• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Море в градината ... луд умора няма!

Започната от Coral Master, 02.08.2011 19:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Coral Master

От известно време си правя опити с някакви малки съдове с морска вода, най-често 11 литрови бутилки от вода. Вече съм напълно убеден, че морска екосистема може доста дълго да си съществува нормално при наличие на достатъчно живи камъни и течение. И това е достатъчно. А в малък съд всичко което давам е добро количество въздух от помпичката, течението се получава само.

Като гледах как се развиват нещата в такива малки съдове, а също като гледам колко добре се развива аквариума ми, който е изложен на южно  слънце един ден ми хрумна, че бих могъл да си направя солено езерце в градината.

Най-голямото ми притеснение беше прегряването през лятото. Температурата вероятно би могла да достигне и подмине 35 градуса. Затова не направих нищо, докато един ден Коле99 ми сподели за някои черноморски обитатели, които нямат проблеми с високите температури. Аз също съм намирал малки рибки от различни видове, които си живеят щастливо на плитки места между скалите, където при слабо вълнение остава с малко водообмен и температурите са много над 30 градуса.

Всички други проблеми реших, че мога да преборвам в движение и така с настъпването на лятото, още през юни стартирах малко солено езерце в градината. По принцип проектът е за нещо много по-голямо - над 20 кубика, но за начало реших да пробвам с нещо малко. Имам специални черни контейнери около 280-300 литра, които се ползват за отглеждане на водни лилии. Стартирах с един такъв. Понеже в бъдещото езеро искам да имам само риби и евентуално скариди и раци, реших да пробвам с обикновена морска сол и чешмяна вода, с цел поевтиняване. Затова и в контейнера започнах по същия начин.

Аз по принцип предпочитам океанската соленост, а и с цел по-трудно замръзване през зимата, реших да карам на 1,025. И така ... разтворих морска сол (гръцка от Метро) в чешмяна вода, добавих десетина кила страхотни живи камъни от аквариумите и 15 кг сух коралов пясък и реших да пробвам с една риба. Имах четири черноморски иларии и доста скариди, които бях нарочил да жертвам за експерименти. Добавих една илария и взех да се кефя ... Сложих една помпа 1000л/ч за течение. За по-малко от час рибката умря. Докато се чудех какво да правя и се стъмни. На сутринта отивам и какво да видя - вече са останали само десетина кила мъртви камъни. За една нощ всичко по камъните беше умряло, а те целите бяха станали бели.
Аз естествено обвиних морската сол. Отивам веднага в Дискус, купувам сол на Аква Медик и на другата вечер източвам водата, мия обилно няколко пъти и пълня отново с чешмяна вода и сол. Добавям нови живи камъни и няколко скариди за тест. На другата сутрин всичко е мъртво на дъното. Водата си стои бистра ...
Добавял съм по случайност няколко пъти чешмяна вода по аквариумите, в малки количества. Не съм имал проблеми и затова реших, че проблемът идва от материала на контейнера, черен полиетилен. Спрях нещата и реших да търся друг съд. Междувременно минаха две седмици и аз се върнах от морето с нови "жертви". Останаха ми няколко кученца и попчета и реших да ги пробвам пак. Водата вече беше станала доста мътно-зелена. Тогава не се замислих, че това се дължи на алгите и че вероятно водата вече е обитаема. Пуснах рибите и като не можех да ги видя, след 2-3 дни приех, че са умрели. Тръгнах пак за морето, спрях помпата и имах намерение да източа водата като се върна.
След още две седмици се върнах, водата беше зелена и докато започвах да я източвам, забелязах движение вътре. Спрях, донесох помпата и я включих. На другия ден водата беше доста по-бистра и вече се забелязваха много риби. При чистенето на аквариумите вътре в къщата ми останаха около половин килограм макро алги и ги пуснах в езерото. Преди алгите умираха за няколко часа и се разпадаха. Този път не само, че бяха живи на другата сутрин, но и водата беше станала още по-бистра. Добавих и още два големи живи камъка и им нямаше нищо. Нещо повече, проверих старите камъни и се оказа, че по тях масово е започнало развитие на коралин и тук таме на зелени алги. Вероятно не са били съвсем умрели и са започнали да се възстановяват.
Добавих останалите иларии, няколко нови скариди и големия рак, който успях тия дни да уловя от големия аквариум (беше живял в един камък вътре от четири години). Добавих и нов субстрат от Черно море, пълен с хиляди копеподи. Засега всичко си е живо, рибите се вижда как кълват нещо по камъните.

В крайна сметка реших, че чешмяната вода е убила всичко (хлорът в нея). От сега нататък и навън ще ползвам само осмозна!

Най-много ме впечатли промяната в поведението на всички риби и скариди. В аквариумите плуват спокойно, идват веднага за хранене и не се крият без причина. Навън взеха да се държат като в морето, щом се приближа и всички се разбягват като мишки. Ако не се движа, се успокояват и започват да се показват и да плуват на открито. Както и в морето, кученцата и попчетата бягат най-малко.

Оставил съм стените на контейнера на 15 см над земята, за да не може вятъра да вкарва боклуци. Температурата през деня се вдига до около 30-35 градуса, през нощта пада до 20-25. Не съм го мерил, това е по проба с пръстите.
Скимер не смятам да има, единствено ще добавя още някоя помпа. Ако нещата се задържат нормални, ще добавям само живи камъни.

Ще направя снимки в края на седмицата и ще ви ги покажа.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

stilista

Доста новаторски замисъл даже като прочетох заглавието си помислих че е майтап.Ще чакам с нетърпение снимките  *BRAVO*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

камен чочев

Луд умора няма. Евала. Дано има успех начинанието. Само, че май ще ти е по-лесно да докараш двайсет кубика вода от морето, отколкото да правиш осмозна.  ;-)

tonino


изгубеният рай

 Над 20кубика...е това наистина би било интересно.
END!!!

MeTogu

Ей ще ме накараш да ти дойда на гости тогава. :)
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Slavov

Трудна работа ми се вижда на мен, дори невъзможна за поддръжка за по-дълго време, но ми е адски интересно, да видим....

Coral Master

Може би ще излезнат проблеми, може и да не стане дългосрочно, но на теория ми се вижда възможно и реших да пробвам. В момента е също като в устието на някоя от реките, които се вливат в морето около Приморско. Водата е по-зелена и мътна, но всички морски обитатели си живеят спокойно.
В това езеро няма да има тропични обитатели освен някой случаен полип по камъните. През зимата не очаквам да замръзва, все пак живея в Асеновград, който е сред най-топлите места в България, а градината ми е пълна с маслини, портокали и палми, растящи свободно в земята.

Преди всичко, трябва този опит да успее поне за година, за да се хвана с голямото езеро. Там вече ще имам истински разходи и трябва да съм убеден, че си струва. Иначе досега съм изразходил само десетина кила сол.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Асен Евгениев

Ако стане работата, може и аз да засоля езерцето. :-) *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

Усещам, че скоро ще има "необяснимо" вдигане на цената на солта по магазините!  ;-) Ще го кажат по новините.
Разни мои АКВАРИУМИ 

изгубеният рай

Едва ли ще има кой знае какви проблеми...може би единственно подбора на обитателите трябва да е по специфичен...а инъче такава система е по естественна от тази в аквариум,и след като в аквариум може защо да не може в градината...стискам палци да се решиш на 20кубика...акула в градината *CRAZY* е това си заслужава .И за мен ще бъде удоволствие да видя подобно нещо за първи път точно в български форум направено от българин *bg*
END!!!

Coral Master

Като стана въпрос за акула, един рибар от село Лозенец ми каза, че е видял две акули на около 100 метра навътре в реката, която е южно от Китен. Дори е успял да улови едната. А водата в тези реки е мътна и зелена, със слаба видимост и някаква междинна соленост. Все пак аз се надявам да постигна поне бистра вода, защото иначе проекта се обезсмисля, ако не виждам обитателите вътре  :-|

В края на седмицата ще се прибера от морето и ще видим колко се е избистрила водата. Иначе през зимата съм сигурен, че ще се избистри, така е в сладководното ми езеро с водните лилии, явно тогава е твърде студено за водораслите да се развиват и да позеленяват водата.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

tonino


Danyel

Ще стискам палци да стане с голямото солено езеро, но до тогава може да ни държиш в течение с малкото.  *fish
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

borislav

Много интересен експеримент.Защо не използваш UV-C лампа за избистряне на водата?
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Similar topics (2)

12224

Публикации: 6
Прегледи: 7162

8257

Публикации: 30
Прегледи: 15918