• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 23:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Алтернатива на преливната колона?

Започната от haans, 15.05.2012 18:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

haans

Здравейте колеги,искам да ви задам следния въпрос-Възможно ли е на рифов аквариум да се надупчи гърба на основния съд  с дупки от които ще се отича водата в съмпа и такива през които ще се връща водата към основния съд и ще прави течение.Идеята ми е да не се ползва преливна колона, и да се увеличи течението в самия аквариум и то без всички помпи които се накачат стъклата,като се направи и заден фон на самия аквариум изграден от малки парчета живи камъни и пяна с коралов пясък.Моля тези които са по-запознати от мен с това начинание и знаят как би могло да се осъществи да пишат по темата,как би изглеждало(брой дупки,тръби които ще отичат и такива които ще връщат). *bg* *thanks *THUMBS UP*

Стоян Михов

Вморската акваристика всичко е възможно, полето за изява е огромно, но има основни правила които трябва да се спазваат. Пък  и много неща са опитвани вече.
Проблемите при това което предлагаш са следните
Всяка една дупка под нивото на водата първо отслабва здравината на стъклото, второ е предпоставка за течове и трето трябва да имаш система за предотвратяване на източване на аквариума в случай на спиране на тока.

Задължително водата която изтича от дисплея трябва да е повърхностна за да не се образува ципа и за да е ефективно скимирането, т.е. без преливане не става.
Този дизайн който описваш е подходящ за вграден съмп. И пак не можеш да избегнеш паурхедите, течението което те създават няма нищо общо с това от циркулационните  помпи.
За 3д фон с пяна коралов пясък мисля че в никкъв случай не трябва да рискуваш пяната полиуретановатаще се разгради много бързо и ще ти отрови водата
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

haans

мерси за точните отговори,попитах затова,защото в рифцентралата много хора го практикуват(на пластмасова решетка слагат парчета живи камъни и между тях пяна посипана с коралов пясък и между нея отворите на гърба на аквариума и течение отзад),помислих че няма да е проблем,но явно ще бъде!