Автор Тема: Еднообразие в солените аквариуми?  (Прочетена 1868 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gradinarq77

 • https://www.youtube.com/channel/UC4Uu6VfzEOZT1HnuglrWjFw
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 59
 • Пол: Мъж
Здравейте всички,

отскоро станах активен в този раздел. Някои постове, които съм разгледал коментират или намекват идеята за повече разнообразие в морските аквариуми.

Като разгледаме развитията в сладководната акваристика, появи се огромно разнообразие на аквариумни стилове през последните години и хората са открили красотата и на семплите, изчистени и натурални пейсажи. Използва се голямо разнообразие и на видове и материали. Имаме риби, молюски, безгръбначни, земноводни, влечуги... Разбирате за какво говоря.

Ако на морската акваристика се е гледало винаги като на черешката на тортата, то трябва да призная, че се нагледах вече на тропическите рифови аквариуми с ярките корали и риби. Чарът на тези аквариуми е неоспорен, но природата има много повече да предложи.

Като кажа природа: много от тези аквариуми не отразяват точно естествените морски пейсажи. Много рядко се среща съчетание на видовете, както е представено в класическите 'немо аквариуми'. От друга страна ако речни видове от амазонка няма как да се срещнат с видове от индонезия или африка, то в моретата това е съвсем възможно, тъй като световния океан си е едно единствено море. Затова имаме видове които мигрират от червено море в средиземно, от средиземно в черно, от атлантическия океан в средиземно и обратно. А корабите са разнесли някои видове из целия свят, така че има вече доста 'космополити'... Тъй че няма нищо лошо да се смесват местни с тропически видове. Реално това се случва непрекъснато.

Намерих някои естествени морски пейсажи, които да допълват малко картината и някои прекрасни 'по-различни' аквариуми:
Примерно този аквариум на Джордж Фармер е страхотен морски акваскейп само с растения:

Както виждате някои аквариуми са с доста много растения... Жалко за растенията в съмповете, които си водят живот заключени в някакъв шкаф, докато можеха да се превърнат в прекрасен акваскейп...

Има и хубави аквариуми, които отразяват различни пейсажи от коралов риф. И такива, които наблягат само на един или няколко вида.

Мечтая си за мангров аквариум със червени крълги рачета и сухоземни раци пришелци или черноморския вариант: крайбрежен акватерариум с кръгли рачета и актинии... За аквариум с морски кончета, акватерариум с водния смок натрикс теслата, ...

Иска ми се да отгледам атерината, тя е местна роднина на рейнбоуфишовете, доста красива пасажна риба, която живее и в морска и в сладка вода, но не знам как да я ловя...

Да не забравяме, че и молинезията и велиферата по принцип живеят в бракични води и дори морска вода... А при нас имаме гамбузиата като космополит в крайбрежните локви...

Възможностите са много. Нека се възползваме от тях...

Неактивен julianiv

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 173
 • Пол: Мъж
Re: Еднообразие в солените аквариуми?
« Отговор #1 -: 21.02.2016г 15:03ч »
Всички тези страхотни снимки са безспорно доказателство за огромния потенциал на соленоводната акваристика като хоби. В каква посока ще тръгне развитието на конкретната система е най-вече въпрос на вкус, въображение и разбира се пари (макар, че това не винаги е определящо).

Неактивен miTko

 • глобално зелен
 • Глобален модератор
 • *****
 • Публикации: 5 039
 • Пол: Мъж
Re: Еднообразие в солените аквариуми?
« Отговор #2 -: 23.02.2018г 09:09ч »
Предполагам, че плащате с еднообразие за да постигнете оптимални условия и най-вече като се стремите да имате повече видове живини в аквариумите. Ако видовете корали се редуцират до няколко в един аквариум, може да бъде по-атрактивно. Има такива примери. Ако заградите парче от риф с размерите на домашен аквариум, вътре няма да попаднат толкова много преобладаващи вида.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Неактивен Стоян Михов

 • Octopus
 • Спонсор
 • *****
 • Публикации: 1 726
 • Пол: Мъж
  • pontosreef.eu
Re: Еднообразие в солените аквариуми?
« Отговор #3 -: 23.02.2018г 10:10ч »
Ами мисля че отговора е не е много сложен, слагаме много и различни корали в морските аквариуми, просто защото така се харесва на повечето любители :).
Зависи къде се намира това естествено парче от рифа, има много много места, където ако заградиш парче от рифа с размерите на домашен аквариум ще има много повече видове отколкото в средния домашния риф, дори ако броиш само коралите.


 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
2350 Прегледи
Последна публикация 18.05.2007г 18:06ч
от Dimitree
3 Отговора
3596 Прегледи
Последна публикация 12.09.2007г 15:03ч
от miTko
15 Отговора
8793 Прегледи
Последна публикация 08.05.2008г 17:05ч
от malomir
6 Отговора
5290 Прегледи
Последна публикация 30.06.2008г 17:05ч
от pitar92
0 Отговора
1273 Прегледи
Последна публикация 01.07.2008г 22:10ч
от don_misho
9 Отговора
5422 Прегледи
Последна публикация 09.03.2009г 22:10ч
от discus
16 Отговора
9633 Прегледи
Последна публикация 04.06.2009г 22:10ч
от nenad66
49 Отговора
10596 Прегледи
Последна публикация 26.01.2011г 11:11ч
от BarukПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И