• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на нано морски

Започната от Nebunu, 17.04.2019 15:15

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

beonedge

Скимера , махаш капака на чашата , завърташ тръбата (тялото на скимера)в която влиза чашата обр на час стрелка до откат (това ти е полож на най ниска производителност) в това полож не трябва да прелива пяна в чашата , ако прелива , вдигни целия скимер нагоре . След това завърташ леко тялото по час стрелка (гледано отгоре) и изчакваш , ако не се надига пяна , пак и така докато почне да прелива пяна съвсем бавно - да пълни чашата за 1-2 дена , ако е мн пяната въртиш в посока намаляване на производителноста. Това което се събира в чашата се изхвърля и на негово място се добавя сол вода ;)
Осветлението ти изгл мн близо до водата (ще се напръска и е дотам) тр да е поне 20 тина см над повърхността (моите са на 35)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Nebunu

Скимера ми беше ясно че не е така, мерси. Лампата е само времено така, най много една седмица. Трябва да купя едни метални стойки да ги сложа на стената, и на тях да виси лампата.

Публикациите са слети: 20.06.2019 14:24

Цитат на: trex700e - 20.06.2019 13:13
Добре си подредил скейпа (каквои е това от лявата страна-нещо като тръба?).
Лампата и засили часовете -сложи 8 часа сега и дай малко жега на осветлението.

Ок си е пясъка не е много, добре си е.

Уейвмейкъра сигурно магнитът  е слаб и затова не иска да се залепи,не знам.

Сега НЕ СМЕНЯЙ вода , само доливай с прясна като се изпари !

Скимерът не трябва да е така, разбира се. Прочети упътването! Все пак, най-добре ще е да намериш опитен човек в Пловдив да ти покаже "на място" как трябва да се настрои  скимера.


Значи ще му дам 8 часа тогава. За пясъка доста са ми казали че било много, не ми се бара да ти кажа. Упътването на скимера не пише нищо, но ще пробвам довечера както колегата писа. Тая тръба е някъв умрял корал ли, или нещо подобно. Момчето от които взех камъните я сложи.

Как така да не сменям? Аз мислих на седмица да почвам. И като се появи амонияка да сменям повече, иначе за рутина мисля 10% седмично ще е добре.

totoza

Добре се получава  :-)
Виж какво работно ниво му дават на скимера .

Nebunu

То нищо не намирам за тоя скимер, единствено намерих 2 клипа и като ниво на водата горе долу е като моя. Довечера ще го барам да видя дали ще се получи. Ако не го спирам до понеделник защото ще съм на море.

trex700e

скимерът му трябва време да се разработи....седмица - две понякога.
beonedge много добре е описал какво трябва да направиш, браво на него. Ще му свикнеш.
Общо взето на сегашния етап на аквариума той няма какво да прави чак толкова.

На аквариума тепърва му предстои зелена и кафява фаза . През този период (понякога и два месеца може да продължи) няма никакъв смисъл да сменяш вода.


Nebunu

20.06.2019 16:23 #110 Last Edit: 21.06.2019 17:37 by Nebunu
Скимера ще пробвам довечера да го пооправя, а за смяната на вода тогава само ще доливам докато минават фазите.

Публикациите са слети: 21.06.2019 17:37

Еми играх се със скимера, разбрах му цаката и уж го настройх снощи. Обаче сутринта каничката пак беше пълна до половина с вода. Може би е рано за скимер. Няма какво да отдели. И го спрях, понеже съм на море до неделя. Нека върти само помпата.

Nebunu

Здравейте. 3 седмици и нещо вече от старта, кафявата фаза е почнала преди седмица, почнала е и зелената и то мощно. Ония ден имаше едни като косми зелени, тая сутрин минах през нас и станаха като туфи вече. Много бързо развиване, ужас. Амонияк 0, нитрити 0,1 и нитрати 5мг/л, фосфата не мерих но сигурно е високо.

Сега се чудя дали да не променя малко силата на леда, в момента е 8 часа на около 30%. Също мисля да правя и първата смяна на вода тази седмица, 10%.

Днеска ще дойде и една бактерия на aquarium systems, waste away. Аз сложих само една обикновена бактерия на сера в началото и нищо друго. Така че почвам с тази сега.

Скимера обира мощно вече, много съм доволен.

trex700e

кафявата/зелената фаза си е гадно нещо за фърсттаймерите. Иначе си е много добро, щото показва,че аквариума е зациклил.  Гадно нещо е защото хората, които за пръв път минават през това се вкарват във филм,че нещо не е наред  и един вид не може да изглежда толкова зле.
Призовавам те към търпение в този момент:) Ще видиш как след време ще изглежда  все едно нищо не се е случило.

Този сепоракс за какво ти е? Ако не е оригинален сепоракс на сера, според мен, ще е източник на проблеми.Дори и да е оригинален сепоракс, друго освен да свали нитратите,няма да направи, така можеш да разбалансираш съотношението нитрати към фосфати.

Но ,да, това дава повод за рамисъл на тема как за в бъдеще да си контролираш тези два най важни параметъра. Единия вариант предполага сепоракс и ГФО (забравих как се казва търговското му име) , може рефюгиум , може и въглероден източник като Нопокс.

От трите аз съм за нопокс. Предимства,че е адски лесен за дозиране и всичко. Според мен, подхранва бактериите на повърхността на камъните , които едно че изяждат всичко ненужно, едно че отделят киселини, които тотални изчистват камъните, едно че практочески стига да са ти в точно съотношение нитрати и фосфати, ще останат в такова. Има и минуси този метод. Един от тях е че за големи системи не е рентабилно, но в твоя сличай си далеч от това.

Тук колкото човека попиташ, толкова различни мнения ще получиш. Рефюгиум също не е лошо. А бе варианти много.

Аз съм на принципа keep it simple обаче, особено като става дума за нано.

Nebunu

Мен тези фази не ме плашат с нищо, на сладководните съм минал и лекувал всички възможни алги. Правил съм експерименти и т.н.т. Относно нитратите и фосфата, нитрата го мерих обаче фосфата не съм. Не знам в какво съотношение са стойностите. Имах същия проблем на сладководния по едно време, фосфата ми беше много висок а нитрата много нисък, и понеже бях с 2 канистъра големи - доста медия - и от там идеята че керамиката ми сваля нитрата прекалено много. Но като слагам повече макро за да вдигна нитрата, автоматично вдигам фосфата в небето. Както и да е, като добавих 200 риби всичко се оправи :)

Тази бактерия дето я купих уж има функция и за намаляне на фосфата и нитрата. Ще видим какъв ефект ще има. Препоръчана е от колега които я ползва регулярно.

За серата, оригинална е медията и са ми казали няколко човека че е хубаво да я има, въпреки че и аз не разбрах точно защо. Всички полезни бактерии са на камъните. Също така Мишо спомена сле месец горе долу, е хубаво да слага въглен и няква смола. За въглена е ясно, но тая смола не знам за какво е.

Сега гледам за нопокс, еми горе долу върши същото като това на aquarium systems. И гледам че обясняват че медията ще свали бързо нивото на нитрата но не и на фосфата, и от там няма баланс между тези 2 показатели и най често води до цияно.

trex700e

По принцип е много рано за мерене на каквото и да е. (Е, освен амоняк там, нитрити и т.н. завъртащи цикъла параметри, ама лично аз не бих си купил тест за това, защото е ясно, че така или иначе ще мине) , защото тестовете при наличие на нитрити се шашкат и показват нереални резултати. Не мери нищо сега, много е рано.

Мишо вероятно има предвид нитратна смола. Ако е това, не знам, аз не бих сложил никаква медия ... да си направих нитратите нула е по-голям проблем от високите нитрати. Ключът в успешния НАНО аквариум е стабилност и контрол.

С този сепоракс, ГФО , смола, пуриген и т.н. медии аз не виждам как ще контролираш. Трябва да нацелиш колко храна да даваш, спрямо обитатели и т.н. и т.н. някакви много ангажиращи, със сравнително голям % закъснение неща.

Вариант със рефюгиум- там трябва да махаш от водораслото , за да контролираш, едно че не става ок и параметрите не са стабилни, едно че има куп други недостатъци.

И остава нопокс / течен въглерод дозиране. Това ми се вижда на мен най -неангажиращо, ЛЕСНО ЗА КОНТРОЛ и не изискващо специални отделения, медии и т.н.

Да се комбинират методите в нано аквариум не е хубаво.


Не разбрах какво е това aquarium systems. Медия ли е защото нопокса не е медия. Храна за бактериите е един вид.

Сега, гореописаното е само моя начин на логика, не знам дали е правилен, за мен работи това. Мишо има доста опит и неговото мнение, когато съм го питал за нещо, има значение за мен, така че вслушвай се и в неговите предложения.

Nebunu

Aquarium Systems waste away e препарата.

trex700e

Хах , не знаех,че фирмата на доктор Тимъти Хованес се казва Aquarium systems , май това е фирмата , в която е работил , преди да си направи Dr . Tims. Както и да е.

Това waste away  е по скоро видове бактерии , а докато нопокс и всякакъв друг вид течен въглерод са за да подържат необходимото им количество .

Dr.Tims са страхотни бактерии!

Nebunu

Значи вместо нопокс мога да ползвам карбо например, щом нопокс е течен въглерод...

trex700e

не знам какво е карбо,но вероятно не. Органичен въглерод е това. Можеш да ползваш водка (потърси vodka dosing) и / или оцет, но истината е nopox. Не бих се опитал да си забърквам сам нопокс също, макар че има рецепти за това.

totoza

Здравей, тези бактерии който си решил да вземеш DrTim's - Waste-away,не ти трябват на този етап.
Те се ползват когато имаш вече установен аквариум с повече рибки,с него махаш органиката и др. замърсители.
Сега трябва да ползваш DrTim's - ONE and ONLY
:-)

Similar topics (5)

36829

Започната от ReefFan565


Публикации: 42
Прегледи: 16336

30329

Публикации: 8
Прегледи: 4103

20609

Публикации: 121
Прегледи: 44143

6495

Публикации: 21
Прегледи: 13632

59779

Започната от fixxer


Публикации: 4
Прегледи: 2655