• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 23:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бъдещ нано риф

Започната от ReefFan565, 11.12.2011 20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ReefFan565

Здравейте, планирам да си направя нано риф. Аквариума ще е 20 л. Малък е но ако е успешен ще бъде заменен с по-голям.Филтър имам един стар само трябва да му сменя активния въглен. Нагревател не съм купил но скоро. Лампа още се чудя имам една настолна с крушка 40 w. Предполагам ще стане. Грунд 2 см коралов пясък. Живи камъни 100% но незнам колко кг и от къде да ги взема. Течението ще е от вътрешния филтър понеже е доста мощен. Използвах го за 100 аквариум. Риби не планирам за сега. Мисля да гледам полипи главно. Се пак аквариума е много малък но до обитателите има доста време. Приемам съвети и критика.  :-)

камен чочев

Ако имаш желание ще стане. Някоя скаридка също може да намери място. Живи камъни на 20 л 2-3 кг. Успех

ReefFan565

Надявам се да стане. Сол мисля че ще са ми нужни 2-3 кг. Скарида може да или некое охлювче. Азотния цикъл се чудя как да завъртя. Може би с някоя молинезия. Лятото мисля да потърся рак пустиник.

M_I_T_A_K_A

За 20 литра аквариумче и под едно кило сол ще ти стигне за да го стартираш. От там насетне за смените също ще ти трябва, но за стартирането под кило. Бъди сигурен, че бързо ще те досърби за по голям аквариум. Успех.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

ReefFan565

Искам да попитам за водата. Каква трябва да бъде ? Някой беше ползвал изворна на клевър марката и била като осмозна нещо. И как мога да изчисля колко сол да сложа?

M_I_T_A_K_A

Най-добре е с осмозна вода. За солта 1 килограм е достатъчен за 30 литра вода което значи 30 грама за литър вода или в твоя случай 600 грама+- няколко грама. Трябва да си вземеш и един соленомер.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

камен чочев

За солта - гледай на опаковката. Моята е 35гр за 1л - за 20л - 700гр. И в твоят случай мисля, че можеш да минеш и с обикновена вода. За полипите няма значение

Стоян Михов

Добре дошъл, ReefFan565!
Да се включа аз след известно отсъствие. От известно време ми се въртеше из главата да пусна една тема за аквариуми около 20л, та тази тема си дойде точно навреме. Да започна с това, че аз имам 20 литров аквариум от няколко години вече, може би две или повече. И преди още да започна да давам доводи, искам да кажа че е трудно и проблемно - със сигурност много по-трудно от поддръжката на големите ми аквариуми.
1. Сложи си скимер, дори да не гледаш никакви риби в живите камъни има толкова много живи организми, които произвеждат органика, че рибите сигурно са малък проблем. Можеш да вземеш някакъв евтин има на Boyu  за 30-40 лв голямо дърво, но след известно упгрейдване става. Знам за всички онези експериментатори дето имат скимлесс аквариуми с меки корали, аз също съм експериментирал, някой ден може да разкажа, но другата (според мен по-важна) функция на скимера е, че той аерира водата много успешно, знаеш че солената топла вода има много по-малка способност да разтваря кислород от дестилирана студена, никой аератор не може да аерера така добре водата както скимера. Другият вариант е да си сложиш дървено камъче за аериране на водата, но такава пяна ще получиш на повърхността, че не си засллужава.
2. Прецени добре мястото в аквариума, не забравяй че ще трябва да сложиш вътрешния филтър, скимера и нагревателя и термометъра в това малко пространство, освен че е изключително грозно, тези неща заемат близо една трета от пространството в моя аквариум, но нова не е най големия проблем:
3. Всички тези помпи отделят голямо количество топлина, което съотнесено към смешния обем на водата, естествено води до прегряването на водата през лятото дори в стаята да има климатик, при мен само помпите успяват да повишат температурата с 5 градуса над стайната, без да са включени лампите, които както планираш да са със нагреваема жичка ще бъде просто катастрофално.
4. Следващия голям проблем - изпарението, 20л аквариум има много  голяма повърхност и при него съотношението обем/ повърхност е много по-голямо, в резултат изпарението на вода от него е съотносимо към един среден аквариум, моят например губи по около 1 литър на седмица (от половин до два- литра в зависимост от стайната температура. Това е така защото е без капак:
5. Защо не може да е с капак: заради температурата, ако сложиш капак през лятото (дори и през зимата) и включиш светлините се сещаш какъв бойлер става. Ако сложи вътре рибка или скарида означава че трябва да свалиш нивото на водата с поне 5 см за да не изкочат и аквариума ти бързо става 15 литров.
6. Още по-голям проблем в резултат на изпарението, нивото на водата при мен пада с 1-2 см на седмица ако не доливам всеки ден осмозна вода, това не е проблем проблем е че това води до скок в солеността от 33 до 38 промила за една седмица. По-лоошото е доливането на осмозна вода, ако я доливаш в края на седмицата, наливаш 2 литра дестилирана вода в системата - повече от 10% сладка вода - огромен шок за системата, малко неща издържат, варианта е да сложиш автоматичен дозатор, за да не доливаш всеки ден, но едва ли ще го направиш.
С две думи - високата температура и изпарението са най-големите врагове на аквариум под 30 литра.

Моите съвети конкретно към теб:
1. Не си прави 20 л. аквариум определено иска умения, които начинаещ соленоводен все още няма, направи го поне 60-70 литра, разликата в цените за оборудването е много малка или никаква, а разликата в устойчивостта  - голяма.
2. Сложи диодно осветление, не се занимавай с настолни лампи, особено нажежаема жичка или енергоспестяващи, за такъв малък аквариум цените са напълно приемвливи.
3. Задължително си сложи скимър
4. Направи преграда в аквариума и там скрий всички помпи и нагреватели, повярвай ми много е грозно иначе, губи се цялото удоволствие.
5. Не слагай пясък, в малки аквариуми с лоша циркулация (няма как да бъде добра) се запълва с биогени още първия месец.
сложи повечко живи камъни, по дребни.
6. Циркулацията, ако направиш малко по-голям аквариум както те съветвам, сложи някакъв пауърхед колкото и да е боклучав, всички останали циркулационни помпи правят изключително силно насочено течение и оставят много места, в които се събира боклука, не си прави илюзии, че няма да има отпадъци, ако гледаш само полипи. От друга страна течението е толкова силно пред помпата, че ако мине риба или скарида пред нея направо я залепя на стената, ако не е насочена правилно.


П.С. Като се появи тази тема бях сигурен, че така ще насметете човека с тази идея, че няма да посмее да пише пак, но коментарите са много позитивни, въпреки че идеята е доста дискусионна така да се каже. Е, развива се форума, преди 2 години сигурно коментарите щяха да са убийствени.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

M_I_T_A_K_A

В думите на Octopus има много истина. Вярно е, че колкото е по малък аквариума, толкова по трудно се поддържа. Разликата в цената за по голям аквариум, наистина няма да е голяма. Може би ще има малко по голяма разлика в цената от към количеството камъни, а за техниката наистина ще е минимална.

Относно послеписа: Да преди 2 години наистина такива теми отнасяха доста негативни коментари. Не трябва да се секва желанието на хората, защото е ясно, че бързо ще минат на по големи съдове:)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Coral Master

   Снощи късно видях темата и вече не ми се занимаваше да пиша. Иначе  бях убеден, че на човека трябва да му се кажат нещата как стоят. Аз мисля, че с това, което е замислил да направи, е много по-вероятно да се откаже от морската акваристика след първата стъпка, отколкото ако получи  някоя критика тук.
   Но аз нямам намерение да критикувам за нищо. Каквото съм искал да кажа, Octopus го е написал чудесно. Само исках да кажа, че съм на неговото мнение.
   А в началото не е необходим соленомер. Достатъчна е една домакинска везна, каквато всеки вероятно има. Но така или иначе морската акваристика, за да се прави както трябва, си иска някои неща, като соленомер и други уреди и инструменти, тестове и т.н. А същите неща имам и аз, но отнасям тяхната цена към 750 литра система.
   Лично моето мнение е, че 20 литров аквариум са пари на вятъра. С не особено завишаване на разходите, аквариум от 60-70 литра, а дори и 100 литров, имат всички шансове да са успешни и са далеч по-лесни за поддръжка.
   А цената на живите камъни или на меките корали и полипите не бих казал, че е такъв проблем. Всеки знае, че може да си купи малко живи камъни и да ги смеси с мъртви, или дори само с мъртви. А полипи и корали на ниски цени повечето акваристи тук биха могли да предложат, също и аз.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

iek

По-вероятно е един голям аквариум да го откаже, отколкото наното. На големия аквариум всичко му е по-скъпо и то в пъти, започнах със 60 литра, сега отново поддържам нано, но този път-10л, така че правя непосредствено сравнение. Никакъв проблем не ми е наното, по-малко грижи иска от един растителен аквариум дори. Като техника разполага с външен китайски окачен филтър (15лв), медия- 30-на лв, помпа за течение Resun (ибей-20лв), нагревател- (подуенския пазар- 6.50) включен към външен термоконтролер ( пак ибей- 20лв, термометър (3-4лв?), камъни (50-60лв, предполагам), доскоро беше с енергоспестяваща лампа, но не ме кефи и сега е модернизиран с Cree диоди (50лв, вкл. оптиките, запалване- от дийлекстрийм- 7-8лв, стар охладител за процесор, ел. таймер - 12лв, рефрактометър -35лв (ибей), помпа за разбъркване на солта (15лв), корали- меки, твърди за ~ 400лв (10 литра са, но има място за поне още 400лв), ел. везничка (дийлекстрийм-15лв). Скимер няма, но мога да спретна един за 30лв, иначе сменям 100% всяка седмица. Сол (TMPro преди, сега -Red sea) 38гр за 1л.
Някои от горните неща ги имах преди това, но съм включил всичко необходимо.

Сега някой да тегли чертата на сметката, моля.

Coral Master

Сметката не е чак толкова малка.
Би ли споделил твоето мнение, ако вместо 10 литра, поддържаш 50 литра, с колко мислиш, че ще се променят цифрите?
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Canary

12.12.2011 12:19 #12 Last Edit: 12.12.2011 12:43 by Георги
Цитат на: iek - 12.12.2011 11:57
По-вероятно е един голям аквариум да го откаже, отколкото наното. На големия аквариум всичко му е по-скъпо и то в пъти, започнах със 60 литра, сега отново поддържам нано, но този път-10л, така че правя непосредствено сравнение. Никакъв проблем не ми е наното, по-малко грижи иска от един растителен аквариум дори. Като техника разполага с външен китайски окачен филтър (15лв), медия- 30-на лв, помпа за течение Resun (ибей-20лв), нагревател- (подуенския пазар- 6.50) включен към външен термоконтролер ( пак ибей- 20лв, термометър (3-4лв?), камъни (50-60лв, предполагам), доскоро беше с енергоспестяваща лампа, но не ме кефи и сега е модернизиран с Cree диоди (50лв, вкл. оптиките, запалване- от дийлекстрийм- 7-8лв, стар охладител за процесор, ел. таймер - 12лв, рефрактометър -35лв (ибей), помпа за разбъркване на солта (15лв), корали- меки, твърди за ~ 400лв (10 литра са, но има място за поне още 400лв), ел. везничка (дийлекстрийм-15лв). Скимер няма, но мога да спретна един за 30лв, иначе сменям 100% всяка седмица. Сол (TMPro преди, сега -Red sea) 38гр за 1л.
Някои от горните неща ги имах преди това, но съм включил всичко необходимо.

Сега някой да тегли чертата на сметката, моля.

То със Зеовит, лесно се поддържа аквариумче от 10 литра. Аз мисля, че Кирил е прав и разликата между 20 - 50 литра е минимална в парите. За мен обаче нано аквариумче без Зеовит е безмислено и не мисля, че човек без опит ще се справи с него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

iek

По-скоро със зеовит ще е по-трудно, принципа за мен е: за нано аквариум, колкото по-проста е системата, толкова по-малки са рисковете.
За 50 литра- някои неща остават същите, но те заемат и най-малкия дял от цената,  диодното осветление ще се качи поне тройно, две помпи (по-мощни, аз ползвах две на Koralia- към 160лв, в моя случай- имаше и съмп с възвратна помпа на Eheim (тук не мога да рискувам)- 50лв още и скимер- евтин, китайски за 160лв. Коралите нарастват пропорционално на обема (цена- трицифрена). Добавяме и риби, охлюви, таралежче, скаридки (по спомени, включително и загубите, характерни за начинаещ- поне 500лв).
Прибавете и тестове, едно 100-на лева сигурно, в наното не съм мерил нищо, тъй като сменям, както писах, 100% ( може и да е 96  :-D).
Щях да забравя -като се понапълни с корали добавих и едни дозиращи помпи на GHL, защото вече се налагаше да дозирам някои неща- 700-800 лв  май беше компютърчето, няма да споменавам и зеолит реактора и онези сини шишенца, че да не му стане на някой лошо.

Трябва да се имат предвид и дузината боклуци, които ще останат като излишни след неминуем ъпгрейд към по-качествена техника, поради заблуждението, че може да се мине евтино в началото!

Стоян Михов

Мисля, че малко разводнихме темата. Иек, ти си модератор във форум за акваристика, имаш над 2000 отговора в разни теми, едва ли можем да те сравняваме с човек, който сега прави първи стъпки. Даже ти си прекрасно потвърждение на тезата, че нано и пико аквариумите са само за напреднали, защото знаеш какво искаш и как може да го направиш. Все пак и ти не си започнал с 10 литровия аквариум, а с 60, който беше прекрасен бай дъ уей. как ли щяха да се развият нещата, ако беше започнал с 10 литровия? И стига с тези сметки, че жената някой път ми чете през рамото хихих.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

40537

Публикации: 13
Прегледи: 7347

46822

Започната от aquawolf


Публикации: 9
Прегледи: 4907

58600

Публикации: 4
Прегледи: 3593

43730

Публикации: 14
Прегледи: 19590

20409

Публикации: 1
Прегледи: 4603