• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Карантинния аквариум

Започната от botan, 18.01.2009 16:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

18.01.2009 16:02 Last Edit: 19.01.2009 17:45 by botan
КАРАНТИННИТЕ АКВАРИУМИ

Превод: botan
Редакция: NO CARRIER
Автор: Andrew Trevor-Jones
Източник: Reefkeeping February 2002


Два често публикувани поста в чуждестранните форуми за морска акваристика са:
ЦитатПуснах рибките в аквариума и не ги виждам вече, не виждам дори и да ядат.
и
ЦитатСкоро си пуснах нови рибки в аквариума и сега всичките ми рибки имат малки бели петънца.

В повечето случаи новата риба се поставя направо в общия аквариум и нещата тръгват от там. Тези два проблема и още други могат да бъдат преодоляни, ако рибките престоят предварително в карантинен аквариум.

Защо ни е карантинния аквариум? Има две основни причини ВСИЧКИ нови риби да минат през карантинен аквариум:
     1. Аклиматизация на рибите за живот в плен.
     2. Превантивно излекуване на рибките, за да не си вкараме някоя гадост в скъпоценния аквариум.

Аклиматизация:


Помислете какво се случва с рибката от момента, в който тя е уловена, до момента, в който я донесете у вас.
            • Ловецът улавя рибата и я слага в аквариум.
            • Рибата може да бъде сложена във временен аквариум на мястото на улова, по-късно да бъде преместена до базата на брега.
            • Това може да продължи от един ден до две седмици.
            • След това я транспортират до дистрибутор, където я слагат в друг аквариум.
            • В последствие тя ще бъде напъхана в плик и отнесена до местните зоомагазини. В плика рибата може да престои и повече от 24 часа до пускането й в аквариум.

Времето, между хващането на рибката и пристигането й в местния зоомагазин може да е два дни, но може и да е 2 седмици. През това време е малко вероятно да са хранили рибката.
В зоомагазините, рибката може да получи малко храна, но магазините имат да се грижат за много други рибки и рибките не получават никакво специално внимание. Като дива рибката не е свикнала да яде суха храна и може дори и да не погледне плаващата на повърхността.

Сега вие сте на път към вашия дом от зоомагазина с рибка, която е жестоко стресирана от дни, че дори и от седмици. Най-вероятно не е яла и е слаба.
Какво ще се случи ако се постави в основния аквариум, където рибките са вече здрави и се хвърлят да ядат всичко, което се пусне в аквариума?
Повече от нормално – ще се скрие. Най-вероятно няма да стига на време до храната, която сте пуснали, защото другите риби ще я изяждат за отрицателно време. Ако се наложи да я "обучите" да яде с жива храна, ще трябва да се конкурира с рибките, които са вече в аквариума. Налице е също така реалната опасност, че "старите" постоянно ще закачат новата и дори може да се стигне до борба по между им.

Алтернативната възможност е да поставите рибката в карантинен аквариум сама. Аквариумът трябва да има места за криене и може да намалите осветлението за да намалите стреса. Най-важното, можете да отдавате на рибката си специално внимание, да я пробвате с различни храни. Накрая, веднъж прояде ли, значи има шансове да си възвърне силите и да свикне да живее в плен.
След 4 до 6 седмици в карантинния аквариум, би трябвало да се храни с най-различни видове храни. Трябва и да си е възвърнала  теглото, което е загубила при пренасянето. И даже може да е започнала да расте. Най-важното ще е под много малък стрес, ако изобщо го има.

Профилактика на заболяванията:   


Възможността рибите да пренасят някоя болест е друга добра причина за да се оставят под карантина.

Рибките може да пренасят някоя болест от дивата природа или може да влязат в контакт с вече инфектирани  при пристигането им в зоомагазините. Най-често срещаната болест е морския их, който се причинява от камшичестото Cryptocaryon. Жизнения му цикъл е от две до три седмици, така че изолирането на рибата в продължение на 4 до 6 седмици , значително увеличава шансовете за откриване на инфекцията преди рибката да се сложи в общия аквариум, където има вероятност болестта да се разпръсне. Ако заболяването е открито по време на карантинния период, то може да бъде излекувано много по-лесно в по-малкия аквариум, без да се притесняваме за последиците, които ще нанесат лекарствата върху безгръбначните.

Има и други по-сериозни заболявания като Amyloodinium, които са не само силно заразни, но и много бързо действащи. Рибките, които са заразени трябва незабавно да се третират с лекарства, за да има шанс за спасяването им. Поставянето на рибите в карантинния аквариум означава, че лечението може да се приложи веднага без да стресираме рибката допълнително. (Бел. преводач: Има в предвид, че за да я лекуваме, трябва да я преместим в отделен аквариум, за да не си прецакаме безгръбначните, а местенето ще доведе на рибката повече стрес.)

Защо не карантина?


Някои хора са твърдо против карантинните аквариуми, защото смятат, че той стресира повече рибките. Това ще е така само ако карантинния аквариум не е направен както трябва. Ако няма достатъчно места за криене или качеството на водата е по-ниско, аквариума може да се окаже по-стресиращ. Въпреки това тези проблеми лесно могат да бъдат отстранени.

Как да създадем карантинен аквариум?


За карантинния аквариум не се изисква специално предварително планиране. Той просто се нуждае от стабилна среда, чиста вода и много места за криене.
Аквариума трябва да е поне 60 см. дълъг. По-малките аквариуми може да стресират допълнително новите рибки. Стандартния аквариум дълъг 90 см. е по-добрия вариант и осигурява достатъчно място за повечето риби. Дори и танкове и млади ангели ще се чувстват добре там, докато продължи карантинния период. Моя аквариум е точно такъв:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finlinethumb03.webshots.com%2F41602%2F2472452510103192490S600x600Q85.jpg&hash=4a1f1393d18b45be0be76d33a36da08c5c72b8c1
Карантинния ми аквариум е с големина 90 см. Х 35 см. Х 45 см. с пясък от черупки (Бел. преводач: До колкото разбрах не коралов пясък, ами като този, който се среща по нашето черноморие от натрошени мидички.) и DIY дънен филтър. Местата за криене са направени от скали, скелети на корали и черупки. Не мога да лекувам в този аквариум с лекарства съдържащи мед, но пък и до сега не се е налагало. Използвам лечение чрез осмотичен шок с успех.

Внимавайте когато декорирате аквариума. Варовиковите материали трябва да се избягват, защото калциевия карбонат абсорбира медта. Това създава два проблема, ако лечението с лекарства съдържащи мед се наложи.
       1.  Трудно ще се контролира количеството на медта в аквариума, защото карбоната я абсорбира.
       2.  Дори и най-лекия спад в рН може да причини освобождаването на медта обратно в аквариума (Бел. преводач: карбоната се разтваря, и така я освобождава) в летални дози.

От ПВЦ тръбите и керамичните саксии стават страхотни скривалища и освен това те могат лесно да се махнат когато дойде ред да хващаме рибката. Живи камъни не трябва да се използват, тъй като те се правят главно от коралов пясък, който се състои предимно от калциев карбонат. Освен това не се изисква и не е нужно да има безгръбначни в такъв тип аквариум, понеже само ще пречат на лечението.
Тъй като повечето видове зеленушки се заравят в пясъка през нощта, трябва да има и ситен пясък в аквариума. За тази цел се използват силициеви пясъци или речен пясък без карбонати.

Карантинния аквариум се нуждае и от някаква биологична филтрация. Най-простия биологичен филтър е канистър пълен с биотопки. Друг вариант е дънния филтър. В карантинния аквариум циклите трябва да се завъртят сами и не трябва да се използва докато нивата на амония и нитритите са високи. При нормални обстоятелства това отнема от 4 до 6 седмици.
Температурата и солеността на карантинния аквариум трябва да бъдат еднакви като в общия аквариум. Те трябва да са същите като в естествената им среда:  26-29оС и около 1.025 SG.

За рибите в карантина:


Новата рибка трябва първо да се аклиматизира както всяка друга. Отваряме първо пликчето и го оставяме да плува във водата, докато се изравнят двете температури. Десетина минутки биха били достатъчни. После постепенно слагайте по малко от водата в аквариума в плика. Спрете да добавяте, когато водата от аквариума стане около 4 пъти повече от тази първоначално в плика. Тъй като рибите са доста толерантни към промяната на водните параметри това би трябвало да отнеме около половин час. Капковия метод е най-лесния. Напълнете някое пластмасово буренце с кранче (Бел. преводач: Виждал съм в подобни да продават вино.) с вода от аквариума и леко развъртете кранчето, оставяйки го да капе над отворения плик.

Някои хора препоръчват водата в плика да се изхвърли след като се аклиматизира, а рибката да се хване с кепче.
Лично аз не виждам как малкото вода от зоомагазина ще бъде проблем, тъй като повечето болести ще бъдат по-скоро върху самата риба, отколкото във водата. Предпочитам след като аклиматизирам рибката да не я стресирам повече, като потопя плика и й позволя сама да излезе от него.
Влезе ли рибката в аквариума ще бъде добре да намалите осветлението колкото се може повече. Не изключвайте лампите напълно, тъй като новата ви рибка се нуждае от светлина за да опознае новата обстановка и да си намери подходящи места за криене. Дайте на рибката поне час или повече преди да изключите лампите вечерта.

На следващия ден се опитайте да не минавате много често около карантинния аквариум, за да няма от какво да се бои рибката. Внимателно наблюдавайте поведението й. Ще трябва да я наблюдавате постоянно когато е в карантинния аквариум. Наблюдавайте за някакво необичайно поведение като например почесването в твърдите предмети, което може да е сигурен знак за инфекция. Някои видове по принцип си се почесват по малко, а други ровят в пясъка за храна.
Бел. преводач:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi195.photobucket.com%2Falbums%2Fz142%2Fnas_botan%2FVideo%2520of%2520my%2520animals%2Fth_Picture025.jpg&hash=42eca05209d79b2c5939e5dabd1cb44556bf0ae9
След това вече пробвайте да нахраните рибката си. Някои риби ще започнах да се хранят почти веднага, но други може да не знаят че храната която сте им пуснали всъщност е храна. Бъдете готови с най-различни замразени храни. Може да се наложи да давате и жива храна като например бебета или възрастни солни рачета (Артемия). Движението би им привлякло вниманието  и би ги стимулирало да ги изядат.

Рибките трябва да се оставят в карантинния аквариум за най-малко 4 седмици. Шест седмици дава повече време за наблюдения. По-дългото време може да бъде много необходимо, ако рибата не иска да прояде или се държи странно. Ако покаже някакви признаци на болест трябва да се приложи подходящото лечение.
Ако след 6 седмици, рибата се държи нормално, храни се добре и не дава признаци на някаква болест или загуба на тегло, тя може да се премести в общия аквариум.

Заключение:


Карантината е много важна практика за осигуряването на успешен морски аквариум със здрави риби. Това значи че всяка риба поставена в общия аквариум е готова да се конкурира с другите риби в аквариума. Освен това карантината свежда до минимум шанса да си вкараме в аквариума някоя неприятна болест. Карантинния аквариум се прави и поддържа много лесно и определено си струва усилията и цената.


Similar topics (5)

41222

Публикации: 8
Прегледи: 4945

2473

Публикации: 32
Прегледи: 33215

21415

Публикации: 11
Прегледи: 18596

29539

Публикации: 44
Прегледи: 21750

33943

Публикации: 12
Прегледи: 6755