• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нашествие от Red Mushrooms

Започната от Hristo Stoyanov, 10.03.2015 21:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hristo Stoyanov

Здравейте,

Имам малък соленоводен аквариум - 40 литра, от около 6 години. В него от самото начало има 2 рибки и таралеж. Аквариумът няма съмп и скимер и се налага да го почиствам поне веднъж месечено, но като цяло до сега не съм имал някакви проблеми. Живот и здраве, ще направя по-голям като има къде да го сложа :)

Преди около 3 години в един магазин ми подариха една малка "гъбка" като тези: http://www.aquariumdomain.com/viewCoralSpecies.php?coral_id=58

Скоро след това тя започна да се дели и даже в началото и се радвах, че се размножава. В момента акварумът ми е тотално превзет то това чудо и определено ме дразни:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2F6wsv7q5ih%2FIMG_2018.jpg&hash=a54bd50cdbd6adf824fbf4acde1e2d914cc892a4

Когато забележа нов член на семейството им, който не е прикрепен към камък веднага го изхвърлям. За мое съжаление повечето са прикрепени супер здраво и ако се опитам да ги отскубна те се разкъсват и изпускат някаква течност, която ме е страх да не изтрови рибите.

Ако някой може да ме посъветва как да намаля броя на тези организми или поне да ме успокои някак, ще съм благодарен :)

Стоян Михов

Здравей Христо,
Не мога да ти дам съвет как да махнеш гъбите, а и да можех нямаше да го направя, защото аквариума ти много ми харесва :). От такива малки съдчета не може да се очакват чудеса, а това което се вижда при теб е много оригинално и приятно. Съвсем сериозно, ако и от дясната страна сложиш и някакъв друг цвят гъба - примерно електрикаво зелена, ще имаш уникално аквариумче. Единственото нещо, с което бих се борил са айптазиите - махай ги докато можеш. Имаш морски аквариум много преди повечето от днес пишещите във форума, продължавай така и успех.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Hristo Stoyanov

Благодаря, Стояне!

Причината гъбите да ме дразнят е най-вече, че са едноцветни. Твоята идея ми звучи много добре. Със сигурност ще потърся друг цвят гъби из магазините в София.

По отношение на аиптазиите - те са 5-6 и от самото начало бяха на същите места по този камък и не са си увеличавали броя (или поне не съм забелязал). Малко ми е жал за тях и просто ги държа под око :) Дано не сбъркам. Благодаря за забележката!

gradinarq77

Браво,
това е различен аквариум! Поздравления и много радост с него! Бих се радвал да видя актуализация...