• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новини, свързани с морската акваристика

Започната от Стоян Михов, 24.07.2013 20:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Нашето хоби започва малко по-малко да става все по-щадящо за дивата природа, тази година два емблематични вида риби: жълтият и синият танг, бяха успешно размножени в изкуствени условия. Първи беше жълтият танг, който след няколко години опити в Института по Океанология в Хавай беше размножен и дори на US пазара бяха пуснати известен брой екземпляри.
http://www.reef2rainforest.com/2016/04/15/reflecting-on-the-first-captive-bred-yellow-tangs/

Синият танг (помните Дори нали? Това е добре, защото тя не ви помни  :-D) е  другият емблематичен вид, чието успешно размножаване беше съобщено през лятото, но по интересното е, че базирана в Азия ферма е вече готова с производството на търговски количества от синия танг и до края на годината изкуствено размножениете сини тангове ще стигнат до крайния потребител в САЩ, (а защо не и в Европа?) съобщиха преди дни от Reefbuliders.
https://reefbuilders.com/2016/10/26/captive-bred-blue-tangs-coming-soon/

Скоро май ще ми се сбъдне мечтата да може да си направиш аквариум само с изкуствено развъдени риби, корали и камъни, и в същото време да имаш видовете, които харесваш. Почти всичките ми любими морски риби - клоуни, бангайски кардинали, жълти зебразоми, син танг, мандарини, вече могат да бъдат размножавани изкуствено.

И се стягайте за Коледния конкурс, наближава! :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Жълтия танг е любимата ми риба, яде от ръцете ми.По камъните имах какви ли не "водорасло-растения" и за седмица ги опасе. Засекох един клип преди месеци в тубата за нещо подобно, но не ставаше ясно дали са ги развъдили успешно. Сега вече е ясно.
Тая година за коледния конкурс няма да е възможно да се включа, че тия "клечки" не растат бързо, но догодина ако е рекъл господ... *THUMBS UP*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Стоян Михов

Коледа наближава, започвайте чистенето на стъклата и се поготвяйте за Конкурса :). Последните години морските се представяме много добре, надявам се тази година да сме още по на ниво. Много хубави аквариуми имаме, някои от които вече на световно ниво, така че не се притеснявайте - участвайте, олимпийския принцип е важен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Преди няколко месеца писах за лед осветлението на Philips, като бях сравнително скептичен, сега обаче когато има доста хора из Европата вече с тях започвам да си мисля, че май ще трябва да си променя отношението. Вярно че са много грозни лампите, но сега разбрах защо - защото са базирани на съществуваща лампа на Филипс, предназначена за осветяването на големи производствени помещения, затова е и водоустойчива и прахоустойчива.
Тук можете да видите аквариума на Люк Фогелс - инженера от Филипс разработил лампата, между другото е двайсет и няколко годишно момчето. http://www.reef2reef.com/threads/luc-vogelss-300-gallon-coralcare-reef.271225/ Аквариумът му се осветява от две години само с лампите на Филипс и се развива много добре. Пък и другата причина да почна да си променям мнението е, че в лампата има и сериозен български пръст  :-D *bg*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Лампата наистина е много грозна, но пък като функционалност много обещаваща. Преди време ми попадна теста на лампата (май беше в BRS). Оказва се, че филипса осигурява изключително равномерно, като PAR и спектър, разпределение на светлината по цялата площ на аквариума. За разлика от повечето производители, които събират диодите в клъстери лампата на Филипс си е една плоча с разпределени по нея диоди, което със сигурност допринася за равномерното осветяване. Плюс подходящи рефлектори, подбрани диоди и резултата е налице. Дано скоро да я видим и в някой роден риф  :-) 

Стоян Михов

Да теста е на BRS, това което ме радва и е, че най накрая им увряха главите на поне на някои производителите на акватиумни осветления, че  1 ват t5 e почти равен на 1ват лед по отношение значение за рифовия аквариум, това го повтарям още от времето, когато се опитвахме да правим лед осветления. Но до този момент си битува мнението, че едва ли не ледовете са 2-3 пъти по ефективни от кое да е друго осветление и много хора се опитват да гледат акропори с едва ли не стайна лед крушка, ами няма как да стане. Сега и Филипс и Лани Лед го доказват. Така че който си мисли че като си купи лед осветление ще спести пари от ток гледайки чувствителни акропори, просто да забрави. От Филипс твърдят че тяхната лампа   е около 30% по ефективна от съответната т5, но тестовете са ги правили със ATI Sunpower, за която е известно е че е сколо 20-30% по слаба от ATI Powermodul. Т.е. лампата на филипс е с почти същата ефективност като един Powermodul. BRS показаха в техните тестове че всъщност Филипс малко са се поизхвърлили, но така или иначе ефективността на лампата на Филипс е сравнима с тази на качествено t5 осветление. Така остават само две предимства на лед осветлението - намаляването на топлината и смяната на пурите.

Дали намалява излъчваната топлина наистина обаче? и да и не. Всеки запознат с физиката знае, че ако две лампи консумиращи едно и също количество електричество и излъчващи почти едно и също количество светлина, по всички физични закони би трябвало да излъчват и почти едно и също количество топлина.  Разликата е обаче че т5 пурата отдава равномерно топлина и светлина във всички посоки, а лед чипа е точков източник и излъчва светлина само в една посока и може да бъде монтиран на радиатор който да отвежда генерираната топлина. Т.е. диода може да бъде така монтиран, че по-голямата част от генерираната топлина да се извежда /да отива нагоре, а не надолу към аквариума. С две думи: не, лед лампата не грее много по-малко от т5 лампата, но може да бъде направена така че много малка част от топлината да отива към водата в аквариума.

Третото предимство: смяната на пурите - за един рифов аквариум е необходима смяна на пурите на всеки 6-9 месеца. Диодите на Philips имат 25000 часа живот преди да им падне производителността. Това прави около 5-6 години живот, ако се ползва по 12 часа на ден лампата. За това време ще трябва да се сменят десетина пъти т5 лампите. Ако например една смяна на лампите излиза 180 лв, то за 5-6 години ще изхарчите 1800лв за пури. Това е цената на едно ново лед осветление (защото след 5-6 години ще трябва да се купи ново, диодите обикновено не се сменят). Съвсем сравнимо.

Така че нещата са доста сравними, за мен все още т5 водят парада, защото предлагат по-добър светлинен спектър, но съм сигурен че до 5 години положението ще е друго, правилня път най-накрая го намериха, и вероятно първо ще навлязат т5 лед пурите за директно поставяне в т5 лампа (и сега ги има, но са два пъти по-слабички със смешен спектър) и след това ще са лампитете тип Филипс и Лани, като Лани ще се сетят че трябва да сложат и те дифузер.

Между другото Тритон продадоха производството на лампите LANI на една немска фирма (с елементарното за произнасяне име - CBK Intelligente Licht- und Profilsysteme GmbH), която ще ги пусне на пазара през февруари.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Да, то се разрази буря заради тези кН контролери из големите форуми. Реално четири човека направиха прототипи и поне три фирми заявиха, че правят нещо подобно и започна едно чудо... Даже от Coralvue  пуснаха наскоро една сондираща тема в R2R "Ще дадете ли хилядарка(долари) за кН контролер?" като резултатите от анкетата бяха доста показателни, последно като го гледах почти 90% от хората казаха "не". В резултат Coralvue послушаха хората от форума и обявяват цена около 1300 долара, доколкото разбрах последно  *ROFL*. и форума се напълни с "благопожелания" по техен адрес, картинката е една и съща навсякъде по света, с тази разлика, че на запад хората са доста по широко скроени и приемат учудващо спокойно, когато някой ги "храни"в интернет.
Да кажем за тези, които не са запознати - кH Guardian мери кХ-то с титруване автоматично и долива необходимото количество буфер от балинга.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Хайде моля морски хора, все още има няколко дни за качване на снимки за конкурса, само три аквариума има засега. Стегнете се и сложете някакви снимки, знам че има много хубави аквариуми. Ето линка:

http://aquariumbg.com/forum/konkurs/ :)

Може да качавате снимки до преди да се хванете за Дунавското хоро на 31 декември в 23.59 часа :)  *DRINK*
Гласуването ще започне на Нова Година 1 януари и става чрез поставяне на оценка от 1 до 5 за всеки участник, във всички категории. 1 е най-ниска, 5 е най-висока.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

Колегата от Щатите следи някой друг параметър на наното, колкото да не е на самотек, без да се вманиачава много много... :-D :-D :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F5731%2F037706075.jpg&hash=bfeed76b81568bc99b2f1089ee838ea3ce65c854

danielm

От 3 години стартирам морски, ... и все ме отказвате!!!

trex700e

Цитат на: danielm - 03.01.2017 21:14
От 3 години стартирам морски, ... и все ме отказвате!!!

Аз вече фрагове ти приготвям, ти за отказване говориш.... :-D

trupai

Цитат на: danielm - 03.01.2017 21:14
От 3 години стартирам морски, ... и все ме отказвате!!!
Не така! Не е толкова сложно! Тва е аквариум на някой маниак!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Всъщност това си е съвсем нормален аквариум и оборудване, просто е малко остарял като мода. И като го гледам почти не следи никакви параметри.
Колегата просто добавя калций и алкалност с калциев реактор, затова има бутилка СО2 , реактор за калция и реактор за калквасер за да компенсира падането на рН-то, контролерите (рН) които се виждат отзад са за командване работата на калциевия реактор и калквасера, и за автоматичното доливане, там са и двата контрлера на пауърхедите. Има и дозираща помпа за разните му микроелементи.
Понеже е олдфешън, колегата осветява с металхалогени, които греят като пернишка печка и на този никакъв обем на водата прегряването е жестоко и затова човека си е сложил климатик, което е неизбежно.
Единственото което е сложена там без да се ползва е дозиращата помпа на аквамедик, която е подготвена за балинг. В интерес на истината ако всеки от нас си събере всичките неща които е купувал и слагал в аквариума и нареди около аквариума си ще изглеждат още по страшно нещата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

Дали няма в близко време да отпадне и скимера?
Примерно някакви смоли , нещо, което да подава въздух и толкова....Ще е тихо, независимо от електричеството, драстично но-евтина начална инвестиция и т.н. плюсове...

Стоян Михов

Ами ито и сега си ги има смолите и помпичките за въздух...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

45968

Публикации: 4
Прегледи: 4673

32001

Публикации: 1
Прегледи: 4611

41347

Публикации: 7
Прегледи: 3894

42982

Публикации: 164
Прегледи: 145135