• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 00:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на соленоводен аквариум-съвети!

Започната от pavcho85, 13.11.2012 15:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Може да стане. А дали ще ти харесва така направен се съмнявам. С изключение на центропижето -хапва полипчета на коралчета. 

pavcho85

Ако имате в предвид естетическият му вид,смятам да затворя съмпа така че да стане част от шкафа.Но никой не казва нищо по конкретно :-(.

камен чочев

Че даже не сме го и виждали този аквариум. Пък искаш да бъдем и конкретни...

Стоян Михов

Добре дошъл на солено pavcho.  
Хубаво начинание си замислил и успех ти пожелавам! (изказах се малко като мастър Йода, ама нема нищо  :-D)
Но подходът ти към хората тук ти е малко неправилен  :-). Не можеш да изпляскаш 13 въпроса - повечето от които много съществени и да очакваш, че някой ще отговори на всичките и то в посоката, която на теб ще ти хареса. Ние тук не сме консултанти (е има някои които са или са били, но тогава са взимали мнооого пари), и не сме фирма която прави/аранжира/поддържа аквариуми. Ние тук сме хора, които имат еднакво хоби и можем да коментираме, да дадем акъл, но няма как да ти решим всичките въпроси и да ти начертаем схема как да си направиш аквариума. Ако искаш така наистина по-добре си наеми фирма, ако не започни да правиш нещо, прочети тук, ако разбираш езици прочети малко и из чуждите форуми и сам ще решиш какво да правиш - ама така поставено - имам еди какъв си аквариум ама няма да го махна, съмпа ще бъде 20 санта широк и т.н. просто с този подход и бързо няма как да стане. Нищо в това хоби не става бързо и евтино, нетърпеливост е антипод на морска акваристика.

Много от нещата които ти казват tonino и Камен, за съжаление са верни и точни, въпреки че сега сигурно не ти харесват и не те устройват. В 20 см съмп нищо не можеш да сложиш, за вграден съмп ще трябва да жертваш 1/3 от аквариума, за да набуташ всичката техника необходима за такъв обем вода (вградените съмпове са ефективни при малки обеи вода да кажем 100-200л). Практиката показва че е най добре да започнеш с аквариум проектиран и измислен за морски. Цената за нов аквариум е пренебрежимо малка в сравнение с парите които ще дадеш за другите неща по него, така че няма смисъл от гимнастики с преустройство.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vankata_032_pld

Eеееееееее най накрая.
Браво Octopus  *BRAVO* перфектно казано, както винаги.

pavcho85

Не разбирам какво ми има на подхода,но ако съм обидил някой се извинявам.Задавам въпроси с цел да получа съвети ви за това кое е най-добре да се направи като вариант.Нали за това е форума или се лъжа?!И тъй като много трудно го вкарах този аквариум в къщата и то на третия етаж,просто варианта да го махна е много труден.За това се интересувах какъв е варианта да се приспособи,ако това е възможно,ако ли не здраве да е.Защо всеки казва че всичко било невероятно скъпо?Ето какво излиза по мой сметки:
1.Съмп-ако го вградя едва ли ще е повече от 100лв
2.Скимер -200лв
3.Подкачваща помпа-130лв
4.Пясък-150лв
5.Живи камъни-40кг-800лв
6.Сол-100лв
7.Осветление-200лв
8.пълнежи за съмпа-100лв
Крайна сума=1780лв +200лв за нещо странично
Просто ако наистина реша да го вградя ще се получи ли и какво трябва да е съотношението на дисплея и съмпа?

tonino


M_I_T_A_K_A

Хората се опитват да кажат относно подхода ти, че имаш страшно много неща за които питаш или иначе казано, не си намерил никакво решение на някой от въпросите сам, но всички сме тръгнали с малко или много въпросителни. Наистина ще е най добре да се направи нов аквариум проектиран за морски, но ти вече си решил да е с вграден съмп. До тук добре, но имаш грешка в някой сметки и не си добавил някой неща както каза tonino. На първо място, няма как да си купиш качествен скимер за твоя обем за 200 лева гарантирам ти го. Второ не знам как ще направиш и осветление за двуметров соленоводен аквариум за 200 лева при положение, че една хубава 80 ватова Т5 пура струва от порядъка на 25-30 евро без доставката а ти няма как да минеш с една или 2 за морски аквариум още повече че аквариума ти е дълбок. Трето, хубава сол за 100 лева пак ми се струва много оптимистично. Като сложим осмоза, течение (а то може да е МНОГО скъпо зависи какво искаш), набор от тестове, реактори, филтърни медий, соленомер (рефрактометър още поне 100 лева), и доста не предвидени разходи ще ти излязат бъди сигурен. Та като добавим нещата които не си писал и тези който си ги сметнал с доста по ниска стойност и сумата става двойна без да имаш нищо  живо в аквариума. Поздрави.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

pavcho85

Разбирам ви колеги,че най добре е нов аквариум,но ме разберете че аквариума е доста голям ,намира се на 3-я етаж на къща и е качван по такъв начин че е немислимо да се опитам да го сваля :-(!Разбирам разходите които ще са ми нужни,но аз не бързам всичко да стане от веднъж.Смятам постепенно да си набавя нещата,а като начало най-важните неща за стартиране.Но преди всичко остава въпроса за вътрешният съмп?
: 14.11.2012г 12:12ч
Цитат на: tonino link=topic=42892.msg405233#msg405233 date=1352871878
Тази спалня за гости ли е? :-D
/quote]
За съжаление не колега tonino. :-)

Dede

Добре дошъл и от мен. Не е невъзможно това което си замислил, първо си направи една схема на преграждането, качи я тук и съветите за разделението на вградения съмп сами ще дойдат  ;-)

Цените който си изброил са твърде оптимистични(не че не може да си набавиш евтина техника, но ти сам ще се убедиш, че евтиното или излиза скъпо или просто няма да те кефи) Но понеже знам как се чувстваш и че те сърбят ръцете да ги топнеш в солена вода, може да се стартира с по евтини неща, като съвета ми е със скимера компромис да не правиш, за 200 лв има добри на старо, но помпата трябва да работи.
Един съвет, тръгнеш ли да правиш подобно нещо в такъв мащаб: ХИЧ НЕ ДЕЙ ДА СМЯТАШ, та за това и всички те съветват ако можеш да го смениш този съд, на фона на 2-3 хиляди лева за подобно съоръжение 300лв. за дисплей и 100лв. за съмп са много малка част, но пък най важното за да не си викаш после "абе трябваше да го махна този и да го направя както трябва) но ти си взел решение вече, важното е на теб да ти е хубаво като го гледаш.  *DRINK*

И за да ти е по лесно, започни с въпросите един по един, изчакай няколко отговора докато разбереш това което ти трябва, и тогава задай следващия, иначе си нямаш и идея какво объркване ще стане  :duvar:  

Ангел Христов

Добре дошъл и от мене!
Аз да си кажа и моето мнение от опит.
Моят аквариум е малък сравнително (общо 150 литра по размери) и е с вграден съмп - обаче правен по поръчка.
На първата година вече ми се искаше да го сменя. Сега вече съм замислил за
по-голям аквариум с отделен съмп, в който да има място за всичката му техника,
а и най-важното, да може да се обслужва както трябва.
Единственото, за което не съжалявам е, че не се втурнах да правя отначало много голям аквариум,
защото бюджета който си бях отделил - го надхвърлих поне 2 пъти (а още аквариума беше почти празен).  *CRAZY* А и не бях сигурен, че ще се запаля толкова много!
Имай впредвид, че разходите за месечна поддръжка, които ти казват колегите са много близо до реалността, а за сметка на това са постоянни повечето :)
Ти си решаваш, челният опит понякога е най-добрият съветник!
Успех в солените води!
Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

tonino


камен чочев

Не искам да те отказвам, но опита сочи, че една грешно направена система или такава с компромис, рано или късно прекъсва съществуването си. Много грешно е да си мислиш, че може да започнеш с някои неща,  а други да добавяш постепенно. За да стартираш ти трябва всичко!  И някак глупаво е ти да правиш сметката - всички ние сме били в твоето положение и го казваме с опита, който имаме. Ако не се вслушваш в нашите съвети,  защо ги искаш?!  Скимер за твоя обем за 200 лв е абсурдно. И сам да тръгнеш да гоправиш ще ти излезе повече. И този път без да се обиждаш  - нищо не си чел. Отдели още седмица, две и прочети всичко писано тук. Според мен е достатъчно за начало. Успех

Similar topics (5)

2473

Публикации: 32
Прегледи: 33373

33943

Публикации: 12
Прегледи: 6782

14873

Публикации: 1
Прегледи: 3996

8185

Публикации: 30
Прегледи: 18198