• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бързи въпроси и отговори за морска акваристика

Започната от Стоян Михов, 20.11.2012 21:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

:) Точно за това исках да акцентирам на 100-те милилитра и че трябва да се разрежда после.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Бърз въпрос имам: как да махна коралина от единия уейвмейкър? С оцет вероятно - даже един колега ми писа, но търся още някое и друго мнение, че ми е за първи път :) Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Ilianidis

Наскоро чистих със смес от лимонена и оцетна киселина.Не знам кое е по-щадящо техниката. По принцип оцетната е първа в хомоложната група и би-трябвало да действа най-корозивно.Има готови препарати и за морското хоби,но тук не се намират.Сещам се за едни пакетчета по хипермаркетите предназначени за кафемашини,но състава не ми е известен.Ще потърся инфо за тях за в бъдеще да преценя,доколко могат да помогнат в нашия случай.

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 05.01.2013 12:52
Бърз въпрос имам: как да махна коралина от единия уейвмейкър? С оцет вероятно - даже един колега ми писа, но търся още някое и друго мнение, че ми е за първи път :) Поздрави, Ангел

От какъв уейвмейкър? ако можеш да го разглобиш на пластмаси и ротор, няма никакъв проблем да накиснеш пластмасовите части в оцет, докато падне коралина. Само ротора трябва да пазиш.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ivostankov

Здравейте на всички.Първо да се представя,казвам се Ивайло Станков,живея в Кипър от 4 години.От 2 месеца имам 100 литров соленоводен аквариум и единствената причина да се запаля по това хоби е вашия сайт,за което съм благодарен на всички вас.Та...въпросът ми е...мисля да си хвана 1/2 морски рачета тука от Средиземно море,да доизяждат остатъците от храната по дъното и камъните.Добра ли е идеята или може да нападнат рибите ми?Или пък може да ми докарат някоя болест?Имам 2 клоуна Clarkie,2 сини Дамсела,10 скаридки и една Анемония.
Благодаря предварително

Стоян Михов

Здравей и добре дошъл! Зависи какви рачета - може да сложиш рачета отшелници (тези които тичат по дъното в черупки от охлюви), ако ти харесват, не се притеснявай от болести, но при положение че имаш 10 скаридки едва ли остава нещо за доизяждане, а ако остава значи сериозно прехранваш :). Ако искаш криви раци, по добре се откажи - повечето са напаст и правят сериозни поразии. А какви са скаридите и защо са толкова много, да не са и те кипърски?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ivostankov

Благодаря за отговора,ще се вслушам в съвета ти и ще сложа само отшелничета.Храна не виждам да остава,както каза заради скаридките,но ми се стори добра идеята да има още някой да почиства дъното.Да скаридките са оттук,живея на 1 км от морето и ходя да преглеждам камъните отвреме навреме :-) :-).Благодаря още веднъж

Ilianidis

Накрая се сдобих с рефрактометър и се почнаха едни размисли,таблици,а колко е лесен живота без тези глупости. Та на дилемата. Калибрирах с осмозна вода,но сега при 20градуса или темперирана до температурата на аквариумната вода. Добре,темперирах,калибрирах,мерих соленост и  1.026 срещу него 35 промила.Хубаво има температурна компенсация,обаче гледам  разни таблици за 1.026 при 26,5градуса на водата ми дава 37,2промила или след като съм калибрирал при други условия не трябва да се занимавам с таблиците?

камен чочев

Илияне, благодарение на рефрактометър се бях докарал с черноморска соленост почти. Огромно значение има температурата и на самия рефрактометър. Разликите са огромни.  Винаги сверявай показанията и с обикновен соленомер. За всеки случай   ;-)

Ilianidis

Откак смъкнах солеността до нормалните нива всичко заживя наново пълноценно,дори и клоуните ми като че ли се подготвят за потомство,трептят един срещу друг странно,обаче проблема е че са избрали погрешното място.Вместо да се гушат в еуфилията се отъркват в една плоска монтипора,е почистват камъка под нея.Това добре,но в резултат на отъркването в монтипората тя е потъмняла на места-много ясно се забелязва на актинично осветление и съответните места губят флуоресценция.Могат ли да и причинят избелване?

ivostankov

Здравейте.Отново се обръщам към вас за помощ.Преди 3 дни си купих Carpet анемониоя,но ми се струва че умира.Като я взех беше снежно бяла,а сега е жълтеникава,прилича на смачкан найлон( :-)) и моля да ме извините,но не знам как да се изразя:прилича все едно е обърната с хастара навън.За 3 дни е смалила размера си поне двойно.Освен това ми се вижда че в основата си се превръща в нещо като пихтия,прилича на памук.За 3 дни не се е лепнала никаде,а имам двойка клоуни,единия постоянно си се търка в нея.За хостването ок,ама в момента тя прилича на настъпана,а той продължава да я бута наляво надясно.Аквариума ми е 100л.Нивата на солта и Ph ми са в допустимите граници,температурата е 26 градуса.Осветлението е около ват на литър.А освен това имам още една анемония,мисля че е  Viridis,може и да бъркам,с която нямам грижи.Яде постоянно и расте като чудовище.Снимката е от сутринта,сега изглежда още по зле.
Ще съм благодарен на съвети от ваша страна,тъй като съм още начинаещ и моля да ме извините ако нещо не съм се изразил неправилно.


vankata_032_pld

Попринцип ако веднъж започне да се скапва връщане назад в повечето случай няма изва *dontknow*ди я докато е време може да ти прецака целия аквариум.(като я извадиш и ако мирише лошо направо в контейнера) прави ми впечатление че грунда ти също не е от най подходящия за морски аквариум също и малките камъчета.

ivostankov

Ок мерси за съвета.75 евро на вятъра.А настилката е  коралов пясък,смесен с малко едър морски.Незнам защо така изглежда на снимката като камъчета,сигурно дето съм снимал отблизо с телефона.Както и да е.Мерси за съвета,жалко за животинчето.

камен чочев

На мен не ми прилича да се скапва, но не ми е ясно защо седи с крака на горе? Опитай се да я обърнеш и поставиш на място с добро течение и осветление върху някой камък и я придържай няколко минути докато се закрепи.

ivostankov

Това е проблема.Това,което прилича на крака е устата и,беше почнала да се разлага на частици и нищо не остана от тялото и.Крака отдолу си беше наред,но доследобяд още се смали,почна да се разлага на парченца и замириса и отиде в канала.Край на историята.
Другата седмица от морето без пари,с тях имам повече късмет :-)

Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11548

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39734

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7250

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936