Българска Аквариумна Енциклопедия

МОРСКА АКВАРИСТИКА => Соленоводни аквариуми => Темата е започната от: Coral Master в 10.10.2010 12:12

Титла: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 10.10.2010 12:12
Здравейте,

много обичам като се захвана с нещо и да изуча всичко за него. Така, като се захванах с морските аквариуми аз не знаех абсолютно нищо за тях. Всъщност почти нищо не знаех и за сладководните. Но още първите дни с морските риби разбрах, че не става без информация. Пробвах в интернет и изведнъж осъзнах, че се захващам с нещо много сериозно.
Всеки здраво мислещ човек би спрял на този етап, но аз нали съм си такъв, как така другите са успяли да сътворят такава красота, а пък аз да не мога? Не се отказах и така с много загуби и грешки стигнах до нивото на днешните ми познания в тази област. Освен да се уча от грешките, много научих и от книгите.

Искам да споделя какви книги съм прочел. Бих се радвал някой от вас, ако има по-добри книги, да ни каже кои са. Всеки от нас има да учи още много ...
Тук споменавам само по-професионалните книги, имам още 10-15 по-популярно написани. За да не си играя да ги снимам, свалих част от снимките от amazon. Тези, които ги нямаше там ги снимах аз. Освен тези тук, имам още доста книги, които съм изтеглил от интернет. Преди няколко месеца качих два торента в thepiratebay. Единият е за книги за соленоводни, а другият за сладководни аквариуми. Всеки, който иска, може да си ги изтегли с помощта на торент програма.

- соленоводни http://thepiratebay.org/torrent/5323439/Saltwater_marine_aquarium_books (http://thepiratebay.org/torrent/5323439/Saltwater_marine_aquarium_books)
- сладководни http://thepiratebay.org/torrent/5323428/Freshwater_aquarium_books (http://thepiratebay.org/torrent/5323428/Freshwater_aquarium_books)
Който ги няма все още, надявам се да ви харесат.


Тази библиотека ще се удвои след няколко дни. Чакам доставката от Лондон.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/19.jpg)

Тези двете книги съдържат огромен обем информация за морските риби.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/1.jpg)  (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/2.jpg)


Тази поредица от три книги е нещо като Библия на рифовите аквариуми. Първите две ги имам и в pdf формат за компютъра, третата е само на книга.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/3.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/4.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/5.jpg)


Още две много добри книги за рифови аквариуми.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/6.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/7.jpg)


Още една чудесна книга за рифови аквариуми. А книгата за коралите е ... нямам думи!
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/8.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/9.jpg)


Подробно описание на голям брой от най-успешните морски аквариуми по света. Втората книга е за напреднали акваристи - описват се само тънкости и трикове, без да обяснява подробности за начинаещи!
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/10.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/11.jpg)


Мини енциклопедия за морските аквариуми. А втората книга си я купих от Сингапур, тя е една от най-добрите справочни книги, които имам.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/12.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/13.jpg)


Тази се очертава много ценна книга, 624 страници само за риби. Намерих я днес, докато се ровех за снимки в Амазон. Цената и беше 9 паунда за нова! Точно на секундата си я поръчах!
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/14.jpg)


Такааа, стигнахме и до най-интересното. Не случайно казват, че тази поредица от четири книги е новата библия на рифовите акваристи! Близо две хиляди страници с безценна и подробна информация за всичко, което ви хрумне. Има невероятно пълен списък с всякакви безгръбначни. Разбира се, освен корали и други животинки, покрита е в пълност и информацията по направата и поддръжката на рифови аквариуми. И всичко това на много високо ниво.
(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/15.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/16.jpg)

(http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/17.jpg) (http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/books/18.jpg)


Титла: Re: Кой какво чете?
Публикувано от: Асен Евгениев в 10.10.2010 14:02
В тия книги има ли информация, която липсва в мрежата?
Титла: Re: Кой какво чете?
Публикувано от: Coral Master в 10.10.2010 15:03
В мрежата има море от информация. Има доста стойностни статии, но голяма част от информацията е от типа един опитал едно, друг - друго, трети опитал трето. В този 1 гб книги за морските аквариуми (от линка) има поне 5-6 много стойностни книги. Лично на мен ми е далеч по-удобно да ги имам под формата на книги, отколкото да ги чета на екрана. Понеже не са евтини, само най-ценните от компютърните книги съм си ги купил и в оригинал.

Темата е "Кой какво чете?", т.е. който предпочита книгите - споделя заглавия на книги, който предпочита сайтове - споделя връзки.
Идеята ми е да обменим информация.

А за да сте  наясно, дали има нещо интересно в книгите - изтеглете ги. Няма да ви струва нищо! Гарантирам, че няма вируси или нещо друго излишно. Абсолютно убеден съм, че който няма книги на тая тема, ще е много доволен. Стига да разбира английски. Има и една руска, също е много добра!
Титла: Re: Кой какво чете?
Публикувано от: Coral Master в 10.10.2010 18:06
просто ги качваш някъде, а тук даваш линк за сваляне.

Ама нека да уточня, че това е разделът за соленоводни аквариуми. Нека не пускаме линкове на сладководна тематика. Някак си не виждам смисъл да ги смесваме нещата. Така информацията ще стане прекалено много и няма да има смисъл от темата.

Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: N.Nobs в 10.10.2010 19:07
Темата отива при Важните.Като се избистри идеята след ден-два ще я поразчистя.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: cihlidi_fan в 11.10.2010 19:07
Първо да кажа, че си изтеглих торента и съм много радостен, че вече имам толкова много информация, която тепърва ще мога да прочета и попия. Огромно благодаря, Coral Master!  *DRINK*
Имам само едно питане (проблемче) с торентите - имам 36 файла (номерирани), на които пише -

Цитат_____padding_file_0_if you see this file, please update to BitComet 0.85 or above____


Тъй като не ползвам BitComet (предпочитам uTorrent) си изтеглих най-новата му версия и въпреки това файловете са по този начин. Общата им големина е само 12 МБ, но все пак... Пробвах през BC-то да ги заредя, но нищо не става.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: NikolaV в 11.10.2010 21:09
Изтрий ги!
http://torrentfreak.com/bitcomet-pollutes-bittorrent-with-junk-data/ (http://torrentfreak.com/bitcomet-pollutes-bittorrent-with-junk-data/)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 12.10.2010 00:12
Радвам се, че ви харесва торента. Всички файлове, които не ви приличат на свързани с акваристиката не съм ги качвал аз и по-добре ги изтрийте ... пак ще ви останат достатъчно много  *BRAVO*

Там има и разни файлове за excel. Това са таблици за тестване на водата, рутинни дейности по аквариума или пък за инвентарно описване на животните вътре. Тези съм ги правил аз и се надявам да ви свършат работа, искам да кажа, да ги видите преди да ги триете.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: JayCutler в 12.10.2010 11:11
Знам, че не му е тук мястото...и се извинявам предварително на модераторите, че им създавам работа да трият, но не се сдържах.
Въпреки, че се занимавам със сладководна акваристика искам да изразя възхищението си от Coral Master.Човече ти си Великан.
Евала на хора като теб, които споделят знанията си с хора, които не познават.Правиш клипове, които са толкова интересни и образoвателни, сега колекция от книги..
Някак си ми е криво, че много хора ще прочетат темата, ще дръпнат торента и ще са много доволни от себе си, колко много са научили без да изкажат и една минимална благодарност към теб.Надявам се да не обиждам никои.Нека това да бъде апел към съфорумците да бъдат малко по признателни.
Coral Master сори за спама в темата ти, но това е с благородна цел :)
*DRINK*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: hajigeo в 12.10.2010 15:03
Хиляди Благодарности *privet*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: LL в 21.10.2010 11:11
Осем месеца след оригиналния ми коментар го редактирах и добавих няколко нови книги и бележки. Струва ми се, че така ще е по-лесно за четене, вместо да ги слагам в отделен коментар. Както и преди, ако някой запален по соленоводната акваристика иска да прочете някоя от книгите, няма проблем да му я заема.

Цитат на: Coral Master в 10.10.2010 12:12
Здравейте,

много обичам като се захвана с нещо и да изуча всичко за него. Така, като се захванах с морските аквариуми аз не знаех абсолютно нищо за тях. Всъщност почти нищо не знаех и за сладководните. Но още първите дни с морските риби разбрах, че не става без информация. Пробвах в интернет и изведнъж осъзнах, че се захващам с нещо много сериозно.


Здравей,

Аз съм в подобно положение в момента  :-) От началото на 2010 проучвам нещата от книги, списания, интернет. Купих един 120 литров аквариум за натрупване на практически опит. До август 2011 беше сладководен, след това го конвертирах в соленоводен. До осъществяването на почти финалната ми цел от ~4000 литрова система има още към 2-3 години чакане, четене и не на последно място спестяване, така че живот и здраве като му дойде времето ще пусна build thread в reef central и разбира се в aquariumbg :)

Към момента за морска акваристика имам следните книги:

(http://i53.tinypic.com/15n6u7o.jpg)
http://www.amazon.com/gp/product/1890087521/ref=oss_product (http://www.amazon.com/gp/product/1890087521/ref=oss_product)
Започнах с тази, добра е за абсолютно начинаещи.
UPDATE: Година по-късно като я препрочитам ми се струва доста базова, но както казах, става за абсолютно начинаещи!


(http://i51.tinypic.com/eupvys.jpg)
http://www.amazon.com/gp/product/1890087998/ref=oss_product (http://www.amazon.com/gp/product/1890087998/ref=oss_product)
Тази горещо я препоръчвам, много полезна и добре поднесена информация във всякакви области.
Идеалната втора книга след The New Marine Aquarium.


(http://i53.tinypic.com/10ck8p0.jpg)
http://www.amazon.com/gp/product/1890087742/ref=oss_product (http://www.amazon.com/gp/product/1890087742/ref=oss_product)
Съдържа подробно описание на може би към 30-40 много добри рифови аквариуми. Тази като че ли е малко излишна при положение, че съществуват ReefKeeping / ReefCentral и т.н., където за всеки TOTM има по поне 20 страници текст и снимки. Все пак съм много доволен - това беше книгата, от която осъзнах, че един от най-добрите начини да се научиш как да направиш добър аквариум е да прочетеш и видиш как някой преди теб го е направил, и то с всички подробности. Много от тези аквариуми си имат и собствени сайтове, на които авторите постват новини, снимки, схеми, идеи и пр. UPDATE: Година по-късно все още смятам, че е много полезна, защото дава възможност бързо да сравниш как някакъв конкретен елемент е бил реализиран в 10 различни успешни аквариума. В интернет същата съпоставка би отнела доста повече време.


(http://i51.tinypic.com/28khtv7.jpg)
Два доста полезни справочника за риби и безгръбначни. На пръв поглед 500 звучи като огромна бройка, но реално са разгледани само най-популярните видове.


(http://i53.tinypic.com/6sckjp.jpg)
От поредицата на Scott Michael имам всички без Wrasses & Parrotfishes.
Най-изчерпателните книги за морски риби със страшно много информация за всеки вид.


(http://www.livingreefs.com/attachments/2495d1245249123-ideal-books-reef-keepers-6.jpg)
Една от най-добрите книги за корали...


(http://i55.tinypic.com/xfxatk.jpg)
http://www.amazon.com/gp/product/0793806550/ref=oss_product (http://www.amazon.com/gp/product/0793806550/ref=oss_product)
Полезна книга за отглеждането на жива храна - от фитопланктон през всякакви видове ротифери, копеподи, артемия, червеи, скариди и пр. - общо може би 50тина вида организми.


(http://i54.tinypic.com/2e5rs05.jpg)
http://www.amazon.com/gp/product/1890087718/ref=oss_product (http://www.amazon.com/gp/product/1890087718/ref=oss_product)
Това е страхотна книга за развъждане на морски риби. Авторът й е много брутален тип, направо се разбих докато му четох биографията. Доколкото си спомням беше нещо в този стил: На 13 вижда за пръв път сладководен аквариум и решава, че това е, с което иска да се занимава. На 14 вече има 23 аквариума и развъжда всякакви сладководни риби - африкански цихлиди, дискуси и тн. и ги продава на зоомагазините. По късно решава да започне със соленоводната акваристика и започва да развъжда и соленоводни риби, и то по времето когато никой друг не може да го направи и няма интернет! Естествено успява. На 15 години училищните му доклади по биология вече се цитират от международните издания по акваристика...  *thanks UPDATE: Година по-късно вече съм чел толкова статии, които го цитират, че явно си е тотален авторитет. Между другото на MACNA 2010 го избраха за акварист на годината.


(http://i56.tinypic.com/2zsp5s7.jpg)
http://www.coralmagazineus.com (http://www.coralmagazineus.com)
Имам и 20тина броя на списанието Coral взети от eBay.
Всеки брой е около стотина страници и се върти около някаква централна тема и 3-4 допълнителни теми. Като цяло списанието е добро.

Подобно на теб имам и десетина от по-посредствените книжлета от типа на Mini Reef Aquariums или The Super Simple Guide to Corals. Те са ми в библиотеката само защото някой в eBay е продавал на изгодна цена някоя добра книга и към нея са вървели и 2-3 от по глупавите.

Това е, което имам за соленоводна акваристика, имам и няколко за сладководна и разбира се няколко GB електронни книги, повечето от които явно ти си ги качвал :)

Напълно споделям мнението ти, че от форуми и интернет човек може да понаучи нещо, но информацията е толкова разхвърляна, несистематазинирана и често противоречаща си... Книгите са все едно да вземеш само информацията от най-знаещите и най-опитните, и то събрано на 300-400 страници - систематизирано, с картинки, таблици, графики и всичко. (Е става дума за най-добрите книги поне.) За да прочетеш същото количество информация от форуми сигурно трябва да прочетеш 10 000 страници мнения. Освен това огромната част от опитните акваристи нямат време да пишат по форуми...
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 25.10.2010 00:12
Интересно!
Радвам се, че и друг освен мен вижда в книгите по-добрия източник на информация.
Ще споделя нещо, за да няма недоразумения. Имам много богата библиотека за всичко, с което се занимавам. Книгите са най-ценното имущество, което имам, някои ги имам само аз и ги събирам от ученическите ми години. Загубих няколко ценни книги, които никога не ми върнаха, затова искам да уточня, че книги не давам! Освен това, аз ги купувам, за да са ми постояно под ръка и ги чета многократно.
Ако мога, споделям с удоволствие. След като не давам книги, когато имам време бих наснимал някои с фотоапарата, за да мога да ги споделя с вас. При съответната дискретност, разбира се! Знаем, че това не е разрешено.

А трика с доставките от Англия е следния: поръчвате си книгата, или каквото и да е, и давате за доставка адреса на Еконт в Лондон. Оттам по тяхната тарифа ви го доставят у дома в България. За повече информация - сайта на Еконт. (Ако от Еконт четат това, не мислите ли, че заслужавам бонус   *dontknow* ?
Преди няколко дни поръчвах книга втора употреба от Америка и ми отказаха доставка до Лондон, та се наложи да я поръчвам нова. Просто в американския амазон книгите са доста по-евтини, макар, че аз често поръчвам и от Англия. 
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: LL в 26.10.2010 20:08
Цитат на: Coral Master в 25.10.2010 00:12
А трика с доставките от Англия е следния: поръчвате си книгата, или каквото и да е, и давате за доставка адреса на Еконт в Лондон. Оттам по тяхната тарифа ви го доставят у дома в България. За повече информация - сайта на Еконт. (Ако от Еконт четат това, не мислите ли, че заслужавам бонус   *dontknow* ?


Ммм евтини книгииии

(http://i55.tinypic.com/28uqsee.jpg)

Още утре ще си накупя  *YAHOO*

UPDATE: Не съм ги ползвал все още, но при хората от gabco.org същата услуга струва 2.20 на килограм и други хора във форума са си поръчвали през тях. И аз скоро ще го направя и ако не забравя ще кача мнение.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: vertigo_26 в 27.02.2011 09:09
Много БЛАГОДАРЯ за линковете!Аз лично  днес открих америка, ама така е като гледам и пирам само,ако имам проблем или търся нещо  :duvar:ь
супер е,че има кой да направи нещо за нас без да очаква насреща.Да се слави името ти дълго в този форум Coral Master *THUMBS UP*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: neleto в 07.04.2011 10:10
От няколко дни търся първата книга и не я намерих безплатна, а ето че сега я свалям :) Много съм ти благодарна Coral Master за тези линкове сега ще мога да прочета от тях и постепенно да си направя соленоводен аквароум.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариум&
Публикувано от: Стоян Михов в 02.02.2012 12:12
Здравейте, за да посъбудим малко тази много полезна тема, ви предлагам всеки който има някакви впечатления от някоя книга за морска акваристика, да си даде впечатленията и оценката за дадената книга,  като има в предвид и другите подобни книги които има. Така ще си направим една класация на най-полезните книги, които човек си заслужава да си купи, за да не прави безмислени покупки, защото дори и сред тези книги има доста плява. Аз предлагам да се слагат снимки освен на предната корица, и на няколко страници от вътрешността - така подбрани, че да дават представа за основното съдържание на книгата. Защото аз много често като си купувам книга най ме е яд че не мога да я разлистя и да видя как е поднесена информацията вътре,. Amazon.com има функцията за някои книги Look Inside, но тя е много безмислена в повечето случаи, тъй като обхваща само първите страници и увода в най добрия случай и индексите в края на книгата. Другото, което е хубаво да се даде в ревюто е ,,съвременността" на информацията. Има много хубави книги, но често те датират от 90-те години примерно и като прочетеш, че към момента най-добрите скимери са тези с дървеното камъче, почваш малко да се изнервяш, а те доста често се преиздават и като видиш книгата издадена 2008-ма а пък после се оказва че е амнайсто издание без редакция, а с темпото с което се развива морската акваристика, книгите остаряват много бързо.
Аз давам старта с една книга:
Заглавие: Reef aquarium fishes
Автор: Scott W. Michael
Език: английски
Година на първото издание: 2005
Цена: разумна - втора употреба може да се намери за 25-30 лв.
Моя обща оценка: 5 от 5

(http://i42.tinypic.com/oibsk8.jpg)

(http://i44.tinypic.com/35ibr49.jpg)

(http://i44.tinypic.com/2rdgrj9.jpg)

Коментар за книгата: Информацията е достатъчно съвременна, макар и не в "първа младост "Книгата е само с информация за риби, няма много общи приказки, включва над 500 вида риби, и то само такива, които могат да се гледат в аквариум (няма разни безумни видове).  Набляга се и на някой нови за акваристиката видове, за които има данни, че живеят добре в аквариум, други до болка познати видове като клоуните и някои тангове са малко пренебрегнати, с презумпцията, че за тях информация колкото щеш. Дават се и много съвети за отглеждането на рибите, размера на аквариума, храненето  (тук има доста скрита реклама на Cyclop-eeze, която я препоръчва за всеки зоопланктонояд, не че храната е лоша де). Това, което особено ми хареса е наблягането на опазването на рифовете - доста видове, които са застрашени от изчезване, са рекламирани слабо и не се препоръчват за гледане! Невероятно за американец :) . За всеки вид има символна легенда, за това как се понася с другите обитатели и колко лесно се адаптира към аквариумна среда.
С две думи препоръчвам от книгите които са насочени само към риби и нищо друго.

Виждам че и Кирил има тази книга ако може и той да даде коментар и оценка?
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 02.02.2012 22:10
Мисля, че си дал доста добро описание, няма какво да добавя за книгата.
Но не съм съвсем съгласен, че по-старите книги не вършат толкова добра работа. Разбира се, преди 1990 г. нещата бяха по-различни. Но какво се промени толкова за последните десетина-петнайсет години? Нима нямаше хубави рифови аквариум и преди Корален цухт и другите нови технологии? Моят аквариум е правен по натуралните методи, с помощта на нови компоненти. Доволен съм от резултата. Другият вариант е да дам 5 пъти повече пари, за да получа напомпани цветове, които бързо изчезват, щом коралът смени аквариума.
Както и да е, не му е тук мястото да захващам такава обширна тема.
Ето книгите ми към момента. Засега не смятам да купувам нови, тези ми вършат идеална работа. А по идеята на Octopus за снимки от книгата и описание, аз просто не мога да поема такова обещание, това изисква твърде много време. Иначе идеята не е лоша.

(http://i40.tinypic.com/2jg46le.jpg)

(http://i43.tinypic.com/ehshw.jpg)

(http://i43.tinypic.com/33k3ple.jpg)

(http://i39.tinypic.com/n31bva.jpg)

Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 04.02.2012 17:05
                       Здравеите, ето и един линк и от мен. За тези които им допада това списание и са "фенове" на pdf-а.
         (http://i43.tinypic.com/2yv9axg.jpg)


          http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20111112#pg1 (http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20111112#pg1)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Стоян Михов в 05.02.2012 00:12
Цитат на: Coral Master в 02.02.2012 22:10А по идеята на Octopus за снимки от книгата и описание, аз просто не мога да поема такова обещание, това изисква твърде много време. Иначе идеята не е лоша.

Жалко, в теб ми беше надеждата  :-), имаш голяма колекция. Все пак, ако прецениш че някоя книга наистина си заслужава, щракни й една вътрешна снимка и я постни тук, ще бъде полезно. Ни е нужно на всички книги.

Благодаря Gorgonas, страхотно списание, като гледам има онлайн абонамент, ще се абонирам.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 05.02.2012 01:01
Octopus, това е твърде много работа и не искам да лъжа, че ще го направя. Но ако някой иска конкретна книга - затова пуснах снимките! Всички книги на долният ред са много добри. А тези двете отгоре, те едва ли се нуждаят от представяне. По конкретно запитване мога да снимам няколко страници и да понапиша нещо.

И аз искам да благодаря на Gorgonas за интересния линк. Изтеглих списанията от последните две години, ще има какво да чета сега ...
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариум&
Публикувано от: Стоян Михов в 07.02.2012 11:11
Цитат на: Coral Master в 05.02.2012 01:01Изтеглих списанията от последните две години, ще има какво да чета сега ...
как ги изтегли - псрещу заплащане, или старите броеве са безплатни, че аз не можах да ги намеря нещо? малко им е сложен сайта за пенсионер като мене :)
: 07.02.2012г 10:10ч
Цитат на: Coral Master в 02.02.2012 22:10Но не съм съвсем съгласен, че по-старите книги не вършат толкова добра работа. Разбира се, преди 1990 г. нещата бяха по-различни. Но какво се промени толкова за последните десетина-петнайсет години? Нима нямаше хубави рифови аквариум и преди Корален цухт и другите нови технологии? Моят аквариум е правен по натуралните методи, с помощта на нови компоненти. Доволен съм от резултата.

Малко дискусия: Съгласен съм с теб, но за някои неща: Книгите за корали, риби, безгръбначни и други (ти имаш много такива, които не са баш за акваристика), няма да остареят никога, коралите и рибите няма да се променят, тези книги си остават библии и много се ценят, което си личи и по цената им втора употреба. Моята най-ценна научна книга за сладководните риби, която и досега слага в джоба си новите трудове е руска и е издадена 1941-ва година и все още се цитира навсякъде! Не се шегувам.
Но нещата с книгите за морската акваристика са съвсем други - тук тенденциите и оборудването се променят всяка седмица, благодарение на интернет и книгите остаряват много бързо. Няколко примера:
Прекрасната книга Aquarium CORALS която и ти и камен имате, хубава е на около десет години е, но ако сте обърнали внимание в нея няма описани анемонии. Защото тогава се е смятало, че трудно живеят в аквариуми - а сега всеки начинаещ акварист едва ли не си слага, и това е само за 10 години. Ами примерно книгата на Nick Dakin  за морския аквариум - издадена е 97 година ако не се лъжа, в нея SPS-и съвсем слабо се споменават, всички аквариуми там са с водорасли и меки корали, ние сега се чудим как да махнем и водораслите и някой от меките корали. Да не говорим за оборудването - дънен филтър и скимер с камъче и циркулационна помпа с която си бъркаш калквасера сега, естествено че няма как да препоръчам такава книга сега на някой начинаещ. За осветлението да не говорим. Та това ми беше мисълта, аз говоря за книги - справочници по морска акваристика.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариум&
Публикувано от: Gorgonas в 07.02.2012 13:01
   Като използваш линка, отляво-горе се показва меню, използвай полето (back issues) от там си избираш кои изминал брои искаш. Отгоре в дясно пък е опцията за сваляне... приятно четене *THUMBS UP*


     http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20110910#pg1 (http://coralmagazine.coverleaf.com/coral/20110910#pg1)П.С.   Май пенсионерите преобладаваме тук :))))
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Стоян Михов в 07.02.2012 14:02
Сполай ти Горгонас, изтеглих ги да видим как ще ги показва Киндъла. Явно ще трябва да заформим нещо като "Клуб на пенсионера, който обича солено" :-D
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Ангел Христов в 07.02.2012 16:04
Голямо благодарско и от мен, Gorgonas. Списанието е доста интересно - поне малкото, което успях да прочета засега  *DRINK*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: tonino в 07.02.2012 17:05
...
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: anasarka в 07.02.2012 18:06
Много се извинявам за спама ама що няма такива free списания и за сладководната акваристика  *dontknow* Направо почвам да ви завиждам колко си помагате вие солените хора, и колко бързо си подредихте темичките, само отбрана информация без спам, ша каже човек че не сте Българи начи. Свалям ви шапка  *privet*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: камен чочев в 07.02.2012 19:07
Цитат на: anasarka в 07.02.2012 18:06
Много се извинявам за спама ама що няма такива free списания и за сладководната акваристика  *dontknow* Направо почвам да ви завиждам колко си помагате вие солените хора, и колко бързо си подредихте темичките, само отбрана информация без спам, ша каже човек че не сте Българи начи. Свалям ви шапка  *privet*

Приемаме и нови членове  :-D
А по темата да се включа и аз.

(http://i41.tinypic.com/2n9dy4j.jpg)
(http://i41.tinypic.com/2r5ddzr.jpg)
(http://i44.tinypic.com/30u4lyv.jpg)
(http://i44.tinypic.com/33c3ask.jpg)
(http://i40.tinypic.com/20z8z0w.jpg)
(http://i44.tinypic.com/28au93r.jpg)

Тази книга горещо я препоръчвам на всеки начинаещ и не само в соленото. Доста добре е обяснена логиката на морския аквариум, като са засегнати всички теми: местоположение, осветление, химия, живи камъни. След това има доста подробен класификатор на почти всичко, което може да се гледа в аквариум с основните изисквания - размер на аквата, хранене, осветление и т.н. Много качествени снимки и обяснения за лаици.

(http://i42.tinypic.com/qzj3it.jpg)
(http://i44.tinypic.com/erelj7.jpg)

Книга втора - основни правила за отглеждането на твърди корали. Няма подробна информация относно видовете, дадени са само по фамилии. Засегнати са основните изисквания към отглеждането - осветление, вода, изисквания

(http://i41.tinypic.com/sy47i8.jpg)
(http://i44.tinypic.com/vy4i0p.jpg)

Книга три - доста подробен класификатор на корали с много качествени снимки. Може да се ползва за определяне на корали


: 07.02.2012г 18:06ч
(http://i43.tinypic.com/2z8e102.jpg)
(http://i41.tinypic.com/195jqh.jpg)

Книга четири - алманаха на всеки рифов акварист. Задължителна книга

(http://i41.tinypic.com/33mq434.jpg)
(http://i41.tinypic.com/f0td3m.jpg)

Книга пет - много интересно книжле. Съдържа доста полезна информация относно всички видове алги, с които всеки може да се сблъска. Интересното е, че са дадени всички всички естествени врагове на алгите(риби, раци, охлюви и т.н.) по видове алги, за успешната борба с тях. С други думи определяш вида алги (които те тормозят) и виждаш какво ги папка.

(http://i44.tinypic.com/63ydnd.jpg)
(http://i43.tinypic.com/npq2y9.jpg)
(http://i41.tinypic.com/20pvl0k.jpg)

Книга 6  - обяснява основите в соленоводната химия. Добра книжка с доста полезна информация
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 07.02.2012 20:08
   Страхотна библиотека Камене. Благородно завиждам, а ето още малко от мен за клуба на пенсионера. Казвам го защото руския не е особенно популярен сред младите но "пенсиите" си го разбираме като .....


  руския корал но последните броеве само може да се 4етат онлайн
http://aquatis.ru/magazine/n17/ (http://aquatis.ru/magazine/n17/)

  тук също на руски има някое друго книжле
   (http://i40.tinypic.com/2m6oolx.jpg)

   http://aquatis.ru/sea/literature/index.php (http://aquatis.ru/sea/literature/index.php)

    и специално за нашия сладководен съфорумец Анасарка от български произход :) ето едно книжле


     http://aquatis.ru/amazon/n9/ (http://aquatis.ru/amazon/n9/)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: изгубеният рай в 07.02.2012 21:09
Книгите са хубаво четиво,но за мен най интересното такова си остава споделения опит.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариум&
Публикувано от: Стоян Михов в 09.02.2012 14:02
Благодаря на всички, аз поне така си представях тази тема.
Камене  *privet* че намери време да ги щракнеш книжките.
Anasarka - мерси за хубавите думи, баш Българи сме си. Ти какво чакаш отдели един 50 литров аквариум и давай в соленото, ние ще помагаме.

: 07.02.2012г 21:09ч
Цитат на: изгубеният рай в 07.02.2012 21:09
Книгите са хубаво четиво,но за мен най интересното такова си остава споделения опит.

Книгите все още са най-добрия начин да споделиш опит, макар че интернета започна да ги измества. За съжаление все още нямаме риф клубове в България,където да се споделя информация от първа ръка (и бира), но и това ще стане. Ти си облагодетелствана донякъде, защото постоянно при теб идват разни ентусиасти и откачалки, с които по цял ден да си говорите за аквариуми, риби, треви и пр. :-P
: 07.02.2012г 22:10ч
По отношение на тази книга:

(http://i41.tinypic.com/eiwe4g.jpg)

Сочена за най-добрата за аквариумни корали и може би е наистина такава, но то е поради липсата на добра конкуренция. Вече е малко остаряла от 2001 година е.  както споделих и преди няма нищо за анемониите. Автора малко се поувлича с научна терминология, и разказва надълго и нашироко неща които не са чак толкова необходими на средния акварист - общо взето книгата е смес между научен труд и наръчник. Иначе има хубави обяснения за болестите и проблемите на естествените рифове. С тази книга коралите се определят трудно, описанието за идентификация е с много термини и в същото време няма схеми и трябва да се ориентираш основно по снимките.

С две думи, може би най-добрата за аквариумни  корали, но определено има какво да се желае :)


Пък и такива грешки за мен са недопустими за подобно претенциозно издание:
Обърнете внимание на снимките на Porites  от страница 242 и на Montipora от 235 стр, толкова много са similar,  че направо ползва една и съща снимка  *ROFL* Всъщност сега като се загледах е още по страшно положението - корала на снимките е един и същ, но снимките са различни, ако се вгледате ще видите че са от малко различен ъгъл. По този начин вероятността за грешно дублиране на снимката отпада. (професионално изкривяване, да ме извинява Ерик Борнеман.  :-D)

(http://i43.tinypic.com/10ghdv7.jpg)

(http://i42.tinypic.com/15f0sc4.jpg)


Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: камен чочев в 09.02.2012 19:07
Може би малко неправилно сложих коментарите след снимките и се получава малко объркващо. Та в тази връзка за класификация и основна информация препоръчвам предишната книга:
[IMG]http://i41.tinypic.com/sy47i8.jpg[IMG]
[IMG]http://i44.tinypic.com/vy4i0p.jpg[IMG]
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: камен чочев в 15.02.2012 21:09
И за да не се набивам повече в очите на новия модератор на раздела  *MODERATOR* с изчезващи или неподхдящи за аквариум рибоци се сдобих с тази книга:

(http://i42.tinypic.com/308y48x.jpg)

Интересна книжка, с доста подробно описание и почти всичко, което може да се намери плуващо из рифовете по света.
Октоподе, повече няма да взимам неподходящи риби!  *DRINK*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Стоян Михов в 18.02.2012 23:11
Цитат на: камен чочев в 15.02.2012 21:09
Октоподе, повече няма да взимам неподходящи риби!  *DRINK*


*privet* Това си заслужава почерпка
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 23.02.2012 21:09
  Още едно интернет списание, стори ми се интересно дори се позачетох. Дано е от полза на любознателните.

       http://www.reefsmagazine.com/ (http://www.reefsmagazine.com/)


  (http://i39.tinypic.com/1z5lmao.jpg)

   
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: haans в 24.02.2012 15:03
това списание изглежда интересно,но как мога да си сваля броевете до момента на пдф файл??? :duvar:
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 28.02.2012 11:11
  За тези които не успяха да се наредят на опашката на репа.


(http://i42.tinypic.com/9r102a.jpg)

     http://depositfiles.com/files/gs2215042 (http://depositfiles.com/files/gs2215042)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 10.03.2012 22:10
  За четящите, няколко броя на "Reef Hobbyist Magazine"

(http://i41.tinypic.com/2r60492.jpg)


http://www.reefhobbyistmagazine.com/archives/index.html (http://www.reefhobbyistmagazine.com/archives/index.html)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: haans в 11.03.2012 08:08
благодаря ти горгонас,благодарение на теб вече си направих цяла колекцийка със списания за рифовата акваристика и си ги чета с най-голяма радост *bg*
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 11.03.2012 10:10
  Е нали това е идеята, или поне аз така я разбирам  :)  . И докато сме на тема списания, ето още едно.
Не е то4но специализирано за риф, но пак има по някоя статийка за морското хоби. 

(http://i41.tinypic.com/34xlrv9.jpg)

  http://www.redfishmagazine.com.au/editions (http://www.redfishmagazine.com.au/editions)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Gorgonas в 09.04.2012 13:01
      :-)..... малко за болестите,  неприятна тема . Все пак трябва да имаме изход от подобни кризисни ситуаций и дано в тази книга намерим някой от тях.
       изисква регистрация :(

    (http://i41.tinypic.com/35aq7i1.jpg)

  http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2414706 (http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2414706)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: изгубеният рай в 30.10.2012 17:05
http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=bg&q=cache:wTZ3yeN6U6sJ:http://www.cites.org/eng/app/appendices.php%2BCITES+Appendix+II&gbv=2&gs_l=heirloom-hp.3..0i19l3j0i5i19j0i30i19l6.2156.2156.0.12062.1.1.0.0.0.0.219.219.2-1.1.0...0.0...1c.XC37wb0UzmA&ct=clnk (http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=bg&q=cache:wTZ3yeN6U6sJ:http://www.cites.org/eng/app/appendices.php%2BCITES+Appendix+II&gbv=2&gs_l=heirloom-hp.3..0i19l3j0i5i19j0i30i19l6.2156.2156.0.12062.1.1.0.0.0.0.219.219.2-1.1.0...0.0...1c.XC37wb0UzmA&ct=clnk)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Ilianidis в 01.11.2013 22:10
http://www.advancedaquarist.com/blog/glennfs-1500-liter-reef-using-hisdsr-method (http://www.advancedaquarist.com/blog/glennfs-1500-liter-reef-using-hisdsr-method)
Прочетете тази статия,а холандеца Гленн има и собствена тема в RC с доста материал по случая.Накратко става въпрос за поддържане на 1500л риф с спс-и без да сменя вода 8 години.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Ilianidis в 24.02.2014 09:09
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2024237 (http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2024237)
От всички теми,които съм изчел и рифове,които наблюдавал,този риф на белгиеца Люк Оуен ме е впечатлявал най-много.Невероятен риф с невероятни грамадни корали,които растят безумно бързо при него.Има много клипове,как той фрагва коралите от дисплея си в танковете за фрагове в мазето,които са свързани с основния дисплей в единна система.Общият литраж 4000л,вложено осветление само над дисплея 2500 вата .Обаче март месец миналата година всичко завършва трагично,един ден 80% от акропорите му са се обелили от RTN. За броени часове целият риф се е сринал.Причини дори за опитния рифаджия все още неизвестни.За съжаление рифа вече не същестрвува,поради тежкия психически удар нанесен на собственика.Люк коментира,че няма да се откаже и ще се завърне отново с нов проект,след дълга почивка.Темата му е доста образователна и интересна.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: VeL в 27.02.2015 16:04
http://nypost.com/2015/02/26/lionfish-stalked-and-devoured-by-grouper-in-shocking-video/ (http://nypost.com/2015/02/26/lionfish-stalked-and-devoured-by-grouper-in-shocking-video/)

Да посъбудя темата. Оказва се, че природата, в крайна сметка, винаги намира начин да се справи с даден проблем - в случая - с рибата-лъв, която опустошава местната екосистема на Карибския басейн.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Vessi в 21.03.2015 03:03
Здравейте. Искам да се извиня предварително за спама, мислех да пиша на колегата Coral Master на лично, но видях, че от доста време не е активен. Някой от вас може ли да ми каже кои са книгите от първия пост, защото снимките вече не се виждат? За сега се занимавам само със сладководни аквариуми, но частица океан вкъщи винаги е била една моя мечта. :) Иска ми се поне да почета нещо, преди да се реша да направя един хубав риф, аз също предпочитам хартията пред компютъра. :)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: sano-pets в 21.03.2015 11:11
На времето съм ги дърпал и ги имам на компа . Ще взема да ги кача на сайта ми - само ми трябва малко време!
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: sano-pets в 26.03.2015 16:04
качих ги ! ако някой иска да ги дръпне да пише на лични за линка!
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: SantaMonica в 02.04.2015 06:06
Четох изследване  :)
http://reefbase.org/resource_center/publication/main.aspx (http://reefbase.org/resource_center/publication/main.aspx)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: radizala в 19.10.2015 09:09
Ето нещо интересно като за добро утро :)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3277993/Wife-son-forced-three-bedroom-semi-fish-fanatic-husband-desperate-install-5-000-litre-tank-demolished-home-in.html (http://www.dailymail.co.uk/news/article-3277993/Wife-son-forced-three-bedroom-semi-fish-fanatic-husband-desperate-install-5-000-litre-tank-demolished-home-in.html)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: ZIRO в 19.10.2015 10:10
Ето тук може да прочетеш доста повече за този проект:

http://www.ultimatereef.net/TOTM/2014_december/ (http://www.ultimatereef.net/TOTM/2014_december/)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: gradinarq77 в 20.02.2016 21:09
Здравейте,

тъй като чета и на немски, много ми харесва този сайт за видове от целия свят. Всеки може да допринесе с коментари. Опитват се да го предоставят и на английски и руски...

http://www.reeflex.net/ (http://www.reeflex.net/)
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: julianiv в 27.05.2016 23:11
Зачетох се в темата на geniusloci 480 литрoвата система на Цеков и след като стигнах до премеждията, които е имал преди години  поради спиране на тока (макар, че предвидливо е имал UPS) за пореден път се замислих, колко уязвими са нашите системи. Което ми припомни за един от най-добрите юесейски мега рифове през далечната 2007, нелепо крашнат .
По обективни причини ще бъда кратък в описанието, който има интерес може да разгледа сайта на рифа (ми да, за такъв риф си струва да имаш и сайт). http://www.oregonreef.com (http://www.oregonreef.com)
За мен освен впечатляващите мащаби на проекта много интересна бе визуалната концепция на самия риф. В основата е било желанието да се пресъздаде възможно най-добре перспективата в дълбочина на естествения риф. За целта предната част на дисплея се явява тясната му страна (която при 99.9% от рифовете е странична), като в дълбочина имаме 225 см, а т.н. тясна страна е ,,само" 180 см. 

(http://s26.postimg.org/6jhb15so9/p_099_l.jpg)

Някой ще каже, какво толкова, дисплей 2х2 не е голяма работа.  Мен лично обаче сериозно ме респектират следващите цифри: осветление 5'800 W; циркулация на вода над 90'000 л/ч, живи камъни 540 кг и т.н.

Осветителното тяло
(http://s26.postimg.org/m3oorp2sp/p_054_s.jpg)

Човека, който смело си бута по релсите осветлението правилно е преценил, че би било тъпо да инвестира $25'000 и да ги загуби заради, примерно, скапан ключ за $5. Затова:
-   1-ва линия на защита - ако чилерите откажат контролера гаси изцяло осветлението (близо 5.8 кВт)
-   2-ра - 2 бр. охладители, всеки с достатъчна мощност да покрие нуждите ако другия откаже
-   3-та - 2 бр. подкачващи помпи, като реално 1 е достатъчна
-   4-та - 3 бр.(!) аварийни генератори в случай на проблем с тока (баси работата, аз се кумя от 2 г. да сложа един акумулатор на вортеците и още нищо не съм направил, а тук...)
Системата изглежда непробиваема. Уви, човешка грешка и низ от нелепи обстоятелства (някои виждат пръста на съдбата) слагат край на рифа. На който му се чете, в РЦ-то http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1080179 (http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1080179)
Накратко, един ден човека решава да почисти помпата на скимера, което не е правено от година. Тъкмо свършва и пуска скимера, когато спешно го викат някъде си. Прибира се след 14 часа и намира 800 литровия съмп празен. Обяснението е, че почистената помпа е по-ефективна (логично) и тъй-като скимера не е регулиран за новия дебит то той е започнал да прелива (свързан с канализацията). Нещастието не идва само, в момента човека няма такова кол-во осмозна вода и решава да пълни от чешмата. Което само по себе си сигурно е нямало да бъде чак толкова фатално, но за по-сигурно решава да третира чешмяната вода с някакъв стар дехлоринатор. Забърква солта, пълни съмпа и си ляга. На сутринта намира всички SPS-и мъртви, като някои от колониите са били 60 см в диаметър, даже не мога да си го представя... Рибите и  lps са ОК, но най-ценното е заминало. 
Да, ако не беше слагал дехлоринатора, ако беше изчакал осмозата да напълни 200 галона и т.н. нямаше да има фатални последици, това са все разсъждения на рифъра, както се казва като се обърне колата пътища много.  Но пък кой ли от нас не е действал поне веднъж първосигнално при откриване на проблем в системата си...
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: geniusloci в 28.05.2016 01:01
Ужас! Този риф, или по-точно - тази снимка, ми е мечтания вид и причината новата система да е 120х80 см (малко ми е, но мястото е толкова, най-много още 10-на можех да измисля, и то с риск), а не по-популярното "тясно и високо". Не знаех, че така нелепо е загинал.

За новата съм взел един Eaton 800 VA UPS за подкачващата помпа, другия месец с вортеците ще взема още един за едната от тях.

Преливащите скимери винаги са били проблем, с Bubble Magus-ите бях свикнал със специфичния им начин на вадене на пяна и можех да го избегна, но с това ATI сега ще се поизмъча, вдигаш водата с 1 см (например ровиш из аквариума, слагаш камъни и т.н.) и онова спада, не се вдига. Отиваш да правиш нещо в другата стая... и през това време прелива. Супер зависимо е от минимални промени в повърхностното напрежение. Никога не бих сложил непотопяем скимер, именно от страх да не иде всичко в канала.

Тези дни четох за един, дето "сварил" рифа. Не помня колко галона, но 300+350W нагревател се развалил. Добре де, що не сложи два по ~175? Или 150/200, така и да се скапе едното, другото няма да включи и ще ти държи (макар и по-ниска от нормалното) температура.

Спрял ток е честа причина за проблеми. А UPS-ите вече са супер евтини. Не си струва загубите, често - дори мерака за хобито изфирясва след такива ядове.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Стоян Михов в 28.05.2016 13:01
То няма голямо значение дали скимера е вън или вътре, въпроса е да прелива вътре в съмпа. Аз затова се кефя на ATI  защото "кофите" са им огромни и събират много голямо количество скимат и не се налага да вързваш чашката да прелива някъде, я в канализация, я в отделен съд. Предния ми скимер известният Делтек, беше с малка чашка и затова го бях вързал с канализацията и аз, това и на мен ми докара няколко инфарктни ситуации през годините.
Иначе за осигуряването срещу спиране на тока съм съгласен и аз ползвам генератор, имам и UPS,  но последните години не го използвам много много.
А по отношение на скейпа и намен много ми харесва дълбочината, сигурно сте забелязали де и аз все снимам коралие си откъм страничното стъкло много повече ми харесва като има дълбочина.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: geniusloci в 29.05.2016 00:12
Бе и аз излъгах, на два пъти наводнявах кухнята със забравен да се изтича в бутилка скимер. Добре, че в хора само локвички съм правил.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: julianiv в 29.05.2016 10:10
Явно скимера си е потенциално опасно звено в системата. Deltec-a няколко пъти ми е правил номер, като е започвал да прелива без да съм пипал нещо по настройките. Добре, че е в съмпа и всичко се е изливало обратно с системата, че както аквариумчето е в средата на хола би станало мазало.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: radizala в 30.05.2016 13:01
 Като знам колко пари даваме,  си заслужава един малък генератор.
Слагаш го на терасата или в двора с удължител и си готов, пък може и за друго да го ползваш когато се наложи.
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Coral Master в 19.03.2018 01:01
Здравейте на всички!
От доста години не ми оставаше време за този форум, а от миналата пролет се разделих и с това хоби, защото се наложи да живея цяла година в чужбина. Явно обаче солта ми е влязла достатъчно в кръвта, защото пак ме тегли към рифовите аквариуми и скоро ще си направя нов.
Искам да ви кажа, че пазя всички книги и файлове от торента в началото на темата, като съм добавил и някои нови в колекцията. Преди година се разделих с аквариумните книги, които имах в библиотеката вкъщи, но тези на компютъра се пазят лесно. Ако някой има нужда и не може да ги изтегли, аз мога да ги кача отново.

Надявам се, вече да ми остава повече време да чета и пиша тук. Поздрави от Флорида!
Титла: Re: Кой какво чете за соленоводните аквариуми?
Публикувано от: Стоян Михов в 19.03.2018 12:12
Ехааа, супер се зарадвах като видях, че си пак тук. Върнаха ми се някакви носталгии от преди години като беседвахме с теб и Камен. Къде ще правиш аквариума тук или у хамериканско?