• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новини, свързани с морската акваристика

Започната от Стоян Михов, 24.07.2013 20:30

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

trex700e

Това и дозиращата помпа са си  глезотийки от Pacific Sun . Не, че са крайно нужни, но за разни отаяващи се разтвори като DIY Coral Snow
изглежда приложимо.

! No longer available

Има и DIY вариант:)
! No longer available

beonedge

по-лесния вариант е колбата да се залепи за вентилатора т.е. тя да се върти , и тогава няма нужда от магнит и вложка :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Ееееееееее.....сега . А дали в този вариант, като дойде някой у вас и решиш да го смаеш с техниката, ще ти се получи така , както да покажеш акрилна чашка с водовъртеж вътре?  :-D Имам един приятел , който ми натрапва вече втора година, че музиката в Аудито му е
Bang & Olufsen, въпреки че може да си сложи някво Сони с падащ панел със 137 светещи диода като е пуснато и 84 като е спряно. Та и тук така :-D
Иначе най-лесния вариант е ако ти работи ръката , работи ти бъркането  :-D

beonedge

истинска новост ,която само чакам да и се нормализира цената ,са  контролерите за алкалност ... примерно alkatronic  е обещаващ проект , имат дистрибутори в УК и Испания
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

O, да, 100% много полезно ,но не са никак евтини все още, за съжаление. :(

Като споменахме контролери и глезотийки , много ми харесва този аквариум от месец Март тази година:


Не е кой знае  с какви иновативни решения, но изглеждат впечатляващо.
И снимките ги бива, мераклийска работа с две думи:
https://www.reef2reef.com/ams/r2r-reef-of-the-month-spotlight-broadfield-march-2017.250/

Те тези с контролера нали имаха една нова лампа фокустроник , където се движи и осветява ъглите. Малко ми е прекалено това:) Дано Алкатроник има повече приложимост.
Едни се връщат на метал халидни лампи, други инсталират движещи се тела да осветяват краищата, в Р2Р имаше статия за връщането на био топчетата....позната схема, както се казва :)

trex700e

Помните ли Mindstream Aquarium monitoring system? Ако не:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.advancedaquarist.com%2Fblog%2Fmindstream-aquarium-monitoring-system-aims-to-change-how-aquarists-measure-aquarium-parameters%2Fimage_large&hash=33e9f9eafb7d9b28a09df9ce20c0538845895127

https://www.mindstreamh2o.com/product

И казвам "помните ли", макар че още не е пуснат в продажба, защото тази прекрасна идея, започна преди около 5 години -като стартъп кампания за устройство, което да тества водата и съответно да дава информация, но все още нищо реално няма като резултат , освен, че ще бъде много скъпо, ще се продава само в Северна Америка и консуматива (в този случай едни разноцветни кръгчета)ще се сменя всеки месец и ще бъде много скъп.
Предвид, че и целият екип и ръководни фактори се смени през годините , и на база написаното по-горе, не съм никак оптимист, че ще видим такава играчка скоро....Мен дори ме учудва в коя част горе -долу хората са се затруднили най-много? Че те тестовете на HANNA реално са , ако не на същия, то на подобен принцип и освен, че си работят, даже са прецизни повечето...

beonedge

Относно Kh контролера Alkatronic - началната инвестиция е 900$ реагентите са около 10$ /месец при 6 теста дневно . Може да се правят по 2 теста минимум. Може да работи с дозираща помпа както и с калциев реактор. Само началната цена да падне и ще е следващия пробив в акваристиката , съпоставим с въвеждането на скимерите.
Pacific sun също работят по такъв контролер като цената се очаква да е около 450Е. Проблема е че в момента търсенето изпреварва предлагането на тези у-ва . Когато това се нормализира , същото ще се получи с цените (надявам се)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

А това Neptune Systems Apex не е ли нещо подобно ? Както и GHL и други компютърни автоматизации със сонди, електроди? Интересувал ли си се? Аз не съм, защото сета на Апекс наистина е много пари (поне за моите възможности) , а и до сега съм се справял без него. От друга страна е хубаво, че има нещо като представител в Бг. Но доколкото съм чел теми на колеги -реално е компютър със съответните датчици във вид на сонди , който измерва и посредством дозиращите си помпи контролира параметрите.

Нека колеги като pl86 , които имат Seneye да се вклюат с едно мнение :-) Точен ли е, какви параметри мерите с него и т.н. От една страна съм срещал противоречиви мнения за него, от друга -по-достъпен като цена, един от най-възрастните продукти на пазара в този сегмент, което би трябвало да даде възможност да се изчистят всякакви бъгове от него.

beonedge

ами за apex си мисля че се поувличат с цените - монитора им (trident) мери алкалност ,Ca и Mg  НО (според мен ) Са и Мг не е толкова критично да се мерят ...веднъж седмично за Са и месечно за Мг е ОК. Освен това за да работи монитора ти трябва и компютър (и то последния модел ...беха обявили че ще работи и на предходния и няма технически причини да не е възможно ,та като обявиха съвместимоста само с новия модел се надигна бая вой) а и самото у-во е много обемисто .
Seneye  и аз имам ,работи си ,доколко е точно мога да кажа само за температура и ph - нормални отклонения .За пар метъра нямам база за сравнение . Аз (понеже смятам че не е толкова критично да следя ph и nh3) не сменям слайда а го ползвам за пар метър и когато отсъствам да поглеждам температура и дали нивото на водата в съмпа не е паднало...а да , софтуера за мобилни у-ва (ios ,android) не зная защо не показва данните за осветеност , предполагам има начин да се оправи но все не остава време ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

pl86

Аз моя Seneye го взех заради ПАР-метъра, да се ориентирам колко е силна светлината.
Трябваше да намеря компютър, към който да го вържа, за да изпраща параметрите в нета и така и не намерих веднага и така си остана, сега ми събира прах в шкафа.
Както каза beonedge и мен ми се струва излишно да меря ph и амоняк постоянно, слайдовете са си допълнителен разход.

По-скоро мисля че важно да мерим често алкалност, сега се замислям за тестовете на HANNA, защото все ми е трудно да различа цвета, също на тестовете не знам кога им изтича срока на годност и реално това което меря не знам дали е коректно.
Мерих с Red sea за алкалност, теста не е използван и на половина, но не става за нищо регенерата е оранжев (не червен, както на клиповете в нета).
Сега меря с теста на салиферт за алкалност и Mg, с RedSea за Ca. Вие какви тестове ползвате?

Имате ли наблюдения от тестовете на HANNA? 
Освен скъпия уред после и тестовете излизат скъпички. Най-скъпо май е за Ca 1,13€ на тест, алкалността е по-евтино: 0,33€ (гледам немския им сайт), но ако калция тестваме веднъж седмично, както каза beonedge не е проблем цената, стига да не изтича бързо срока на годност на регенератите и да не трябва да се калибрира супер често уреда.
Та ще се радвам, ако споделите опит и/или сте прочели нещо за тях.  *DRINK*
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

beonedge

аз меря всичко със салиферт само за po4 -redsea. За редсий като свърши реагента си поръчвам само реактиви . За Салиферт на кутийката е даден срока на годност ,а промяната в оцветяването е драстична .Като почвам нов тест ,правя проверка -меря със стария и след това с новия . Досега не се е случвало да има разлики . В упътването за Са има грешка в превода -от реактив 2 се капват 10 а не 8 капки :) за хана - бих ползвал едиствено ако имам някаква степен далтонизъм и не различавам някои от цветовете . и при тях може да се попадне на реактиви които дават големи отклонения ...поне така чета по форумите . Излизт по-скъпи измерванията ,а аз съм ги научил наизуст тестовете и не се налага да чета упътването ,та не смятам че това ме забавя особено много .
иначе аз меря алкалност надвечер ,Ca,NO3,PO4 и соленост (тогава правя и смяна на вода)-Неделя, магнезий -през седмица ,К - месечно , а силикати и ph само като се сетя
и последно да вметна - seneye ще пускат (но не зная кога) seneye coral ,който ще е към 200$ и ще мери алкалност ...остава да се разбере с каква точност и колко ще струват слайдовете ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Аз съм по същия начин като @beonedge .

Имал съм тест за Ро4 на Хана и съм много недоволен, даваше големи отклонения с този на Ред Сий и със сигурност Ред Сий е бил коректния.
За Нитрати и Фосфати също съм ползвал тестовете на Тропик Марин - според мен, на база сравняването с теста на Ред Сий и Салиферт са коректни. Дори на тях се вижда много по -изразено.
Най-голямо разминаване и то е било в Магнезия , съм получавал с тест на Салиферт спрямо Роял Натюр.


В упътването за Са има грешка в превода -от реактив 2 се капват 10 а не 8 капки   :-D :-D :-D

Малко като във вица , дето една оръжейна фирма се извинила, че объркали и гранатите , на които пише, че се взривяват за 17 секунди, се взривяват за 5.

Общо взето, може би най-изтествана не само от нас, а и от чуждите форуми е май комбинацията -салиферт с тест РС за фосфати. Не е скъпо. не изисква кой знае какво, хиляди мнения фийдбек.
На фона на лъкатушещите мнения и зверските над 1300 евро цени на комютрите/Говоря за Апекс сет/, по-скоро този вариант е най-рентабилен, по мое мнение.

Ханна , между другото, се прави в Румъния и съм виждал много от продуктите в един магазин за химия в София.

beonedge

Компютрите по-скоро улесняват живота ,но тези цени...на мен един колега от форума ми направи Ардуино компютър който използвам за неотговорни дейности (вкл на осветлението като около 50% от диодите и лум пури се палят от друг таймер , изкл на РО при пълнене на съда за доливане (спира от поплавък а ако не задейства поплавъка и по време ) , мери температура и контролира нагревателите ,но техните термостати са около градус над зададеното от ардуиното за всеки случай,доливане на изпарена вода . Досега (да чукна на дърво) не е правил някакви поразии Ардуино компютъра , но дори да се бъгне нещо не смятам че ще  крашне аквариума .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Да!
Аз  също  обмислям Ардуино за охлаждането на Т5ци в осветителното ми тяло, което ще е "направи си сам". Изобщо мислех да не слагам нищо, но  твоя пост за охлаждането на пурите АТИ ме замисли...не знаех за това. Но мисля не е проблем да се сложи термометър на тялото и ардуиното да регулира вентилаторите, спрямо определения температурен диапазон.

beonedge

само да ти спестя време ще вметна - ако регулираш оборотите на вентилатор с импулси (pwm мисля се казваше) се получава едно досадно жужене на вентилатора. Ако регулираш обороти с промяна на напрежение няма такъв проблем ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

45968

Публикации: 4
Прегледи: 4676

32001

Публикации: 1
Прегледи: 4611

41347

Публикации: 7
Прегледи: 3895

42982

Публикации: 164
Прегледи: 145204