• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за рифов аквариум

Започната от Марио, 09.03.2018 17:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Марио

Здравейте! Казвам се Марио и съм на 16 години. Преди няколко месеца видях един морски аквариум, в който ми останаха очите... От тогава започнах да се интересувам и да чета, както във вашия прекрасен форум, така и по други места. Никога до сега не съм се занимавал с акваристика, но знам колко трудно и скъпо хоби е морската. Родителите ми ме подкрепят и смятам, че ще мога да се справя с трудностите. Обръщал съм се към няколко магазина, но всички се опитаха да ме откажат и ми обясняваха, че няма да мога да се справя, както финансово, така и със аквариума. Четох, че при морските аквариуми е по-лесно с по-голям аквариум и че колкото е по-голям, толкова е по-стабилна системата.
    Искам да направя аквариум от 200 до 300 литра. Бих искал да гледам корали (бихте ли ми казали с какви да започна?) Знам че има меки, SPS и LPS. Какво осветление ще ми е нужно, ако реша в аквариума да има SPS?
    Как ще е по-добре от финансова гледна точка - дали да се направи аквариум по поръчка или да се купи готов? Ако е по-добре да се поръчва, бихте ли ми препоръчали някой за направата?
    Четох, че съмпът може да се намира в дисплея на аквариума или под него. Как и защо е по-добре?
    Относно метода за поддръжка на водата - смени, добавки, филтрация, четох, че има вариант водата да се сменя 10% на седмица, както и да не се сменя. Ако е с 10% смяна на седмица, при аквариум с размери, каквито на мен ми се искат(200-300л.), няма ли да ми е трудно да сменям по 20-30литра вода на седмица? Гледах клип в ютюб с 300 литров аквариум, който няма скимер и съмп, единственото спомагащо за филтрацията са два чорапа за механична филтрация. Във въпросния аквариум има 3 рибки, различни корали и много охлюви, скариди и рачета, и смяна на водата се прави 15% седмично. Това вариант ли е? Това е  клипът -
    Благодаря предварително на всички и се надявам скоро да сбъдна мечтата си за аквариум с ваша помощ!

Стоян Михов

Здравей Марио,
Добре дошъл във Форума. Радвам се когато се появяват млади хора тук.
Аквариум по поръчка е по-евтиният вариант в България.
Дали съмпът е вграден  или под аквариума е въпрос на личен избор, вграденият отзад съмп отнема място от аквариума, обикновено е много тесен (трудно се слагат различни скимери и други неща) и стои грозно, поне на мен.
На въпроса дали ще ти е трудно да сменяш 20-30 литра вода на седмица, мисля трябва да си отговориш сам.
За клипчето от тубата - важно е да се различават фалшивите новини от истинските :). Ако се вгледаш внимателно и прочетеш коментарите, ще видиш че аквариума има и съмп (вграден отзад) и скимер, ама не бил го ползвал само го държал за всеки случай *ROFL*.
Да, разбира се ако гледаш три риби в аквариум с големи корали и много живи камъни,, може и да не ти трябва скимер, камъните и коралите ще се грижат за отпадъците от рибите. Ама за да ти пораснат толкова коралите ще трябва да минат бая години, ако ги купиш коралите на този размер ще ти трябват няколко хиляди лева, което обезмисля спестяването откъм скимер.
Отговорих на въпросите, сега съвета ми е да прочетеш из темите във форума, да видиш кой аквариум ти харесва  и съответно да видиш какво оборудване има, след това да поровиш във интернет и да видиш колко струва оборудването, така ще се ориентираш откъм финанси.
Не се увличай от неща от сорта - може без скимер, може без съмп, може без осветление, може без камъни и т.н. не мисли, че ако имаше такива варианти и те са наистина работещи, то хора които са в това хоби от десетилетия ще са ги пропуснали, а някой който се интересува от два месеца ще ги открие преди тях :). Поздрави и дано сбъднеш мечтата си! Ние сме тук да помагаме.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Марио

Благодаря много за отговора! 
Бихте ли ми препоръчали осветление - колко да е силно, какви и колко лампи ще са нужни? Ако може да ми препоръчате конкретни марки и модел.
Поздрави!

Стоян Михов

Ако ще гледаш SPS на високо ниво - луминисцентно осветление т5 - моят аквариум беше долу горе с размерите, които си намислил и аз ползвах ATI Powermodul 6x54 watt - консумира около 350 вата, има 6 пури, които се сменят на 9 месеца и струват около 30-40 лв всяка. Самото тяло, без лампите струва ново около 1300-1400 лв. (по спомен давам цените, трябва да си ги провериш)
Има инови генерации диодни осветления Radion G4 Pro, които биха свършили работа, особено при преобладаващи LPS корали, но те са още по-скъпи - около 1700-1800 лв, а за сериозни резултати ще ти трябват 2 броя или към 3500лв.
Ако искаш да гледаш по-непретенциозни корали има разни китайски диодни черни кутии, за 300-400 лв мисля, но нямам идея за тях, някой колега да каже.
Та всичко зависи накъде се целиш, ако искаш по-сериозен аквариум с летящ старт ще струва доста по-скъпо, но повечето хора тук във форума са започнали с по-евтини китайски оборудвания и DIY (направи си сам) неща и в последствие са се прехвърлили към по-качествените продукти. Този подход, излиза по-скъпо, но не се дават парите наведнъж.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

Здравей и добре дошъл!

Ако искаш, погледни тази тема (става дума за достъпни, но опасни полипи , които могат да ти навредят здравословно):
http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/vnimanie-solenovoden-akvarium!/

Като съвет за техника и аквариум и осветление, гонейки цена-качество , аз бих погледнал и фирмените Red Sea (имат представител в Бг, не съм аз :) нито съм търговец , нито ще бъда някога , просто насока) в диапазона 250-350 литра, мисля , има избор и е хубаво да се огледа и този вариант.

Similar topics (5)

36531

Публикации: 7
Прегледи: 4978

6495

Публикации: 21
Прегледи: 13634

34849

Публикации: 6
Прегледи: 4948

59802

Публикации: 5
Прегледи: 3311

58045

Публикации: 12
Прегледи: 5124