• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Петнадесетте най-често срещани проблеми

Започната от камен чочев, 09.05.2011 22:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Попаднах на интересна статийка, която би била от полза на всички, които ще стартират соленоводен аквариум. И не само за тях мисля. Ето я и нея, със съвсем слаба намеса от моя страна:

Петнайсетте най-често срещани проблеми в соленоводните аквариуми
според Nick Dakin   
В същността си морската акваристика не е трудна. Най-често срещаните проблеми са елементарни по природа, но значителна част от упражняващите това хоби ги допускат и срещат трудност при отстраняването им, затова е необходимо те да бъдат дефинирани и да се дадат насоки за справянето с тях. Това, което следва е описание на петнадесетте най-често срещани грешки, които съм срещал по време на дългогодишното ми практикуване на това хоби - морската акваристика и кратко описание как да се справим с тях.

1. Аквариумът е много малък
за разлика от сладководните, соленоводните аквариуми са много нестабилни при малки размери. рН може да падне рязко ( най-често нощем ) до опасно ниски нива; рязкото покачване нивата на амоняк и нитрити е много вероятно, както и нивата на нитратите да се повишат бързо. Като, генерално, всичко това води до катастрофа в аквариума. Повечето акваристи с опит знаят, че за добър старт при начинаещи е необходимо аквариумът да е поне 70 л. Това означава аквариум с размери не по-малки от 90х40х30. Запомнете старата максима " голям е добре, но по-голям е по-добре".

2. Аквариумът не е "узрял" достатъчно за пускане и отглеждане на обитатели
Преди добавянето на обитатели е необходимо биологичния филтър в аквариумът да съзрее, т.е. време да се развият полезните, нитрифициращи бактерии, превръщащи амоняка в нитрити и нитритите в нитрати (т.нар. Азотен цикъл). За да сме сигурни, че това се е случило е необходимо от самият старт да следим с тестове нивата на амоняк и нитрити, да проследим техният пик (максимална стойност) и след това спад до 0. Тогава можем да сме сигурни, че този тип бактерии се е появил и развил до оптимални количества и цикъла е приключил. Този процес може да отнеме до дългите 28 дни за по-нетърпеливите, но е начинът даващ най-добри резултати.
Могат да бъдат използвани и Живи култури на нитрифициращи бактерии, които могат да бъдат закупени от магазин, за по-бърз старт, но това не е препоръчително, защото в дългосрочен план може да доведе до проблеми

3. Твърде бързо заселване
Един път аквариума стабилизиран, изкушението да вкараш набързо всички риби, които си харесваш е много голямо. Какъв би бил резултатът? Смърт на всички риби в рамките на 24 часа, в следствие на отравяне с амоняк и нитрити или развитието на потенциално опасни болести. За да избегнете този мрачен сценарий, заселвайте много внимателно. Една риба на всеки три седмици е оптимума. Това дава време на бактериите да се развият и приспособят плавно, без да се предизвиква стрес в системата.

4. Свръхзаселване
Този проблем, близък до предходния също е "убиец", без да се заблуждавате. Един път достигнат максималния капацитет на биологичния филтър, той не може да бъде увеличен. Всяко натоварване на системата с нови обитатели над този капацитет води до необясними случаи на смърт и повтаряемост на дадени болести.
За щастие има практически много точна система , с която да определите максималния брой риби за аквариума : за аквариуми само с риби: максимум 1см риба на 6л вода за аквариуми на възраст до 6 м, след това 1 см риба на 3 л вода ( за водата само в дисплея). За аквариуми с риби и безгръбначни - 1 см риба на 9л вода в дисплея. Поради това, че безгръбначните отделят много малко отпадъци, при улегнали аквариуми единственото ограничение за техния брой е физическото място в аквариума.

5. Неработещ или липса на план за заселване
Стойността на един добре направен план за изграждане на аквариума, а не импулсивно закупуване на обитатели , според съвместимоста между обитателите е силно занижена по принцип от акваристите. Мотото "Щастливия аквариум е здравия аквариум", е валидно при строга оценка на съвместимоста между обитателите и неспазването и води до високо стресова среда с много сблъсъци, наранявания и болести.
За начинаещи акваристи трябва да се знае, че в периода на съзряване на аквариума, времето, когато те "сърбят ръцете" да сложиш нещо движещо се в аквариума е по-добре да се използва за направата на план за заселване, като се вземат пред вид всички фактори: съвместимост, последователност на заселване (най-деликатните създания трябва да бъдат заселени първи) , максимална големина на растеж и др. По този начин могат да бъдат избегнати всички проблеми със заселването още от самия старт.

6. Прехранване
При всяко хранене се случват две неща
а) рибите се хранят и поддържат
б) от остатъците от тази храна се хранят бактериите ( в интерес на истината, бактериите не изяждат всички отпадъци, но за това по-късно)
Рибите ще се чувстват добре с изненадващо малко количество храна, когато тя е редовна и разнообразна. Ако е възможно хранете два пъти на ден, едното хранене със замразена храна, другото с качествена суха храна на чипс. Винаги храната, която е подадена трябва да бъде изядена в рамките до няколко минути, всичко което остане трябва да се почисти ( извади ) веднага, за да не цапа и претоварва системата. За много кратък период, можете да определите акуратно количеството храна за всеки новодомец, което му е необходимо. Ако имате и най-малки съмнения, че храната е повече - не се колебайте да я намалите, рибите няма да страдат.

7. Недостатъчна филтрация
За да бъдат обитателите здрави и в добра кондиция е необходима ефективна филтрираща система.  Това може да е "дълбоко пясъчно дъно", бавен филтър или биологичен канистър, както и комбинация от тях. Други видове филтрация също не трябва да бъдат пренебрегвани. Протеиновия скимер и филтъра с активен въглен са в основата на всяка ефективна система и премахват отпадъчни субстанции, които биологичния не може.

8. Неправилно позициониране на аквариума
Слагайки аквариума на силна, пряка слънчева светлина, рискувате появата на нежелани алги и рискувате покачване на температурата до нежелано високи нива. Обратното - слагайки го на тъмно и мрачно място рискувате да бъде пренебрегнат и недооценен. Тряскащите се врати и силна музика могат да доведат до стрес обитателите и да предизвикат болести и дори смърт. Имайте предвид тези прости, но важни фактори, преди да вземете окончателно решение.

9. Неправилно осветление
Ясно е, че осветлението трябва да е съобразено с вида на аквариумните обитатели.  Обичащите светлина корали се нуждаят от интензивна светлина в правилния спектър, други корали и риби изискват по-приглушена светлина (кардинали, групери и др.). В магазинната мрежа има огромно разнообразие от различни видове и типове осветление, за това е добре да се инвестира малко време за проучване, преди взимане на решение.

10. Погрешна екипировка
Повечето оборудване на пазара е предназначено за строго определена цел и параметри и не можем например да очакваме филтър за аквариум от 50 л да е ефективен за такъв от 100л, поради, което трябва да се следват ( до колкото е възможно) инструкциите от фирмата производител.

11. Високо ниво на нитратите
Нитратите не са толкова отровни за рибите, колкото амоняка или нитритите, но могат да причинят поддатливост към болести, липса на апетит и като цяло стрес у тях. Безгръбначните обаче са доста чувствителни и нивата трябва да бъдат поддържани до единични цифри ( < 10 ). Има няколко начина за поддържане на ниски нива на нитратите - чрез използване на осмозна вода при регулярна смяна на правилното количество вода;  поддържайки нисък брой риби в аквариума; осигурявайки анаеробни участъци, където нитратите да се преобразуват в безвреден газ.

12. Твърде много нежелани алги
Обикновено нежеланите алги са или нишковидни ( брада ) или тинести. Те не само, че пречат аквариума да изглежда добре, но и могат да увредят, задушавайки, безгръбначните в аквариума. Причините могат да бъдат много и различни, но се дължат най- вече на мръсна вода. ( за повече инфо личния уебсайт).

13. Как да получа надеждна информация и колко трябва да знам?
а) чрез разговори със дилъри, от списания, книги и интернет. Не очаквайте успешен  аквариум, черпейки информация само от един "извор".
б) разберете всичко което можете, ПРЕДИ закупуване, не след това. Лесно се променят нещата на хартия и трудно когато са факт.

14. Основните проблеми лесни ли са за разрешаване?
Доброто планиране е тайната на успеха, не разчитайте на времето да лекува с лекота всяка грешка.

15. Ако имам специфичен проблем, към кого да се обърна?
Много списания имат страници за въпроси и проблеми, както и много уебсайтове и форуми. Но един опитен дилър, струва теглото си в злато и трябва винаги да се използва за съюзник.

Hrupas

браво много изчерпателна информация