• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бързи въпроси и отговори за морска акваристика

Започната от Стоян Михов, 20.11.2012 21:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Ето я темата ще я залепя по ваше желание, ха да си я ползвате със здраве. Но нека не я пълним с въпроси от сорта на - Искам морски аквариум  - кажете какво ми трябва :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

letkarski

Някой има ли представа на кой препарат на KZ  във форумите казват PIF. Благодаря предварително.

ModEdit:  сега ще го преведа, ама другия път на кирилица моля  :-).

камен чочев

Цитат на: letkarski - 20.11.2012 22:59
njkoi ima li predstava na koi preparat na kz v forumite kazvat PIF .Blagodarj vi predvaritelno
Е Бисере, дай да видим аквата. Не си поствал от половин година.
А иначе  Potassium Iodide  Flouride -PIF  :-)

letkarski

Мерси Камене ,аквата се развива много добре ,страшно доволен съм от KZ цветовете и растежа са страхотни не качвам снимки защото снимането с LED осветление е доста трудно,другата седмица чакам  внос на корали с които ще довърша скеипа тотално , тогава ще доведа професионален фотограф  които да го снима, тогава ще кача снимки.А които иска да го види е добре дошъл .

Ilianidis

Колко грама сол разтваряте на литър 35? Питам защото меря с дигитален уред и до скоро нямаше проблеми,но от известно време прави номера. Калибрирах го и пак нещо ме съмнява. Мисля че като падат батериите и влияе на измерването. Очаквам си рефрактометъра скоро време,но до тогава ще ме гложди тоя проблем.

Ангел Христов

Аз разтварям с много малки колебания по 34 гр./литър и докарва 1,025 соленост...на рефрактометъра не му гледам другата скала, така че не знам колко е там. Дано да съм ти полезен.

ПП: всъщност аз не разбрах дали за промилите питаш, или за грамовете на литър, та затова така ти отговарям, от поста на Октопода се сетих да изясня това!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Всяка сол е различна, има сол която за да постигнеш 35 промила, трябва да разтвориш 38 гр на литър друга 36 и т.н. прочети какво ти пише на опаковката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

С тия рефрактометри се докарах с почти черноморска соленост. В момента ползвам най-обикновен соленомер и поддържам ниво, каквото ми показа при меренето на вносна вода ( от Холандско и Индонезия) . Имам компютър, ама все не остава време да го включа и да меря със сонда. Ако си с Тропик марин -35 гр на литър.

Ilianidis

Електронният ми соломер е за коша,макар,че го калибрирах,разтворих нова сол 35промила и уреда отчита 31,след последната смяна на вода,все едно вкарах черноморска вода в аквариума,забелязва се мараня при смесването.Един зелен корал е в миналото вече.Кой знае каква соленост имам.Рефрактометъра закъсня.Инак калибрирах с морска вода от колегите от дискус,но то електропроводимостта зависи от вида соли във водата.Друго бързо питане имам.Каква е причината някои плоски монтипори да не нарастват концентрично равномерно,а да се накъсват и назъбват,инак много бързо ми раснат,преди с по-слабо осветление като че ли го нямаше тоя ефект.Може би трябва да им забавя растежа?! Също 2-3 акропори нарастват в основата много бързо и завземат целия камък на който са фрагнати,а върховете не помръдват с месеци?

Стоян Михов

Калибрирането на уредите измерващи соленост се прави с чист натриев хлорид (готварска сол) разтворен в осмозна вода, не се прави със сол за морски аквариуми. Морската сол за аквариуми има и други съставки, които не влияят на солеността толкова много и съответно трябва да разтвориш повече грамове сол във водата за да получиш същата соленост. За всяка марка сол е различно. Рефрактометъра е много чувствителен към температурата, ако мериш със студен рефрактометър, показателите могат да са много подвеждащи, меренето със потапящ се соленометър също е много подвеждащо, той показва различни показания в зависимост от това дали е потопен в аквариума, в кана или в цилиндърче. Хубавото в потопяемите соленометри е че те мерят еднакво грешно през целият си живот, т.е. ако мериш всеки път по един и същи начин можеш да си сигурен че и след 100 години показанията ще са едни и същи. Докато кондуктометрите с времето им изпращява електрода постепенно (както при тебе Илияне).
Ако трябва аз да избера най-простия и надежден начин бих си взел един потопяем соленометър, бих си направил калибриращ разтвор от 35 гр. готварска сол в дестилирана вода с температура 25 градуса в съд в вместимост 1 л (за предпочитане стандартен) бих пуснал вътре соленометъра и след две -три минути с лака за нокти на жена ми бих отбелязал докъде стига водата и бих си го ползвал със здраве следващите 112 години от живота си.

По другият въпрос - при мен акропорите са нараствали така при много силно осветление, ако са близо до повърхността или при преобладаване на  бялата светлина (но само някои видове акропори). След това са се оправяли и са тръгвали нагоре от няколко места по камъка, явно е някаква адаптация.

За монтипорите нищо не мога да кажа, всъщност никога през живота си не съм имал монтипори  :-[ нещо не ги харесвам особено (такива плоски като гъби), но май ще ми се наложи да си завъдя някакви покрай опита с ЛЕД осветлението.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Първо пробвах с такива разтвори на натриев хлорид да калибрирам. В рифцентралата има една тема как да си направим сами в домашни условия,има за рефрактометър и за кондуктометър,рецептурата е различна поради различните принципи на мерене.Обаче нищо не се получи,а то е било защото както казваш електрода се е бъгнал.Просто изминава седмица и показва съвсем други стойности.
П.п ето рецептурите ако на някой му скимне нещо:
http://reefkeeping.com/issues/2004-06/rhf/index.php

Стоян Михов

 :-) Знам ги тези, съвети за калибриране, понякога хамериканците ще ме скъсат от смях. Първо ми обясняват как да си измериш количеството сол с чаени лъжички, защото били достатъчно точни!!! Да, техните лъжички са доста стандартни, но самият факт е просто смешен, да мериш тегло с обемни мерки... И после ми вадят цитати от дебели книги, където ми говорят за разтвор от 36,5 , а не 35 грама на литър, защото това било разликата с морската вода  *ROFL*, тя теоритическата им грешка на лъжичките е сигурно около 5 гр. за такова количество сол. На нашите електронни кухненски везни производствената им грешка е 1-2 грама (реално е по-голяма). Така че ако не разполагаш с аналитична везна няма смисъл да ползваш тези "корекции". Просто слагаш около 35 грама сол и стискаш очите (защото може да е 33 или 38 гр реално).  Другия вариант е да си направиш повече стандартен разтвор - над 10 литра, тогава намаляш грешката на везната и в този случай вече наистина може да ползваш "корекцията" от 1-2 грама на литър, което обаче пак ти е малко безмислено, защото грешката на "уреда" ти е по-голяма :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Да споделя за рефрактометрите, мислех да пускам отделна тема, но така или иначе стана въпрос за тях. Сигурно повечето знаят, но от изчетената от мрежата информация разбрах, че достъпните рефрактометри биват такива, които са фабрично настроени с разтвор на натриев хлорид и такива, настроени с морска вода. Тези с морска вода са рядкост и ако вашият рефрактометър изрично не е обозначен като такъв, значи не е.
Честа грешка е след закупуване на рефрактометър да се калибрира на "0" с осмозна вода. Първо няма как да сме сигурни, че осмозната вода е без съдържание на соли, второ, ако имаме рефрактометър, фабрично настроен с разтвор на натриев хлорид (масово срещания на пазара), дори и водата да е с 0 ТДС, отново калибрирането няма да е точно. Единствено рефрактометрите настроени за морска вода ще "видят" чистата осмозна вода (0% концентрация на соли) правилно. Рефрактометър тип "натриев хлорид" настроен с чиста осмозна вода ще дава отклонение от 1.8 промила соленост по-ниска от реалната.
След като попаднах на тази информация реших да направя тест. За него използвах:
1) Рефрактометър Perfect Reef с ATC компенсация на температура. Не е за морска вода, т.е. е настроен към натриев хлорид.
2) Калибриращ разтвор на Aqua Craft - Natural Sea Water - Cl, Na, SO4, Mg ( 53.0 ms, 35 ppt, 1.3394 индекс на пречупване)
3) Осмозна вода 0 ТДС. Използвам двойна TDS сонда, една инсталирана след мембраната и преди дейонизиращата смола, втората на изхода на системата за обратна осмоза. Водата, която излиза е 0% съдържание на соли.

Рефрактометърът, тестовата осмозна вода, както и калибриращият разтвор оставих в продължение на 3 часа в момещението, в което се извършваше теста за уеднаквяване на температурата. След което рефрактометърът беше калибриран с осмозна вода на 0 ТДС. Последва измерване на калибриращия разтвор - рефрактометърът отчете точно 33.2 промила соленост, 1.8 промила по-ниска от реалната.
Изводът - ако калибрирате рефрактометър, настроен към р-р на натриев хлорид, с осмозна вода и сте сигурни, че последната е с 0 съдържание на соли, то тогава компенсирайте крайните показания с 1.8 промила.
Eкспериментът се потвърждава и от сондата ми за електропроводимост, независимо, че тя дава отклонение от 0.3 промила. Това се дължи на трудното калибриране на тези сонди, но за това ще споделя друг път.
Octopus, на няколко места съм срещал, че за да получим разтвор 35 промила и индекс на пречупване 1.3394, трябва да разтворим 36.5 грама чист натриев хлорид в 963.5 мл. осмозна вода... тази информация обаче не съм подлагал на тестове.

Весело посрещане на Новата година, колеги!

VeL

Цитат на: tonino - 31.12.2012 10:28
Разтворимостта на чистия натриев хлорид във вода е 35,9 g/100 ml (25°C) - получава се наситен разтвор. На тази база може да получиш с относителна точност каквато си искаш концентрация.
Аз си ползвам от години най-обикновен соленомер на Сера, рефрактометър не съм ползвал и не мисля да използвам. В някои отношения простите неща са най-доброто решение. Все пак говорим за аквариум (пък било и морски), а не за инсталация за ядрен синтез :-).

Добре, че си случил на читав соленометър. След като два соленометъра на АкваМедик (тип плувка) ми даваха показания от +2 до +4.5 промила над реалната соленост, в крайна сметка се реших на рефрактометър. Сега независимо, че имам и сонда за електропроводимост, пак се налага ползване на рефрактометъра от време на време - най-вече при лечение с ниска соленост, където точността е от голямо значение.

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 31.12.2012 10:28
Разтворимостта на чистия натриев хлорид във вода е 35,9 g/100 ml (25°C) - получава се наситен разтвор.

Честита Нова Година на всички! tonino приятелю да подчертаем 35,9 гр чист натриев хлорид на 100 мл дистилирана вода, или на литър - 359 грама.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

:) Точно за това исках да акцентирам на 100-те милилитра и че трябва да се разрежда после.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Бърз въпрос имам: как да махна коралина от единия уейвмейкър? С оцет вероятно - даже един колега ми писа, но търся още някое и друго мнение, че ми е за първи път :) Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Ilianidis

Наскоро чистих със смес от лимонена и оцетна киселина.Не знам кое е по-щадящо техниката. По принцип оцетната е първа в хомоложната група и би-трябвало да действа най-корозивно.Има готови препарати и за морското хоби,но тук не се намират.Сещам се за едни пакетчета по хипермаркетите предназначени за кафемашини,но състава не ми е известен.Ще потърся инфо за тях за в бъдеще да преценя,доколко могат да помогнат в нашия случай.

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 05.01.2013 12:52
Бърз въпрос имам: как да махна коралина от единия уейвмейкър? С оцет вероятно - даже един колега ми писа, но търся още някое и друго мнение, че ми е за първи път :) Поздрави, Ангел

От какъв уейвмейкър? ако можеш да го разглобиш на пластмаси и ротор, няма никакъв проблем да накиснеш пластмасовите части в оцет, докато падне коралина. Само ротора трябва да пазиш.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ivostankov

Здравейте на всички.Първо да се представя,казвам се Ивайло Станков,живея в Кипър от 4 години.От 2 месеца имам 100 литров соленоводен аквариум и единствената причина да се запаля по това хоби е вашия сайт,за което съм благодарен на всички вас.Та...въпросът ми е...мисля да си хвана 1/2 морски рачета тука от Средиземно море,да доизяждат остатъците от храната по дъното и камъните.Добра ли е идеята или може да нападнат рибите ми?Или пък може да ми докарат някоя болест?Имам 2 клоуна Clarkie,2 сини Дамсела,10 скаридки и една Анемония.
Благодаря предварително

Стоян Михов

Здравей и добре дошъл! Зависи какви рачета - може да сложиш рачета отшелници (тези които тичат по дъното в черупки от охлюви), ако ти харесват, не се притеснявай от болести, но при положение че имаш 10 скаридки едва ли остава нещо за доизяждане, а ако остава значи сериозно прехранваш :). Ако искаш криви раци, по добре се откажи - повечето са напаст и правят сериозни поразии. А какви са скаридите и защо са толкова много, да не са и те кипърски?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ivostankov

Благодаря за отговора,ще се вслушам в съвета ти и ще сложа само отшелничета.Храна не виждам да остава,както каза заради скаридките,но ми се стори добра идеята да има още някой да почиства дъното.Да скаридките са оттук,живея на 1 км от морето и ходя да преглеждам камъните отвреме навреме :-) :-).Благодаря още веднъж

Ilianidis

Накрая се сдобих с рефрактометър и се почнаха едни размисли,таблици,а колко е лесен живота без тези глупости. Та на дилемата. Калибрирах с осмозна вода,но сега при 20градуса или темперирана до температурата на аквариумната вода. Добре,темперирах,калибрирах,мерих соленост и  1.026 срещу него 35 промила.Хубаво има температурна компенсация,обаче гледам  разни таблици за 1.026 при 26,5градуса на водата ми дава 37,2промила или след като съм калибрирал при други условия не трябва да се занимавам с таблиците?

камен чочев

Илияне, благодарение на рефрактометър се бях докарал с черноморска соленост почти. Огромно значение има температурата и на самия рефрактометър. Разликите са огромни.  Винаги сверявай показанията и с обикновен соленомер. За всеки случай   ;-)

Ilianidis

Откак смъкнах солеността до нормалните нива всичко заживя наново пълноценно,дори и клоуните ми като че ли се подготвят за потомство,трептят един срещу друг странно,обаче проблема е че са избрали погрешното място.Вместо да се гушат в еуфилията се отъркват в една плоска монтипора,е почистват камъка под нея.Това добре,но в резултат на отъркването в монтипората тя е потъмняла на места-много ясно се забелязва на актинично осветление и съответните места губят флуоресценция.Могат ли да и причинят избелване?

ivostankov

Здравейте.Отново се обръщам към вас за помощ.Преди 3 дни си купих Carpet анемониоя,но ми се струва че умира.Като я взех беше снежно бяла,а сега е жълтеникава,прилича на смачкан найлон( :-)) и моля да ме извините,но не знам как да се изразя:прилича все едно е обърната с хастара навън.За 3 дни е смалила размера си поне двойно.Освен това ми се вижда че в основата си се превръща в нещо като пихтия,прилича на памук.За 3 дни не се е лепнала никаде,а имам двойка клоуни,единия постоянно си се търка в нея.За хостването ок,ама в момента тя прилича на настъпана,а той продължава да я бута наляво надясно.Аквариума ми е 100л.Нивата на солта и Ph ми са в допустимите граници,температурата е 26 градуса.Осветлението е около ват на литър.А освен това имам още една анемония,мисля че е  Viridis,може и да бъркам,с която нямам грижи.Яде постоянно и расте като чудовище.Снимката е от сутринта,сега изглежда още по зле.
Ще съм благодарен на съвети от ваша страна,тъй като съм още начинаещ и моля да ме извините ако нещо не съм се изразил неправилно.


vankata_032_pld

Попринцип ако веднъж започне да се скапва връщане назад в повечето случай няма изва *dontknow*ди я докато е време може да ти прецака целия аквариум.(като я извадиш и ако мирише лошо направо в контейнера) прави ми впечатление че грунда ти също не е от най подходящия за морски аквариум също и малките камъчета.

ivostankov

Ок мерси за съвета.75 евро на вятъра.А настилката е  коралов пясък,смесен с малко едър морски.Незнам защо така изглежда на снимката като камъчета,сигурно дето съм снимал отблизо с телефона.Както и да е.Мерси за съвета,жалко за животинчето.

камен чочев

На мен не ми прилича да се скапва, но не ми е ясно защо седи с крака на горе? Опитай се да я обърнеш и поставиш на място с добро течение и осветление върху някой камък и я придържай няколко минути докато се закрепи.

ivostankov

Това е проблема.Това,което прилича на крака е устата и,беше почнала да се разлага на частици и нищо не остана от тялото и.Крака отдолу си беше наред,но доследобяд още се смали,почна да се разлага на парченца и замириса и отиде в канала.Край на историята.
Другата седмица от морето без пари,с тях имам повече късмет :-)

ludiqdoctor

Предварително уточнявам че това не е от мой личен опит, но по книгите казват за белите анемонии, че са вече умиращи екземпляри т.е. загубили са поради някаква причина всичкия си зооксантел, което вече и аз със сигурност мога да търдя че е вярно и убива корала, а от друга страна анемонията си е един вид подвижен безскелетов LPS (ако сте се замисляли, че може и така да се разглеждат анемониите).
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Ilianidis

Искам да примамя един рак пакостник в капан,но какво да използвам за примамка? Сланина става ли,понеже не искам да е нещо бързо разлагащо се ,за да не причини беля на системата.Вече доста бели ми направи- най-обича зоантиди,еуфилия и корал мерулина,горгония,отвлича и малки фрагчета.Поне големите корали не е подбарал.Но на еуфилията от над 10 глави три вече ги опоска.За малко на два пъти да го заклещя в дупки,но избира такива с по два изхода и засега с неуспех.

ivostankov

Здравейте.Някой може ли да ми помогне с разпознаването на този корал,за да прочета малко повече за него?
Беше ми подарен преди няколко дни и ми казаха за него само че е Mushroom coral.
Благодаря ви предварително






Ilianidis

Дискозома може би,демек същото е,но нека се разтвори за да се види по-добре.

dafil

Чисто теоретично,ако направя едно нано рифче около 35л(40х35х25В) с 5-6см широко отделение отзад по цялата дължина ,ще са му достатъчни ли като оборудване:
7кг живи камъни(което не успея да събера в дисплея ще иде отзад)
помпа Sicce Syncra Silent 0,5 700л/ч за отзад
Коралия нано за дисплейчето
БЕЗ скимер
естествено  нагревателя отзад
сипоракс и активен въглен oтзад
Осветление няма да коментирам(12-16бр 3w LED`s),но идеята е  дори и да има SPS-и,течението дали ще е достатъчно???



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

dafil

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

dafil

Цитат на: tonino - 14.05.2013 19:06

- в този съд ще има не-повече от 20 литра вода
- може да минеш с около 2-3 кг камъни, като при теб определящо ще е големината им, а не толкова теглото.
- със синкрата спокойно може да създадеш нужното течение в дисплея

Няма нужда от отделна тема-това за момента е само далечна идея :-)
-Как ще е по-добре? Да са по-дребни или по-едри?Мен лично по-дребните повече ще ме устройват-аквариумчето ще изглежда по-голямо с повечко на брой камъни
-колкото до Синкрата-нали не е добре течението да е насочено,а  си трябва и турбуленция *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Viden S.S

В магазин за акваристика в Плевен се поинтересувах какво оборудване е нужно за малък соленоводен аквариум. Човека ми каза, че аквариума не се нуждае от външен или вътрешен филтър, само от уейвмейкъри и протеин скимер. Наистина ли само това е нужно или трябва и друго оборудване?

uoHkoB

търся информация за това водорасло. чувствително е на промени и обича слабо осветление според моите наблюдения.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fb6dlix.jpg&hash=330a7241915b59374b523941f4e3166a5743a9ad

kamos

Цитат на: Viden S.S - 15.05.2013 16:28
В магазин за акваристика в Плевен се поинтересувах какво оборудване е нужно за малък соленоводен аквариум. Човека ми каза, че аквариума не се нуждае от външен или вътрешен филтър, само от уейвмейкъри и протеин скимер. Наистина ли само това е нужно или трябва и друго оборудване?
А боклуците от системата къде ще отиват? Съмпа има няколко роли - да скрие оборудването, да увеличи обема на водата, да се аерира допълнително водата и в него да се утаяват боклуците.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

geniusloci

Цитат на: Ilianidis - 08.05.2013 08:23
Дискозома може би,демек същото е,но нека се разтвори за да се види по-добре.
С този скелет? Надали...

iivs

Едно бързо питане и от мен, каква е алтернативата на осмозна система за аквариум до 50 - 60 литра.Мога ли да ползвам обикновенна чешмяна или няма шанс.

камен чочев

Здравей, много хора се убедиха, че използването на чешмяна вода в морска система не е удачно - непрекъснати проблеми с алги и цианобактерии. Ако си от София няма никакъв проблем, да минаваш да ти давам. Поздрави

iivs

Благодаря за експресния отговор камене но за съжаление не съм от София а от Кюстендил но пътувам от време на време до София.засега проекта е само на хартия и ще бъде осъществяван напред във времето

Ilianidis

Възможно ли е рифово осветление с лед лента с смд 5050 диоди.Хрумна ми това,поради причината че не ми се прави тяло,не ми се оплита в кабеляци,не ми се трупа цяла колекция драйвери.Мисля си да стартирам големия ми аквариум,но е доста дълъг и решението с ленти ще е много лесно.За около 450w ще са ми необходими 12 ролки по 5 метра, две захранвания на 12волта 250вата примерно, и ултраслим осветителното ми тяло ще е готово.Какво мислите,възможно ли е?

Белослава

Каква вода е най-добре да се използва в този случай?

Цитат на: камен чочев - 30.06.2013 14:16
Здравей, много хора се убедиха, че използването на чешмяна вода в морска система не е удачно - непрекъснати проблеми с алги и цианобактерии. Ако си от София няма никакъв проблем, да минаваш да ти давам. Поздрави

kamenov

Белослава - Вода преминала обратна осмоза. Ако не разполагате с система за обратна осмоза можете да си купувате готова вода.
Само да спомена, че повечето бутилирани така наречени "трапезни" или "изворни" води са точно това, вода преминала обратна осмоза с добавени минимални количества минерали след това.

ПС: Не нося отговорност, ако си съсипете аквариумите, поради недоглеждане (използване на минерална вода)

Стоян Михов

Цитат на: Белослава - 31.07.2013 12:17
Каква вода е най-добре да се използва в този случай?

Не разбрах въпроса ти, в кой случай? Принципно е най-добре да се използва осмозна вода - преминала през филтри и мембрана за обратна осмоза.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

nkatana

Привет на Всички,
Предстои ми да правя промени и размествани я в аквариума и в тази връзка имам следните въпроси:

Колко време ,,живи"-те камъни могат да са живи в съд с вода от аквариума? т.е взимам един камък от аквариума и го оставям в кофа с вода от ежеседмичната смяна. 
Колко време (дни, седмици?) са необходими  за ,,оживяване" на стъклопореста филтрация, след добавяне в работещ аквариум? Говоря за JBL Micro Mech, Siporax или друга

Стоян Михов

Цитат на: nkatana - 12.08.2013 10:52

Колко време ,,живи"-те камъни могат да са живи в съд с вода от аквариума? т.е взимам един камък от аквариума и го оставям в кофа с вода от ежеседмичната смяна.  

Ако има в съда много добра циркулация на водата и поддържаш аквариумна температура, неограничено време.

Цитат на: nkatana - 12.08.2013 10:52

Колко време (дни, седмици?) са необходими  за ,,оживяване" на стъклопореста филтрация, след добавяне в работещ аквариум? Говоря за JBL Micro Mech, Siporax или друга

Месеци :), около три, разгледай моята тема там съм дал доста отзиви за сипоракса, към третия месец вече може да се каже че работи на "пълна мощност".

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Хм-имам някъв проблем.При 38грама/литър  сол  на korallen zucht ми отчита 1,019/с калиброван току що рефрактометър/
*dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

камен чочев

Цитат на: dafil - 25.08.2013 09:59
Хм-имам някъв проблем.При 38грама/литър  сол  на korallen zucht ми отчита 1,019/с калиброван току що рефрактометър/
*dontknow*
Много голямо значение при отчитането, освен температурата на водата, има и температурата на самия рефрактометър. Направи си експеримент - премери при рефрактометър със стайна температура и след това го сложи за 5 мин под лампата и пак измери. Получава се разлика от  поне 5 промила. Според мен най-добрия начин си остава добре калибрирания и качествен аерометър. Поздрави

dafil

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

tahio

Здравейте, обмислям да направя черноморски биотопен аквариум. За стартиране мисля да ползвам жив морски пясък (като този по плажовете), камъни от морето и може би някой бейс рок в добавка и вода от морето. Тъй като морето ми е далече дали бих могъл в последствие за смените да си приготвям вода посредством синтетична сол и коя би била най-подходяща? Прочетох доста теми, но не намерих отговор на въпроса.

kamos

Всяка една аквариумна сол е подходяща. При стартирането на черноморски аквариум имаш два варианта- черноморска соленост и тропическа соленост. Плюсовете на първия вариант вземаш вода от морето и стартираш с нея. Минуси скимера работи доста по зле. Личното ми мнение е че гадориите се развиват доста по бързо отколкото при тропическа соленост.
При втория вариянт трябва плавно да адаптираш обитателите към повисоката соленост, става в отделен съд само с аератор. Слагаш на дъното малко вода с черноморска соленост и от друг съд поставен по високо пускаш вода с тропическа соленост. Скоростта е капка в секунда.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

tahio

Благодаря за отговора. В случай че реша да мина на вторият вариант с по-висока соленост какво става с живите камъни и пясък от морето? Няма ли опасност да не са толкова живи вече? Искам именно да е с типични черноморски видове, няма да минавам на риф в последствие. Поне не и в този аквариум.

dafil

Цитат на: dafil - 25.08.2013 09:59
Хм-имам някъв проблем.При 38грама/литър  сол  на korallen zucht ми отчита 1,019/с калиброван току що рефрактометър/
*dontknow*
Явно солта е поела влага защото ми бяха необходими 50гр/л, за да докарам 1,025 соленост при t на водата=25 градуса .Мерено с аерометър на Сера.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

kamos

Най-вероятно тази сол няма да става за нищо. Ако имаш възможност измери КХ то!
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

dafil

От два дни забелязвам,че зоантидите са се издължили с 2-3мм.Свтя с 7х1w led,с 60 градусови оптики от 40см разстояние до дъното.Първата ми мисъл беше,че им е малко светлината и в момента осветлението е на 33см.
На прав път ли съм,да свалям ли още и ако не това е причината....подсказвайте :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

камен чочев

Общо взето това е основната причина. При мен става издължаване и когато много се сгъстят, но причината е същата - всички искат светлина, а когато са на гъсто тя не достига.

ivostankov

 Здравейте колеги.Може ли някой да ми помогне с разпознаването на тоя малък тръбен червей и дали е опасен за аквариума?Преди седмица забелязах няколко по дъното,а сега има поне 10-15 от тях.В диаметър са не повече от 2-3 мм.Всички са на дъното,залепени за малките камъчета по него.Съжалявам за лошото качество на снимката,направих я през лупа,за да може поне нещо да се види.Благодаря ви предварително.
//http://img837.imageshack.us/img837/8739/jfhh.jpg

trupai

Не е опасен, даже е полезен защото филтрира вода. Тези червейчета са признак на здрава система.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ivostankov

Ок,благодаря много.Значи си остават в аквариума.Благодаря на всички колеги,които ми помагате(имам вече някоко поста)защото все още съм начинаещ,а тука,в Кипър,знанията им в зоомагазините са само да искат много пари,друго няма *bg*

Ilianidis

Какво ще стане,ако си покрия аквариума с покривно стъкло?Морския трябва да е открит,а защо? Ще се намали циркулацията на въздуха,задържане на цо2 и спад в пх ли?Замислям тази мярка,защото зимно време запецват вратите,влагата е много голяма като в сауна и ред други проблеми.Съмпа ми е открит и пак ще има изпарение.

pavcho85

С кой уред е по-точно да се измерва солта във водата,соленометър или рефрактометър?Питам понеже съм начинаещ и искам да сведа възможността да допусна грешки при измерването до минимум.И евентуално към кой производител да се насоча?

pavcho85

А редокс потенциала с какво го мерите?Благодаря колега за бързия отговор.

VeL

Цитат на: pavcho85 - 31.10.2013 21:20
А редокс потенциала с какво го мерите?Благодаря колега за бързия отговор.

Със сонда, която е прикачена или към аквариумен компютър, или към отделен орп-метър.

pavcho85

От толко четене на теми това го чувам наистина за първи път.Задължително ли се мери този редокс и какжо предтсвлявам тази сонда с компютър,продават ли се заедно и може ли линк за да си купя.Благодаря

trupai

Не се занимавай в началото с редокса. Мери си  редовно другите показатели и може да не ти се налага изобщо да мериш редокс  :coffee:
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Мисля, че повечето от колегите тук не мерят ОРП: ето един евтин вариант, http://www.ebay.co.uk/itm/2-in-1-Digital-PH-ORP-Redox-Controller-BNC-Electrodes-mV-CO2-O3-Ozone-110V-220V-/231079749275?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item35cd6d269b ,който мери и контролира и рН и ОРП (контролира ОРП, ако има вързан озонатор за него), евтин озонатор е това http://www.ebay.co.uk/itm/Ozonizer-Ozone-Generator-2-25mg-H-L-3W-5-500L-Aquarium-Freshwater-Tank-ZVQU029-/360718036172?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item53fc786ccc
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pavcho85


Ангел Христов

Не знам дали тука му е мястото да питам, но ще се пробвам :)
Въпросът ми е следният - някой да знае магазин за соленоводна акваристика в Букурещ, Румъния. Изникна ми пътуване другата седмица, та ще ми е интересно да видя как е пазара при колегите на север.
По форумите съм виждал доста добри румънски рифове!
Ако някой знае - да казва :) Поздрави, Ангел!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Yankov

Здравейте на всички в този прекрасен форум с това прекрасно хоби *thanks
Имам 100л сладководен аквариум от няколко месеца с който се справям доста добре  8-) и естествено след като видях на живо соленоводен веднага ми светнаха очите, по прочетох тук там и ми стана ясно че не е евтино да направиш такъв. Направих си сметката и реших че мога да си го позволя но питането ми е колко горе долу е месечната издъжка на един 150л аквариум знам че сигурно не може да се каже 100лв или 200лв твърдо но все пак ако може да ме ориентирате? изключваме консумацията на ток нея мога да си я сметна.
благодаря предварително :)
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Ангел Христов

Здравей, аз ще ти кажа колко излизаше при мен, че 2 години и малко бях точно с такъв аквариум :)
Тока оставяш на страна, солта, ако сменяш по 10% на седмица, излиза
60 литра по 35 гр. = 2,100 грама, цената според солта.
Другото са добавките - най-важните са ти буфера и калция, лично мое мнение си е това...те се вземат еднократно и отиват по няколко месеца, зависи какви ползваш. Ако си купиш тестове, те също се ползват дълго време. Общо взето, гледаш да не си надминаваш като разход определен % от дохода, но това никога не е възможно, сам ще се убедиш. :) На теория, без да смятаме огромният първоначален разход, с около 30-50 лева на месец мисля че няма да имаш проблеми с поддръжката, от личен опит споделям. Поздрави и успех!  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

trex700e

Здравейте, някой може ли да сподели малко опит , ако има, с акрилните съдове-обмислям евентуално такава изработка, като опция за бъдещ аквариум , с цел че е по-лек, водата е по-кристална и самия съд ми харесва естетически, наясно съм че се драска , но се полира и всичко е ок. Изработвал ли е някой такова нещо, някакви други особености, такива общи неща ме вълнуват на този етап и реших да попитам?

dafil

Върти ми се един проект,за който ми е нужен възвратен клапан след връщащата помпа.
Аквариумчето ще е със съмп,който да може да побере евентуално връщане на вода от дисплея,но все пак ,за да се избегне  оставане на част от китките на сухо при спиране на тока си трябва и възвратен клапан.От Европа не намирам-всичко е само от Щатите,а шипинга оскъпява доста.Гледах клипчета в тубата и моля за мнения  :-)


Да-става въпрос за сладководен аквариум,но какво пречи да се ползва и за солено,та затова питам и тук!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

trupai

Аз имам възвратен клапан. Много е надежден. Лесно се размонтира и почиства.
От Мишо съм го взимал!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Разгледай възможностите за решение без клапан - дупка непосредствено над повърхността на водата и разни такива. Възвратния клапан има два основни недостатъка, убива много от водния поток, освен ако не е преди помпата и лесно се замърсява и става абсолютно безсмислен. При мен на три пъти се случи да изпусне, все влизаха малки охлювчета или парченца от спиралните червеи и дори парченце 1х1мм се оказа, че го разхерметизира, като влезе между топчето и уплътнението, а моят е голям - 3/4 цола. Сега съм го захвърлил из шкафовете въпреки, че ми излезе маса пари. Ако държиш да имаш, си направи този от клипчето, устройството на оригалните е абсолютно същото. Чарковете- тръбите (без топчето) ги има в Павирани.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Цитат на: trupai - 13.02.2014 09:22
Аз имам възвратен клапан. Много е надежден. Лесно се размонтира и почиства.
От Мишо съм го взимал!
Мишо няма в момента,а и не каза,че ще има скоро!

Цитат на: Стоян Михов - 13.02.2014 11:11
Ако държиш да имаш, си направи този от клипчето, устройството на оригалните е абсолютно същото. Чарковете- тръбите (без топчето) ги има в Павирани.
А топче откъде да намеря.Вече няма от старите стрелбища -каравани където межеш да си купиш сирийки или друг модел джамини :-D :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

bustama

Сегашните стрелбища са магазините за  1лв. :-D Зависи и какво топче де. Лагерите също имат.

Стоян Михов

Старите компютърни "мишки" имаха много удобни топчета за тази цел, гумирани и здрави.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Диаметъра на топчето е 21мм. поне на "мишката" при мен. Ако не намериш с удоволствие ще се разделя с нея. :-D

Pukanka

Имам въпросче за което няма смисъл да отварям тема. Как да си вдигна PH в аквариума ? В момента е 7.7 , доста ниско. Прочетох тази тема http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/ph-v-morskiya-akvarium/ но не ми става ясно на практика как да направя някой от методите.

ZIRO

Здравейте, бихте ли ми помогнали и упътили, от къде да си взема мрежа която да поставя в рамка върху аквариума. Ако може някой сайт направо да си поръчам.
Проверих в местния Бриколаж, но или са много дебели или метални, прекалено меки(с едра оплетка) и т.н.
Ако ли не, поне споделете опит, какво ползвате вие.
Благодаря.

Стоян Михов

Цитат на: Pukanka - 13.01.2015 13:33
Имам въпросче за което няма смисъл да отварям тема. Как да си вдигна PH в аквариума ? В момента е 7.7 , доста ниско. Прочетох тази тема http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/ph-v-morskiya-akvarium/ но не ми става ясно на практика как да направя някой от методите.

С какво мериш? По кое време си го измерила,светло,тъмно?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: ZIRO - 18.01.2015 21:49
Здравейте, бихте ли ми помогнали и упътили, от къде да си взема мрежа която да поставя в рамка върху аквариума. Ако може някой сайт направо да си поръчам.
Проверих в местния Бриколаж, но или са много дебели или метални, прекалено меки(с едра оплетка) и т.н.
Ако ли не, поне споделете опит, какво ползвате вие.
Благодаря.
Питай Камен, едно време имаше истинска, която не пречи на осветлението, може би и tonino предлага
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Цитат на: Стоян Михов - 18.01.2015 22:01
С какво мериш? По кое време си го измерила,светло,тъмно?

С PH метър, меря го около 17.00 часа следобед като се върна от работа.

Стоян Михов

Цитат на: Pukanka - 29.01.2015 20:56
С PH метър, меря го около 17.00 часа следобед като се върна от работа.
Такова рН е нормално за новостартиран аквариум и показва, че аквата още цикли, редукционните процеси преобладават. Не бих препоръчал на начинаещ да се опитва да коригира рН по химически начин, покачването на рН си има особености, инертност и изисква малко повече опит, защото рисковете от загуба на контрол са големи.
Калибрирай рН метъра да си сигурна, че показанията са верни и чакай търпеливо "питката да обиколи нивата".
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg


sachona

Здравейте, направих си гръб за аквариума от цветен  плексиглас (тъмно син) + решетката на преливника.Искам да попитам, с какво мога да залепя плексигласа към съклото, удачен ли е варианта със силикон за морски аквариуми ? И ако е удачен, моля посъветвайте ме какъв да избера. Или някой друг подходящ вариант за слепване на двете повръхности. Благодаря предварително.

Иво D

Здрасти! Такова животно " силикон за морски аквариум " нема! Използвай силикон за аквариум и няма да имаш грижи  :whistle:

magnit

Dow Corning. Опитай с него и няма да сбъркаш. Ако е в срок на годност и добре почистени повърхности.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

sachona


Ilianidis

Здравейте отпускари :) Дано има следящи раздела,че сезона е мъртъв.Някой да е забелязал проблеми с коралите при нива на магнезия над 1450? Чел съм,че рифаджии са го вдигали и до 1600,но не споменават за последствия.Нямам проблем в момента,не добавям магнезии,че го бях вдигнал 1500.Записвам си хронологията и за трети път ми се случи белене на върхове при определени корали,не всички.За щастие последния случай беше в лека форма и бързо смених вода.Съмнявах се в храна за корали маркова,в която има консервант.По-късно пак добавях от тази храна,веднага нищо не се случи,стана с голямо закъснение спрямо първия случай.Но и при двата случая съм вдигал магнезия доста~1500.

julianiv

С терапефтична цел трябваше да вдигна магнезия от около 1250 на 1420-1440, като нямаше никакви негативни последици за коралите, дори напротив.

При Mg 1500 трябва да вдигнеш Kh/Ca за да се спази йонния баланс. Познавам колеги, които подържат магнезий 1500 без негативни последици за рифа. 

Щом те съмнява храната за коралите, защо не спреш за известно време да храниш (коралите) и изчакаш да видиш дали това е причината за избелването? Така поне ще елиминираш тази променлива от уравнението  :-)

Ilianidis

Спрях я,но и магнезия свалих,нещата се оправиха.Тогава коралите реагираха след няколко хранения.След доста време си рекох да подновя храненето с нея,все пак е маркова храна,не вярвах да не е изпробвана.Започнах рядко по малко и наблюдавах,нищо не се случи доста време и я отписах от съмненията.И когато пак избелването се появи отново бях изтървал магнезия,затова се усъмних и в него.Храната съм я спрял отдавна,магнезия обаче пада бавно.Забелязах,че коралите почти не растят докато е висок магнезия,и едва когато падна на 1400 се поднови растеж като върховете са особенно нежни,бяли и изтънели.Затова съм склонен да обвинявам по-скоро магнезия.Той е и в пряка зависимост с калцификацията.Високите нива предпазват калция да преципитира,оттук може би пречи и на процеса калцификация в коралите.Това ми е предположение,не знам колко е вярно.Наистина не съм чел някой да се оплаква от подобни въздействия.А храната съхранявам в хладилник и не е развалена,мирише доста апетитно дразнещо за коралите.Как я дозирам и изпускат обилно слуз.Май ще замине в кофата и никакви течни консервирани повече.

Cabral

За нещо ми трябваше сравнение на температурите на морската вода по света и видях, че в почти всички места с рифове, особено в заливи, температурите са много по-високи от препоръчваните в акваристиката 25-26.5С. Напр в Червено море, Бенгалския залив и да не изброявам всички места температурите за август се движат от 27 до 31С. От друга страна разликите между най-ниските температури през януари-февруари и най-високите през август някъде са по 10 градуса, от 21 до 31С.

Въпросът ми към хората с наблюдения и опит е:
Реално ли рибите мрат при "не оптимални" температури, напр. 29-30С?

diabolique

Здравейте колеги!
Гледате ли поредиците TANKED по Анимал Планет? Скоро даваха епизод в който правеха няколко хиляди литра аквариум, който напълниха с вода директно от морето, като отбелязаха че освен по бързото пълнене, водата от морето била и по полезна за живота в аквариума. Предполагам че Лайд и Брет ги разбират тия неща  :-D та въпроса ми е дали някой е правил смени с подобна вода? По спомен мисля че coralmaster (един отдавна напуснал форума моряк) беше писал че прави такива смени когато му се отдаде възможност и коралите се чувствали прекрасно!
И за спамаджийте да добавя че най близката точка до егейско море ми е 180 км, и няма да ми е по евтино да си докарам 200 литра вода от там, от колкото да си я разбъркам на място, просто с удоволствие бих си направил една разходка до Александруполи със семейството, на по узо пломари и кокореци  *DRINK*

Ilianidis

Има доста рифаджии с такава вода,но е океанска и все пак трябва да е от чист район.Около нас няма,дори егейската няма да стане,района е затворен,замърсен,а и параметрите ще са под въпрос.

beonedge

Здравейте :)
Чета из форумите и не мога да намеря в какво се състои разликата м/у живи камъни и изкуствено правени живи камъни. Интересува ме дали има разлика за биологичната филтрация. Това което ме притеснява е , че чета  една книга и там в секцията за болести,паразити вредители и друга такава гад , като първоизточник посочват живите камъни . И докато при внасяне на корали / обитатели може да се държат в карантинен докато се убедиш че всичко е наред , при камъните няма такава опция. Та си мисля - ако вършат еднаква работа , изкуствените не са ли за предпочитане ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

julianiv

Дали отговора е актуален месец след въпроса? Все пак: плюса при керамиката е, че идва стерилна, няма опасност да внесеш нежелани гости. Стерилността е и минус, защото трябва изкуствено да внасяш бактерии и целия цикъл по-принцип се завърта много по-бавно. Керамиката може да съдържат силикати.

Георги К

Здравеите. Въпроса ми е дали мога да сложа активен въглен преди скимър *dontknow*?

Cabral

Колко вида каулерпа се продават и има ли някакви изисквания за отглеждане. Някой има ли представа дали ще живее при много ниска соленост?

Cabral

Абе аз имам някакъв спомен, че в черноморската нещо не ги биваше. Бях купил, но явно не са тръгнали в черноморския защото ги държах в отделен буркан, след което ги изхвърлих. Търся нещо за морски кончета, скариди и игли, но ще трябва да вдигна солеността или да е само с камъни.
А от къде в София може да се купи каулерпа?

tonino


ZIRO

Здравейте, един бърз въпрос.
Има ли значение по кое време на деня се прави измерване на KH, защото доколкото знам при PH има колебание?
Благодаря.

Стоян Михов

Зависи единствено от това кога си дозирал :), другите флуктуации са твърде нищожни и неточността на любителските тестове ги маскира.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO


alexandarcho

Здравейте колеги,
някой срещал ли е някъде инфо какво се прави при отравяне от Ostracion cubicus :-(

Стоян Михов

Надявам се, че отравянето е на аквариума, ако има засегнат човек веднага звъни на 112. В аквариума веднага махни мъртвата риба, смени 50% вода,и сложи двойна доза активен въглен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Лошото на тая гад е, че ако се стресира прекалено много, жлезите изпускат секрет (pahutoxin), гъст като сопол примерно. Безцветен и много лесно се разтваря във водата, но това не е всичко, отровата не действа мигновено, а бавно с увеличение на времето. Това рибе е способно да унищожи целия аквариум.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

alexandarcho

Успях да я извадя преди да умре. Цялата беше изподрана, явно е откачила нещо, имам няколко счупени корала. Не знам как действа този токсин, при мен умря само една жълта зебразома. Както плуваше нормално легна в ъгъла и умря за секунди, без никакви други симптоми. Едно Centropyge loricula плува странно, все едно няма опашка, но засега е живо. Всички други риби са ок. Дано да няма други последствия. Интересно е, че скимера започна да вади супер гъста бяла пяна. Намалих го на минимум, но пяната не се втечняваше и не пълнеше чашата, а повдигаше капака и излизаше навън. Сложих три вида активен въглен и скимера си нормализира работата за четири часа. Утре ще сменя и вода, че нямам готова.
Сложих три вида активен въглен, дано да хване нещо.

Стоян Михов

Съжалявам за загубите ти. Надявам се, че ще овладееш положението с активния въглен и смяната на водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Колеги дайте съвет, за един-два дни стъклата на аквариума са ми за чистене. Нитрати и фосфати не засичам с тестовете, водата изглежда бистра и чиста, на какво се дължи това натрупване на гадурия?
Благодаря.
*DRINK*

tishovsx

Еднозначно никой не може да ти даде отговор.
С какви тестове мериш? Ако са на салиферт, този за фосфати не става за ниски стойности.
Ако си местил нещо си по аквариума, има резон за микро циклене.
Виж колко органика имаш, дали скимера работи както трябва, осветлението как е?
Такива ти ми работи :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

ZIRO

Тестовете са на Селиферт. Скимемера работи "прилично", с aqua medic blue 500 съм и за моят обем вода(130л) даже е малко голям, чашката се пълни на 2/3 за седмица, настроил съм го на почти средно скимиране, течността е малко по-тъмна от бира.
Осветлението ми е LED, Zetlight ZT6500.
Сменявам редовно смолата за фосфати.
Предполагам аквариума все още преминава през разни цикли, на пет месеца е от старта.
Явно че нещо не е наред, въпроса е от къде греша.

diabolique

Силната дневна светлина, допринася много за алгите по стъклата

trupai

Алги ли натрупва по стъклата или бактериални колонии?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ZIRO

Не мога да определя какво е точно, кафеникаво е натрупването. Като оставя стъклата три дни без почистване, си личат пътечките на охлювите където са минавали  :-D.

trupai

Добавяш ли NOPOX или други въглеродни източници?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ZIRO

Не ползвам никакви въглеродни добавки, даже махнах и Purigen-а преди два месеца. Учудващо нитрати нямам или са в мноооого ниски стойности, много рядко съвсем леко ми е розовял теста.
Единствено ползвам PhosGuard като фосфат ремувър, теста не ми засича фосфати, но може и да бърка защото е на Селиферт. Мисля в края на месеца като сменявам медията да я увелича от 70гр. на 90гр. пък да видим дали ще има някакъв ефект.

Цитат на: diabolique - 06.05.2016 00:41
Силната дневна светлина, допринася много за алгите по стъклата
Ники, аквариума е в сравнително тъмна стая, слънцето не огрява пряко помещението и изключвам това като възможна причина.
*DRINK*

julianiv

Доколкото си спомням в V.2 имаш ново осветление. Макар, че е от същия производител, може би спектъра му е малко по-различен от старото и допринася за проблема. Само идея...

+1 че системата сигурно все още цикли след миграцията към по-големия аквариум.   

ZIRO

Мерси че се включи Юли, да прав си за новото осветление, но характеристиките са сходни.
Вчера смених медията на фосфат ремувъра и я увеличех от 70гр на 100гр.
Не мога да се отърва и от бриопсис, но ще оставя нещата така. Надявам се с времето нещата да се стабилизират.
*DRINK*

julianiv

Ако наистина е бриопсис не разчитай сам да изчезне. Това е изключително трудна за унищожаване алга. Със сигурност знаеш, че като ефективен начин на борба с бриопсиса се препоръчва вдигане нивото на Mg 1600-1800 за около 4 седмици. Тънкия момент е, че сигурен успех има ако ползваш магн. на Kent Tech-M, предполага се че съдържа някаква неизвестна съставка, която го прави ефективен убиец на бриопсиса. Все пак си струва да опиташ и с "нашенски" магнезии.

Аз лично нямах успех в борбата с бриопсиса. Преди години го имах на един камък, какво ли не правих (за експеримент съм го мил на чешмата) след време бриопсиса пак поникваше. Накрая камъка замина в двора на блока, оказа се много ефективен начин  :-D

tishovsx

Имам питане към специалистите в тоя форум!
Със Станислав сме с еднаква химия в аквариумите, и осветлението е еднакво...всички фрагове са от него.
Защо "милката" при него е кафява, при мен е в червено-лилаво, хистрикса при него е червен при мен розав, жълта акропора- при него зелена ,при мен жълто-зелена, зелена монтипора е при него, при мен не толкова зелена, но с големи полипи, червено-кафява монтипора дигитата при него , примен е кремава...к'во стаа не мога да разбера, КЪДЕ сбърках!

Ето такава ми е дигитатата
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mymarinetank.com%2Fstatic%2Fimages%2F%2Fd_2175.jpg&hash=0f60cb439de087e30ee04b24b7848770243d668d
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Два еднакви аквариума няма.Камъните еднакви ли са?Спектъра на осветлението?Нитрати фосфати?Смени на вода, сол?Дори един корал сложен на друго място в същия аквариум се променя.Не се задълбавай толкова.Няколко години търся отговори и трудно ги намирам.И преди няколко месеца и сега правя едно и също,но аквариума тогава се беше крашнал и причина не намирах,пък сега се развива.Във всички случаи микрофлората влияе адски много.Отървах се от оная червеникава колония динофлагелати и всичко потръгна.При тебе разликата идва евентуално от разлика в нутриентите,различна концентрация на зооксантели в коралите и оттам причините стават много.

Ilianidis

https://drive.google.com/open?id=0B81UD790OsTmZVVhMm12X09Uek0
https://drive.google.com/open?id=0B81UD790OsTmVThNUl9CZkNWa2M
https://drive.google.com/open?id=0B81UD790OsTmTHBtVklJbXBLdU0
https://drive.google.com/open?id=0B81UD790OsTmNGFXMWF5OEU3U28
От доста време имам тая слузеста пихтия,която се закача за почти всичко,не вреди на коралите директно,а косвено,там където избуява задушава и тъканта загива.Какво е и как да се отървавам от него? Водородния прекис унищожи диатомеите,но на това не влияе.Нещо като бактериална колония е,но е лигава и пихтиеста като гъба.Някой има ли такова нещо или само аз си имам от всичко.От време на време избуява и дразни,понеже се заселва върху калцирани обекти.

tishovsx

Имах нещо подобно в стария аквариум, и то когато добавях водка, помня нитратите ми тогава бяха над 20 ппм. Пробвай да ги сифонираш, май ти имаш от всичко в аквариума си.

Поздрави.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Въглеродни източници почти не добавям,защото нитратите са 0,2-0,5 ,но това го имам от лято 2015 и не изчезва.Закрепва се стабилно и само силна струя може да го отнесе,но разкъса ли се,се разпространява повече.

demode

Здравейте, има ли що годе точен отговор на въпроса: колко маскимално голям може да е един морски аквариум с вътрешен съмп?

Стоян Михов

Ако "вътрешен съмп" означава вграден съмп, то сравнително точният отговор е "колкото искаш".  Няма някаква причина големината на аквариума да е от значение дали да ти е вграден съмпа или не,освен чисто функционалната - колкото ти е по-голям аквариума толкова по-голям ще ти е и съмпа, което не е нужно, пък и обслужванетото на такъв съмп ще е кошмар.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Искам да попитам има ли проблем с тази акропора - връхчетата са изсветлели ,но не зная дали е нормално или не . Откакто е при мен (10 дни) пуска и няколко нови разклонения :




https://s17.postimg.cc/q4vql1e5r/20161210_120016.jpg
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Така растат акропорите, имаш ли снимки отпреди 10 дни? Обикновено 10 дни са твърде кратък период за една акропора да се адаптира и да почне да пуска разклоненя.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Нямам сникка от както я взех , но тя беше станала сиво -кафеникава ...тук е почнала леко да позеленява (1 Декември):

https://s28.postimg.cc/fqv7zz58d/1_dec.jpg

но е в друг ракурс и спектър така че едва ли може да се ползва за някакво сравнение
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Ilianidis

https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmNHdRNWVlUk5lMlk/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmUVRHdFNxVWh3dDQ/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmdFF1R04zVUJabEE/view?usp=drivesdk
Искам да помоля някой,който е запознат в кой отдел да шерне тези снимки в рифцентрала или някъде другаде и да се идентифицира що за чудо е това и с какво да третирам,че да се избавя.Бактериално не е със сигурност.Не се влияе от антибиотик.Или са гъби някакви или колония ресничести протозои.На сенчести места ги няма.Не е кафяво желе,но доста прилича.Ако някой има идея да помага.

Публикациите са слети: 18.12.2016 10:09

https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmblNFX3phU0pPbU0/view?usp=drivesdk
Една проба събрана чрез засмукване от обектите.В началото е раздробена и плува хаотично.След една нощ колонията се е споила като единна колония.Така правят динофлагелатите.С разликата ,че при мен в дисплея не се държат по описвания начин-нападайки всичко и навсякъде.По грунда няма никъде.Само по току загинал коралин по стъклата и избелени корали.

Стоян Михов

Мисля, че е златистото водорасло Chrysophaeum taylorii или някой от роднините му.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Къде ли не търсих,на какво ли не го оприличавах,определено уцели в десятката.По снимки на 99% прилича на него.Може би затова и не вреди,освен че загрозява доста визията.Развива се успешно и при ниски биогени,няма премахване.Сега как да го премахна?Механично или затъмняване,макар че при едно тридневно затъмнение,коралите бяха на ръба на оцеляването.Други алги никакви нямам,даже четоморфата линее от липса на нитрати.По дъното го няма,обича осветените места и фотосинтезира.

Стоян Михов

 От време на време ги уцелвам :).  Не са така безобидни, за съжаление златистите микроалги са доста близки до цианобактериите и всяка година причиняват проблеми на кораловите рифове, особено на Хаваите. Това, което се вижда като пихтиеста маса е всъщност мукозата, която произвеждат и която ги защитава. Обичат много силната светлина и се срещат само върху твърд субстрат, почти никога върху пясък и черупки.
Вероятно имаш доста фосфати (независимо какво ти показват тестовете), вдигни си нитратите.
Малко информация има в нета, рядко някой успява да ги определи правилно: ето един пример как се е справил човека: http://www.reef2reef.com/threads/chrysophytes-help-me-cure-it.263759/page-3#post-3170281

общо взето яко чистене с четка за зъби, три дни блекаут и GFO.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Симптомите са същите,както ги описваш.Само за фосфатите ми се ще да не вярвам,защото меря с много точен тест и не растят хаотично,а само на току загинала коралова тъкан,където има биогенни остатъци.Но тестове все пак,не може да им се вярва напълно още повече за фосфати пък.Благодаря ти,поне имам насока за работа.И да косвено вредят,задушавайки близкия корал,той загива ,а тая алга напада новия участък.Не се развива на здрав корал.

Стоян Михов

Меренето на фосфатите във водата не е много смислено според мен (с изключение на случаите, когато са наистина безумно високи). Просто голяма част от фосфатите изобщо не успяват да стигнат до водния стълб, те си се излъчват бавно от камъните и детрита и още преди да стигнат до водата биват улавяни от алги/цианобактерии и т.н. Така ти мериш фосфатите във водата, те са нула и ти казваш нямам фосфати пък алгите побесняват да растат, вероятно всъщност имаш много фосфати, но те са по камъните и субстрата и бума на водорасли не позволява да ги регистрираш във водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

demode

ЦитатАко "вътрешен съмп" означава вграден съмп, то сравнително точният отговор е "колкото искаш".  Няма някаква причина големината на аквариума да е от значение дали да ти е вграден съмпа или не,освен чисто функционалната - колкото ти е по-голям аквариума толкова по-голям ще ти е и съмпа, което не е нужно, пък и обслужванетото на такъв съмп ще е кошмар.
Благодаря за отговора! А има ли някаква зависимост в големината съмп спрямо аквариума (отново имам предви вграден)? Например на аквариум с размер 80/50/40 (160 литра) колко литра е добре да е съмпа и има ли значение дали ще е на задното стъкло или на странично?

Благодаря :)

tishovsx

Честита коледа!
Имам голям въпрос, от къде ще дойде скарида в моя аквариум =-O
Нямам скариди, не съм купувал, не храня със замразена храна, не съм внасял камъни, солта е на тропик марин, всичите ми фрагове са от Станислав, само един е от Камен, камъка остана в Станислав.
Днес сутринта намерих обелка от смяната на скаридата, голяма е около един сантиметър, снимал съм я, но четеца ми е в офиса и не мога да пусна снимка, но утре ще пусна. Ако е от яйце то трябва да съм направил рай моя аквариум.... :-|
То по коледа се случват чудеса, ма чак пък толкоз!!!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Най-вероятно е от амфиподи,те стигат до такъв размер.При хищници като рибите се крият и не се виждат.В съмпа би трябвало да си ги виждал.

ZIRO

Цитат на: Ilianidis - 26.12.2016 17:02
Най-вероятно е от амфиподи,те стигат до такъв размер.При хищници като рибите се крият и не се виждат.В съмпа би трябвало да си ги виждал.
+1

И аз така мисля, забелязвал съм празните им "опаковки" *CRAZY* и при мен.

demode

Имам въпрос относно осмозна вода продавана по магазините. Може ли да й се има доверие, че наистина е такава?

trex700e

Здравей, личното ми мнение е, че може да и имаш повече доверие от на домашна система. Има процес на обратна минерализация , обаче. Виждал съм напълнен с вода от Лидл нано и не е имало проблем със зелени хеър алги. Вземи под внимание, че обикновено няколко корала са няколко стотин лева , а система за обратна осмоза е към 130-150 лева и не знам дали си струва да рискува човек.

venciasq

Здравей,аз мисля че не може.Мерих с ''тдс'' минерална вода и ми показа 200ppm след това измерих и от водопровода 219ppm *CRAZY*,затова според мен не се доверявай вземи си осмоза.

trex700e

Минерална вода бутилирана ли мери или примерно бутилирана "Трапезна вода с много ниска минерализация, добита по метода на обратна осмоза" /или подобно указание на етикета/?
На мен не ми се вярва фабричните системи за о.о. да са по-надеждни от нашите, ама може и да си правят някакви схеми продавачите, макар че голяма верига магазини не вярвам...

Ilianidis

Във фирмата зареждахме вода за диспенсерите.В един момент всички работници се оплакваха от киселини.Измерих я с тдс метър и показа 0.Явно е добивана с промишлена осмоза,но са си спестили обратната минерализация.Така че мери ,показва ли 0 ползвай без страх.Ползваната вода мисля че беше хисарска.

demode

Благодаря Ви за отговорите :)
Виждал съм, че на тази вода пише обратна осмоза
http://savinawater.com/product/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-pink-10%D0%BB/
По принцип си взимам от морски магазин вода, тъй като ми трябват само около 10 литра на седмица. Но не всеки път имам възможност и по-удобно е да се купи от магазинната мрежа, та затова питам.

pl86

В линка който си дал пише:
ЦитатМного ниска минерализация: под 50 mg/l

T.e. не е нула, ако някой път ти се наложи инцидентно да я ползваш едва ли ще е проблем, но да я ползваш нея постоянно - според мен не е добра идея. Особено яко я използваш за доливане на изпарената вода, така тези минерали се натрупват в аквариума и идват алгите които ги консумират.  :-(

Може да пише обратна осмоза, но след това е добавена и минерализация, защото както каза колегата - чистата осмозна вода не става за пиене.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Да не говорим, че мъкненето на тия туби , калкулирания в цената амбалаж и изобщо цялостно по-високата цена... в смисъл сложи го в графа "временни решения", докато се сдобиеш с осмоза. Освен за аквариума, с много леки доработки можеш да я ползваш за пиене , за готвене и други.

venciasq

Да минерална,мисля че беше 6л.Купих я от малко магазинче,може и да е имало някаква врътка. *dontknow*

WOLF

Здравейте, въпросът ми е следния. Имам нова система за осмоза (http://gondzik.de/product_info.php?products_id=337) на която последния филтър е сменен с дейонизираща смола и имам и нов TDS (http://www.tdsmeter.com/products/tds3.html)
Порблема с е следния, вода влиза в осмозата на 45 частици (гр.София, нова сграда) и излиза на 2-3 но не и на нула.  Въпросът ми е първо разумно ли е пълненето на нова система изцяло с таква вода? На какво може да се дължи това, почти всеки твърди че ТДС-а му мери 000, замислих се да купувам нова мемрана, но някак не ми се вързва понеже осмозата я разопаковах аз.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

trex700e

Аз съм купувал откакто съм в хобито 2 броя нови системи РО. И в двата случая съм имал същите тдс резултати като твоите, докато добие първите 100 литра вода , които изхвърлям , след което няма проблем.
*Промил си системата, според  инструкциите за стартиране, нали? /моята е друга марка и има такива изисквания, предполагам с всички марки е така/

WOLF

изплакнах двата въглена преди мембраната с течаща вода, на мембраната нищо не съм и промивал. През осмозата трябва да са минали над 200лт, работила колко 24 часа
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

trex700e

Моля, някой ако е пазарувал скоро да ми препоръча магазин за морска акваристика на територията на ЕУ , който да шипва до Бг, че си търся едни неща. Благодаря предварително.

beonedge

https://www.whitecorals.com ...ако си в София ,дават гаранция че  пристигат живи
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e


trex700e

Някой има ли идея какво ще стане ако използвам KZ ZeoSpur2 от добавките на коралензухт , с цел да намаля зооксантелите в кожата на едни СПС и? Като през това време ще захранвам с аминокиселини и въглехидрати , че да ядат? Предполагам схващате идеята, но дали е реално на практика?

Ilianidis

Това прави твърдите корали цветни,но може и да ги убие.Заслужава ли си риска?Ако имаш втори експериментален риф може би.Някъде четох че съдържа мед,който метал е доста токсичен в някои съединения.

trex700e

Някой дали има Coral Box Moon LED Plus Lighting, която е разглобявал?
Питането ми е дали се разкачат лесно радиаторите и вентилаторите , щото имам една такава и искам да дам корпуса да го пръснат бяло прахово, но за да стане както трябва, ще я разглабям.
Мерси.
https://www.fish-street.com/coral-box-moon-led-plus-lighting-uk_delivery

pl86

Разглобявай смело, имах такава преди време, разглобявах да я чистя. Не помня подробности, но лесно се разглоби и сглоби.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

а мерси, разглобих я вече,че и без това се беше събрало прах.

MeTogu

Ето какво се появи скоро в аквариума. Предполагам че са яйца на охлюви. Но да попитам.
https://i.postimg.cc/3xt9fcXz/IMG-20190616-133006.jpg
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11543

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39725

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7249

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936