• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Най-чести причини за краша на рифов аквариум

Започната от Стоян Михов, 07.01.2013 00:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Днес гледам, че един от малките (200л) аквариуми в RC, които ми допадат  се е крашнал, докато собственика му е бил в двуседмична ваканция. Това ме подсети, че от известно време ми се върти из главата да направим нещо като класация (от любимите ми), кои са най-честите причини за края на един рифов аквариум, като примера може да не е собствен, а да е прочетен тук или в чужд форум, ама е хубаво да се дава референция.

Ето го и него
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fo94x1t.jpg&hash=575f44e1a92f902b7a16d4fdcccbbe3fd0ffa222

Причината е автоматичното доливане - не е обезвъздушил помпата, като е тръгвал оттам нататък се сещайте - има 400 вата металхалогени...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Малко да събудя темата и форума.
Стоян добре я е създал, ама няма кой да пише в нея, та аз си позволявам да напиша няколко реда, как крашнах моя аквариум, къде от нямане на средства, къде от мързел.
Стартирах моя аквариум преди осем години, тогава морската акваристика в БГ, тъкмо прохождаше, и цъках какви хубавини има в RC и други подобни сайтове.
Започвам с осветлението, което за мен е да не кажа най важното.
Светех с две пури Т5 актинични на Силвания, две T5 8K на Филипс, и 70 вата MH - 10K. Тогава ATI и други производители в БГ нямаше. За LED само се говореше.
В моя аквариум имаше само меки корали и полипи, бях насъбрал около петнайсе вида. Два дамсела, два клоуна, две червени скариди, една анемония, охлюви няколко, две попчета, една мандарина. (Не им пиша латинските имена, щото няма значение).
Всичко тръгна перфектно, първата година нямаше проблеми, това дали е имало нитрати и фосфати, не ме интересуваше толкова много, тестове имаше на Сера, после се появиха и на Салиферт. На един камък имаше нишковидни водорасли, не му отдавах голямо значение, нощно време пясъчните звезди си устройваха пикник. Камъните са ми истински, къртени от рифа ( да му изсъхнат ръчичките на тоя дето ги е изкъртил) толкова живот имаше в тях, че чак не можех да повярвам, раци, червей и каква ли не гад, имах един камък с много дупки около 3-4 мм, там се бяха заселили отшелници поне около тридесет, по онова време имах черупки от нашите на черно море, та им ги нахвъргах, всичките се нанесоха в новите си къщи. Общо взето беше голямо приключение и голям кеф.
Като оборудване, не съм имал класна техника, а и всичко е пари, помпите ми бяха Коралии, тази която връща от съмпа е на Ехеим. Един мини-флотор ми беше скимера, уж работеше, уж скимираше... :-D Вода сменях 10% всеки месец, солта ми беше обикновена на Сера. Нямаше какво да ми дърпа калции и магнезии, но се стараех да са в норми, следях и алкалност, слагах и добавки. Общо взето това правех по аквариума и му се наслаждавах. И така мина още една година, коралите напълниха аквариума, подарявах от тях, изхвърлях на боклука...
Най важното, че си повярвах, че всичко е наред и вече съм "голям рифър" ( по скоро дришлю :duvar:) Дойде кризата, останах за известно време без работа, дъщеря ми стана студентка и повечето парични средства отиваха за нейното обучение. Почнах да не му обръщам внимание на аквариума-кво пък нали съм голям рифър  *CRAZY*...
Спрях да сменям вода всеки месец, пурите отдавна трябваше да се сменят, кво пък нали си светеха :-D..
Бях наясно, че краша тепърва предстоеше...но той се отложи за още една година *JOKINGLY*
Е нали си бях "голям рифър" спрях да сменям вода изобщо, само доливах изпарената...
И така още няколко месеца, докато анемонията приключи земния си път, всички аптазии изчезнаха, скаридите също...настъпи страхотен мор. За качеството на водата няма да говорим, вие се сещате. По едно време ми стана жал, ядосах се на моята немарливост и нежелание, купих сол и направих няколко смени на водата, веднага аквариума живна ( е поне така си мислех).
Тази агония продължи почти година или повече, не отдавах голямо значение какво има или няма в аквариума, поне не миришеше като в Поморийското блато. Леко и постепенно измряха полипите, имах страхотна колония от Ricordea florida, спомина се и тя. Имах Actinodiscus, в няколко цвята и постепенно изчезнаха..малка колония зоантиди и тя... Ужас :'(
Всичко приключи...
Защо споделям всичко това с Вас!
Обръщам се към пичовете които тепърва почват да се занимават със соленото, въоръжете се със търпение, отделете необходимите парични средства, защото без тях нищо не става.
Пиша този пост за да Ви кажа как да не правите това което направих аз.
Може би съм човека с краш, който е продължил най дълго време, заслужавам тиквен медал  :buff:

След лошото идва и хубавото!
Както казва един наш боксер, продължаваме напред  :-D
Не съм се отказал, вече имам ново LED на Maxspect, ново оборудване и тн.
Феникса ще възкръсне от пепелта  *THUMBS UP*

Хепи рифинг както казваше бат Ранди :-)





 
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

niky

Чакаме да ни представиш новият аквариум с новото оборудване *THUMBS UP*

rakim

Малко не по темата ти ,но някои от нещата които си написал не разбирам защо се случват.Имам на предвид живите камъни и ,,чупенето,, им от дивите рифове с цел продажба.След като за половин или една година бейс-рока оживява толкова ли няма фирми с големи бази които да правят живи камъни,да ги предлагат на по конкурентни цени и така да се спре с унищожаването на дивото.Същото важи и за рибите,до колкото знам 90% са дивоуловени.Не вярвам че близко до местата където се улавят не могат да се направят бази с максимално близки условия до естествените(дори същите) и да се въдят и продават на конкурентни цени.В базата дори може да се премахне фактора хищник което е предпоставка за още по мащабно развъждане.В сладководната акварисика е доста по добре положението,макар че все още има ,,педанти,, да кажем....които държат да им е дивоуловена рибата.А това че ще умори 50 вместо да вземе 5 развъдени които ще отгледа много по лесно не го грее,което е мега тъпо като се има на предвид  че сме уж любители на природата.
540л Южна Америка

julianiv

По тази тема веднага се сещам за краша с неустановена причина на един от големите в хобито, холандец, в RC поства под Jawsee's reef.
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2024237&highlight=jawsee+s+reef
Сериозен риф, дори и по западняшките стандарти (3000Вт осветление!), пълен с корали и най-вече със страхотни колонии акропори. Един ден в рамките на 24ч, без някаква видима причина, човека губи 80% от акропорите, като  всички други  обитатели са си ОК. Все още няма обяснение за причината  - бактериална инфекция, отравяне, замърсяване...само може да се гадае.

Като оставим настрана такива мистериозни и непредвидими случаи мисля, че внезапния краш се дължи най-вече на отказала техника. 
До момента съм имал няколко случая на близки до краш ситуации, за щастие не пълен краш. 
Първият беше свързан с АТО. При чистенето на съмпа без да разбера съм притиснал поплавъка на спирателния клапан на АТО което принудително го е оставило в отворено положение.  Когато разбрах, че има проблем цялата вода от контейнера за доливане беше отишла в системата и в рамките на няколко часа солеността беше паднала от 1.025 на 1.020. Нещастието не идва само, всичко това се случваше някъде към полунощ, нямах готова солена вода,  а и бях имал тежък ден (не на маса  :-D ) . Е, оправихме се с някое и друго споменаване на роднини. В интерес на истината нямаше последици за обитателите, но предполагам ако в АТО е имало повече вода и солеността беше паднала още нямаше да се размине само с уплах.

Вторият случай беше с блокирал нагревател, естествено в положение нагряване.  Бях си в къщи и го хванах навреме иначе можеше да стане рибена чорба.  След това монтирах контролер и сега спя по-спокойно.  Пак с нагревател съм имал и друго премеждие. Беше спукан и полуразпаднал се, но електрически работещ, като не е ясно в резултат на това какви електрохимични процеси са притичали в аквариума. Всички корали яко избледняха и им трябваха поне 2  месеца да се възстановят.  Така че нагревателите са ми в топ листа на потенциални проблеми.

Третият случай беше с неработеща циркулационна помпа.  Проверката установи, че има нужда от почистване.  От тогава скъсих срока на профилактика.



Стоян Михов

В четвъртък през ноща имах ВиК авария в помещението със съмпа и цяла нощ в съмпа е пръскала студена обре хлоррана чешмяна вода, на сутринта в петък солеността беше под 23 промила, температурата под 22 градуса. Засега нямам жертви с изключение на една скарида боксьор в съмпа и всички амфиподи в дисплея (и вероятно сруги дребни), засега коралите изглеждат сравнително добре, но знаете че реакцията при  тях е изместена във времето, нямам представа каква химия съм вкарал с чешмяната вода... Принудих се да вдигам солеността много бавно заради високото кН на новата вода (направо съм бесен). Та това е, причините могат да дойдат отвсякъде и са напълно непредвидими, но можем поне малко да ограничим възможния кръг.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vanko77777

Цитат на: julianiv - 31.01.2016 14:57
По тази тема веднага се сещам за краша с неустановена причина на един от големите в хобито, холандец, в RC поства под Jawsee's reef.
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2024237&highlight=jawsee+s+reef
Сериозен риф, дори и по западняшките стандарти (3000Вт осветление!), пълен с корали и най-вече със страхотни колонии акропори. Един ден в рамките на 24ч, без някаква видима причина, човека губи 80% от акропорите, като  всички други  обитатели са си ОК. Все още няма обяснение за причината  - бактериална инфекция, отравяне, замърсяване...само може да се гадае.

Като оставим настрана такива мистериозни и непредвидими случаи мисля, че внезапния краш се дължи най-вече на отказала техника. 
До момента съм имал няколко случая на близки до краш ситуации, за щастие не пълен краш. 
Първият беше свързан с АТО. При чистенето на съмпа без да разбера съм притиснал поплавъка на спирателния клапан на АТО което принудително го е оставило в отворено положение.  Когато разбрах, че има проблем цялата вода от контейнера за доливане беше отишла в системата и в рамките на няколко часа солеността беше паднала от 1.025 на 1.020. Нещастието не идва само, всичко това се случваше някъде към полунощ, нямах готова солена вода,  а и бях имал тежък ден (не на маса  :-D ) . Е, оправихме се с някое и друго споменаване на роднини. В интерес на истината нямаше последици за обитателите, но предполагам ако в АТО е имало повече вода и солеността беше паднала още нямаше да се размине само с уплах.

Вторият случай беше с блокирал нагревател, естествено в положение нагряване.  Бях си в къщи и го хванах навреме иначе можеше да стане рибена чорба.  След това монтирах контролер и сега спя по-спокойно.  Пак с нагревател съм имал и друго премеждие. Беше спукан и полуразпаднал се, но електрически работещ, като не е ясно в резултат на това какви електрохимични процеси са притичали в аквариума. Всички корали яко избледняха и им трябваха поне 2  месеца да се възстановят.  Така че нагревателите са ми в топ листа на потенциални проблеми.

Третият случай беше с неработеща циркулационна помпа.  Проверката установи, че има нужда от почистване.  От тогава скъсих срока на профилактика.


Здрасти  ще кажеш ли каква марка бяха нагревателите ако не е таина
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

trupai

Моят сериозен опит за краш сам си го скалъпих! Бях инсталирал дозиращата помпа и бутилките с течности на ниво по-високо от нивото на съмпа. Почти пълна бутилка с микро и трейс елементи се изля в аквариума през помпата, за няколко часа. Коралите изсветляха и започна белене, но с големи смени на вода нещата се нормализираха.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

julianiv

Цитат на: vanko77777 - 31.01.2016 18:23

Здрасти  ще кажеш ли каква марка бяха нагревателите ако не е таина

Каква ти тайна, нека всеки да знае, нагревателите бяха Sicce. В последствие от Стоян разбрах, че и той е имал проблеми с нагревател от същия производител.

tishovsx

Колкото повече човек научава, разбира, че всъщност нищо не знае!
Аз на автоматики не вярвам, колкото е по просто едно нещо е най-добре.
Доливам сладка вода ръчно. Съмпа е така изчислен, че и тока да спре, да не стане
море в хола. Скапвал съм корали от сол, каква е марката няма да споменавам
за да не права "реклама". Мързела също допринася за бърз краш ( справка моя милост) :-D
Сега съм пред дилема как да реорганизирам камъните и на каква платформа да ги поставя,колко пясък да сложа, щото при мен без тотален рестарт няма да стане... :duvar:
Приемам всякакви псувни  :-[
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Стоян Михов

Цитат на: julianiv - 01.02.2016 11:28
Каква ти тайна, нека всеки да знае, нагревателите бяха Sicce. В последствие от Стоян разбрах, че и той е имал проблеми с нагревател от същия производител.
Абсолютно, три пъти го връщах и хората (от България, които с нищо не са виновни, даже бяха супер кооперативни) все ми даваха нови, които си имаха същия дефект - кондензираха солидни количества вода вътре и беше въпрос на време да окъси някъде пластинката. Накарая спрях да ги тормозя и сега си ползвам този нагревател (250 вата) да си подгрявам водата, като бъркам сол.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: tishovsx - 01.02.2016 13:49
Колкото повече човек научава, разбира, че всъщност нищо не знае!
Аз на автоматики не вярвам, колкото е по просто едно нещо е най-добре.
Доливам сладка вода ръчно. Съмпа е така изчислен, че и тока да спре, да не стане
море в хола. Скапвал съм корали от сол, каква е марката няма да споменавам
за да не права "реклама". Мързела също допринася за бърз краш ( справка моя милост) :-D
Сега съм пред дилема как да реорганизирам камъните и на каква платформа да ги поставя,колко пясък да сложа, щото при мен без тотален рестарт няма да стане... :duvar:
Приемам всякакви псувни  :-[
Мислиш да оставиш старите камъни ли? Ако ще правиш пълен рестарт, аз на твое място бих се разделил с тях. За пясъка - народа естетически никак не харесва голото дъно, а пък аз съм му фен :). Аз в на моя син аквариума доливах вода полу-автоматично и бях много доволен с една-две забележки :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

И аз мисля, че тоталното отказване от автоматиката е твърде крайно решение. При мен автоматично се вкл. осветлението, регулира температурата, долива вода, добавя буфер, Са, и магн. Ако мога бих автоматизирал всичко, най-вече смяната на водата, сигурно ЕГН-то си казва думата  :-D   

tishovsx

Имах в предвид само доливането.
За другите автоматики е ясно :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

julianiv

Ти си го написал, но ние все пак да споделим  :-D

*DRINK*

Similar topics (5)

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936

8784

Публикации: 18
Прегледи: 13398

34037

Публикации: 27
Прегледи: 12040

8702

Публикации: 0
Прегледи: 3429

24322

Публикации: 2
Прегледи: 5071