• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси и отговори за морска акваристика

Започната от Стоян Михов, 20.11.2012 21:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Мисля, че е златистото водорасло Chrysophaeum taylorii или някой от роднините му.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Къде ли не търсих,на какво ли не го оприличавах,определено уцели в десятката.По снимки на 99% прилича на него.Може би затова и не вреди,освен че загрозява доста визията.Развива се успешно и при ниски биогени,няма премахване.Сега как да го премахна?Механично или затъмняване,макар че при едно тридневно затъмнение,коралите бяха на ръба на оцеляването.Други алги никакви нямам,даже четоморфата линее от липса на нитрати.По дъното го няма,обича осветените места и фотосинтезира.

Стоян Михов

 От време на време ги уцелвам :).  Не са така безобидни, за съжаление златистите микроалги са доста близки до цианобактериите и всяка година причиняват проблеми на кораловите рифове, особено на Хаваите. Това, което се вижда като пихтиеста маса е всъщност мукозата, която произвеждат и която ги защитава. Обичат много силната светлина и се срещат само върху твърд субстрат, почти никога върху пясък и черупки.
Вероятно имаш доста фосфати (независимо какво ти показват тестовете), вдигни си нитратите.
Малко информация има в нета, рядко някой успява да ги определи правилно: ето един пример как се е справил човека: http://www.reef2reef.com/threads/chrysophytes-help-me-cure-it.263759/page-3#post-3170281

общо взето яко чистене с четка за зъби, три дни блекаут и GFO.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Симптомите са същите,както ги описваш.Само за фосфатите ми се ще да не вярвам,защото меря с много точен тест и не растят хаотично,а само на току загинала коралова тъкан,където има биогенни остатъци.Но тестове все пак,не може да им се вярва напълно още повече за фосфати пък.Благодаря ти,поне имам насока за работа.И да косвено вредят,задушавайки близкия корал,той загива ,а тая алга напада новия участък.Не се развива на здрав корал.

Стоян Михов

Меренето на фосфатите във водата не е много смислено според мен (с изключение на случаите, когато са наистина безумно високи). Просто голяма част от фосфатите изобщо не успяват да стигнат до водния стълб, те си се излъчват бавно от камъните и детрита и още преди да стигнат до водата биват улавяни от алги/цианобактерии и т.н. Така ти мериш фосфатите във водата, те са нула и ти казваш нямам фосфати пък алгите побесняват да растат, вероятно всъщност имаш много фосфати, но те са по камъните и субстрата и бума на водорасли не позволява да ги регистрираш във водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

demode

ЦитатАко "вътрешен съмп" означава вграден съмп, то сравнително точният отговор е "колкото искаш".  Няма някаква причина големината на аквариума да е от значение дали да ти е вграден съмпа или не,освен чисто функционалната - колкото ти е по-голям аквариума толкова по-голям ще ти е и съмпа, което не е нужно, пък и обслужванетото на такъв съмп ще е кошмар.
Благодаря за отговора! А има ли някаква зависимост в големината съмп спрямо аквариума (отново имам предви вграден)? Например на аквариум с размер 80/50/40 (160 литра) колко литра е добре да е съмпа и има ли значение дали ще е на задното стъкло или на странично?

Благодаря :)

tishovsx

Честита коледа!
Имам голям въпрос, от къде ще дойде скарида в моя аквариум =-O
Нямам скариди, не съм купувал, не храня със замразена храна, не съм внасял камъни, солта е на тропик марин, всичите ми фрагове са от Станислав, само един е от Камен, камъка остана в Станислав.
Днес сутринта намерих обелка от смяната на скаридата, голяма е около един сантиметър, снимал съм я, но четеца ми е в офиса и не мога да пусна снимка, но утре ще пусна. Ако е от яйце то трябва да съм направил рай моя аквариум.... :-|
То по коледа се случват чудеса, ма чак пък толкоз!!!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Най-вероятно е от амфиподи,те стигат до такъв размер.При хищници като рибите се крият и не се виждат.В съмпа би трябвало да си ги виждал.

ZIRO

Цитат на: Ilianidis - 26.12.2016 17:02
Най-вероятно е от амфиподи,те стигат до такъв размер.При хищници като рибите се крият и не се виждат.В съмпа би трябвало да си ги виждал.
+1

И аз така мисля, забелязвал съм празните им "опаковки" *CRAZY* и при мен.

demode

Имам въпрос относно осмозна вода продавана по магазините. Може ли да й се има доверие, че наистина е такава?

trex700e

Здравей, личното ми мнение е, че може да и имаш повече доверие от на домашна система. Има процес на обратна минерализация , обаче. Виждал съм напълнен с вода от Лидл нано и не е имало проблем със зелени хеър алги. Вземи под внимание, че обикновено няколко корала са няколко стотин лева , а система за обратна осмоза е към 130-150 лева и не знам дали си струва да рискува човек.

venciasq

Здравей,аз мисля че не може.Мерих с ''тдс'' минерална вода и ми показа 200ppm след това измерих и от водопровода 219ppm *CRAZY*,затова според мен не се доверявай вземи си осмоза.

trex700e

Минерална вода бутилирана ли мери или примерно бутилирана "Трапезна вода с много ниска минерализация, добита по метода на обратна осмоза" /или подобно указание на етикета/?
На мен не ми се вярва фабричните системи за о.о. да са по-надеждни от нашите, ама може и да си правят някакви схеми продавачите, макар че голяма верига магазини не вярвам...

Ilianidis

Във фирмата зареждахме вода за диспенсерите.В един момент всички работници се оплакваха от киселини.Измерих я с тдс метър и показа 0.Явно е добивана с промишлена осмоза,но са си спестили обратната минерализация.Така че мери ,показва ли 0 ползвай без страх.Ползваната вода мисля че беше хисарска.

demode

Благодаря Ви за отговорите :)
Виждал съм, че на тази вода пише обратна осмоза
http://savinawater.com/product/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-pink-10%D0%BB/
По принцип си взимам от морски магазин вода, тъй като ми трябват само около 10 литра на седмица. Но не всеки път имам възможност и по-удобно е да се купи от магазинната мрежа, та затова питам.

Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11545

43908

Публикации: 79
Прегледи: 39734

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7250

43791

Публикации: 9
Прегледи: 3936