• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бъдещ нано риф

Започната от ReefFan565, 11.12.2011 20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ReefFan565

Здравейте, планирам да си направя нано риф. Аквариума ще е 20 л. Малък е но ако е успешен ще бъде заменен с по-голям.Филтър имам един стар само трябва да му сменя активния въглен. Нагревател не съм купил но скоро. Лампа още се чудя имам една настолна с крушка 40 w. Предполагам ще стане. Грунд 2 см коралов пясък. Живи камъни 100% но незнам колко кг и от къде да ги взема. Течението ще е от вътрешния филтър понеже е доста мощен. Използвах го за 100 аквариум. Риби не планирам за сега. Мисля да гледам полипи главно. Се пак аквариума е много малък но до обитателите има доста време. Приемам съвети и критика.  :-)

камен чочев

Ако имаш желание ще стане. Някоя скаридка също може да намери място. Живи камъни на 20 л 2-3 кг. Успех

ReefFan565

Надявам се да стане. Сол мисля че ще са ми нужни 2-3 кг. Скарида може да или некое охлювче. Азотния цикъл се чудя как да завъртя. Може би с някоя молинезия. Лятото мисля да потърся рак пустиник.

M_I_T_A_K_A

За 20 литра аквариумче и под едно кило сол ще ти стигне за да го стартираш. От там насетне за смените също ще ти трябва, но за стартирането под кило. Бъди сигурен, че бързо ще те досърби за по голям аквариум. Успех.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

ReefFan565

Искам да попитам за водата. Каква трябва да бъде ? Някой беше ползвал изворна на клевър марката и била като осмозна нещо. И как мога да изчисля колко сол да сложа?

M_I_T_A_K_A

Най-добре е с осмозна вода. За солта 1 килограм е достатъчен за 30 литра вода което значи 30 грама за литър вода или в твоя случай 600 грама+- няколко грама. Трябва да си вземеш и един соленомер.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

камен чочев

За солта - гледай на опаковката. Моята е 35гр за 1л - за 20л - 700гр. И в твоят случай мисля, че можеш да минеш и с обикновена вода. За полипите няма значение

Стоян Михов

Добре дошъл, ReefFan565!
Да се включа аз след известно отсъствие. От известно време ми се въртеше из главата да пусна една тема за аквариуми около 20л, та тази тема си дойде точно навреме. Да започна с това, че аз имам 20 литров аквариум от няколко години вече, може би две или повече. И преди още да започна да давам доводи, искам да кажа че е трудно и проблемно - със сигурност много по-трудно от поддръжката на големите ми аквариуми.
1. Сложи си скимер, дори да не гледаш никакви риби в живите камъни има толкова много живи организми, които произвеждат органика, че рибите сигурно са малък проблем. Можеш да вземеш някакъв евтин има на Boyu  за 30-40 лв голямо дърво, но след известно упгрейдване става. Знам за всички онези експериментатори дето имат скимлесс аквариуми с меки корали, аз също съм експериментирал, някой ден може да разкажа, но другата (според мен по-важна) функция на скимера е, че той аерира водата много успешно, знаеш че солената топла вода има много по-малка способност да разтваря кислород от дестилирана студена, никой аератор не може да аерера така добре водата както скимера. Другият вариант е да си сложиш дървено камъче за аериране на водата, но такава пяна ще получиш на повърхността, че не си засллужава.
2. Прецени добре мястото в аквариума, не забравяй че ще трябва да сложиш вътрешния филтър, скимера и нагревателя и термометъра в това малко пространство, освен че е изключително грозно, тези неща заемат близо една трета от пространството в моя аквариум, но нова не е най големия проблем:
3. Всички тези помпи отделят голямо количество топлина, което съотнесено към смешния обем на водата, естествено води до прегряването на водата през лятото дори в стаята да има климатик, при мен само помпите успяват да повишат температурата с 5 градуса над стайната, без да са включени лампите, които както планираш да са със нагреваема жичка ще бъде просто катастрофално.
4. Следващия голям проблем - изпарението, 20л аквариум има много  голяма повърхност и при него съотношението обем/ повърхност е много по-голямо, в резултат изпарението на вода от него е съотносимо към един среден аквариум, моят например губи по около 1 литър на седмица (от половин до два- литра в зависимост от стайната температура. Това е така защото е без капак:
5. Защо не може да е с капак: заради температурата, ако сложиш капак през лятото (дори и през зимата) и включиш светлините се сещаш какъв бойлер става. Ако сложи вътре рибка или скарида означава че трябва да свалиш нивото на водата с поне 5 см за да не изкочат и аквариума ти бързо става 15 литров.
6. Още по-голям проблем в резултат на изпарението, нивото на водата при мен пада с 1-2 см на седмица ако не доливам всеки ден осмозна вода, това не е проблем проблем е че това води до скок в солеността от 33 до 38 промила за една седмица. По-лоошото е доливането на осмозна вода, ако я доливаш в края на седмицата, наливаш 2 литра дестилирана вода в системата - повече от 10% сладка вода - огромен шок за системата, малко неща издържат, варианта е да сложиш автоматичен дозатор, за да не доливаш всеки ден, но едва ли ще го направиш.
С две думи - високата температура и изпарението са най-големите врагове на аквариум под 30 литра.

Моите съвети конкретно към теб:
1. Не си прави 20 л. аквариум определено иска умения, които начинаещ соленоводен все още няма, направи го поне 60-70 литра, разликата в цените за оборудването е много малка или никаква, а разликата в устойчивостта  - голяма.
2. Сложи диодно осветление, не се занимавай с настолни лампи, особено нажежаема жичка или енергоспестяващи, за такъв малък аквариум цените са напълно приемвливи.
3. Задължително си сложи скимър
4. Направи преграда в аквариума и там скрий всички помпи и нагреватели, повярвай ми много е грозно иначе, губи се цялото удоволствие.
5. Не слагай пясък, в малки аквариуми с лоша циркулация (няма как да бъде добра) се запълва с биогени още първия месец.
сложи повечко живи камъни, по дребни.
6. Циркулацията, ако направиш малко по-голям аквариум както те съветвам, сложи някакъв пауърхед колкото и да е боклучав, всички останали циркулационни помпи правят изключително силно насочено течение и оставят много места, в които се събира боклука, не си прави илюзии, че няма да има отпадъци, ако гледаш само полипи. От друга страна течението е толкова силно пред помпата, че ако мине риба или скарида пред нея направо я залепя на стената, ако не е насочена правилно.


П.С. Като се появи тази тема бях сигурен, че така ще насметете човека с тази идея, че няма да посмее да пише пак, но коментарите са много позитивни, въпреки че идеята е доста дискусионна така да се каже. Е, развива се форума, преди 2 години сигурно коментарите щяха да са убийствени.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

M_I_T_A_K_A

В думите на Octopus има много истина. Вярно е, че колкото е по малък аквариума, толкова по трудно се поддържа. Разликата в цената за по голям аквариум, наистина няма да е голяма. Може би ще има малко по голяма разлика в цената от към количеството камъни, а за техниката наистина ще е минимална.

Относно послеписа: Да преди 2 години наистина такива теми отнасяха доста негативни коментари. Не трябва да се секва желанието на хората, защото е ясно, че бързо ще минат на по големи съдове:)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Coral Master

   Снощи късно видях темата и вече не ми се занимаваше да пиша. Иначе  бях убеден, че на човека трябва да му се кажат нещата как стоят. Аз мисля, че с това, което е замислил да направи, е много по-вероятно да се откаже от морската акваристика след първата стъпка, отколкото ако получи  някоя критика тук.
   Но аз нямам намерение да критикувам за нищо. Каквото съм искал да кажа, Octopus го е написал чудесно. Само исках да кажа, че съм на неговото мнение.
   А в началото не е необходим соленомер. Достатъчна е една домакинска везна, каквато всеки вероятно има. Но така или иначе морската акваристика, за да се прави както трябва, си иска някои неща, като соленомер и други уреди и инструменти, тестове и т.н. А същите неща имам и аз, но отнасям тяхната цена към 750 литра система.
   Лично моето мнение е, че 20 литров аквариум са пари на вятъра. С не особено завишаване на разходите, аквариум от 60-70 литра, а дори и 100 литров, имат всички шансове да са успешни и са далеч по-лесни за поддръжка.
   А цената на живите камъни или на меките корали и полипите не бих казал, че е такъв проблем. Всеки знае, че може да си купи малко живи камъни и да ги смеси с мъртви, или дори само с мъртви. А полипи и корали на ниски цени повечето акваристи тук биха могли да предложат, също и аз.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

iek

По-вероятно е един голям аквариум да го откаже, отколкото наното. На големия аквариум всичко му е по-скъпо и то в пъти, започнах със 60 литра, сега отново поддържам нано, но този път-10л, така че правя непосредствено сравнение. Никакъв проблем не ми е наното, по-малко грижи иска от един растителен аквариум дори. Като техника разполага с външен китайски окачен филтър (15лв), медия- 30-на лв, помпа за течение Resun (ибей-20лв), нагревател- (подуенския пазар- 6.50) включен към външен термоконтролер ( пак ибей- 20лв, термометър (3-4лв?), камъни (50-60лв, предполагам), доскоро беше с енергоспестяваща лампа, но не ме кефи и сега е модернизиран с Cree диоди (50лв, вкл. оптиките, запалване- от дийлекстрийм- 7-8лв, стар охладител за процесор, ел. таймер - 12лв, рефрактометър -35лв (ибей), помпа за разбъркване на солта (15лв), корали- меки, твърди за ~ 400лв (10 литра са, но има място за поне още 400лв), ел. везничка (дийлекстрийм-15лв). Скимер няма, но мога да спретна един за 30лв, иначе сменям 100% всяка седмица. Сол (TMPro преди, сега -Red sea) 38гр за 1л.
Някои от горните неща ги имах преди това, но съм включил всичко необходимо.

Сега някой да тегли чертата на сметката, моля.

Coral Master

Сметката не е чак толкова малка.
Би ли споделил твоето мнение, ако вместо 10 литра, поддържаш 50 литра, с колко мислиш, че ще се променят цифрите?
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Canary

12.12.2011 12:19 #12 Last Edit: 12.12.2011 12:43 by Георги
Цитат на: iek - 12.12.2011 11:57
По-вероятно е един голям аквариум да го откаже, отколкото наното. На големия аквариум всичко му е по-скъпо и то в пъти, започнах със 60 литра, сега отново поддържам нано, но този път-10л, така че правя непосредствено сравнение. Никакъв проблем не ми е наното, по-малко грижи иска от един растителен аквариум дори. Като техника разполага с външен китайски окачен филтър (15лв), медия- 30-на лв, помпа за течение Resun (ибей-20лв), нагревател- (подуенския пазар- 6.50) включен към външен термоконтролер ( пак ибей- 20лв, термометър (3-4лв?), камъни (50-60лв, предполагам), доскоро беше с енергоспестяваща лампа, но не ме кефи и сега е модернизиран с Cree диоди (50лв, вкл. оптиките, запалване- от дийлекстрийм- 7-8лв, стар охладител за процесор, ел. таймер - 12лв, рефрактометър -35лв (ибей), помпа за разбъркване на солта (15лв), корали- меки, твърди за ~ 400лв (10 литра са, но има място за поне още 400лв), ел. везничка (дийлекстрийм-15лв). Скимер няма, но мога да спретна един за 30лв, иначе сменям 100% всяка седмица. Сол (TMPro преди, сега -Red sea) 38гр за 1л.
Някои от горните неща ги имах преди това, но съм включил всичко необходимо.

Сега някой да тегли чертата на сметката, моля.

То със Зеовит, лесно се поддържа аквариумче от 10 литра. Аз мисля, че Кирил е прав и разликата между 20 - 50 литра е минимална в парите. За мен обаче нано аквариумче без Зеовит е безмислено и не мисля, че човек без опит ще се справи с него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

iek

По-скоро със зеовит ще е по-трудно, принципа за мен е: за нано аквариум, колкото по-проста е системата, толкова по-малки са рисковете.
За 50 литра- някои неща остават същите, но те заемат и най-малкия дял от цената,  диодното осветление ще се качи поне тройно, две помпи (по-мощни, аз ползвах две на Koralia- към 160лв, в моя случай- имаше и съмп с възвратна помпа на Eheim (тук не мога да рискувам)- 50лв още и скимер- евтин, китайски за 160лв. Коралите нарастват пропорционално на обема (цена- трицифрена). Добавяме и риби, охлюви, таралежче, скаридки (по спомени, включително и загубите, характерни за начинаещ- поне 500лв).
Прибавете и тестове, едно 100-на лева сигурно, в наното не съм мерил нищо, тъй като сменям, както писах, 100% ( може и да е 96  :-D).
Щях да забравя -като се понапълни с корали добавих и едни дозиращи помпи на GHL, защото вече се налагаше да дозирам някои неща- 700-800 лв  май беше компютърчето, няма да споменавам и зеолит реактора и онези сини шишенца, че да не му стане на някой лошо.

Трябва да се имат предвид и дузината боклуци, които ще останат като излишни след неминуем ъпгрейд към по-качествена техника, поради заблуждението, че може да се мине евтино в началото!

Стоян Михов

Мисля, че малко разводнихме темата. Иек, ти си модератор във форум за акваристика, имаш над 2000 отговора в разни теми, едва ли можем да те сравняваме с човек, който сега прави първи стъпки. Даже ти си прекрасно потвърждение на тезата, че нано и пико аквариумите са само за напреднали, защото знаеш какво искаш и как може да го направиш. Все пак и ти не си започнал с 10 литровия аквариум, а с 60, който беше прекрасен бай дъ уей. как ли щяха да се развият нещата, ако беше започнал с 10 литровия? И стига с тези сметки, че жената някой път ми чете през рамото хихих.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ReefFan565

Предполагам че ще е много трудно да го поддържам но аз имам много време засега. В момента не мога да взема още един танк понеже наще сигурно няма да ми дадът.  Затова ще започна така и след това след като им докажа че ще стане работата ще прехвърля всичко в по голям. Iek ако можеш напиши ми седмино какви грижи полагаш за 10 л си риф. Иначе аз следя форума и съм гледал задни теми. Наистина преди за такова нещо щеше да има здраво насмитане. Ако го стартирам казвате че няма да имам нужда от грунд. Иначе скариди и риби надали ще има в такъв обем.  А 20 л не ми е проблем да правя 100 %смяна сяка седмица имам и 100 аквариум сладководен на който сменям по 30 л като по часовник. Всяка неделя сутрин.
П.п. Слагам вътрешния филтър заради течението иначе имам и окачваем. Пак за 100 аквариум. Ако мога да гледам някакви полипи които предпочитат слабо течение мисля че няма да е проблем. Така остават само една тръба и един нагревател вътре.

iek

Ако мислиш да минеш само с окачваем филтър, той трябва да ти е от най-големите- например Eheim Liberty 2042 е подходящ модел или някакъв аналогичен като дебит на друга марка. Течението не ти е необходимо за меките корали, а за да може да се обдухват добре камъните. За пясъка вече са ти писали, аз също съм на голо дъно. Това със 100% смяна не ти го препоръчвам, аз го правя защото параметрите на водата са еднакви. Можеш да експериментираш и с DIY скимер- бутилка от 500мл вода, от капачката излиза един маркуч, режеш дъното и отдолу на бутилката подаваш с 300-400л/ч въздух през дървено камъче, което е добре да се сменя на всеки месец- това ще ти струва една помпа за въздух и 10-на камъчета годишно. Много по-добър скимер се получава от тези по 30-на лева в ибей (ако въобще може да се нарече скимер това).
Така с "големите" смени на вода ти отпадат всякакви грижи, единствено следиш температура и соленост и доливаш по една чаша вода дневно, която е желателно да бъде от RO, поне в началото докато се стабилизира системата. В това се изразява поддръжката и при мен.
За риби и други такива- засега се въздържай, само ще ти усложнят живота, иначе за справка можеш да ползваш тази тема: http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=74703 или сайта на liveaquaria.com, въпреки че и при тях са занижени изискванията за обем, но не колкото при някои други.
Цитат на: Octopus - 12.12.2011 14:10
едва ли можем да те сравняваме с човек, който сега прави първи стъпки.
Правя същото, което бих направил и като съвсем начинаещ, дори по-зле, просто сега не се шашкам за всяко нещо и съм леко претръпнал вече.
В такива теми се опитвам да предпазя хората от бъдещи разочарования, защото при морските аквариуми нещата стават или с много пари или с дългогодишно търпение.

ReefFan565

Окачваемия ми филтър 100%не е с дебита на Eheim Liberty 2042. Затова ще ползвам вътрешния. Хем ще ми обдухва камъните. DIY скимера колко трябва да го потопя във водата . Риби вообще не съм мислил да вземам. 100 % смяна не мога да разбера как са еднакви параметрите. Смисъл като температура и соленост ли ? Само незнам колко ми духа помпата. Тя е от онези сините . Иначе аз от този сайт http://www.nano-reef.com/ се запалих и от там чета по доста. Осветлението по 12 часа ли трябва да свети и каква да е лампата  видях че си бил с енергоспестяваща мисля и аз да започна с такава или с тази за която съм писал в първия пост за нея става по 2 W на литър което мисля е добре.

iek

Виж сега- първо правило е да се подготвиш теоретично, не бързай засега да го правиш, защото грешките се натрупват още от началото и после ще ти струват повече пари и нерви.

Ето ти примерен вариант за такъв скимер: http://reefbuilders.com/2011/11/26/diy-mame-nanp-skimmer/

ReefFan565

Аз ще го направя аквариума след 2 седмици понеже тогава излизам във коледна ваканция. Сега разбрах как да стане този скимер. в момента ми се върти нещо в главата за един DIY скимер. Който ще прилича доста на истински. Ето снимка: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F2v84zsp.jpg&hash=a80deabd434e1de9d7f0c0bf945bd3ea01c4b900 Идеята ми е една такава чашка обърната на обратно да се свърже с ПВЦ тръба . Атот долната част на тръбата да бъде закачено камъче дървено. Дали ще се получи не знам. Кажете своето мнение.

radiano188

Здравейте, много хубава тема.
Много исках да си направя  ноно риф   около 20-30л
Бях изключително впечатлен от красотата на коралите.
Щях наистина да започна.
Но ме спираха само разходите.
Казаха ми че един 40л излизал над 1,000лв
Много се стреснах и оставих всичко  настрана.
Всеки път си мисля дали има  по евтин начин?
Но като гледам оборудването ми става ясно.
Така че обмисли всичко много добре преди да купуваш.
Поздрави  :-)

Стоян Михов

Еххх Iek, така наливаш масло в огъня, надявам се че няма да изоставиш младежа в начинанието му, след като така добре подпали колибата. Аз все още мисля че трябва да започне с малко по-голям аквариум и малко по-сериозно оборудване. Направо не мога да повярвам че ще го накараш да си прави собствен скимер, единственото положително в цялата работа ще е да научи как работи скимера, и след една седмица ще си купи магазински. А тази картинка която приложи е на скимер, който наистина не става за нищо. Не знам дали си си правил DIY скимер и дали си го тествал, но този определено не става.

Но понеже мисля, че независимо дали подкрепяме или не дадена идея, човек като си е наумил да прави нещо трябва да му се помага, та аз се зарових на тавана за да намеря първия скимер, с който започнах преди години, когато ибей беше обидна дума (както и айбан). Та радвам се, че го запазих за спомен. Преди да стигна до това чудо на мисълта, направих поне десетина варианта, които изобщо не работиха, пяървият бее като този на линка който приложи, една бутилка с изрязано дъно и тръбичка от капачката, пълна катастрофа. Изглежда че работи пълен е с пяна, но изобщо не е ефективен, няма циркулация на водата и си пени един и същи обем вътре в бутилката и отгоре на всичко пустата тръба се затапва постоянно и въздуха не може да излиза свободно и започва да минава под дъното и балончетата влизат във водата, за нищо не става.  

Та ето дизайна, който беше максимума който можах да измъкна от тази обречена идея:


Състои се от три бутилки от минерална вода, на които е изрязано дъното и да напъхани една в друга и залепени със силикон, като на средната секция  в долната част има дупки (с цигара направени - пушенето убива! има и по интелигентни начини за пробиване на дупки) за излизане на "пречистената" вода, а горната секция събира пяната с акото. Сложил съм и вакумки, тъй като най важното нещо в случая е да държиш тази лека конструкция здраво закрепена за стъклото и да можеш да го движиш нагоре надолу за настройка. На снимката съм показал накъде отива и откъде се връща водата, с червено е нарисувано дървеното "камъче", със зеленото е акото (скимата).
Толкова гениална конструкция, че направо трябва да я патентовам  :-D  BG Octopus (да ме извиняват Reef Octopus хихи)

Какви й бяха проблемите - средната секция трябва да е максимално дълга, да има повече разстояние между дупките долу и отвора, през който излиза пяната, иначе отделни мехурчета успяват да излязат през дупките в аквариума и не е красиво (иначе циркулацията на водата е много добра). Монтирането на вакумките трябва да е много здраво, моите постоянно се разкачваха, все пак конструкцията е много лека и пълна с въздух, а всяко малко преместване води до дълги настройки докато уцелиш подходящото ниво. Още един голям недостатък - мнооооого е грозна, всеки път като ми дойдеше някой на гости идваше да ме уведоми, че малкият е отново е хвърлил някакви бутилки в аквариума, много грозно. Ако се чудите как се излива скимата - има малка дупка в горната секция от която излиза шлаух с кранче, не се вида на снимката че е от другата страна (дупката, шлауха с крана е заминал нанякъде)
Та ако искаш - дерзай, направи го, няма да търся пари за патента  :-D, но да знаеш че направата е най-малкия проблем, после идва настройката, трябва да знаеш какво трябва да се получи, колко въздух да подадеш и на какво ниво да го закачиш, на мен ми отне няколко седмици да го накарам да пуска сравнително малко скимат с подходящия цвят, и най лошото е че никой не може да ти даде съвет, защото всичко зависи от модела на помпата, която подава въздуха размера на отворите и т.н. Поздрави
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ReefFan565

Ще се опитам да направя скимера който показва Octopus а след това ще видим как ще го настроя. Иначе се питам как може да се изчисли колко вода се изпарява на ден.

iek

При мен си работеше идеално, допълнително го бях удължил с още една дължина бутилка, ползвах най-големия размер камъче на аквамедик или две средни, помпа Бою (много шумна) с 2х180л/ч. Може би съм налучкал диаметъра на тръбата, която имаше и съвсем къс ход. Наистина, че литраж 10-20л е много неудобен за работа, трябва да се изпразва част от водата преди да си вкараш ръката вътре, трудно се намира подходящо място за помпа за течение. Аз бих му препоръчал размер 45х45х45 с перспектива да се използват диоди- малко и компактно тяло, пък и ще има голям избор на риби в бъдеще. Но пък от друга страна ако прави 90 литров, най-добре да премине направо на 200л  :-D.

Ето и един интересен вариант за нано, но изискващ доста голям опит за планирането и направата му: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1997195

ReefFan565

Аз ако ще минавам към 90 литра направо ще засоля 100 л. Но мисля след 20 л да мина на кубче към 50 л. Наното от линка е невероятно. Всъщност след като ми се завърти цикъла.Какви корали мога да гледам ? Мисля да започна с фрагове от непретенциозни видове. Мисля че все някой ще има. Iek пусни една снимка на на наното да видя към какво да се стремя с времето.

ReefFan565

Днес забелязах публикацията на Iek за http://reefbuilders.com/2011/12/17/reef-east/#more-51634 . Много интересно ми стана и прочетох темата. Видях че човекът ползва малък аквариум 4галона=15л . Та се запитах дали това е добър начин да започна . Може би ако си избера някой по непретенциозен корал , може и да стане . Какво е вашето мнение?

M_I_T_A_K_A

Видя ли какво казва iek преди да даде този линк?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

ReefFan565

Цитат на: iek - 17.12.2011 18:10
Както се казва Less is more.
Ами казва малкото е повече. Не знам как да го разбирам.

M_I_T_A_K_A

Цитат на: iek - 14.12.2011 19:38
Ето и един интересен вариант за нано, но изискващ доста голям опит за планирането и направата му: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1997195

Че изисква доста голям опит. Както каза и Камен Чочев в една друга тема, голяма част от хубавите нано рифове и в нано риф форума и в риф централ са на акваристи с дълъг и голям опит в соленоводната акваристика. Това в никакъв случай нетрябва да те отказва, а просто много добре да обмислиш нещата и да се вслушаш в това какво ти казват хората за направата и поддръжката на подобен аквариум. Бъди готов и за разочарования, защото не малко хора са видяли тези теми с наистина красиви нано рифове и са си казали, че е нищо работа да си направят и те едно такова бижу, но в доста от случаите разбират колко лесно могат да дойдат проблемите в една такава малка система, която се стабилизира трудно. Успех ;)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

ReefFan565

Мисля че говорим за различни рифове. Аз питам за така наречения еко риф който автора на темата казва че е поддървал най-лесно от всички. Стана ми интересно понеже да усигори всичко нужно на един корал е според мен доста трудно в риф който има доста други. Така може да се наблъдава растежа на един фраг при перфектни условия.

камен чочев

Имаше няколко съвета да си изясниш, какво точно си решил да правиш, за да не са напразни писанията на всички. Ако имаш готова стратегия, сподели я с нас и тогава ще може да се коментира адекватно

ReefFan565

Засега се налага да отложа аквариума за известно време. Иначе стратегията ми беше да гледам един корал и да му осигуря оптималните условия.

Borko7

Ще съживя темата, за да не отварям нова за същите неща. идеята за нано риф ми харесва и от известно време ми се върти в  главата. За сега е само идея и евентуален проект. На кратко си представям нещата така:
1. Ще започна с черноморско нано, но искам да направя аквариума така, че да го променя в риф, ако/когато реша.
2. Искам да е наистина нано (до 50л. максимум размери 40х40х40).
3. Да е с вграден съмп в гърба. (интересува ме как трябва да са отделенията там)
4. да е с минимално техника.
5. колебая се за скимер. По принцип не искам, но тук почти всички твърдят, че трябва да има. В Нано-рифа пък в една статия пише, че за нано рифове недостатъците на скимера (че покрай боклуците се изхвърлят и trace elements) са повече от предимствата му. Вместо него мисля да сложа водораслов филтър, както и да има макро водорасли в самия аквариум.
6. Осветлението мисля да е диодно.
7. Искам да е закрит заради изпаренията. Това което е писал "Октопода"  за прегряването ме притеснява, особено за черноморски, но ще стои в доста хладно помещение и се надявам да не е проблем.
8. Това може да прозвучи тъпо, но искам да не се налага да се занимавам с него много. В момента го мисля за вилата, където ходя обикновенно 1х седмично. Т.е. и грижите да са 1х седмично. Вкъщи нямам място :(

Ще съм благодарен на коментари. В момента не съм много запознат със соленоводната акваристика. Тепърва почвам да чета, и се надявам да не ви изнервя с тъпи въпроси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

M_I_T_A_K_A

По последния въпрос.... ще има ли риби вътре? С едно хранене, не знам как биха станали нещата. Евентуално с автоматична хранилка, но това е ако рибите хапват такава, че не винаги всички я поемат. Малко си е рисковано да се оставя такъв аквариум без какъвто и да било контрол или наблюдение.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

Здравей Борко
Интересна, но обречена идея и основно заради това ще го виждаш 1 път седмично и защото ще е 40 литра и защото ще е черноморски. Ако беше 20-тина пъти по-голям може би можеше и да стане но 40-литра без ежедневно да го наглеждаш няма шансове. Нано аквариумите са много нестабилни системи и много се влияят от външните фактори, както бях писал и на други места ако няма ежедневно доливане на изпарената вода солеността скача драстично Изпарението не можеш го избегна колкото и да го покриваш,  а пък покриеш ли го прегряването ти е гарантирано.
Най-добре си го направи на мястото където живееш - винаги има място за аквариум, особено ако е 40 литра :), и най добре си го направи рифов - ако толкова искаш черноморски животни винаги можеш да ги адаптираш към океанска соленост.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Borko7

За храненето и аз съмсе чудил дали 1х седмично ще е ок. Но ако се налага по-често мога да накарам родителите ми да им дават малко. За предпочитане е обаче да си го гледам сам.
За начало планирам да е само черноморски аквариум. Обитателите мисля да са актинии, скариди, ракообразни и може едно куче.
Ако реша да го преправя на рифов, ще преместя аквариума унас или на работа. няма да го оставя без надзор. Затова искам отначалото да подготвя аквариума като за рифов, дори и да го ползвам само като черноморски.
Днес отново прочетох темата на Абаро и си изясних някои неща. Сигурно даже ще му изкопирам проекта на аквариума.
- Основното, което остана неясно е скимера: защо тук никой освен ИЕК не допуска нано ебз скимер, а в нано-риф.ком се приема за нормално.
- Другото е за дъното. до колкото разбирам идеята на голо дъно е, че в пясъка се отлагат всякакви боклуци, които при минимално разместване на пясъка излиат и нарушават равновесието. Нали така? Има ли смисъл в такъв случай да се сложи пясък отзад в някое отделение на съмпа? Все пак има ли шанс аквариумът да е с пясък и да е сравнително стабилен?


: 17.07.2012г 23:11ч
Octopus мерси за отговора, въпреки, че не е каквото се надявах! Наясно съм, че е нестабилна система, но ако няма никакви намеси за 1 седмица , т.е. няма външни фатори какво може да се обърка?  изпаренията мисля, че мога да ги намаля до минимум, защото имам сладководни, които не се изпаряват. Прегряването наистина е основната трудност, ще разчитам на ниската температура в стаята.
В общи линии това ще е изцяло експеримент. В момента нямам време, възможност и желание за сериозен рифов аквариум. Черноморския си го мисля за заигравка, да навляза плавно в соленоводната акваристика. Ако реша да се занимавам сериозно с това със сигурност ще бъде риф и то вкъщи, но няма да е сега.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

trex700e

Здравейте, може ли някакви снимки да пуснете на подкарани ваши нано рифове, аз съм започнал нещо и ми се иска да видя и други. Мерси предварително!

Hristo Stoyanov

Здрасти Борко.

Моят соленоводен 40 литров аквариум е на 4 години и половина и напук на почти всички специалисти в Софийските магазини, все още си е на лице и животинките (клоун, дамсел и таралеж) както и саркофитончето са си живи и здрави. 2 скаридки загинаха, но предполагам, че е било от старост.

Много хора твърдят, че малкият обем е недостатък, но не отчитат и неговите предимства, защото никога не са имали такъв или защото не са се отнасяли към него така сериозно както към големите си аквариуми.

Единтсвеното, което ти е нужно е желание и търпение.

Успех!

Borko7

Здравей Христо, за сега моят проект е замразен още преди да съм го започнал. Някога сигурно ще опитам. Пусни моля те, повече информация  за твоя аквариум - система, риби, техника.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

trex700e

Здравей Hristo Stoyanov , качват ли ти се снимки ? И аз съм с две ръце за наното , опитвам се да правя нещо и ще ми бъде интересно, ако на теб ти се занимава да снимаш, да видиме и да обмениме опит, мерси!

Hristo Stoyanov

Има данни за аквариума ми в следния пост от преди 4 години, няколко месеца след като го бях стартирал.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/re-solenovoden-akvarium

Ето тук има видео от преди 2 години някъде. На него показвам как го чистя с пясък. Това обаче явно е препоръчително само ако сте сигурни, че стъклата ви са качествени, защото иначе се надират.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/chistene-na-staklata-na-akvariuma/msg299145/#msg299145

Тази кратка статия е писана също от мен и смятам, че е много полезна, особено за начинаещи.
http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/uspeshna-istoriya-s-chesan-28499

Иначе аз съм в щатите от година и половина и за аквариума ми в София се грижат приятели. След няколко месеца се прибирам и смятам да се завърна към морската акваристика с нещо по-сериозно. Естествено преди това някак си трябва да убедя и съпругата ми... :)

MoPcKu

Цитат на: trex700e - 13.04.2013 18:06
Здравейте, може ли някакви снимки да пуснете на подкарани ваши нано рифове, аз съм започнал нещо и ми се иска да видя и други. Мерси предварително!

Здравей  trex700e. Докъде я докара с твойто NANO? Колко литра е? Аз утре смятам да пускам малко охлюви и една скарида, па да видим. Моя се води 23 литра, но реално са под 20  :-D . Ето снимка на моя към момента.



kamos

Колега пусни си отделна тема за твоето нано :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

21816

Публикации: 10
Прегледи: 5870

59381

Публикации: 144
Прегледи: 43327

58484

Публикации: 10
Прегледи: 4528

41222

Публикации: 8
Прегледи: 4945

5331

Публикации: 11
Прегледи: 19140