• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морски акварист в Стара Загора

Започната от stefan4o, 10.01.2017 19:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan4o

Здравейте, колеги. Решил съм да опитам да извадя малки от аманова скарида и са ми нужни някои съвети от колега морски акварист. Желателно е от Стара Загора, ако има да ми услужи с малко фитопланктон, за да захраня ларвите на скаридата. Ако има отзивчиви колеги - моля да драснат в темата или на лични. Доста четох и за осоляването на водата в промили, ама срещнах противоречиви указания, явно като купя солта (Prodac) ще трябва да нея да чета по упътването й. Благодаря предварително.

Деян

Предполагам на солта има някакво упътване за ратваряне и т.н., само трябва да преобразуваш към нужните промили. Ако се затрудняваш - драсни един ред с данните и ще помогнем.  *DRINK*

stefan4o

Днес взех солта на много изгодна според мен цена. Надявам се да няма срок на годност, че ако е така, сигурно ще е изтекъл. Прилагам и снимка.
Според упътването, съветват да се ползуват 333гр. от солта за 10л. вода при 24 градуса и гарантират, че резултатът ще е океанска вода (каквато търся аз). Имам още един въпрос, понеже няма от къде да си набавя RO вода, става ли някоя трапезна от големите вериги - Лидл, Билла и т.н.? На път съм да си намеря и фитопланктон, момчето от магазина ми обеща да пита и евентуално да ми достави.

https://s28.postimg.cc/tensraq4t/prodac.jpg

Стоян Михов

Пишейки във Лафче няма голям шанс да ти помогне някой от морската част.
Не знам да има морски в Стара Загора, питай в морската част на форума.
Солта има годност и е възможно, вече да не става, особено ако е на буци.
Едва ли ще намериш фитопланктон в Стара Загора, но доколкото разбирам няма да ти трябва.
Намери си RO  вода, възможно  е да стане и с някоя ниско минерална, но нямам представа амано скаридите какво качество на водата им трябва, ако е високо, нито солта, която си купил нито трапезната вода ще ти свърши работа.

ти си знаеш но все пак да ти пусна и този линк
https://gabhar.wordpress.com/2009/11/11/breeding-amano/
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

stefan4o

Благодаря за отговора. Изчел съм сигурно почти всичко в нета за развъждането на аманови скариди, включително и тая статия, която си посочил. Ще погледна дали има срок на годност. Иначе солта не е станала на буци. Относно качеството на водата - твърди се, че не са претенциозни ларвите (те и възрастните скариди са много корави животни, ако нарочно не ги умориш, са си направо безсмъртни). За фитопланктона - вероятно си прав, щото в една от статиите, момчето беше писало, че за нон-стоп светенето си се появяват доста алги в аквата и ларвите дефакто се хранят постоянно с тях, докато поотраснат, после вече става с натрошена спирулина на прах.
Относно мястото на темата - достраша ме, понеже не е конкретно дефинирана като въпроси, някой мод/админ да не се разсърди, че съм я бутнал при по-сериозните морски теми.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stefan4o

Имам повод за радост въпреки датата  *YAHOO*
Снощи преместих скаридите в отделен аквариум и някоя или някои от тях са хвърлили част от хайвера, има стотици малки ларви пъплещи във водата  *YAHOO* *DRINK* Ще задържа някой ден още и ще започна да я осолявам, за да мога да им осигуря оцеляването (доколкото разбрах могат да издържат 4 дни в сладка вода, а някъде казват 8 дни)  *privet*

venciasq

Хаиде ЧЕСТИТО *BRAVO*дай малко снимки.

stefan4o

Снимки и клипче правих, ама не вярвам да са станали с добро качество (ще ги добавя утре).
Да споделя, за когото е интересно развитието. Тази сутрин родилното беше с доста излюпен и неизлюпен хайвер. Успях да си направя самоделен малък сифон, с който да смуча малките ларви. Голямо смукане падна - от сутринта до около 18:00 с почивки. Не съм броил, колко общо извадих, но са над 150 сигурно ларвите. Интересен факт е, че скаридите си ядат хайвера, снощи от опит го разбрах. Две от трите ми хвърлиха всичкия си наличен хайвер, остана последната с половината си хайвер, предполагам утре и тя вече ще се е освободила от него и ще го прехвърля. Махнах малките рибета от 20-литровия аквариум и направих 5 литра морска вода, прехвърлих там всичките хванати ларви. Добавих няколко капки течна тор (по препоръка на френския развъдчик), както и няколко капачки от фитопланктона, който пристигна вчера по куриера чак от Ботевград.  Сега съм оставил осветлението работещо и няма да го гася докато дойде ред за хубавата част (надявам се да стигна до нея) - прехвърлянето в сладка вода. В родилката все още има неизлюпен хайвер, не мога да преброя дори ориентировъчно, колко зърна хайвер. Но в твърдението, че една скарида носи 1000 зърна има доста истина...

danielm

Сложна задача си захванал, на ме на няколко пъти ми писна.

stefan4o

Добавих снимките, но съжалявам за качеството. Не разполагам с нужната техника. Направих и клипче, давам линк и към него. На снимките се вижда разпиленият хайвер (това бялото по дъното), а на клипчето ларвите плаващи във водата като бели топченца.


https://s28.postimg.cc/c5tr1gmxp/IMG_1109.jpg

https://s28.postimg.cc/jn2ygocgt/IMG_1110.jpg

https://s28.postimg.cc/6k7bxem8t/IMG_1111.jpg

stefan4o

Здравейте отново. Нещата вървят към неуспех. Явно се получи така, че излюпените ларви са се оказали мъртви. След масата клипчета изгледани в нета, при мен няма плуващи към светлината ларви. Ужким скаридите метнаха хайвера, ама явно съм оплескал работата някъде и дефакто съм прехвърлил мъртвите ларви в соления аквариум. Ще направя солидна подготовка за следващите ларви, междувременно ще зацикля родилката с фитопланктон (зелена вода) и ще изчакам скаридите ми пак да свалят хайвера (този път ще им осигуря и малко прикритие в родилния аквариум, да не ги стресирам). Че не е лесно - то е ясно, но не е невъзможно. Не ме бърка да правя още опити да ги развъдя, докато успея.

beonedge

Здравей :) Аз само веднъж съм правил опит но ако си спомням правилно , когато видя че скаридата носи хайвер я прехвърлях в родилния аквариум (ако е по-късно не може да метне хайвера и умира) . Като се излюпят малките местех женската обратно в общия а водата в размножителния осолявах . Аз ги захранвах със спирулина на прах но изтървах момента в който се оформиха скаридките и  *dead
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

stefan4o

Здравей,
скаридите нямат проблем да си метнат хайвера където и да е, не съм срещал информация за умряла скарида-майка, явно при мен просто нещата се случиха по-рано от необходимото не успях да изкарам живи(развити)ларви. Иначе ти си имал немалък успех, щом си ги докарал до стадий следларва (или направо си е развита скарида).
edit: май имам оцелели ларви все пак. Изсипах всичкия останал фитопланктон и започнаха да плуват няколко  *YAHOO*

stefan4o

Здравейте,
придобих малко опит (горчив) с развъждането на тези гадинки. Изчетох почти целия интернет търсейки и сравнявайки информация относно захранването им. Един развъдчик твърди, че не с всички видове фитопланктон нещата се случват. Та сега търсим tetraselmis или platymonas, чиста култура (каквото и да значи това??, вероятно без други видове фитопланктон в нея). Някой ако е мяркал из нета или има налична такава, нека се свърже с мен, ще съм благодарен.
Евентуално ще взема да опитам и със спирулината на прах, като колегата по-горе.

Similar topics (5)

13027

Публикации: 4
Прегледи: 4450

35105

Публикации: 4
Прегледи: 6155

59381

Публикации: 144
Прегледи: 43294

47121

Публикации: 35
Прегледи: 13931