• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Newbie nano - да видим какво ще излезе

Започната от limberjack, 25.08.2015 23:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

limberjack

Привет на всички, не ви наричам колеги, защото все още не съм стартирал аквариумът ми
Добрия тон предполага че трябва да се представя, казвам се Енисей, на 30, инженер по електроника. Не мога да кажа че съм запален по акваристика, въпреки че съм гледал 4-5 години сладководен аквариум (но като чета тук и се замисля какви грешки съм правил - радвам се че аквариума протече че да махна рибетата сигурно съм ги измъчил).
Преди месец получих за рожденият си ден 2 аквариума ще ги видите на снимката по-долу един 17-20 литра с 2 златни рибки и 60 литра който мисля да засоля, та от тогава чета из форумите що е той соленоводен аквариум и има ли той почва у нас (в нас). В крайна сметка не съм се отказал въпреки пречките а и след месец четене вече знам какво искам и що годе какво трябва да нарпавя, надявам се с Ваша помощ да успея в това си начинание.

Та както подсказва заглавието започвам съвсем аматьорски проект със 60 литров аквариум. Каквото мога ще гледам да пестя от към разходи, знам че икономията е майка на мизерията, но толкова са ми възможностите за момента.

За мое и ваше улеснение ще разделя темите, така че да има проследимост. Мисля да ъпдейтвам този пост с новата информация ако форумът позволява дълги постове, а коментарите ще стоят най-долу. Надявам се да се получи нещо като дневник на аквариума и да видим какво ще излезе като краен резултат.


Темите мисля да разделя по следния начин

===================================================================================================================

1. Аквариум
Ъпдейт - 25.08.2015
Това е снимка на коритото и разположението му. Стаята е север-североизток и слънце има само сутрин до 9. На 3-тия етаж съм в къща.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2F5q4m331sd%2F20150825_215036.jpg&hash=35bd937bf3105a605bc11619316c27eefa35b69e
Аквариумът е Hailea F60 - имам възможност да взема по-голям, но предпочитам да използвам този заради уважението към човека, който ми го е подарил (приятелката ми). Жалко - тя си мислеше, че ще налея кофа с вода и ще пусна някоя и друга гупа :D - малко май я изненадах с допълнителните разходи :D:D:D

За живот в аквариума мисля да гледам 1-2 немота (клоунчета) с 1 от сините му приятелчета (не знам как се казват тия рибоци), 1 скаридка, охлювчета и рачета, може би морска звезда, и някои лесни SPS и LPS  корали. очаквам предложения за други, но немото е задължително

   Размери на аквариума - Дължина х Ширина х Височина в мм: 590 х 335 х 490 уж 60 литра - това е без добавения HOB филтър, който още не съм смятал колко вода ще поеме.
   Осветление - 24 вата дори не съм го заглеждал, то излита заедно с капака или ще отиде във филтъра. Осветлението ще бъде LED правено от мен, за него отварям отделна тема, защото ще го правя от нулата. Управлението ще става с контролер
   Филтърна помпа - HL-BT400 - сещате се какво ще стане и с нея :D - така като я гледам може да стане и като помпа за HOB филтъра, който също ще направя сам и има отворена тема.
   Нагревател - Eheim Jager 125W - днес пристигна - солидна изработка, тия немци знаят какво правят. Имам идея за  използването на неефективния пелтие елемент (дори съм поръчал един 125 ватов), но вероятно ще остане назад по приоритет, иначе мислех да го използвам както за нагревател така и за отоплител.
Охлаждане - за момента ще е на вентилатор.
   Циркулационни помпи - 2бр. нискобюджетни SICCE nano Voyager 2000 - 2000 литра дебит всяка - дебитът и управлението ще се командват от контролера - ще има вълни бури затишия и т.н. :D:D. В бъдеще може да инвестирам в по сериозни помпи но за такъв аквариум мисля, че тези са наред.

На този етап съм се спрял със стартирането на аквариума с около 3-4 кг живи камъни, и още толкова сухи - мъртви камъни. Настилка от смес на 1кг жив със около 5кг сух пясък - аргонитен (даже не знам как изглежда, но да речем че такъв ще е).
Въпрос 1.1 - удачен ли е вариантът за стартиране, който съм избрал и колко време би ми отнело на стартирането?
Въпрос 1.2 - Водата - ясно че не е чешмяна RO/DI четох че и само RO върши работа, за момента не мисля да правя инсталация за RO, и ще купувам - каква и от къде? Трапезната RO вода по магазините става ли за стартиране?
Въпрос 1.3 - циркулация на водата, филтрация на водата, осветление - какво е нужно за правилно протичане на азотния цикъл
Въпрос 1.4 - четох че циркулация от 20 - 50 пъти е препоръчителна за рифов аквариум, та тези моите 2000л/ч мисля че са достатъчни - така ли е?
Въпрос 1.5 - Боядисване на гърба и страната с HOB филтъра - каква боя да ползвам или да лепя с фолио? аз налитам на черна боя, а мога да се пробвам да направя преливаща се черно/синьо/бяло като ако диспея е 400мм висок то цветовете ще са черно-250мм/синьо-100мм/б1ло-50мм в преливащ се цвят не знам дали си заслужава играчката и крайния резултат

За момента нямам циркулационните помпи, защото ги нямало при вносителя очакват доставка в края на септември, а до тогава имам доста да обмисля нещата.

===================================================================================================================

2. Филтрация
Ъпдейт - 25.08.2015
Филтрацията на този етап ще бъде от типа "HOB" - Hang on the back - то по скоро при мен ще е hang on the side.
Филтърът ще е DIY за сега обмислям да е от 5-6мм плексиглас, но в последствие ще направя чертежи.
Във филтърът мисля да разположа нагревателя, механична филтрация , био филтрацията(може би с някое друго живо камъче, жив пясък, chetoes, охлювчета и рачета). С решетка за повърхностно обиране на протеина и мазнотията, ако имам място ще измайсторя и някой скимер в междучасието.
За реализирането на този филтър ще имам нужда от помощта на публиката, но питанките ще ги задавам в последствие, когато съм подготвен с чертежи и конкретни въпроси
За сега мисля да използвам Филтърната помпа от HL-BT400, която е с дебит от 400 литра по документация. Дебитът мисля, че ще мога да го регулирам с помощта на контролера.
Въпрос 2.1 - Дебит от 400л. достатъчен ли е за този тип филтър? - ако дебитът е малък ще изровя помпата от сладководния аквариум тя мисля че беше 900 л/ч
Ето как ще е разположението на филтъра
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Fpvdr1lnc7%2F20150825_215036.jpg&hash=41494549d58add9b33c553cd2d2b1fcdcf869f56
Размери - Ш/В/Д в мм - 136/405/305

Очаквам предложения за схема на потока и каква филтрация да ползвам. Аз за сега мисля от отделението със повърхностния скимер => филтрация с живи камъни и/или керамика => жив пясък + Chaetos => механична филтрация (пореста гъба) => скимер => аквариум (дисплей). Излишно е да казвам че не знам кое след кое да следва, най-вече не знам къде в редицата да поставя скимера
По губи изчисления филтъра ще събере максимално 15 литра без оборудването предполагам  ще имам около 10-12 литра вода във филтъра - вижда ми се малко, но няма на къде повече, а за съм шкафа не отговаря с тия отделения.

Въпрос 2.2 - Моля за примерно разпределение и филтрация в такъв тип филтриращ съд!

Ето от мен изровено някъде в нета, снимка на примерно разпределение на филтъра. мисля че ще мога да се вместя за такова разположение - само дето човека ползва външен скимер, а аз ще се опитам да го вкарам вътре.


===================================================================================================================

3. Осветление
Ъпдейт - 25.08.2015
Осветлението отново ще е DIY изцяло LED с димиране от контролер.
Поръчал съм светодиоди CREE.
3бр. 3W UV - 365nm - тези не са CREE не можах да намеря на сносна цена с тази дължина на вълната, затова давам шанс на каквито дойдат
12бр. 3W Royal Blue - 450nm
6бр. 3W Cool White - 7000k
6бр. 3W Warm White - 3500k
Замислям се да поръчам и по 3 броя от червено и зелено
Ще ги вържа по 3 броя последователно и ще използвам 2W токоограничаващи резистори и транзистори за управлението им

Имам радиатор 500x300x20 mm за охлаждане на преходите, но не съм го изчислявал още дали е достатъчен или ще ми е нужно активно охлаждане

Сумарната максимална мощност при постоянен ток е около 80W (без червените и зелените светодиоди - с тях става около 100W)- направо ще изпържа животинките, затова идва и димирането, което ще става посредством DIY контролера, той също ще управлява дневните цикли и дори лунните цикли. Надявам се да не ползвам повече от 30W и това да помогне да използвам пасивно охлаждане.

Захранването ще бъде около 150W/12VDC - вградено в кутията на контролера - така ще използвам 12-те волта за захранване на самия процесор.

Ето и схемно разположение на цветовете без зелените и червените светодиоди - правил съм го на пейнт не се смейте
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fcg1itla2v%2Fimage.png&hash=1d2a927bf28e68a8a1e28eb67bc6307b653dbad1

===================================================================================================================

4. Контролер
Ъпдейт - 25.08.2015
Контролерът напрактика ще прави всичко необходимо със всички електронни устройства - циркулация на водата, филтърни помпи, осветление със съответните лунни и дневни цикли на осветлението, допълване, дори мерене на соленост, ниво на водата, охлаждане и отопление.
Контролерът ще има и UPS.
Контролерът ще бъде реализиран на базата на Atmega128, този стар процесори има големи възможности особено с допълнителен хардуер мога да използвам Ethernut OS напрактика мога да го направя интерактивен.
Захранването ще бъде реализирано със захранване за LED 150W/12VDC - чрез DC/DC конвертор ще направя необходимите напрежения за контролера.
За момента ще се придържам към чисто Arduino а в  нас някъде имам Raspbery 1 може да използвам него за връзка със света, но това са планове за в бъдеще.

Та какво и как ще прави контролера
   Управление на циркулационните помпи - управлението ще бъде извършено посредством триаци. Ще мога да правя почти каквото поискам с помпите от тук идват и възможностите за контрол на вълните интензивност и т.н.
   Управление на осветлението - управлението на светодиодите ще става посредством драйверни транзистори и токоограничаващи резистори. Всеки цвят на светодиодите ще бъде закачен на отделен канал на ШИМ (тук малко ще ударя на дърво понеже имам само 4 порта със ШИМ, а ще ми трябват поне 5), UV, RB, CW, WW, R, G. Ако не ползва зелен и червен цвят тогава нещата са лесни иначе трябва да пиша софтуерен шим, който няма да е съвсем real time ама какво от това.

Въпрос 4.1 - Избраните цветове, добре ли са? Трябва ли да добавя червен и зелен цвят? Знам че избора зависи от това какво ще гледам, а аз искам да имам от всичко по малко

   Управление циркулацията на филтура - аналогично управление на циркулационните помпи
   Управление на автоматичното допълване - тук нещата са малко повече, защото мисля да следя едновременно нивото на водата и солеността на водата. Оказва се че измерването на солеността на водата посредством електропроводимост е сравнително точен метод и ще върши добра работа за ориентировъчна информация. За допълване ще ползвам една от двете филтърни помпи които имам (може би по-малката)
   Следене нивото на водата - посредством електропроводимостта на водата
   Следене солеността на водата - отново посредством електропроводимостта на водата
   Индикация посредством дисплей
   Звукова индикация
   За в бъдеще връзка на контролера с Raspbery Pi 1

===================================================================================================================

До тук имаше много приказки и нищо работа.

Ъпдейт - 25.08.2015За днес толкова - очаквайте включване с чертежи на филтриращата система

niky

Сериозен проект. За мен ще бъде интересна частта с контролера.
Като цяло проекта си е предизвикателство, сравнително малък аквариум, самоделен скимер...
Дръж ни в течение, пък хората с морски аквариум могат да ти дадат и конкретни препоръки.
Аз за съжаление не съм от тях. :-)

limberjack

Цитат на: niky - 26.08.2015 13:24
Сериозен проект. За мен ще бъде интересна частта с контролера.
Като цяло проекта си е предизвикателство, сравнително малък аквариум, самоделен скимер...
Дръж ни в течение, пък хората с морски аквариум могат да ти дадат и конкретни препоръки.
Аз за съжаление не съм от тях. :-)

Първоначално нямах идея за протеинов скимер от типа вентури, обаче в последствие ми се прииска да внедря един (а и гледам не е голяма философия).
Та снощи докато чертаех HOB-а се сблъсках с първия проблем - помпите които имам са със сравнително слаб вентури ефект а и балончетата са доста големи.
Въпрос 2.3 - Някой може ли да ми предложи помпа за малък скимер или да предложи преработка на тези които имам? - по правило дебитът на водата не трябва да превишава 6 пъти общия обем на водата(или това е около 400л/ч) - имах желание да добавя въпроса към първия пост, но се оказа че не мога да го променям!

По някое време ще пробвам да преработя пелера, но ми е странно, как това ще повлияе при положение, че входа на въздуха е от към изходния поток на помпата - не е ли логично да е на входния поток. Знам че когато помпата глътне въздух губи налягане, затова и питам - това не ми е силата.

Стоян Михов

Добре дошъл в морската част. За съжаление така, както си написал поста си обаче едва ли ще получиш много отговори и съвети. Насипал си един куп информация и куп въпроси с подвъпроси и подточки и т.н., все едно чета техническо задание за консултански услуги *JOKINGLY*. Едва ли има човек във форума, който ще може да отдели достатъчно време пък и да има знанията да ти отговори, защото общо взето той ще трябва да ти напише всичко за морската акваристика :). Варианта, който работи във форумите е: Задаваш един -два базисни въпроса, четеш известно време, смяташ, правиш, струваш, след това трети въпрос и т.н., така имаш гаранция, че ще получиш адекватни отговори и ще направиш както трябва нещата. Иначе рискуваш или никой да не ти отговори, или да те пратят да четеш малко повече, или да ти отговори някой "разбирач" с по-малко опит и от теб.
По отношение на скимера, аквариуми до 50 -60 литра често са без скимер, оправят се със седмични смяна на вода. Бих ти предложил да се запознаеш малко по-подробно с различчните видове скимери и начина им на функциониране, преди да започнеш да си правиш собствен DIY скимер, за да разбереш защо твоята помпа няма да стане за тази цел и какъв тип скимер би паснал на такава малка система.
Едно съм сигурен - че можеш да направиш всичко "автомат" на това аквариумче и ще има много полезни джаджи,ще следя с интерес.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

limberjack

Цитат на: Стоян Михов - 30.08.2015 14:20
Добре дошъл в морската част. За съжаление така, както си написал поста си обаче едва ли ще получиш много отговори и съвети. Насипал си един куп информация и куп въпроси с подвъпроси и подточки и т.н., все едно чета техническо задание за консултански услуги *JOKINGLY*. Едва ли има човек във форума, който ще може да отдели достатъчно време пък и да има знанията да ти отговори, защото общо взето той ще трябва да ти напише всичко за морската акваристика :). Варианта, който работи във форумите е: Задаваш един -два базисни въпроса, четеш известно време, смяташ, правиш, струваш, след това трети въпрос и т.н., така имаш гаранция, че ще получиш адекватни отговори и ще направиш както трябва нещата. Иначе рискуваш или никой да не ти отговори, или да те пратят да четеш малко повече, или да ти отговори някой "разбирач" с по-малко опит и от теб.
По отношение на скимера, аквариуми до 50 -60 литра често са без скимер, оправят се със седмични смяна на вода. Бих ти предложил да се запознаеш малко по-подробно с различчните видове скимери и начина им на функциониране, преди да започнеш да си правиш собствен DIY скимер, за да разбереш защо твоята помпа няма да стане за тази цел и какъв тип скимер би паснал на такава малка система.
Едно съм сигурен - че можеш да направиш всичко "автомат" на това аквариумче и ще има много полезни джаджи,ще следя с интерес.

Стояне ти си единия от хората които бих послушал за всичко свързано с акваристиката. От всичко написано във форума ти си един от малкото които дават смислени отговори.
Съжалявам че темата ми изглежда така, все пак от 8 години работя по ISO система и всичко трябва да е систематизирано и подредено. Може да е грозна, но предпочетох този вариант, защото така всеки който ще се захване с такъв проект ще знае етапите през които съм минал. Всичко на едно място това ми беше идеята отначало и продължавам да я поддържам.

Относно скимера - да и аз в началото мислех да съм без скимер обаче какво да правя че обичам предизвикателствата  :duvar:. Със сигурност ще поддържам аквариума и ще сменям водата редовно, начинът по който съм го замислил ще ми позволи да ползвам скимера при желание. Боря се с малкото място което ще остане за "бежанците" и керамиката, а и искам помпата да набутам там.

Със скимера съм се запознал, на пръв поглед няма нищо сложно стига да се спазят някои основни правила. Проблема ми е в помпата а не знам каква помпа със дебит около 400-500 л/ч да ползвам в случая. тази кяото имам евтина Hailea BT-400 е с що годе добър дебит обаче вентури ефектът и е малък - малко балончета. не съм я модвал още понеже гоня и други задачи, но вероятно нищо няма да стане.

Чета, чета, чета... надявам се все някога да стигна до отговорите, като нещете да ми ги дадете сдъжкано :D:D:D


Dede

Здраси и добре дошъл.

Няма ли да ти е по лесно да си купиш готова помпа за скимер със импелер. Освен дебита на помпата, контактния обем на вода със въздух (имам предвид обема на тялото на скимера) оказва влиание върху производителноста на един скимер.

Почети още за обитателите, концепципта охлювите и отчелниците да стоят в съмпа не ми е от най-добре звучащите, идеята им е да изяждат остатачната храна в дисплея останала по дъното, в съмпа може да я сифонираш, да сложиш вата и тнт.
За рибите тази дето я мислиш с приятелите на "Немо" няма да стане, рибата "Дори" или по известна като син танк изисква доста по голям обем вода а също и дължина на дисплея за да може да плува свободно.
Общо взето Стоян като наш модератор, много точно ти го е казал, въпросите един по един, малко дискусия, а ако искаш да направиш тема "стъпка по стъпка в солената вода" аз съм твърдо ЗА, бих помогнал с каквото мога, снимки информация текстове, но трябва да си е отделна тема/статия написана и на нея да не може да се спами, найстина е объркано малко инфото и за човек който идея си няма какво прави и тепърва почва да чете е трудно да разбере от къде трябва да започне :)
Поздрави за усилията, и лично мое мнение, рискувай да разсърдиш жената и започни с малко по-голям размер аквариум, защото ако те сърбят ръцета за корали, този много бързо ще ти стане тесен.

limberjack

Цитат на: Dede - 30.08.2015 21:26
Здраси и добре дошъл.

Няма ли да ти е по лесно да си купиш готова помпа за скимер със импелер. Освен дебита на помпата, контактния обем на вода със въздух (имам предвид обема на тялото на скимера) оказва влиание върху производителноста на един скимер.

Почети още за обитателите, концепципта охлювите и отчелниците да стоят в съмпа не ми е от най-добре звучащите, идеята им е да изяждат остатачната храна в дисплея останала по дъното, в съмпа може да я сифонираш, да сложиш вата и тнт.
За рибите тази дето я мислиш с приятелите на "Немо" няма да стане, рибата "Дори" или по известна като син танк изисква доста по голям обем вода а също и дължина на дисплея за да може да плува свободно.
Общо взето Стоян като наш модератор, много точно ти го е казал, въпросите един по един, малко дискусия, а ако искаш да направиш тема "стъпка по стъпка в солената вода" аз съм твърдо ЗА, бих помогнал с каквото мога, снимки информация текстове, но трябва да си е отделна тема/статия написана и на нея да не може да се спами, найстина е объркано малко инфото и за човек който идея си няма какво прави и тепърва почва да чете е трудно да разбере от къде трябва да започне :)
Поздрави за усилията, и лично мое мнение, рискувай да разсърдиш жената и започни с малко по-голям размер аквариум, защото ако те сърбят ръцета за корали, този много бързо ще ти стане тесен.

Благодаря за приветстването.
Всъщност обитателите на аквариума още не съм ги мислил но най-вероятно ще са клоуни. Син танг в последствие се запознах с това животинче и няма шанс да го гледам. Охлюви и раци ще има и в дисплея. За животните малко по-късно. Сега първо трябва да създадем подходяща среда за живот. Седя гледам чертежа и ми се реве място няма за скимера, по-точно има но не остава много за рефюджима. Иначе скимера ще е висок около 40 ако го правя от нивото на помпата. Може да помисля за един от онези малки нано скимери само да намеря линка...

limberjack

Да повдигна темата с чертежи на филтъра


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F4d91l0dv3%2FAqua_back.png&hash=d34304359585978d14216c058572122ee53a8b60

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F51hw3yckv%2FAqua_Side.png&hash=507a680ec9e68edc2b68f904501faadbea07b171

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fe6q8xtfzj%2FSkimmer_Back.png&hash=5f5ee47790dd8f58de2a344f14d9af65c2882c19

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F6s0x5fu3z%2FSkimmer_v1_1.png&hash=bf44d6cf60f5788aec0c56acf0183d2ea81ca336

Помпата ще бъде в отделението на рефюджийма, няма къде другаде да я сложа, а не искам да е в коритото... Термометара и той ще е там, в малкото отделение след скимера ще има механична филтрация и след нея евентуално въглен, след него отново механична филтрация. вероятно ще направя второ отделение над помпата за да мога да събера сипоракса. В рефюджийма ще има живи камъчета дебело дъно от жив пясък и някакви водорасли.

Скимерът е малък и е с размери 80х30х450мм. Самият той е като отделно тяло вътре в съмпа. Чашката се маха и има отделен капак. По-късно ще дам линк за да покажа от къде съм взаимствал идеята.

Утре (днес) ще поръчам 5мм плексиглас и да видим от къде ще намеря хлороформ. Та за неделята да глася нещо за лепене ако остане време.

Имам бегли опити със старата помпа, която имам, да стане за скимер, но до този момент няма съществени резултати. Все пак се опитвам да направя волута от разпределителна кутия за кабели и PVC тръби за вход и изход. Всъщност до този момент успявам единствения проблем е че не мога да измисля начин с подръчни материали да закрепя оста на пелера достатъчно точно центрирана. Свързах се с Камен Чочев относно Sicce Syncra silent 1 да видим какво ще отговори.

Междувременно пристигнаха и светодиодите (по малки са от колкото очаквах ще видим какво могат), за тях също ще има картинка на по-късен етап. Още обмислям как да закова осветлението за аквариума - предполагам ще използвам по някакъв начин съмпа, или ще направя отделна стойка от плексигласа...

Тази седмица също ще имам захранването за осветлението и кутия за контролера.

За сега това.

Ето и няколко въпроса.

Пластмасови фитинги с резби за тръбите към помпата, от къде мога да намеря?
Все още стои въпроса с помпата за скимер ако някой има наблюдения за помпа за малък скимер да се обажда, готов съм да я преработя стига да е удобна за това.

ZIRO

Здравей, моето мнение е че за толкова малък обем няма защо да си усложняваш живота с рефюджиум. Да слагаш пясък, водорасли и т.н. Казвам ти го защото моето нано е горе долу толкова голямо и аз мислех върху това и добре че се отказах. Служи си камъни пак в "съмпа", и си направи отделения или някакви клети за медия(нитрат и фосфат ремулвари). Има достатъчно добри медии на пазара, които просто трябва да сменяш през няколко месеца.
Относно помпата за скимера, наскоро смених моята, дойде на добра цена заедно с импелера, погледни я:
http://www.ebay.co.uk/itm/AQUAMEDIC-BLUE-PROTEIN-SKIMMER-500-PUMP-AQ750-IMPELLER-410-10-2-/221190026095

Поздрави,
*DRINK*

limberjack

Цитат на: ZIRO - 08.09.2015 10:15
Здравей, моето мнение е че за толкова малък обем няма защо да си усложняваш живота с рефюджиум. Да слагаш пясък, водорасли и т.н. Казвам ти го защото моето нано е горе долу толкова голямо и аз мислех върху това и добре че се отказах. Служи си камъни пак в "съмпа", и си направи отделения или някакви клети за медия(нитрат и фосфат ремулвари). Има достатъчно добри медии на пазара, които просто трябва да сменяш през няколко месеца.
Относно помпата за скимера, наскоро смених моята, дойде на добра цена заедно с импелера, погледни я:
http://www.ebay.co.uk/itm/AQUAMEDIC-BLUE-PROTEIN-SKIMMER-500-PUMP-AQ750-IMPELLER-410-10-2-/221190026095

Поздрави,
*DRINK*

Мерси за отговора... Всъщност вкарам ли камъни в съмпа той си става рефюджийм, поправи ме ако греша. Ясно е че без химия няма да се мине, но колкото по-малко толкова по-добре.
Относно помпата дай някакво мнение как са балончетата. Иначе за сега предпочитам да изчакам отговора на камен преди да поръчвам откъдето и да е другаде.

Всичко това го правя не за да не се занимавам ами точно обратното, ако не правя това да не взема да се пропия :D:D, а и нали затова му викат хоби да убива времето чрез извършване на дейност разтоварваща психиката, ако е и нещо смислено - най-добре.

Пак благодаря за отговора, аз след малко сядам да нарисувам осветлението, да видим какво ще измисля там..

*DRINK*

ZIRO

Не мисля че е правилно да се нарече рефюджиум, все пак няма да светиш и да отглеждаш водорасли(алги).
Вярвай ми, химия ще има и то навлизайки по-навътре в хобито, ще има повече.
Относно помпата и това как са балончетата, предполагам задоволително, защото скимера вади стабилно органика, нитратите са 0, благодарение и на смолите де.
*DRINK*

limberjack

Ами да прав си но имах в предвид, че "помещението" така или иначе го имаш защо да не се използва пълноценно.

Камен Чочев ми предостави информация за помпите циркулационните и тази която мисля да ползвам за скимер, така че вече може да се каже че имам и помпи - само тази за скимера ще трябва да се модне, но от това не се плаша (радвам се че няма да модвам волутата, защото на мойта помпа е ужас - много изчекнато са я направили с едни чупки и чудесии)...

Преди малко позавърших грубите чертежи на осветлението. Тия дни ще има какво да покажа.

nemo565

Здравей и от мен,
Аз не поствам активно тук , но се занимавам със соленоводни аквариуми от 8-9 месеца. В първия пост казваш че искаш да е икономично и затова реших да се включа тъй като първия ми аквариум е около 20 л и ми струваше не повече от 200 лева абсолютно всичко без коралите . Моето предложение е да си намериш 1-2 hang on back  филтъра около 750 л/ч. Така получаваш течение и филтрация . Течението ще ти бъде около 1500 л/ч , което е 20 пъти обема на водата , според мен е достатъчно за всички лесни за отглеждане корали. Морската акваристика не е точна наука според мен . Според подреждането на камъните и разположението на помпите се получава много разнообразно течение , аз много експериментирах в началото. В ХОБ филтърите ти предлагам да сложиш активен въглен , филтърна вата и фосфат ремуувър. Ноята филтрация е иградена само от това плюс камъните , които постепенно оживяха (взех само макро рок и едно малко камъче живо).  За осветление използвах LED крушка от ибей с 4 сини и 8 бели диода . Не е най доброто решение , но определено е икономично. Ако си заинтересован нещо спрямо моите съвети питай , аз имам много идеи за аквариум с твоите размери и затова бих се радвал да помогна.   Това , което съм написал  е моето лично мнение и е моя икономичен вариант за морска акваристика преди ъпгрейда , който стана вчера отглеждах спс , лпс и меки корали . Нямал съм проблеми , но и не всичко растеше бързо , както ноже би при колеги с по- hi tech системи .


Sent from my iPhone using Tapatalk

limberjack

Цитат на: nemo565 - 09.09.2015 21:58
Здравей и от мен,
Аз не поствам активно тук , но се занимавам със соленоводни аквариуми от 8-9 месеца. В първия пост казваш че искаш да е икономично и затова реших да се включа тъй като първия ми аквариум е около 20 л и ми струваше не повече от 200 лева абсолютно всичко без коралите . Моето предложение е да си намериш 1-2 hang on back  филтъра около 750 л/ч. Така получаваш течение и филтрация . Течението ще ти бъде около 1500 л/ч , което е 20 пъти обема на водата , според мен е достатъчно за всички лесни за отглеждане корали. Морската акваристика не е точна наука според мен . Според подреждането на камъните и разположението на помпите се получава много разнообразно течение , аз много експериментирах в началото. В ХОБ филтърите ти предлагам да сложиш активен въглен , филтърна вата и фосфат ремуувър. Ноята филтрация е иградена само от това плюс камъните , които постепенно оживяха (взех само макро рок и едно малко камъче живо).  За осветление използвах LED крушка от ибей с 4 сини и 8 бели диода . Не е най доброто решение , но определено е икономично. Ако си заинтересован нещо спрямо моите съвети питай , аз имам много идеи за аквариум с твоите размери и затова бих се радвал да помогна.   Това , което съм написал  е моето лично мнение и е моя икономичен вариант за морска акваристика преди ъпгрейда , който стана вчера отглеждах спс , лпс и меки корали . Нямал съм проблеми , но и не всичко растеше бързо , както ноже би при колеги с по- hi tech системи .


Sent from my iPhone using Tapatalk

Едно е 20л друго е 60 да не говорим по-големите обеми. Цялото надуване на цената идва от техниката и камъните, дори и базовите корали пак са си цена. При теб може 1 2 кила да свършат работа обаче при мен ще са 3-4 пъти повече.
Говориш за течение на водата, не съм навътре в соленото обаче идеята не е да се осигури просто течение ами движение на цялата водна маса - е това няма как да стане само с HOB. Ако за 20 литра успяваш да завъртиш водата с малка водна помпа то при по-големите трябва да има сериозни уейв мейкъри които са си цена (за пример най-евтините които намерих са 42лв./бр., а има хай тек които стигат до хилядарка, че и нагоре). Плюс това моя хоб ще съдържа и не малко количество вода спрямо дисплея (около 20л което си е 1/3 от водата в дисплея), което допълнително се надявам да доведе до по-голяма стабилност - до колкото може да се очаква от 80л. аквариум.
Може би в първия пост не съм се изразил правилно, но идеята е да се направи както трябва за без пари дето викат хората. Това е и причината и повечето неща да си ги правя сам в свободното време, нали затова се нарича хоби.
Вече имам определен бюджет за аквариума без обитателите. надявам се до края на месеца да съм го пуснал да се цикли и тогава ще ударя чертата и ще кача листа с цените :-) Сега каквито и смекти да си правя все ще са криви.

Сядам да поработя пък за това ще мисля довечера. :-)

nemo565

Съгласен съм с теб , така е 20 л не са 60. Имам впредвид че на така може да стане според мен. Иначе и двата ми аквариума са с in sump филтър . Тоест имам 10 см скрити зад аквариума за филтрация , което за мен е перфектния вариант ако нямаш място за съмп тъй като скриваш всичката техника. Сега ми заредиха чертежите ти и наистина така изглежда в пъти по добре от ефтиния вариант който ти казах. Успех в начинанието.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Similar topics (5)

22779

Започната от tishovsx


Публикации: 0
Прегледи: 5124

58718

Започната от remediless


Публикации: 17
Прегледи: 1241077

8645

Публикации: 12
Прегледи: 7836

28205

Публикации: 58
Прегледи: 58171