато има колебания в параметрите и особено магнезия , докато се завъртят циклите , солта е корал про.
Правиш си редовно смените на видата с нея и друго не ти трябва за в бъдеще.

Nebunu

Про ще бъде. Поръчам една кофа 7кг за сега.

trex700e

Цитат на: Nebunu в 29.05.2019 16:04
Про ще бъде. Поръчам една кофа 7кг за сега.

Солта,стига да не е някакво тотално менте(да знаеш,че има доста ментета на ред сий) или нереномиран производител, няма кой знае какво да объркаш.
Ако искаш прегледай в Сайта на ред сий цялата стратегия за отглеждане на корали, там е разяснено всичко.
Общо взето сега се концентрирай върху камъните....там е основната и
важна основа, която да сложиш към този момент.
Не бързай и подбирай хубави парчета.Гледай ги да са максимално порести, да нямат нежелани организми като айптазии и т.н. , формата да е подходяща. В един момент хардскейпът в мирският аквариум се загубва, след като се покрие с корали, но е добре да е добре изграден .Такива неща.

trex700e

А тази лампа има ли упътване някакво ?
Има ли настроени автоматични режими или трябва да се настройва всеки канал?
Според мен, трябва да потърсиш информация за настройките на каналите и някак да ги съобразиш с твоя бъдещ аквариум. За съжаление с тази лампа аз не мога да ти помогна, не им разбирам грам.

beonedge

Нищо сложно няма - има 2 канала единия е син другия основни бели диоди . Интензитета се настройва с 2 потенциометъра и няма таймери но може да се сложат на захранващите кабели. Пуска я на 30% всеки канал и постепенно увеличава като се адаптират коралите
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Oooooo....аз по друг начин си я представях. Екстра ,в такъв случай не е такъв проблем.

Nebunu

Да, точно такава е. 2 канала от които единия е син. Значи почвам на 30%. А колко часа да пшочвам?

beonedge

8-10...или ако си авантюристично настроен , 4 вкл / 8 изл . По този начин имаш 2 цикъла за 24 часа и (теоретично) ще имаш по- бърз растеж  на коралите . Тема в р2р :
https://www.reef2reef.com/threads/does-5-hours-a-day-of-light-really-increase-growth.608648/#post-6130963
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu


Nebunu

Смятам тази вечер да стартирам. Камъни имам вече, от 2 дена с в една кофа на тъмно. Пясък имам, помпа има и тая вечер ще мина да взема солта и един уейв от калкана. Имам около 50 литра вода от работещ аквариум, от седмица са в туби във вкъщи. Дано е не се е развалила. И ще допълвам със 20 литра които ще ги правя на място.

Камъните...уж живи и хубави, и то на това мясат де. Но прецених грешно и взех бая количество. Все гледам в нета как да ги наредя, почти нищо не ми допада. Имали някви практични начини, примерно да има мостче да циркулира водата добре, или просто една купчина по средата като триъгълник нагоре, или как смятате?

Общо взето това е. Осветлението за сега ще легне на аквариума, трябва да му измисля някви стойки които да ги закача на стената и на тях тялото да виси. Искам едни 10-15 см растояние от ръба на аквариума.

trex700e

Цитат на: Nebunu в 19.06.2019 15:03
Камъните...уж живи и хубави, и то на това мясат де. Но прецених грешно и взех бая количество. Все гледам в нета как да ги наредя, почти нищо не ми допада. Имали някви практични начини, примерно да има мостче да циркулира водата добре, или просто една купчина по средата като триъгълник нагоре, или как смятате?


Идеята е колкото повече възможност уейвмейкъра да ги обдухва -толкова по-добре.
Гледай, най-вече конструкцията да е солидно закрепена. Лично аз, до сега за вече 8 години в хобито, все съм пререждал първоначалния скейп, така че допускам, че и ти ще го направиш-не е правилно, но е тенденция по-скоро. Не е добра идея да ползваш гърба на аквариума за подпора на скейпа. По-скоро остави разстояние между него и камъните. Гледай да имаш свободен достъп до всички стъкла на дисплея, след като подредиш.

Като идеш при Мишо, го питай да ти покаже при него как се настройва скимер,колкото да имаш някаква представа. Твоят е нов и има време докато се разработи, но все пак, да знаеш какво трябва да постигнеш.

Nebunu

Еми до тука съм. Скейпа е стабилен според мен. Пясъка май ми се вижда много, около 3-4 санти. Помпата върти яко. Уейва взех втора ръка от Мишо, тунзе, но после като се прибрах и го сложих нещо магнита не хваща и пада. Не мода си обяснявам защо. Като го слагам директно магнита лепи яко. Слагам го през стъклото и греда. Лампата я пуснах на 30% за 3 часа на ден. Турих под скимера вата и днеска ще сложа 1 литър сипоракс. По нататък въглена и смолата.

Относно скимера, пуснах го и тръгна веднага. Но като вади пияната, пълни малкия контейнър най отгоре. И като се пълни вдига капака. За това му махнах тая гумичка долу и от там се изтича водата. Не знам дали така е правилно. И дали се слага нещо в скимера, или седи така просто.

Иначе старта протече супер лесно.

Публикациите са слети: 20.06.2019 12:12trex700e

Добре си подредил скейпа (каквои е това от лявата страна-нещо като тръба?).
Лампата и засили часовете -сложи 8 часа сега и дай малко жега на осветлението.

Ок си е пясъка не е много, добре си е.

Уейвмейкъра сигурно магнитът  е слаб и затова не иска да се залепи,не знам.

Сега НЕ СМЕНЯЙ вода , само доливай с прясна като се изпари !

Скимерът не трябва да е така, разбира се. Прочети упътването! Все пак, най-добре ще е да намериш опитен човек в Пловдив да ти покаже "на място" как трябва да се настрои  скимера.