• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.09.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

почвам със соленото

Започната от deeto2, 10.02.2017 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

deeto2

Ами да 2000л гледам ,че повечето аквариуми с моя литраж са с такива помпи .Гледах някаква италянса siecce в сайта на акватика около 50 лв и ми хареса най-вече размера ,че не е пекалено голяма .А за тази бактерия се огледах ама нямаше -иначе ми е ясно ,че е добра ти си може би 3 или 4 ти човек ,които ми казва за нея(явно е много хубава).Така ,че като изразходя тези двете ще купувам само от тази дето я препоръчвате. сега трябва да чакам около 30-40 дена и тогава да почна със сммените на водата или не ? бактериите си ги давам всекидневно както пише по указание -като дозите са два пъти по-големи от тези за сладководните.водата днес за пръв път я виждам толкова бистра :)

trex700e

Не виждам нагревател?
В солената вода , адекватната температура е от ключова важност и за обитатели и бактерии и за насищането с кислород. Докато в сладководен аквариум нагревателя не е чак толкова от значение-тук е много важно да имаш коректен такъв.
За солеността - спокойно си карай с това, което си купил. При фиш онли аквариум не е чак толкова фатално и вида на солта и максимално точното и миксиране.
Водещото в добавянето на живи обитатели тук е тест на водата и когато има нулево наличие на амоняк и допустими стойности на останалите мерими вещества във водата...може да се добави. Да, клоуни и по-издръжливи огранизми ще оживеят, но амонякът скапва органите им, което на по-късен етап води до проблеми, освен че е в разрез с хобито. Но понеже е излишно да се купува тест за амония, който вероятно няма да ползваш никога повече , ако аквариумът функционира нормално, по-скоро допускаме , че период 40-50 дена е ок за нормализиране на значимите нива на елементите във водата.
Течението...вътрешният филтър така с флейта не прави много. По -скоро махни тия тръбичките всичките и нека си духа само от отвора на тялото на филтъра. В по-малък размер съм ползвам духалка Хидор 1600 и е малко-по -скоро 2-3 000 ще е ок. Но инвестирай в течение.

Изобщо насочи мисълта си в 1) течение. 2) ТОЧНА температура. 3) прецизно, доколкото това е възможно, доливане на изпарената вода. 4) Снабдяване на водата с кислород (тук решения много, като най-бюджетен е добавянето на аераторче. Като при този вариант е проблем пукащите балончета на повърхността да не обезсоляват водата.)

Danyel

За скимер ще трябва да мислиш в близко бъдеще.
https://aquarium.bg/druga-texnika/protein-ckimeri - тука има няколко бюджетни, аз в началото бях със скимер който е с камъче, но не си струва. Камъчето се сменява често, трябва силен аератор, трудно се намират камъчета и са по 4-6лв, като му теглиш чертата е по скъпо.
При Камен има същия мейкър на добра цена http://exoticland.bg/index.php/product/view_product/SicceVoyagerNano1
И бактерии те ги има  http://exoticland.bg/category/view_category/bacteria
Но и осмоза си трябва, тръгват макро алгии и други мизерии. Ако няма да влагаш средства по-добре не се занимавай. Скимер, осмоза, мейкър 250-270лв(най-евтините) , осветлението според зависи какво ще гледаш в този аквариум, ако са риби и не много претенциозни  корали, може да минеш с някое евтино осветление.

deeto2

да мейкър ще купя даже виждам ,че в екзотикленд е по евтин :) система за осмоза ще взема ,но най-накрая .сега следва мейкъра и и осветление .засега карам с трапезна вода ,но като си направя една проста сметка колко пари ще дам за 5 месеца примерно при смени на водата . :) не трябва да се убеждавам много-много дали трябва да купя обратната осмоза ;) просто за всяко нещо има време .trex 700 много добре ги е степенувал нещата .аз само трябва да избирам из между марките предлагани на пазара и разбира се без четене няма как да стане.

trex700e

При условие, че аквариумът е само с риби, за какво ти е да инвестираш в осветление? По-добре да си вземеш осмоза ...пък по-нататък ако решиш да гледаш корали ще му мислиш.

deeto2

ами защото ми казаха в един магазин ,че без качествена светлина щяло да ме нападне цианото и няма да има спасение.иначе корали не смятам да гледам. на този етап ми се вижда трудна работа.Оня ден си взех уейвмейкъра 2000 л и съм много доволен  *thanks ама си взех и един охлюв Tectus sp. обаче ми прави впечатление ,че от няколко дена движи само върху един камък.Иначе по каманите  почнаха да се образуват някакви като нишки -трудно ми е да различа какъв цвят са.Ама този приятел не ги ли яде точно тях ? страх ме е да не пукне от глад .

pl86

Едва ли охлюва ще умре от глад, по-скоро проблем биха били параметрите на водата, безгръбначните са още по-чувствителни от рибите в това отношение. Най-вече не обичат рязко променящи се параметри (соленост, температура ...)
Не очаквай, да ти почиства камъните така, че да са кристално чисти. Ще помогне  ... ама няма да опасе всичко :-)

Колкото до светлината ... до някъде са прави в магазина, ако сложиш някоя енегоспестяваща крушка бяла ... сиг ще имаш повече водорасли, но с някое евтино лед осветление (китайско или самоделно) няма да имаш проблеми. При мен на китайско си растат коралите, може да се желае още като цветове, но само за риби - няма да имаш никакви проблеми.
Определено по-голям проблем би била водата - дори трапезна/изворна в нея има много излишни минерали.
Първо вземи осмоза, дори с някаква най-обикновенна крушка да светиш - подобре отколкото да нямаш осмоза.

deeto2

охльо бохльо си е 6 .Почна да се движи обира си разни работи по стъкла,камъни дори по помпите и тръбичките ;) да питам нещо : правих почистване  и смяна на водата 20 %.обаче от пясъка се вдигна много мътилка ,водата стана бяла.Когато взимах пясъка човека ми каза ,че няма смисъл да се мие понеже е "Пресят и двойно промит, изсушен на въздух, преминал третиране с UV" така пише и на опаковката ?и аз така го сложих ама сега като правя почистване от дъното се вдига бяла мътилка -това проблeм ли е ?

deeto2

от 4 дена има 2 рибки клоуни .Едната е доста по-едра от другата .Четох из форума препоръка -едната да е по-голяма.рибите ми каза жената ,че са уловени и внесени преди 2 месеца .Всичко върви добре започнаха да се хранят още на следващия ден .Давам им артемия взех им и някаква гранулирана храна но нея не я и поглеждат даже.пробвах да я стривам -никакъв ефект.Но артемията както я пусна и заминава за секунди :) качвам снимка като имам повече време ще качвам още.


deeto2

От няколко дена насам сутрин забелязвам по стъклата като бели червей много тънки и малки -да речем около 1 мм. През деня изчезват вечер излизат .Мога да опитам да снимам но са много малки едва ли нещо ще се види .Та като незнам какво са да ги махам ли .

Публикациите са слети: 25.03.2017 23:11
deeto2

Здравейте :) Вече няколко месеца аквариума преминава през някакви фази .Да речем ,че за момента се справям някак си.Имах проблем с алгите за няколко седмици обраснаха навсякъде.и намалих часовете на светене до 6,30 и намалих дажбите на рибите.та с други думи не смея да се похваля в момента ни да се оплача :) Взех още живи камъни ,но ми направи впечатление на един от камъните имаше някакви кръгли меки неща полепнали по него -да речем малко по-малки от грахово зърно.натиснах ги леко -бяха меки ,но добре прикрепени .реших да не ги пипам (след няколко дена ми се струва ,че леко набъбнаха ,но не знам ,не съм сигурен).имаше и нещо ,което беше малко слузесто показал съм го с червената стрелка (покрай него има нещо оранжево ).Има ли някой представа какви са тия неща ?

Публикациите са слети: 09.05.2017 18:06
trupai

Безобидни спонги са това.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

deeto2

Много благодаря .и се извинявам за глупавите въпроси .Днес въртях някой камъни ,че нещо не ми харесваше подредбата и видях на един от тях нещо червено със странна форма ,което не бях забелязал досега.ето го и него