• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.07.2020 15:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Еднообразие в солените аквариуми?

Започната от gradinarq77, 21.02.2016 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gradinarq77

Здравейте всички,

отскоро станах активен в този раздел. Някои постове, които съм разгледал коментират или намекват идеята за повече разнообразие в морските аквариуми.

Като разгледаме развитията в сладководната акваристика, появи се огромно разнообразие на аквариумни стилове през последните години и хората са открили красотата и на семплите, изчистени и натурални пейсажи. Използва се голямо разнообразие и на видове и материали. Имаме риби, молюски, безгръбначни, земноводни, влечуги... Разбирате за какво говоря.

Ако на морската акваристика се е гледало винаги като на черешката на тортата, то трябва да призная, че се нагледах вече на тропическите рифови аквариуми с ярките корали и риби. Чарът на тези аквариуми е неоспорен, но природата има много повече да предложи.

Като кажа природа: много от тези аквариуми не отразяват точно естествените морски пейсажи. Много рядко се среща съчетание на видовете, както е представено в класическите 'немо аквариуми'. От друга страна ако речни видове от амазонка няма как да се срещнат с видове от индонезия или африка, то в моретата това е съвсем възможно, тъй като световния океан си е едно единствено море. Затова имаме видове които мигрират от червено море в средиземно, от средиземно в черно, от атлантическия океан в средиземно и обратно. А корабите са разнесли някои видове из целия свят, така че има вече доста 'космополити'... Тъй че няма нищо лошо да се смесват местни с тропически видове. Реално това се случва непрекъснато.

Намерих някои естествени морски пейсажи, които да допълват малко картината и някои прекрасни 'по-различни' аквариуми:
Примерно този аквариум на Джордж Фармер е страхотен морски акваскейп само с растения:

Както виждате някои аквариуми са с доста много растения... Жалко за растенията в съмповете, които си водят живот заключени в някакъв шкаф, докато можеха да се превърнат в прекрасен акваскейп...

Има и хубави аквариуми, които отразяват различни пейсажи от коралов риф. И такива, които наблягат само на един или няколко вида.

Мечтая си за мангров аквариум със червени крълги рачета и сухоземни раци пришелци или черноморския вариант: крайбрежен акватерариум с кръгли рачета и актинии... За аквариум с морски кончета, акватерариум с водния смок натрикс теслата, ...

Иска ми се да отгледам атерината, тя е местна роднина на рейнбоуфишовете, доста красива пасажна риба, която живее и в морска и в сладка вода, но не знам как да я ловя...

Да не забравяме, че и молинезията и велиферата по принцип живеят в бракични води и дори морска вода... А при нас имаме гамбузиата като космополит в крайбрежните локви...

Възможностите са много. Нека се възползваме от тях...

julianiv

Всички тези страхотни снимки са безспорно доказателство за огромния потенциал на соленоводната акваристика като хоби. В каква посока ще тръгне развитието на конкретната система е най-вече въпрос на вкус, въображение и разбира се пари (макар, че това не винаги е определящо).

miTko

Предполагам, че плащате с еднообразие за да постигнете оптимални условия и най-вече като се стремите да имате повече видове живини в аквариумите. Ако видовете корали се редуцират до няколко в един аквариум, може да бъде по-атрактивно. Има такива примери. Ако заградите парче от риф с размерите на домашен аквариум, вътре няма да попаднат толкова много преобладаващи вида.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Ами мисля че отговора е не е много сложен, слагаме много и различни корали в морските аквариуми, просто защото така се харесва на повечето любители :).
Зависи къде се намира това естествено парче от рифа, има много много места, където ако заградиш парче от рифа с размерите на домашен аквариум ще има много повече видове отколкото в средния домашния риф, дори ако броиш само коралите.