• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.07.2020 02:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Каулерпите в българските зоомагазини

Започната от botan, 27.10.2008 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Семейство Caulerpaceae
Много често срещани в морските аквариуми видове зелени водорасли, издръжливи, подходящи за начинаещи.Едноклетъчни, многоядрени макро алги. Всички видове от това семейство са агресори и израстват за ден над един см!

Caulerpa prolifera (Forsk) Lamour
Субтропичен вид, широко разпространен в Северно море.По-рядко се среща по бреговете на Западна Индия. В Черно море е разпространен само по кавказкото крайбрежие.
Талусът на макро алгата достига до 30 см.Възможно е върху листоподобните пластинки да се образува нова пластинка. Надолу развива ризоидни, образувания силно наподобяващи корени, с които се закрепя за дъното. Вода: 10-29 °C, SG: 1,012-1,025 Израства много бързо.Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с по 1-2 см.


Caulerpa taxifolia (Vahl) Agardh
Каулерпа таксифолия е разпространена в тропическите морета край Австралия, Бразилия, Индонезия, Филипините, Танзания и Виетнам.Случайно е била пренесена и в Средиземно море, при което се аклиматизирала и станала вредител. Талусът на алгата достига около 20 см. Образува листоподобни пластинки приличащи на перо, насочени нагоре. Алгата има защитен механизъм - изпуска токсини, достатъчно силни, за да убият мишка. Оптималната температура за развитие е 20-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация, като фрагментите не бива да са по-къси от 10 см.


Caulerpa racemosa (Forsskal) Agardh
Този вид каулерпа е разпространена по крайбрежието на западна Индия.Случайно е пренесена и в Средиземно море, където е станала вредител.
Насочените нагоре разклонения са с цилиндрично "стъбло", покрито с къси топчести до сферични израстъци. Талусът обикновено е по-къс от 10 см, макар понякога да достига 20 и повече см. Вода:  22-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с 5 см.
Има няколко вариации като по известни са:
-   var. turbinata
-   var.cylindracea
-   var. laete-viriens


Caulerpa sertularioides (Gmelin) Howe
Каулерпа сертулариоидес се среща във водите на Коста Рика, Колумбия, Мексико и Никарагуа. Израстъците, насочени нагоре, имат форма на перо, но при този вид каулерпа  разклоненията са игловидни. Талусът достига до 10 см.Температурата на водата трябва да е от 24 до 28°С, соленост SG - 1,020 - 1,025.Размножава се подобно на гореизброените.
I don't care, I love it!

miTko

Красиви са! Стават за акваскейп! *CRAZY*
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

На мен ми стана интересно, че няколко близки вида от едно семейство нямат нищо общо един с друг на външен вид.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

schmatka