• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бъдещ нано риф

Започната от ReefFan565, 11.12.2011 20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Имаше няколко съвета да си изясниш, какво точно си решил да правиш, за да не са напразни писанията на всички. Ако имаш готова стратегия, сподели я с нас и тогава ще може да се коментира адекватно

ReefFan565

Засега се налага да отложа аквариума за известно време. Иначе стратегията ми беше да гледам един корал и да му осигуря оптималните условия.

Borko7

Ще съживя темата, за да не отварям нова за същите неща. идеята за нано риф ми харесва и от известно време ми се върти в  главата. За сега е само идея и евентуален проект. На кратко си представям нещата така:
1. Ще започна с черноморско нано, но искам да направя аквариума така, че да го променя в риф, ако/когато реша.
2. Искам да е наистина нано (до 50л. максимум размери 40х40х40).
3. Да е с вграден съмп в гърба. (интересува ме как трябва да са отделенията там)
4. да е с минимално техника.
5. колебая се за скимер. По принцип не искам, но тук почти всички твърдят, че трябва да има. В Нано-рифа пък в една статия пише, че за нано рифове недостатъците на скимера (че покрай боклуците се изхвърлят и trace elements) са повече от предимствата му. Вместо него мисля да сложа водораслов филтър, както и да има макро водорасли в самия аквариум.
6. Осветлението мисля да е диодно.
7. Искам да е закрит заради изпаренията. Това което е писал "Октопода"  за прегряването ме притеснява, особено за черноморски, но ще стои в доста хладно помещение и се надявам да не е проблем.
8. Това може да прозвучи тъпо, но искам да не се налага да се занимавам с него много. В момента го мисля за вилата, където ходя обикновенно 1х седмично. Т.е. и грижите да са 1х седмично. Вкъщи нямам място :(

Ще съм благодарен на коментари. В момента не съм много запознат със соленоводната акваристика. Тепърва почвам да чета, и се надявам да не ви изнервя с тъпи въпроси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

M_I_T_A_K_A

По последния въпрос.... ще има ли риби вътре? С едно хранене, не знам как биха станали нещата. Евентуално с автоматична хранилка, но това е ако рибите хапват такава, че не винаги всички я поемат. Малко си е рисковано да се оставя такъв аквариум без какъвто и да било контрол или наблюдение.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

Здравей Борко
Интересна, но обречена идея и основно заради това ще го виждаш 1 път седмично и защото ще е 40 литра и защото ще е черноморски. Ако беше 20-тина пъти по-голям може би можеше и да стане но 40-литра без ежедневно да го наглеждаш няма шансове. Нано аквариумите са много нестабилни системи и много се влияят от външните фактори, както бях писал и на други места ако няма ежедневно доливане на изпарената вода солеността скача драстично Изпарението не можеш го избегна колкото и да го покриваш,  а пък покриеш ли го прегряването ти е гарантирано.
Най-добре си го направи на мястото където живееш - винаги има място за аквариум, особено ако е 40 литра :), и най добре си го направи рифов - ако толкова искаш черноморски животни винаги можеш да ги адаптираш към океанска соленост.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Borko7

За храненето и аз съмсе чудил дали 1х седмично ще е ок. Но ако се налага по-често мога да накарам родителите ми да им дават малко. За предпочитане е обаче да си го гледам сам.
За начало планирам да е само черноморски аквариум. Обитателите мисля да са актинии, скариди, ракообразни и може едно куче.
Ако реша да го преправя на рифов, ще преместя аквариума унас или на работа. няма да го оставя без надзор. Затова искам отначалото да подготвя аквариума като за рифов, дори и да го ползвам само като черноморски.
Днес отново прочетох темата на Абаро и си изясних някои неща. Сигурно даже ще му изкопирам проекта на аквариума.
- Основното, което остана неясно е скимера: защо тук никой освен ИЕК не допуска нано ебз скимер, а в нано-риф.ком се приема за нормално.
- Другото е за дъното. до колкото разбирам идеята на голо дъно е, че в пясъка се отлагат всякакви боклуци, които при минимално разместване на пясъка излиат и нарушават равновесието. Нали така? Има ли смисъл в такъв случай да се сложи пясък отзад в някое отделение на съмпа? Все пак има ли шанс аквариумът да е с пясък и да е сравнително стабилен?


: 17.07.2012г 23:11ч
Octopus мерси за отговора, въпреки, че не е каквото се надявах! Наясно съм, че е нестабилна система, но ако няма никакви намеси за 1 седмица , т.е. няма външни фатори какво може да се обърка?  изпаренията мисля, че мога да ги намаля до минимум, защото имам сладководни, които не се изпаряват. Прегряването наистина е основната трудност, ще разчитам на ниската температура в стаята.
В общи линии това ще е изцяло експеримент. В момента нямам време, възможност и желание за сериозен рифов аквариум. Черноморския си го мисля за заигравка, да навляза плавно в соленоводната акваристика. Ако реша да се занимавам сериозно с това със сигурност ще бъде риф и то вкъщи, но няма да е сега.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

trex700e

Здравейте, може ли някакви снимки да пуснете на подкарани ваши нано рифове, аз съм започнал нещо и ми се иска да видя и други. Мерси предварително!

Hristo Stoyanov

Здрасти Борко.

Моят соленоводен 40 литров аквариум е на 4 години и половина и напук на почти всички специалисти в Софийските магазини, все още си е на лице и животинките (клоун, дамсел и таралеж) както и саркофитончето са си живи и здрави. 2 скаридки загинаха, но предполагам, че е било от старост.

Много хора твърдят, че малкият обем е недостатък, но не отчитат и неговите предимства, защото никога не са имали такъв или защото не са се отнасяли към него така сериозно както към големите си аквариуми.

Единтсвеното, което ти е нужно е желание и търпение.

Успех!

Borko7

Здравей Христо, за сега моят проект е замразен още преди да съм го започнал. Някога сигурно ще опитам. Пусни моля те, повече информация  за твоя аквариум - система, риби, техника.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

trex700e

Здравей Hristo Stoyanov , качват ли ти се снимки ? И аз съм с две ръце за наното , опитвам се да правя нещо и ще ми бъде интересно, ако на теб ти се занимава да снимаш, да видиме и да обмениме опит, мерси!

Hristo Stoyanov

Има данни за аквариума ми в следния пост от преди 4 години, няколко месеца след като го бях стартирал.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/re-solenovoden-akvarium

Ето тук има видео от преди 2 години някъде. На него показвам как го чистя с пясък. Това обаче явно е препоръчително само ако сте сигурни, че стъклата ви са качествени, защото иначе се надират.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/chistene-na-staklata-na-akvariuma/msg299145/#msg299145

Тази кратка статия е писана също от мен и смятам, че е много полезна, особено за начинаещи.
http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/uspeshna-istoriya-s-chesan-28499

Иначе аз съм в щатите от година и половина и за аквариума ми в София се грижат приятели. След няколко месеца се прибирам и смятам да се завърна към морската акваристика с нещо по-сериозно. Естествено преди това някак си трябва да убедя и съпругата ми... :)

MoPcKu

Цитат на: trex700e - 13.04.2013 18:06
Здравейте, може ли някакви снимки да пуснете на подкарани ваши нано рифове, аз съм започнал нещо и ми се иска да видя и други. Мерси предварително!

Здравей  trex700e. Докъде я докара с твойто NANO? Колко литра е? Аз утре смятам да пускам малко охлюви и една скарида, па да видим. Моя се води 23 литра, но реално са под 20  :-D . Ето снимка на моя към момента.



kamos

Колега пусни си отделна тема за твоето нано :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

58484

Публикации: 10
Прегледи: 4525

41222

Публикации: 8
Прегледи: 4945

5331

Публикации: 11
Прегледи: 19137

31041

Публикации: 11
Прегледи: 6246

49647

Публикации: 2
Прегледи: 3007