• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима

Кой какво чете за соленоводните аквариуми?

Започната от Coral Master, 10.10.2010 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Здравейте, за да посъбудим малко тази много полезна тема, ви предлагам всеки който има някакви впечатления от някоя книга за морска акваристика, да си даде впечатленията и оценката за дадената книга,  като има в предвид и другите подобни книги които има. Така ще си направим една класация на най-полезните книги, които човек си заслужава да си купи, за да не прави безмислени покупки, защото дори и сред тези книги има доста плява. Аз предлагам да се слагат снимки освен на предната корица, и на няколко страници от вътрешността - така подбрани, че да дават представа за основното съдържание на книгата. Защото аз много често като си купувам книга най ме е яд че не мога да я разлистя и да видя как е поднесена информацията вътре,. Amazon.com има функцията за някои книги Look Inside, но тя е много безмислена в повечето случаи, тъй като обхваща само първите страници и увода в най добрия случай и индексите в края на книгата. Другото, което е хубаво да се даде в ревюто е ,,съвременността" на информацията. Има много хубави книги, но често те датират от 90-те години примерно и като прочетеш, че към момента най-добрите скимери са тези с дървеното камъче, почваш малко да се изнервяш, а те доста често се преиздават и като видиш книгата издадена 2008-ма а пък после се оказва че е амнайсто издание без редакция, а с темпото с което се развива морската акваристика, книгите остаряват много бързо.
Аз давам старта с една книга:
Заглавие: Reef aquarium fishes
Автор: Scott W. Michael
Език: английски
Година на първото издание: 2005
Цена: разумна - втора употреба може да се намери за 25-30 лв.
Моя обща оценка: 5 от 5Коментар за книгата: Информацията е достатъчно съвременна, макар и не в "първа младост "Книгата е само с информация за риби, няма много общи приказки, включва над 500 вида риби, и то само такива, които могат да се гледат в аквариум (няма разни безумни видове).  Набляга се и на някой нови за акваристиката видове, за които има данни, че живеят добре в аквариум, други до болка познати видове като клоуните и някои тангове са малко пренебрегнати, с презумпцията, че за тях информация колкото щеш. Дават се и много съвети за отглеждането на рибите, размера на аквариума, храненето  (тук има доста скрита реклама на Cyclop-eeze, която я препоръчва за всеки зоопланктонояд, не че храната е лоша де). Това, което особено ми хареса е наблягането на опазването на рифовете - доста видове, които са застрашени от изчезване, са рекламирани слабо и не се препоръчват за гледане! Невероятно за американец :) . За всеки вид има символна легенда, за това как се понася с другите обитатели и колко лесно се адаптира към аквариумна среда.
С две думи препоръчвам от книгите които са насочени само към риби и нищо друго.

Виждам че и Кирил има тази книга ако може и той да даде коментар и оценка?

Coral Master

Мисля, че си дал доста добро описание, няма какво да добавя за книгата.
Но не съм съвсем съгласен, че по-старите книги не вършат толкова добра работа. Разбира се, преди 1990 г. нещата бяха по-различни. Но какво се промени толкова за последните десетина-петнайсет години? Нима нямаше хубави рифови аквариум и преди Корален цухт и другите нови технологии? Моят аквариум е правен по натуралните методи, с помощта на нови компоненти. Доволен съм от резултата. Другият вариант е да дам 5 пъти повече пари, за да получа напомпани цветове, които бързо изчезват, щом коралът смени аквариума.
Както и да е, не му е тук мястото да захващам такава обширна тема.
Ето книгите ми към момента. Засега не смятам да купувам нови, тези ми вършат идеална работа. А по идеята на Octopus за снимки от книгата и описание, аз просто не мога да поема такова обещание, това изисква твърде много време. Иначе идеята не е лоша.

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Gorgonas

                       Здравеите, ето и един линк и от мен. За тези които им допада това списание и са "фенове" на pdf-а.
         


          http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20111112#pg1

Стоян Михов

Цитат на: Coral Master в 02.02.2012 22:10А по идеята на Octopus за снимки от книгата и описание, аз просто не мога да поема такова обещание, това изисква твърде много време. Иначе идеята не е лоша.

Жалко, в теб ми беше надеждата  :-), имаш голяма колекция. Все пак, ако прецениш че някоя книга наистина си заслужава, щракни й една вътрешна снимка и я постни тук, ще бъде полезно. Ни е нужно на всички книги.

Благодаря Gorgonas, страхотно списание, като гледам има онлайн абонамент, ще се абонирам.

Coral Master

Octopus, това е твърде много работа и не искам да лъжа, че ще го направя. Но ако някой иска конкретна книга - затова пуснах снимките! Всички книги на долният ред са много добри. А тези двете отгоре, те едва ли се нуждаят от представяне. По конкретно запитване мога да снимам няколко страници и да понапиша нещо.

И аз искам да благодаря на Gorgonas за интересния линк. Изтеглих списанията от последните две години, ще има какво да чета сега ...
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Стоян Михов

Цитат на: Coral Master в 05.02.2012 01:01Изтеглих списанията от последните две години, ще има какво да чета сега ...
как ги изтегли - псрещу заплащане, или старите броеве са безплатни, че аз не можах да ги намеря нещо? малко им е сложен сайта за пенсионер като мене :)
: 07.02.2012г 10:10ч
Цитат на: Coral Master в 02.02.2012 22:10Но не съм съвсем съгласен, че по-старите книги не вършат толкова добра работа. Разбира се, преди 1990 г. нещата бяха по-различни. Но какво се промени толкова за последните десетина-петнайсет години? Нима нямаше хубави рифови аквариум и преди Корален цухт и другите нови технологии? Моят аквариум е правен по натуралните методи, с помощта на нови компоненти. Доволен съм от резултата.

Малко дискусия: Съгласен съм с теб, но за някои неща: Книгите за корали, риби, безгръбначни и други (ти имаш много такива, които не са баш за акваристика), няма да остареят никога, коралите и рибите няма да се променят, тези книги си остават библии и много се ценят, което си личи и по цената им втора употреба. Моята най-ценна научна книга за сладководните риби, която и досега слага в джоба си новите трудове е руска и е издадена 1941-ва година и все още се цитира навсякъде! Не се шегувам.
Но нещата с книгите за морската акваристика са съвсем други - тук тенденциите и оборудването се променят всяка седмица, благодарение на интернет и книгите остаряват много бързо. Няколко примера:
Прекрасната книга Aquarium CORALS която и ти и камен имате, хубава е на около десет години е, но ако сте обърнали внимание в нея няма описани анемонии. Защото тогава се е смятало, че трудно живеят в аквариуми - а сега всеки начинаещ акварист едва ли не си слага, и това е само за 10 години. Ами примерно книгата на Nick Dakin  за морския аквариум - издадена е 97 година ако не се лъжа, в нея SPS-и съвсем слабо се споменават, всички аквариуми там са с водорасли и меки корали, ние сега се чудим как да махнем и водораслите и някой от меките корали. Да не говорим за оборудването - дънен филтър и скимер с камъче и циркулационна помпа с която си бъркаш калквасера сега, естествено че няма как да препоръчам такава книга сега на някой начинаещ. За осветлението да не говорим. Та това ми беше мисълта, аз говоря за книги - справочници по морска акваристика.

Gorgonas

   Като използваш линка, отляво-горе се показва меню, използвай полето (back issues) от там си избираш кои изминал брои искаш. Отгоре в дясно пък е опцията за сваляне... приятно четене *THUMBS UP*


     http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20110910#pg1П.С.   Май пенсионерите преобладаваме тук :))))

Стоян Михов

Сполай ти Горгонас, изтеглих ги да видим как ще ги показва Киндъла. Явно ще трябва да заформим нещо като "Клуб на пенсионера, който обича солено" :-D

Ангел Христов

Голямо благодарско и от мен, Gorgonas. Списанието е доста интересно - поне малкото, което успях да прочета засега  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

tonino


anasarka

Много се извинявам за спама ама що няма такива free списания и за сладководната акваристика  *dontknow* Направо почвам да ви завиждам колко си помагате вие солените хора, и колко бързо си подредихте темичките, само отбрана информация без спам, ша каже човек че не сте Българи начи. Свалям ви шапка  *privet*
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

камен чочев

Цитат на: anasarka в 07.02.2012 18:06
Много се извинявам за спама ама що няма такива free списания и за сладководната акваристика  *dontknow* Направо почвам да ви завиждам колко си помагате вие солените хора, и колко бързо си подредихте темичките, само отбрана информация без спам, ша каже човек че не сте Българи начи. Свалям ви шапка  *privet*

Приемаме и нови членове  :-D
А по темата да се включа и аз.
Тази книга горещо я препоръчвам на всеки начинаещ и не само в соленото. Доста добре е обяснена логиката на морския аквариум, като са засегнати всички теми: местоположение, осветление, химия, живи камъни. След това има доста подробен класификатор на почти всичко, което може да се гледа в аквариум с основните изисквания - размер на аквата, хранене, осветление и т.н. Много качествени снимки и обяснения за лаици.
Книга втора - основни правила за отглеждането на твърди корали. Няма подробна информация относно видовете, дадени са само по фамилии. Засегнати са основните изисквания към отглеждането - осветление, вода, изисквания
Книга три - доста подробен класификатор на корали с много качествени снимки. Може да се ползва за определяне на корали


: 07.02.2012г 18:06чКнига четири - алманаха на всеки рифов акварист. Задължителна книга
Книга пет - много интересно книжле. Съдържа доста полезна информация относно всички видове алги, с които всеки може да се сблъска. Интересното е, че са дадени всички всички естествени врагове на алгите(риби, раци, охлюви и т.н.) по видове алги, за успешната борба с тях. С други думи определяш вида алги (които те тормозят) и виждаш какво ги папка.

Книга 6  - обяснява основите в соленоводната химия. Добра книжка с доста полезна информация

Gorgonas

   Страхотна библиотека Камене. Благородно завиждам, а ето още малко от мен за клуба на пенсионера. Казвам го защото руския не е особенно популярен сред младите но "пенсиите" си го разбираме като .....


  руския корал но последните броеве само може да се 4етат онлайн
http://aquatis.ru/magazine/n17/

  тук също на руски има някое друго книжле
   

   http://aquatis.ru/sea/literature/index.php

    и специално за нашия сладководен съфорумец Анасарка от български произход :) ето едно книжле


     http://aquatis.ru/amazon/n9/

изгубеният рай

Книгите са хубаво четиво,но за мен най интересното такова си остава споделения опит.
END!!!

Стоян Михов

Благодаря на всички, аз поне така си представях тази тема.
Камене  *privet* че намери време да ги щракнеш книжките.
Anasarka - мерси за хубавите думи, баш Българи сме си. Ти какво чакаш отдели един 50 литров аквариум и давай в соленото, ние ще помагаме.

: 07.02.2012г 21:09ч
Цитат на: изгубеният рай в 07.02.2012 21:09
Книгите са хубаво четиво,но за мен най интересното такова си остава споделения опит.

Книгите все още са най-добрия начин да споделиш опит, макар че интернета започна да ги измества. За съжаление все още нямаме риф клубове в България,където да се споделя информация от първа ръка (и бира), но и това ще стане. Ти си облагодетелствана донякъде, защото постоянно при теб идват разни ентусиасти и откачалки, с които по цял ден да си говорите за аквариуми, риби, треви и пр. :-P
: 07.02.2012г 22:10ч
По отношение на тази книга:Сочена за най-добрата за аквариумни корали и може би е наистина такава, но то е поради липсата на добра конкуренция. Вече е малко остаряла от 2001 година е.  както споделих и преди няма нищо за анемониите. Автора малко се поувлича с научна терминология, и разказва надълго и нашироко неща които не са чак толкова необходими на средния акварист - общо взето книгата е смес между научен труд и наръчник. Иначе има хубави обяснения за болестите и проблемите на естествените рифове. С тази книга коралите се определят трудно, описанието за идентификация е с много термини и в същото време няма схеми и трябва да се ориентираш основно по снимките.

С две думи, може би най-добрата за аквариумни  корали, но определено има какво да се желае :)


Пък и такива грешки за мен са недопустими за подобно претенциозно издание:
Обърнете внимание на снимките на Porites  от страница 242 и на Montipora от 235 стр, толкова много са similar,  че направо ползва една и съща снимка  *ROFL* Всъщност сега като се загледах е още по страшно положението - корала на снимките е един и същ, но снимките са различни, ако се вгледате ще видите че са от малко различен ъгъл. По този начин вероятността за грешно дублиране на снимката отпада. (професионално изкривяване, да ме извинява Ерик Борнеман.  :-D)