• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морския аквариум на BeOnEdge

Започната от beonedge, 12.03.2016 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Привет на всички ентусиасти,които се занимават с морска акваристика :)
От няколко месеца чета за морска система (тук и в RC) , доста неща ми се изясняват , но и възникват много въпроси .Надявам се с ваша помощ да подкарам аквариума с възможно най-малко сътресения .
За разлика от повечето теми свързани с морски аквариуми , смятам да започна от идеята , а не с вече действащ аквариум. И така :
Това което искам да стане аквариума - смесен риф , като има няколко обитатели които бих искал успешно да гледам - мандарин (6-8м след старта),двойка yellow watchman qobby + pistol shrimp (2-3м), tridacnid clam(1г +).
За коралите - там избора е огромен и все се надявам да нацеля видове които да ми харесат И да се развиват успешно :).
I) Aквариума с който разполагам е с размери 265х65х60 см (ДхШхВ). Спрях се на вариант за вграден в дисплея съмп по няколко причини :
аквариума е направен така : първо -винкелна конструкция (от пода до тавана ) ,след това аквата е лепена на място и накрая всичко е облечено с плоскости . Ако трябва да правя долен съмп трбва - първо да се пробива аквариума , а при грешка , не ми се прави всичко наново. Освен това , шкафа под аквариума е с височина 60см т.е. трудно бих вкарал скимер там , а дори да успея , обслужването му ще е неудобно.
Ето схема на това което смятам да е аквариума :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fpkfjna909%2Ftank_last.jpg&hash=0ace5b109319e60478646b2fb3da834aa2d39230
II) Избор на скимер : колебая се м/у Nyos Quantum 220 и Aqua Medic turboflotor blue 3000. Първия го дават за системи до 2000л а втория до 1500л. 1вия може да се купи от България т.е. да е с гаранция , а втория мога да го поръчам от Англия . Това което се чудя е дали Nyos-a си струва двойната цена (1280 vs 600лв) т.е. оправдано ли да предпочета него ? Някъде четох едно изследване за ефективността на скимирането и като цяло извода беше че намаляването на TOC (Total Organic Carbon) беше в рамките на 20-30%. Сравняваха скъпи и не толкова скъпи скимери и най-добре  НЕ се представи най-скъпия от групата . От цялото четене запомних това - in short, "bubbles is bubbles" :)
Та така  , дайте съвет по какви параметри е най-разумно да се избира скимер.
След като се спра на определен модел скимер , идва друг въпрос :
III) система за смяна на водата с wet skimming . Предполагам всички сте запознати с идеята, но все пак ...схема :



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Frcj9nx6uv%2Ffill_up_concept.jpg&hash=8529651f64d54e0df228965fc93a80433c75fe40

Идеята е скимера да изхвърля 24/7 wet скимат ,който се допълва с RO вода (колкото е изпарението) + осолена вода със соленост= на тази в DT.
По конкретната схема - от червения дренаж се изхвърля скимат , зелената тръбичка е към помпата на скимера ( ако по някаква причина скимера почне да отделя много скимат , нивото в чашката се покачва,вентурито почва да дърпа скимат вместо въздух т.е. спира се образуването на мехурчета (скимат)). Синята магистрала подава О2 за да се обогатява водата с кислород .Kрана на дренажа се държи леко притворен - при нормално количество скимат всичко се дренира ,а ако се увеличи - ограничава дренирането за да може да се повиши нивото в чашката на скимера. Междинния съд е за да се засича кол на скимата .
Предимства - по-ефективно почистване на водата , постоянни параметри ,чашката на скимера не се цапа , при нужда може да се увеличи количеството варна вода като съответно  се увеличи солеността на водата за доливане
Недостатъци - системата трябва да се настрои , периодично се настройва доз помпа за klakwasser-a в зависимост от изпареното количество вода
Някой пробвал ли е това , и като цяло , какво мислите за идеята ?
И така , ако нямате възможност за подробни  коментари , дори такива "II e напълно грешно" или линк  ще са ми от полза :)

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Здравей,
Добре дошъл!
Предполагам доста от колегите тук са запознати с системата за смяна на вода "wet skimming" , но не съм чувал някой да я ползва. Прекалено е сложна и много трудна за настройване.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Добре дошъл в морската част!
Хубав и голям аквариум се очертава, осветлението му ще е трудно поради дължината и ще трябва да се ориентираш към диодно или няколко луминисценти осветления (най-дългите тръби са  около метър и шейсет). За скимера бих ти препоръчал АТИ 250,аква медика просто го забрави,остави ги тези изследвания, дето евтините скимери бият скъпите,гледай практиката какво показва и колко от най-хубавите рифове по света са с евтините скимери :). Две са основните неща, за които не трябва да се скъпиш в морското хоби - осветление и скимер.

Зарежи wet skimming смяна на вода, кислороди и т.н. остави си го за след 1-2-3години. Сега си започни като хората по нормалния начин с доливане, смени на вода,дозиране на калквасер щом така искаш да добавяш калций и като напреднеш достаъчно и добиеш практика се пробвай с разни супер-дупер хай тек системи
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

10.05.2016 14:31 #3 Last Edit: 10.05.2016 20:29 by beonedge
След като няколко от колегите се занимават с морска акваристика ми казаха ,че началната идея не е добра , в крайна сметка (взимайки под внимание ограниченото пространство което имам под аквариума ) съмпа слезе под аквариума . Състои се от 3 скачени съда + един съд разделен на 2х80л (осмозна и солена) за доливане на вода . Ето малко  снимки...не че има какво да се гледа , но все пак  :)
тук аквариума е изпразнен от сладководното оборудване:

почистване на стъклата с оцет :

1ва секция с временен скимер :)

2ра - рефуджиум:

3та - циркулационна помпа :

и съда за водата за смяна :

преливната колона :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs32.postimg.cc%2F9qo6azb69%2FIMG_0362.jpg&hash=88fd1a2d39e799ed4f69b754a84a68da69554ba9

и връщащите тръби :

общ изглед с 1/2 от камъните , другите - в края на месеца , както и помпи за течение и скимер :) :

това е, днес е втория ден от пълненето с РО вода ,засега мембраната се държи (TDS на водата в тръбопровода -120/ след мембраната -3 / след смолата - 0)
Понеже искам да измеря точното количество на водата в системата , пълня по 25л в 3та секция на съмпа и след това ги прехвърлям в DT .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Здравейте :)
Имам няколко въпроса , ще съм благодарен ако някой помогне със съвет :
След старта на аквариума добавих ML niteout2 и SB (и двте от големите разфасовки , като ги дозирах според предписанието + 50%) . Преди 3 дни пясъка почна да покафенява , но не равномерно , а само там където падаше пряка слънчева светлина за около 1-2 часа на ден . По принцип четох че светлината няма отношение с фазите но след като затворих щората през която минаваше светлината , на въпросното петно продължи да се развива (сега е като филм около 2-3мм) но на останалата част от грунда - не . Та , това нормално ли е ...и всъщност да го броя ли за кафява фаза или е нещо друго ? Ето снимки :





И още нещо - сложих няколко корала и охлюва ,засега са ОК , но при купуването на коралите ми казаха какви са , но забравих част от тях  :whistle: ...ако може да ми помогнете с идентификацията :
1)това прилича на гъба (но не е ) , вечер се свива и става много малка топка :



2)тези са около 10-15мм , ярко зелени :



3)



4)това е много малко , едва ли може да се познае , но все пак :



Публикациите са слети: 30.05.2016 15:17

не можах да добавя снимката в 1вия пост :



Благодаря предварително :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

radizala

Само да попитам, аквариума на 20 дни ли е?

trupai

Кафява фаза си е! Но бързаш с коралите!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

Ето хронология :пълнене със солена вода-14 Май / 15 ти - почвам с бактериите / 16 - добавям по малко замръзена артемия за да има храна за бактериите /18ти -2 бр турбо/ 19 ти - 6 фрагчета 20 + 4бр Trochus /27 ми почна да покафенява пясъка .
Камъните за момента са 35 кг real reef + 10 сухи индонезийски (48 часа в 5л 30% перхидрол + вода докато ги покрие , след това 24ч в сл вода и 24 часа в РО вода)
@trupai - в смисъл ? по -правилно е да се започне с мекотели и риби и след това да слагам корали ? Като ми ги продадоха ми казаха ,че няма проблеми с добавяне на корали . Аз ги сложих понеже нямам живи камъни а ми трябват фосфати за да зацикли аквариума . Както и да е , дано оцелеят :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Цитат на: beonedge - 30.05.2016 15:58
Ето хронология :пълнене със солена вода-14 Май / 15 ти - почвам с бактериите / 16 - добавям по малко замръзена артемия за да има храна за бактериите /18ти -2 бр турбо/ 19 ти - 6 фрагчета 20 + 4бр Trochus /27 ми почна да покафенява пясъка .
Камъните за момента са 35 кг real reef + 10 сухи индонезийски (48 часа в 5л 30% перхидрол + вода докато ги покрие , след това 24ч в сл вода и 24 часа в РО вода)
@trupai - в смисъл ? по -правилно е да се започне с мекотели и риби и след това да слагам корали ? Като ми ги продадоха ми казаха ,че няма проблеми с добавяне на корали . Аз ги сложих понеже нямам живи камъни а ми трябват фосфати за да зацикли аквариума . Както и да е , дано оцелеят :)
Корали на петият ден  :buff:  , това е несериозно! Не знам от кой магазин пазаруваш, но уважаващ себе си търговец не би ти дал такъв съвет! Не са минали фазите, не е завъртян азотен цикъл, а са сложени корали, та даже и СПС.  :duvar: Мерил ли си амоняк, а нитрити ?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

NO3 - 7 ( салиферт) , PO4 - в момента не мога да намеря тест на RS , имам от стария аквариум тест на API - м/у 0.25 и 0 Но не мога да направя разлика , с тези тестове почвам да имам съмнения , че съм далтонист :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

22:00 NH3/NH4 - 0.25 (API тест , по форумите пишат че завишавал леко стойностите) За всеки случай добавих 300ml Seachem Purigen . Предполагам това не нарушава правилното циклене на аквариума ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

14.06.2016 22:42 #12 Last Edit: 15.06.2016 13:34 by beonedge













и параметри на водата :T=27 C / amonia=0 / Mg=1470 / Ca=400 / Kh=9 / NO3=10
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

2ри ден се мъча с 2 wave maker-a jebao RW20 и вече смятам че няма начин да се пуснат ( поне не и в моя аквариум) Проблема е че ако ги вдигна нагоре , дърпат въздух от повърхността . Ако ги сваля по надолу - почват да събират пясъка на купчинки под тях :) ако има някаква тънкост която съм пропуснал ще съм благодарен ако дадете някаква насока , но смятам че за да работят над 20% трябва аквариума да е поне метър висок ( моя е 0.6м) пробвах и различните режими - сякаш на интервали е най- малко проблемен . Сега са двата в единия край на аквариума , пробвах и в с/у положни ъгли да ги сложа ,не става :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

ZIRO

Играчка си е да сложиш и настроиш най-полезните позиции на духалките.
Един съвет от мен, можеш да вдигнеш духалката максимално високо без да ти засмуква въздух, като завъртиш главата по този начин като на снимката:
https://s31.postimg.cc/5rrt2ht8b/IMG_20160626_151934.jpg
Захвата(стойката) на главата трябва да е вертикално разположен, когато е хоризонтално дърпа въздух когато е разположена по-високо.
Дано съм ти бил полезен, успех!

Similar topics (5)

27958

Публикации: 32
Прегледи: 17556

48152

Публикации: 1
Прегледи: 2555

20609

Публикации: 121
Прегледи: 44135

14873

Публикации: 1
Прегледи: 3990

55905

Публикации: 3
Прегледи: 4248