• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет за борба с голи охлюви

Започната от vcholeva, 23.01.2012 15:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vcholeva

23.01.2012 15:11 Last Edit: 23.01.2012 19:35 by Георги
За да не започвам нова тема, бих искала съвет за борба с голи охлюви, които ми унищожиха две монтипори за отрицателно време. За жалост ми трябваше време, за да разбера причината за загиването на коралите. Помислих си, че просто не са оцелели в нашия аквариум, но вече след няколко месечна борба с тези твари знам причината.  Най-гадното е, че сме ги купили заразени, но преди да пострадаме си нямах и идея какво трябва да се гледа и прави при покупка на нови корали. Начините, с които се опитвам да се боря неуспешно са ръчно премахване на охлювите, бани с калиев перманганат /дано съм го написала правилно :)/, третиране с лекарство на Тропик Марине и естествено имаме и врасе, което повече се разхожда, отколкото да върши някаква полезна работа. Ще ви бъда много благодарна за всякакви съвети, защото ми омръзна да се боря с "вятърни мелници".

Темата е отделена.

Стоян Михов

Здравей,
можеш ли да дадеш снимка на голохрилия охлюв (правиш много добри снимки), кое лекарство на Тропик марин ползваш и какъв е ефекта? Не падат ли, или падат и пак се появяват? Малко повече подробности, за да можем да помогнем. Може би е добре да си пуснеш отделна тема да не оспамваме червеите на Илиянидис.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vcholeva

Здравей, трудно ще успея да ги снимам, но ако мога да ги опиша като мънички, белички, изглеждащи като коронка  :-).
Лекарството е Pro-coral cure, което според мен си е чист разтвор на йод. След двукратно третиране с него така се надишах на пари, че няколко години мога да пропусна морето. Резултата  е временен. При киснене в лекарството около20-30мин. видимите охлюви умират или по-точно много лесно се отстраняват с пинсета, но след това пак се появяват. Знам за яйцата, но и след второто третиране - по описание след 4 дни мисля, че нищо няма да се промени. Трудното в тази борба е, че поразените корали трябва да се извадят, а при това настава голямо разместване. Не зная дали ако известно време не гледам монтипори няма да изчезнат. Но не ми се иска да се отказвам. Учудващото е, че дори при аматьорските грижи, които полагаме монтипорите се развиват добре, докато не ги нападнат гадините.
Илиянидис, извинявай, че се намесих в твоята тема, но имам нужда от помощ и си мисля, че решението на такъв проблем ще е от полза и на някой друг.

камен чочев

Ето темата, която имах предвид http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1730682&page=9 . Дано ти е от помощ

vcholeva

Благодаря, Камене
ще прегледам темата. Добре, че е Google преводач, за да мога горе-долу да се ориентирам, а и за това децата от втори клас ходят на уроци по английски - да не се срамят като мен :-).

Canary

Цитат на: vcholeva - 23.01.2012 21:40
Благодаря, Камене
ще прегледам темата. Добре, че е Google преводач, за да мога горе-долу да се ориентирам, а и за това децата от втори клас ходят на уроци по английски - да не се срамят като мен :-).

Весела, няма нищо срамно! Аз също не говорех английски преди да емигрирам. Човек се учи докато е жив. Англичаните 90% не говорят нито един чужд език, но са късметлии, че целия свят говори техния и си мързелуват...........
Поздрави и успех с аквариума!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Стоян Михов

Ето какво преведох за теб. Не съм имал проблем с тези паразити и затова не споделям лично мнение. Аз мисля, че ти доста си се постарала и си събрала много информация (нищо че не четеш ингилизкия – и за калиевия перманганат и за яйцата и всичко, явно знаеш, че борбата ще е безмилостно жестока)

Каквото и да правите, НЕ МАЧКАЙТЕ ИЛИ ПИПАЙТЕ тези охлюви с голи ръце!! Те са силно отровни!!!

Как да се третират корали, които са заразени с ядящи Montipora голохрили охлюви

Бих искал да споделя моя опит с известения вредител Aeolid nudibranch, които се хранят с Montipora, както и как аз (успешно) третирам Montipora  confusa. По мое мнение, nudibranch са по-упорити и по-трудни за премахване от всички други SPS вредители, тъй като изискват ръчно премахване и серия от химични бани.

Малко предварителна информация...

Въз основа на моя опит и четене на няколко статии, тези охлюви изглежда се възпроизвеждат безполово - един гол охлюв може снесе стотици яйца, и не се нуждае от друг. Моя опит показва, че харесват М. confusa и М. capricornis, но явно не са ограничени до тези видове Montipora. Тези вредители са много ненаситни, аз съм виждал 3 възрастни охлюва да изядат 8 см М. confusa за един ден.
Възрастните охлюви лесно се забелязват, но с яйцата е различно. Ще трябва да оглеждате коралите много внимателно (и може би да използвате лупа) да видите яйчните пакети. За да станат нещата по-сложни, техните яйца са полупрозрачни!

Лечение
Има много начини за третиране на този вредител, включително Луголов разтвор, сладководна баня (не се препоръчва) и Levamisole, но повечето от тях елиминират само възрастните, но не и яйцата.
Ето това, което направих:

1. Изрежете нападнатите части и ги хвърлете. Без значение колко чист изглежда корала яйцата обикновено са скрити в дълбоките цепнатини, така че нямате шанс да ги откриете тук. Запазете САМО ГОРНАТА ЧАСТ НА КОРАЛА и изхвърлете останалата.

2. След изрязването на коралите, отново ще трябва да визуално да ги проверите внимателно за яйца (те обикновено са от долната страна, но не само). Ако видите, трябва внимателно да ги изстържете с мека четка за зъби и изплакнете с вода от аквариума.

3. След като коралът е почистен, подготвят два съда - един с три чаши аквариумна вода + 20 капки от Луголов разтвор, а другият-само с аквариумна вода. Потопете корала в първия за около 10 мин, докато го разглеждате за яйца.

4. Ако видите още яйца, изстържете ги отново с четката за зъби. Когато сте готови, потопете коралите за последен път. Този път в чиста аквариумна вода.

Резюме

Ако откриете голохрили във вашия аквариум, ще трябва да извършите тази процедура за ВСЯКА Montipora, които имате. Идеалното решение е да може да поставите "обработените" колонии в карантинен аквариум и да ги следите една-две седмици. Ако не се покажат голи охлюви след това можете да поставите монтипорите обратно в дисплея. Тази процедура трябва да се прилага, при придобиване на нови екземпляри – независимо от това дали има или не видими голохрили охлюви. Оглеждайте ги за избелели места, без тъкан - това е може да е знак, че голохрилите са налице.

Някои хора са докладвали добри резултати чрез отглеждане на Yellow Wrasse (Halichoeres chrysus), Small Tailed Pencil Wrasse (Pseudojuloides cerasinus) в техните аквариуми. Това е добър "естествен" метод за контрол на популациите на голохрилите охлюви, но това е само временно решение и обикновено проблема идва отново след известно време.

Както винаги силно препоръчвам карантина при придобиване на нови екземпляри.

Яйцата обикновено се излюпват в рамките на 2 до 3 дни, но някои хора са докладвали по-дълго време (аз се съмнявам). Аз бих ги държал в карантина за около 2 седмици и да ги гледам за охлюви .. ако нищо не се появи в този период от време, бих казал, че е безопасно да ги преместите в дисплея.

Каквото и да правите, НЕ МАЧКАЙТЕ ИЛИ ПИПАЙТЕ тези охлюви с голи ръце!! Те са силно отровни!!!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vcholeva

Octopus, благодаря ти много. Ще се опитам и по този начин. За жалост нямаме карантинен аквариум, където да отделя заразените монтипори и единствения вариант е да ги изхвърля, което не ми се иска, но ако не успея да се преборя ще опрем до този вариант.
Явно имам голям късмет, защото последния път директно с ръце ги махах от пинсетите  :-).

Стоян Михов

Моля, за това сме тук да си помагаме. Изхвърляй само увредените части и изрязвай смело, наистина оставяй само частите, които си проверила внимателно за яйца, ако има части, които не можеш да огледаш - сгъвки, цепнатини, по-добре ги изрежи, остави само здрави, двойно проверени фрагчета. Луголов разтвор може да си купиш от аптеката, ако няма ето рецепта:

Луголов разтвор: 2г калиев йодид се разтваря в 25мл вода.Прибавя се 1г кристален йод и след пълното му разтваряне се допълва до 300мл с вода.
Но предполагам това на Тропик марин е най-вероятно луголов разтвор (така както го описваш, не съм го виждал), така че си ползвай него за банята.

Аз мисля че няма нужда да изхвърляш монтипорите преди да са умрели тотално, тези охлюви няма данни да се прехвърлят на други корали, така че не бързай и не се предавай. Успех и не рискувай повече с голите ръце.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Canary

Цитат на: vcholeva - 24.01.2012 09:46
Octopus, благодаря ти много. Ще се опитам и по този начин. За жалост нямаме карантинен аквариум, където да отделя заразените монтипори и единствения вариант е да ги изхвърля, което не ми се иска, но ако не успея да се преборя ще опрем до този вариант.
Явно имам голям късмет, защото последния път директно с ръце ги махах от пинсетите  :-).

АЗ не съм чел много по въпроса, но принципно голохрилите нападат най-често зонтидите и се хранят с полипите им. Понеже и самите полипи съдържат токсина палитоксин, който е много силно отровен и преминава и в охлювите. Иначе самите охлюви, ако не са яли от зоантиите, не ми се вярва да са отровни, но най-добре е да се внимава.
Аз лично, ако съм сигурен, че гадините са ти само по монтипорите, бих ги махнал без да се замислям. Самата процедура по изичстването им, плюс карантинен аквариум ми звучи доста трудоемка и даже безмислена. И най-важното, не купувай повече от същото място. АЗ така купих две акропори пълни с червеи. Наложи се да ги окастря до живо. Сега се подобряват, но повече не купувам от този магазин.
Поздрави!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

ludiqdoctor

Конкретно за зоантидите мога да дам един простичък съвет, нещо с което всеки може да се справи. След закупуването на камък със зоантиди, преди въвеждането му в аквариума му направете една обикновена баня със сладка вода за 10 до 20 минути. Ако има голохрили със сигурност падат, а на зоантидите нищо им няма. Най-много да стоят затворени 2-3 дни. За хора с повечко опит могат да засилят ефекта като добавят 3-4 кристалчета калиев перманганат.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Similar topics (5)

42892

Публикации: 27
Прегледи: 9504

56507

Публикации: 7
Прегледи: 4238

58600

Публикации: 4
Прегледи: 3525

30540

Публикации: 2
Прегледи: 3520