• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първи стъпки в соленото

Започната от Amev, 15.01.2017 09:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Amev

Нещо светилата в рифовата акваристика не искат да се включат. Ама да питам , с пясък ще е - решено е ... ама колко да слагаме ? Жив пясък и живи камъни ще е. Както и 7-8 литра зациклена медия (сипоракс)

Стоян Михов

Добре дошъл в соленото! *bg*
Според мен колегите не се включват в темата, защото няма някакви конкретни въпроси зададени. Пък и изглежда, че вече сте си накупили нещата и твърдо сте си решили другите подробности - камъни, пясък, сипоракс едва ли някой ще тръгне да разубеждава при така поставени неща. Ако има някакви конкретни въпроси ще се радвам да отговоря, за пясъка отговора е кратък - колкото ви харесва :).
Успех!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Amev

Благодаря за включването ;)
Ето конктретен въпрос , да изхабим ли 100 тина литра солена вода да промием пясъка от детрита или да го слагаме и да засилим течението и да разчитаме на съмпа.
Като новини мога да споделя ,че вече топлим водата за предстоящото усоляване , междувременно си поиграх и направих стойка на скимера с регулируеми височина крачета и вендузи да убират вибрациите. Монтирах и лампа в шкафа при съмпа.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/53d804e3c3bb50000255f045a4e2d10f.jpg

ZIRO

Пясъка спокойно можеш да си го промиеш с RO или обикновена(чешмяна) вода, при положение че нямаш нищо живо в системата и все още старта не е окончателен, тепърва ще добавяш камъни, сипоракс. Според мен е излишно и загуба на солена вода за нещо подобно.
Успех!
*DRINK*

Amev

Пясъка и камъните и сипоракса са "живи" , тези дни ще се взима всичко на куп. Мисълта ми е понеже пясъка е на доста време , и стои в аквариум с живи организми ще има доста детрит. Който при полагането ще размъти яко аквариума.

ZIRO

Да, извинява сега видях че си писал че пясъка е "жив".
Според мен няма на нужда от промиване тогава. А водата че ще се размъти това е неизбежно.

Стоян Михов

Аз не разбрах - пясъка нов "жив" ли е или е стар пясък от друг аквариум, предполагам второто, щом има детрит. Аз не бих ползвал в новия си аквариум пясък от друг аквариум. Пясъка си има "живот", и обикновено трябва да се сменя на няколко години, защото натрупва много органика, токсини, слепва се (калцира се) и т.н., колкото и да го промиваш все няма да е измит, то е като да метеш бетон - все ще пуска  :-D. Това е причината и да нямам сега пясък в аквариума, защото смяната му си е тегава работа, играл съм го и този филм. *NO*.

Защо си подредил така съмпа? Скимера не влиза в средното отделение ли? Трябва да е обратно, подкачващата помпа трябва да е на мястото на скимера, връщащата се вода на мястото на подкачващата помпа, а скимера да е в средата. Аз винаги дават този съвет- никога да не се опитваме на нагодим техниката към съмпа, съмпа трябва да е пригоден максимално към техниката, той е някакви жълти стотинки в сравнение с техниката и не трябва да се правят компромиси там.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Amev

Е как да се нареди ? Помпата е в последното отделение , водата пада в няй-дясното отделени. Там е и скимера , в средата ще е мястото на пясък , камъни , керамика.
Аквариума е с дясно стояща приливна колона ;) няма как да се въртят местата...
Пясъка и камъните са от човека от който е и аквариума, просто са на съхранение при мишо от доста време.

Стоян Михов

Да, забравих, че сте решили да слагате и сипоракс, ама и рефугиум ли ще има (камъни и пясък...?). Иначе ако си е нормален съмп, без разните му сипоракси и рефугиуми, подреждането е така, както го бях написал.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Amev

Е как ще се слага помпата в отделението в което влиза и водата ? Съмпа си дойде с аквариума , както и скимера . Това е старата сисемата на колегата VeL. Иначе да , в средата ще е рефюджън отделението. Иначе за това че съмпа се прави по техниката , ясно че е така. Но при нас случая е че нещата са от едно място от работеща система и се предполага че са изчислени.
Ето така изглежда съмпа , с разликата че при нас е огледално на картинката
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/b8d95ff7f93c9ca5d632f499620454a3.jpg

vankata_032_pld

Пъво успех от мен с новата заигравка ( с морската система вече няма да спиш спокойно ) !  :-D
Аз ако трябваше сега да решавам изобщо нямаше да слагам пясък. Причините са много Стоян ги е изредил. Но това си е личен избор и много зависи какво искаш да постигнеш, като визия е добре да го има но от там на сетне само грижи. На мен съмпа ми изглежда добре, не знам Стоян защо се е заблудил.

Стоян Михов

:) защо да съм се заблудил? Когато нямаш рефугиум, скимера ще ти е в средата, ако в случая на Amev  го сложиш в средата няма да стане, защото бъбъл трапа ти се пада отдясно и няма смисъл от него, затова казах че ще трябва да се разменят местата на подкачващата помпа и връщащата вода (или да се обърне съмпа).
Не е добра идея да се слага скимер от ранга на АТИ в отделението, в което влиза водата, поради пелера си скимера е много чувствителен на всякакви дребни частици, затова е добре да е в отделение, където водата е вече спокойна и по-едрите частици са се утаили. Така се правят повечето от новите съмпове за големи скимери. Отделно аз не виждам смисъл нито от сипоракс, нито от рефугиум, още по-малко от двете заедно, ама колегата така си е решил.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino

19.01.2017 22:56 #27 Last Edit: 18.02.2018 14:38 by tonino
...

Amev

За медията (сипоракса) замисъла е при помпата. Относно пясъка и мен ме притеснява това с гъдинките ,но като и камъните ще са живи , и е решено чисто естетически че ще има пясък ,дори и само да покрие голото стъкло , та ще му направим една промивка със солена вода . Относно скимера , влиза и в средното отделение ,но като питах и VeL и калкана , а и петко1980 идва онзи ден и те казаха че там е добре. Гледах снимки в нета
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/5593ea195e599bf21f682290180a4440.jpg
И пак така ги слагат. Нямам никъква идея кое и как е най-добре.

Тонито по горе има снимки на съмпа. Един вид е същия като на схемата само че при нас подкачващата помпа е в ляво.

Стояне , още не е решено дали да го има рефюджъна , така че може да се променят нещата в последствие . Ама от малкото което прочетох до момента и от логиката която хващам е че като стартираме по този начин (с всичко живо) е хубаво да го има това отделение

vankata_032_pld

Стоянски сега ти схванах логиката  *DRINK*
За сипоракса и рефюджиума и аз съм против. В това отделение спокойно можеш да си разположиш скимера ! А иначе снимки в нета, колкото искаш въпроса е колко е правилно това! Виждам, че си много запален и действаш живо но така се греши най много (от личен опит говоря).

Similar topics (3)

41619

Публикации: 7
Прегледи: 3503

57456

Публикации: 27
Прегледи: 13777

47121

Публикации: 35
Прегледи: 13934