• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морски аквариум 120 л

Започната от Lachezar2017, 02.01.2018 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lachezar2017

Здравейте,
преди 2 месеца стартирах соленоводен аквариум. Накратко аквариумът е JUWEL RIO 125 л, с вграден вътрешен филтър Bio Power(600l/h), осветление 2х28вата Т5 пури(Blue & Marine, оригинални за морска система), външен филтър JBL CRISTAL PROFI E 1501 (1500L/h), автоматичен нагревател JUWEL 100 W, около 10 кг коралов пясък, около 8 кг порести камъни     ( не "живи"). Няма съмп. Азотният цикъл се завъртя успешно( поне така изглеждаше). Добавих първите животинки: Две клоунчета (Amphiprion ocellaris), една скарида (Lysmata amboinensis  / Скарида-чистач), пясъчна морска звезда(Archaster typicus), морски олюв (Trochus sp).
Всичко вървеше нормално до момента, когато добавих скимера( нямах възможност да стартирам с него, заради доставката).
Скимера работи нормално, но през първите два дни вкарваше много балончета (кислород, предполагам).
Проблемът който споделям и се надявам да получа помощ е високият скок на нитрати и нитрити само за два дни, като преди това бяха почти нула! Моля за съдействие! :)

beonedge

добави нитрифициращи бактерии на първо време...като ги добавяш , махни чашата на скимера за няколко часа. Скимера е нормално докато заработи да вкарва мехурчета ,предполагам го пише в инструкцията. Звездата е добре да се пусне когато пясъка се е съживил т.е. да има какво да яде .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Моята версия е, че канистъра в един момент се е обърнал в генератор на нитрити и нитрати. Става с канистър , обаче иска опитен морски акварист да подбере правилните пълнежи, после трябва да се чисти на 3-4 дена, ако искаш да не се случва отново, което пък от своя страна предизвиквва неумишлен рестарт и става един  омагьосан кръг.

Имаш ли достатъчно течение? С какво си осигуряваш течение?
Не ти ли грее водата такъв аквариум с капак?
Сигурен ли си, че нянаш фосфати?(колко са фосфатите и с кой тест мериш) А Амоняк?

2 месеца е прекалено малко време , когато стартираш с павета(мъртви камъни), според личното ми мнение, съотношението живи към мъртви камъни трябва да е 1:1 в най-лошия случай , иначе големи прблеми. Както и бионейдж ти е казал , без бактерии...още по-трудна работа.
Аз от бактериите бих заложил на следните;
1.Др. Тимс всичко в едно
2. Спешъл бленд и найт аут
Изобщо бактерии на възможно най доказалите се марки, но безж ензими в тях, както е Ниос и Коралензухт.

Опиши как са подредени и най - вече какви са пълнежите в канистера? Има ли вата? Има ли активен въглен?
Пусни и някакви снимки.

Lachezar2017

Благодаря за бързите отговори, колеги! Скоро планувам да взема професионални тестове, досега съм тествал само с  лакмуси на Tetra! Бактерии съм използвал в подължение на месец, преди да пусна животинките (SeaChem Stability и Seed Acuavitro - такива ми препоръчаха в мазазин за акваристика). Аквариумът мина през фазите на цикъла така както съм изчел из форумите и по разни клипчета, които съм гледал! Според тестчетата всичко изглеждаше наред, затова реших да пусна и рибки! Тази разлика се появи след поставяне на скимъра! В канистъра има керамика, JBL КлиърМек Плюс - филтърен материал предназначен за премахване на нитрити, нитрати и фосфати , активен въглен и най - отгоре топчета - пълнеж за биологична филтрация и вата. Течението не е слабо, освен филтрите и уейвмейкър Sicce Voyager 2 Power Stream Pump - няма мъртви зони. Температурата е между 25 и 28 градуса. Все още без нагревател, с него се загрява много! Капаците вдигам през нощта! Осветлението свети около 10 часа. Ето и някои снимки, ще направя по-добри, по-късно.

На третата снимка аквариума е на месец.
trex700e

Е, не изглежда никак зле! Какви са ти плановете за този аквариум-да е само за риби или да има и корали? Каква сол използваш-Seachem ли?

Тетра не е върха на продуктите за морска акваристика , още повече , че и на тестове лентички съвсем не бих се доверил, еле пък ако са и за сладка вода...Трябва да знаеш, че дори и в истински тестове, ако не се е завъртял цикъла и например има още Амоняк, а мериш нитрати да кажем, измерването ти изобщо няма да е с коректен резултат.
Аз на първо време бих си взел тестове Salifert или Red Sea и бих измерил с тях.

Един от любимите ми аквариуми по света е с канистър, ето линк, може да ти е полезен:
https://www.nano-reef.com/forums/topic/366969-mikeymikemikes-shallow-reef-iwagumi-sps-edition-updated-july/
Но дори и тук собственикът видя, че в един момент идва нанагорно да чисти толкова често канистъра и си направи съмп.

В един момент по повърхността на твоя аквариум ще се появи бактериална ципа-мислил ли си какво ще правиш , за да я премахнеш?

Относно препоръките в магазините-недей да имаш пълна вяра на някой, който се опитва да ти продаде нещо. ;)

За ватата в канистера-имай предвид, че много почиства водата , но и адски много се запушва-трябва чистене,пак казвам канистъра не се ли чисти веднъж на 3-4 дни в морската акваристика....големи ядове.

За другите пълнежи-не съм запознат , но имай предвид, че като са повече, могат да свалят нитратите и фисфатите до нула, което изобщо не е добре.Lachezar2017

Идеята е да има и корали, не само рибки.
Сол при първото пълнене използвах на Sera.
Сега при смените използвам Red Sea Salt.
Ципата на повърхноста не се задържаше в началото, защото преди да сложа протеин скимера, използвах
повърхностен скимер на JBL, който си е направен за канистъра. Сега ципа се задържа само около скимера.
Мисля че се вижда на снимката.

Канистъра не е почистван от стартирането, само веднъж подмених ватата.
Може би проблема идва точно от него. Видях доста рифови аквариуми с канистър и това което установих
е, че няма никакви гъби за механична филтрация в тях, само активен въглен и топчета за биологична филтрация плюс тънък лист вата. Вграденият филтър вътре също има три вида гъби за филтрация - дали трябва да се махнат и те?

trex700e

Цитат на: Lachezar2017 в 03.01.2018 15:03
Видях доста рифови аквариуми с канистър и това което установих
е, че няма никакви гъби за механична филтрация в тях, само активен въглен и топчета за биологична филтрация плюс тънък лист вата. Вграденият филтър вътре също има три вида гъби за филтрация - дали трябва да се махнат и те
Еми по-скоро да. Идеята е да не задържа нищо боклуци. Най-успешният ми опит с канистър беше едно нано, отначало го напълних със Seachem Matrix , което доведе до 0 нитрати и прилично ниво фосфати, в последствие го оставих само с живи камъни и си държах активния въглен в чорапче там. Но го чистех много редовно, в дъното на канистера се събираше много дертрит.
На снимката не вождам къде е скимера, явно добре си го прикрил, което е супер! Много е гадно като се вижда всякаква техника, то това е и най-големия минус на сладководните съдове моднати в соленоводни.

Бактерии сега, според мен-направи един курс с Микроб Лифт спешъл бленд и Микроб лифт най аут и търпение.
Защо не го върнеш обратно скимера за ципата?

Солта на Ред Сий е екстра, хубаво, че си разкарал тази на Сера. 
Регулярно чистене на канистера, регулярни смени на водата и така. (Използваш си осмозна вода предполагам)


Lachezar2017

Скимера е в кутията вляво. Така е направен.
Само чашката е отгоре. Доста практично е направен.Ще помисля да върна и този за ципата, но както казваш - става много техника вътре. :-)
Вода, засега използвам дестилирана.
Благодаря за съветите.

Lachezar2017

Един малък ъпдейт и от моята морска сага  :-)
След три месеца и половина след стартирането така изглеждат нещата:
Соленост: 1.024 - 1.025
NO2 - < 0,3 mg/l
NO3 - около 5 ppm
PO4 - около 1 ppm
PH - 8.00 - 8.1
Добавих няколко коралчета (като за начало) преди около месец, които засега мисля
изглеждат добре. Все още не добавям нищо за тях. Препоръчаха ми
Red Sea Reef Foundation ABC, Red Sea Reеf Energy A/B и мисля да започна с тях.
Проблем имам с алгите, на около два - три дни чистя стъклата, но четох в някакъв
форум, че било нормално през първите 4 до 6 месеца.
Препоръки и съвети приемам всякакви.

venciasq

Здравей колега,аз също стартирах скоро моята система.От това което съм изчел по-форумите мисля,че това са много високи нива на фосфати 1мг/л и нитритите са високи ако са наистина 0.3,трябва да са 0.025.Освен това за коралите трябва да мериш всички показатели на водата,калций,магнезий и т.н.,не само нитрити,нитрати и фосфати.

Lachezar2017

Здравейте, колеги. Да споделя проблемите, които ме сполетяха напоследък и да помоля за съдействие и съвети.
Реших да направя съмп, така като е редно за една морска система. При пускането му, реших да почистя основно диспея, включително камъните (механично),защото бяха пообрасли с доста алги. И вероятно наруших цикъла в аквариума. Замина един морски таралеж и една морска звезда. Малките коралчета, които експериментално бях сложил - също. Рибите засега са добре, не показват признаци нещо да не е наред. Хранят се нормално. Скаридите също не показват признаци за промяна, а съм чел те са най - капризни към промените в химичния състав на водата. Ето и показателите след последното замерване:
NO3 - 10 mg/l JBL test
NO2 - 0,3 mg/l Tropical test
PO4 - 0,25 - 0,5 Salifert
PH - 8,15 Salifert
KH/ALK 8,00/2,85 Salifert
Ca - 430 Salifert
Mg - 870 - 900 JBL
За фосфатите използвам MICROBE-LIFT PHOS OUT 4  в торбичка, но действието е доста бавно. Вероятно от тях имам доста алги.Посъветвайте ме как да ги сваля по - агресивно.
До сега използвах дестилирана вода, скоро ще премина на осмозна.
Кажете какви грешки допускам (вероятно не са малко) и как да ги оправя. Благодаря предварително.
Ето и няколко снимки:
beonedge

внимавай със свалянето на фосфатите , колкото можеш по-бавно го прави. Това умиране на корали да не съвпада със свалянето им ? Ако е така , може би си свалил фосфати , промяна на консумацията и скок на алкалност (което почти сигурно води до проблеми )
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

станислав

много голям промяна е това както на условията така и на химията в аквариума,затова може би са заминали коралите.аз бих направил нов цикъл с бактериите защото сигурно няма никакви вече и по чести смени на водата(2в седмицата) за да не се натрупа амоняк,нитрати и фосфати и да утрови и рибите

Lachezar2017

Да, мисля че проблема с коралчетата започна след свалянето на фосфатите, въпреки че те и сега са високи.
А с разместването вероятно съм причинил и рестарт на аквариума.
Ще добавям бактерии засега, и ще правя по - чести смени на вода, дано поне спася рибките.
Благодаря за отговорите.