• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 11:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

морски проект и молба за съвети

Започната от petko1980, 26.01.2016 10:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Здравей Петко
и успех с начинанието :)
В действителност най-малко проблеми и най-добре ще ти е, ако техниката, която вземеш е възможно най-високо качество, но винаги, някъде, може да се направят и компромиси. Най-важното е, че това е хоби, а не съревнование и, като такова трябва да ти носи удоволствие.
Не избързвай с покупките, направи си бюджет, разпредели го, ако трябва посъбери още малко средства и тогава ще ти е по-лесно. Не пести от осветлението и от скимера, ако си решил да се пробваш и с акропорите. Относно камъните - най-лесно и бързо е с живи камъни, като ще си спестиш и редица главоболия през първата година. Що се касае до природосъобразността - вече не се къртят безогледно от рифовете - най- често концесиите са на места с отдавна измрели рифове или дълбоководни участъци.
При липса на достатъчно средства, комбинацията между живи и бейс (мин 50/50) също става, но е малко по-трудно при изграждане на скейпа, понеже са твърде различни като визия. При стартиране само с бейс или изкуствени, стабилизирането на аквариума е много по-бавно и трудно, да, рискът от вкарване на нежелани пришълци при живите камъни е голям, но той съществува и при вкарването на корали. А работещи методи за борба с тях има.
Тъй като аквариумът си е твой и ще си го гледаш всеки ден, то скейпа трябва на теб да ти харесва.
Ако си решил аквариумът ти да е с преобладаващо СПС корали, тяло с т5 е най-подходящо и, ако го правиш сам, то го направи на кръгове, за да можеш да го палиш на етапи. Ако повече ти харесва аквариум с повече ЛПС и някой друг СПС, ЛЕД лампата може би ще е по-подходяща (или комбинация ЛЕД с т5), като ти препоръчвам да не е китайска.
И най- важното е, че това е хоби и трябва да ти носи удоволствие и, ако не можеш да си позволиш едни 200 лв на месец, по-добре го остави за по-късен етап. Успех

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

pl86

Здравей и от мен,
като начинаещ едва ли мога да ти дам кой знае какъв съвет ... но все пак ...
Както казаха и другите колеги, си си поставил доста високи цели - още в началото, в което няма лошо де  *THUMBS UP*

Ако наистина искаш да постигнеш перфектни условия за всички корали, не ти се чака и парите не са чак такъв проблем -според мен най-добре да се свържеш с някой колега от твоя район, който има магазин, занимава се с внос или поддръжка на аквариуми. Просто да го слушаш какво ти препоръчва да купиш, не казвам да го слушаш на сляпо, ама просто да ти помага - така ще е най-лесно. Казваш какво искаш да гледаш, купуваш нещата които те посъветва и знаеш, че ще се получи, защото човека вече е минал по тоя път.

Ако искаш да се занимаваш сам - трябва да снижиш целите (не казвам да се отказваш от това което искаш, просто реши на първо време както трябва да се постигне) после минаваш на 2ри level  :-)

Както каза Камен, най-важното е да ти носи удоволствие.
Удоволствие може да ти носи и с 20лв на месец, като на мен, но целите са ми други. Не мисля сега за корали, имам няколко риби и им се радвам, не ми се чака времето когато ще имам пари да си поръчам всичко от топ марките, защото хобито е уникално и искам да съм част от това още сега   *DRINK*

Начинаещите не трябва да се отказват преди да са почнали, просто трябва да си поставят реални цели   :-)

Успех, следя развитието с интерес  :popcorn:
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

vankata_032_pld

Здравей Петко 
и успех с начинанието и от мен !
Общо взето вече са те насочили колегите и са ти дали основните насоки но и аз да кажа за мен кои са основните неща които са от ключово значение и от които не бива да пестиш.
1. добър скимер.
2. добро осветление.
3. добро течение.

petko1980

Много различни мнения и се обарках. Реших и се обадих през  ноща на приятел в Флорида и ми е купил две тела Ecotech Radion XR30W G3 Pro Marine ,но ще ги донесе след 2 месеца като се пребира.
Някой има ли такова осветление и как се справя?
Благодаря за отговорите и пожеланията! *DRINK*

камен чочев

Ами, честито!
Ecotech е Мерцедес в морското - най-доброто . Като е тръгнал, да ти вземе и два Вортек-а :) , а ние се чудим какви съвети да ти даваме [emoji12]

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

petko1980

вортеците ще почакат че ще фалирам.Дето се вика се полека! :buff:

petko1980

ново двайсет не били про версията ,но били с 120гр лещи. *dontknow*
не им разбирам но това ще трябва да се плаща.С доставка митото било огромна сума и сега докато си доиде трябва да светя с китаеца.Дали няма да е проблем за аквариума тази смяна на осветленията след 2 или 3 месеца?Но нямам друг вариант или поне незнам .

trupai

Ако нямаш корали, няма да има голям проблем при смяната на осветлението.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

petko1980

Колеги аквариума е готов и тези дни ми предстои стартиране.та  въпросът ми е  тази сол добре ли е Red Sea Coral Pro .И какво ще препоръчате.

julianiv

Ами да кажем, че солта е от ранга на Ecotech  :-)  А щом имаш приятел в щатите поръчай да ти вземе 2 вортека или тунзета, "кралски" или "октоподски" скимер и да знаеш, че скачаш в соленото с отскок.   :-D
Успех с проекта!

petko1980

ееее такива пари засега нямам .По нататъка да посъберем пак може и да взема ;-).То като си дойде лятото моя човек да събирам да платя радеона ,пак другите неща ще видим!Благодаря на всички за пожеланията!Кажете как да се справям с нивата на фосфатите и амоняка и какви реактори (и палнежи)ще ми трябват,че то чета в форума ама мнения и спорове много :duvar:и се обърквам.
Искам да ги взема тези неща сега и да са при мен ,а не когато стане проблем тепърва да си блъскам главата и да срина аквариума!

Стоян Михов

Звучи ми като добър план. Това че чак лятото ще ти дойде радеона е добре, защото ще имаш достатъчно време да си избистриш идеята. За мен първите стъпки при стартиране на нов аквариум са следните:
1. Решаваш колко долу-горе да бъде голям аквариума - да речем 500 л;
2. след това започваш бавно да си набавяш оборудването за такъв обем;
3. след като събереш всичко, което ще ти е нужно си поръчваш стъкларията - самията аквариум и съмпа, както нагласяш размерите спрямо осветлението, размерите на скимера, реакторите и т.н.
4. след това правиш стойки и т.н.
5. Редиш скейпа, пълниш с вода, слагаш бактерии, пускаш снимки тук във форума и така :).

засега си на стъпка 2 и вървиш добре според мен.

По отношение на фосфати и нитрати (предполагам че имаш предвид нитрати, не амоняк) истината е че няма по-добър или по-лош метод за техния контрол, просто има различни методи, затова ще срещнеш хиляда варианта и хора, които си ги защитават, защото истината е че те всички работят, просто на един е по-удобно едно, на друг друго :). Примерно аз съм пробвал рефугиум с макроводорасли, Зеовит, Сипоракс, All in One биопелети, оцет, водка, и сега NOPOX (който е комбинация от последните две), от всички засега най-ми е лесен NOPOX-a защото не изисква кой знае какво оборудване и допълнително място или реактори. Верятно скоро ще ми щукне нещо друго и ще пробвам и него. Та не вярвам и ти да останеш с това с което ще започнеш, просто с времето ще "узряваш" за нови неща.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Митко04

Цитат на: petko1980 - 26.01.2016 10:49
Здравейте, не сам нов във форума и съм имал и преди солен аквариум,но поради доста причини се разделих с него.
Сега започвам нов проект не много голям и ми трябват вашите съвети и мнения,за което благодаря предварително!
дисплей-1000/50/50-с вътрешна преливна колона 10мм стъкло
съмп- 80/40/40 с три отделения(за скимер, рефуджиум,отеление за подкачаща помпа)
скимер- Aqua Medic Blue 1000
подкачаща помпа-jebao-6000l
течение-
JEBAO-JECOD RW-8 УЕЙВ МЕЙКЪР 700-8000Л/ЧАС
осветление-http://www.aliexpress.com/item-img/Free-Shipping-Factory-Direct-Supply-100-high-quality-Wholesale-165W-Led-Aquarium-Lights-for-Coral-Reef/32365884751.html?spm=2114.10010108.100005.11.RQbHyI-което ще се преработи с нови диоди.


Въпросът ми е . Количество живи камъни,пясък.Достатъчно ли е осветлението като мощност и дали всичко е наред с техниката?С каква сол да стартирам и какви обитатели да сложа като начало и в  последствие?Чета няколко години въя форума но е друго да получиш съвет конкретно за твоя случай.
пс.Обратна осмоза имам нова :-|
Благодаря ви за отделеното внимание!

Dede

За да си отговориш на доста въпроси, и да си зададеш още хиляди, живо ти препоръчвам да отидеш при някои от търговците и да видиш една работеща морска система наживо. Да видиш един съмп, какво там има в него, как работи, да си поговориш малко и така.
Някои от тях даже са се включили в темата ти и помагат със съвети  *DRINK*
Има един основен принцип на добре работещ морски аквариум(светлина, течение, скимер, осмоза, добра сол) от там нататък как ще го надградиш е въпрос на личен избор.
Преди да мислиш за нитрати фосфати и тнт, помисли за добавянето на Ca, Kh, Mg кой от методите ще избереш(при този обем, само със смени на вода няма да стане)
Ако стартираш с достатъчно качествени живи камъни, търпение и малко бактерии, амояка и нитратите не би трябвало да са проблем след 3-тата седмица, може да се появят като потенциален проблем едва тогава когато натовариш системата с много риби.
Браво за осветлението, не разбрах нещата от първия пост имаш ли ги, или планираш да ги купиш.

petko1980

аквариума,съмпа,подкачаща 600л.,тачение засега 1 (джебао8000л.),скимера (аква медик блу 1000),ув лампа и едно малко реакторче със помпа за активния въглен. Да не забравяме и китаиския боклук за осветление на когото днес ходих в митницата да плащам ддс.С всичко това разполагам и е вече при мен.Не мисля че някои ще ме прекара,а напротив.Харесвам  и уважавам всички без да ви познавам лично и даржа да се извиня ако въпросите ми изглеждат глупави.Всички ,които пешете в моята тема сте хора със опит и ви благодаря ,че отделяте от времето си за такива льохмани като мен. :-D.Имах предвид нитрати малко по горе и както казах искам просто да знам с каква друга техника трябва да разполагам.Освен още течение,осветление и нещата които имам.И  последно като дойдат солта и камъните искам да стартирам.затова са тези глупави въпроси. *DRINK*
Снимки на аквариума и съмпа в кочината на тавана. *thanks 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fi729qv0kh%2F0155.jpg&hash=50f4446967a486b13f6c6d29d3d30e4bb9a23c12

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Fgwklvgm6l%2F0154.jpg&hash=e14823d83c7099b5acaf89c0409e950c2fe79e0d

Similar topics (5)

28274

Публикации: 45
Прегледи: 49336

57247

Започната от toshex1918


Публикации: 3
Прегледи: 3144

47121

Публикации: 35
Прегледи: 14142

21433

Публикации: 3
Прегледи: 4303