• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За нитратите и фосфатите в аквариума и тяхното съотношение

Започната от sano-pets, 02.05.2013 16:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sano-pets

Дълго мислех как да започна тази тема и по-специално как да я нарека! А и не бих искал да поучавам някого - несъмнено има доста акваристи, които са доста по-дълбоко нагазили в морската вода,  но искам да напиша няколко редове за това което разбрах за  нитратите и фосфатите ( от които се пазим твърде много, някой път! )  , четейки из форумите в интернет, и сблъсквайки се с различни продукти за намалянето им ( пелети, ремуъвъри и т.н..).
На всичко е известно, че N и  P , заедно с въглерод (C) са основните градивни елементи на живата материя и тяхното натрупване в затворена екосистема - каквато е аквариума  е основен препъни камък на свички акваристи. От друга страна те представляват и основните хранителни вещества за растенията в аквариума ( желани или не-желани ) и от там са основния градивен компонент при фотосинтезата а от там и на всяка жива клетка - на растение или на животно, хранещо се с растенията. Така че тяхното премахване от аквариума не трябва да бъде на 100% а само  да се намалят до количество, което е приемливо!
   Да ама какво е това количество?  

В живия организъм всички биологични процеси ( напр. отмиране и зараждане на нови клетки ) се стремят да бъдат в определен баланс , да достигнат определено равновесие. Така и повечето елементи ( в нашия случай - N и Р ) са в точно определено съотношение, за да изпълняват ролята си във всеки един процес. В смисъл, че количеството им не трябва да се разглежда по-отделно а заедно - като съотношение между тях.

      Още  през далечната 1934г. американския океанограв Редфийлд, на базата на изследване на  множество проби от световните океани, описва, че съотношението на Въглерод( С) , Азот (N) и Фосфор (P) в планктона и в морската вода е приблизително равно на 106:16:1. Това е моларно съотношение ( на базата на моларната маса на атомите ) а при положение, че тестовете ни за измерване на водата ни дават количеството в тегловно съотношение ( mg/l) ( все пак не сме химици ) съотношението между N:P може да се транформира в 10:1
    При положение, че източник на Азот в аквариума е Амоняка, Нитритите и Нитратите - измерването им и сумирането им ни дава количеството на N а измерването на Фосфатите е съответно -  P . Така че всеки може сам да си изчисли тегловното съотношение N:P в аквариума и да прецени дали е правилно или не.   А какво би могло да настъпи ако това съотношение не е правилно - разтеж на микро или макро алги ( водорасли - желани или не)!

Защо ви занимавам със всичко това? Защото исках да си отговоря на няколко въпроса ( свързани с моя аквариум - защо имам толкова много водорали при положение, че фосфатите ми са почти нула а нитратите - също неоткриваеми с тест; защо някой от меките ми корали не се развиват добре при тези условия и т.н.?) и защото виждам грешките си и бих искал да посоча моята гледна точка а и да дискутираме дали съм прав или не - все пак има доста хора с повече опит от мен!

Изводите до които достигам са , че не трябва да се стремим да намаляваме фосфатите до 0 а поне до 0.1 мг /литър - така ако поддържаме нитратте на 1 мг - съотношението ще бъде 10. Проблема е , че с нашите тестове не можем да измерим точното  количество на нитрати под 1 мг и така да определим дали съотношението е правилно.

Това съотношение също е показателно и при сладководните аквариуми. На базата на него може да се определи какви водорасли ще се появят - синьо-зелени или зелени в аквариума и може да се изчисли каква тор ( N или P да се добавя ) . При стойности под 10 - растат синьо-зелените а над 15 зелени водорасли.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fxdtc9t.png&hash=4a593ef40b23cdfb97510c801ca25a77a8dcc486

Повече можете да прочетете тук. Има и калкулатор с който да изчислите каква тор да добавяте и в какво количество!


miTko

Цитат на: sano-pets - 02.05.2013 16:55

Това съотношение също е показателно и при сладководните аквариуми. На базата на него може да се определи какви водорасли ще се появят - синьо-зелени или зелени в аквариума и може да се изчисли каква тор ( N или P да се добавя ) . При стойности под 10 - растат синьо-зелените а над 15 зелени водорасли.



Това ме заинтригува!
Разни мои АКВАРИУМИ 

evgeni200

Цитат на: sano-pets - 02.05.2013 16:55


Водород( С)


Няколко пъти се повтаря грешно наименованието на химичния елемент!
С- Въглерод
Н- Водород

sano-pets

Цитат на: evgeni200 - 02.05.2013 18:25
Няколко пъти се повтаря грешно наименованието на химичния елемент!
С- Въглерод
Н- Водород

опс...грешка...въхлерод ( С )....поправена е грешката! :-(

Стоян Михов

Тази тема я гледам от известно време и все не се решавам да пиша в нея. Причините са няколко, но основната е че заиграването с нитрати, фосфати и въглерод може да бъде много много опасно за аквариума, а пък хората много обичат да си сипват или наливат всякакви простотии в аквариума. Ако кажа аз какво правя с аквариума си съм сигурен, че и някой друг ще пробва и може да стане мазало и после пак аз да съм виновен...
Не знам какво е значението на съотношението на Редфийлд  за акваристиката, особено рифовата - всичко което означава е, че планктона съдържа определено съотношение между биогенните елементи и то е много постоянно.
По-важното е какво е количеството нитрати и фосфати в естествената среда на рифовете, a  то е за нитратите около 0,1 мг/л, за фосфатите под 0,01 мг/л (до 0,005 мг/л). Да обаче нашите аквариуми не са естествени системи и точното предаване на естествените условия много често води до лоши резултати. Това което е най-разпространено от практиката е, че е добре нитратите да не падат под 0,5 мг/л (оптимума май е около 2 мг/л), а фосфатите да не се качват над 0,03 мг/л, но и да не изчезват напълно.

Когато системата е дисбалансирана откъм биогени и особено когато има много фосфати и никакви нитрати благоденстват всякакви видове алги, защото голяма част от тях са способни да си усвояват азот директно от въздуха, нещо което коралите не могат. Модерните напоследък  начини за намаляне на биогените (биопелети, сипоракс и т.н.)  редуцират главно нитратите, фосфатите често си остават, макар и незабелязани, тъй като повечето тестове не са достатъчно чувствителни или не мерят всички форми на фосфора.

Затова всички рифови аквариуми, които функционират при ултра ниски нива на биогени ULNIS  се подхранват с азотни, фосфорни и въглеродни източници - основата на Зеовит, ако си подкараш системата ULNIS  и не подхранваш, няма да направиш нищо друго освен коралите ти да избледнеят , да спрат да вадят полипите си и да умрат постепенно (след 5 месеца примерно). Затова намалянето на биогениете не трябва да е самоцел, лошото е че често се случва без да е преднамерено, в такива случаи аз много се затруднявам какъв съвет да давам на подобни системи... на Dede  е такъв случая най-вероятно. Когато се касае за моя аквариум аз знам какво да правя, но когато е за чужд аквариум е много трудно, защото и най малката грешка може да доведе до пълно обрастване с алги и да иска рестарт...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз пък имам високи нитрати от няколко месеца-около 50,преди исках да ги вдигна от нула на 5, а то сега нямат сваляне.Изключих пелетите заради пламналото циано,а то донякъде се отключи изведнъж от добавка на желязо за засилване на зелените цветове на коралите.С добавката на желязото ми позеленяваха и стъклата.Сега цианото го преборих без препарати,само изключих пелетите и спрях ниския спектър на осветлението.Отново направих опит да добавям желязо и интересно нито циано не се появява,нито позеленяване на стъклата,алги нямам абсолютно никакви при тези високи нива на нитрати и си пускам и жълтия спектър без проблем.Май фосфатите са в основата на всичко,явно ми са в следи.А растежа на коралите изобщо не се повлия от нитратите.Сега не смея да пускам реактора с пелетите.Колкото помага ,толкова и вреди.Обаче от скоро пускам озонатор,водата става кристална ,а коралите пощуряват да развяват полипи,което преди беше по-слабо.А истината за зеовита за мен е в създаването на бактериалната храна,така че ако създадете условия да развъждате бактерии,не ви трябва и зеовит.Защо достигнах до този извод ли?Ами забелязвам ефекта от различното хранене.Когато добавям храна за корали-зоопланктон и спирулина,ефект голям няма,освен за корали с големи полипи,но когато сифонирам дъното,разни филтриращи вати и остъргвам стъклата,веднага забелязвам огромна разлика в поведението и оцветяването.Спс-те са филтриращи и улавящи микроскопичен зоопланктон и бактерии,фитопланктон не консумират,или поне в минимални количества.Та зеовита за мен е разконспириран-всяка пореста медия би вършела същата работа,а определено зеолита може би я върши най-добре.

sano-pets

Цитат на: Стоян Михов - 20.06.2013 23:13

По-важното е какво е количеството нитрати и фосфати в естествената среда на рифовете, a  то е за нитратите около 0,1 мг/л, за фосфатите под 0,01 мг/л (до 0,005 мг/л).


ето - съотношението е  10:1 !

Исках да ви обърна внимание, че не трябва да мерим само нитратите ( и да се радваме когато са 0 ) а и фосфатите! Съотношението има значение за благоденствитето на коралите а не поединично!

Цитат на: Ilianidis - 21.06.2013 08:52
Аз пък имам високи нитрати от няколко месеца-около 50,преди исках да ги вдигна от нула на 5, а то сега нямат сваляне.Изключих пелетите заради пламналото циано,а то донякъде се отключи изведнъж от добавка на желязо за засилване на зелените цветове на коралите.С добавката на желязото ми позеленяваха и стъклата.Сега цианото го преборих без препарати,само изключих пелетите и спрях ниския спектър на осветлението.

Паднаха ли рязко нитратите от пелетите( мерил ли си ги ). Обикновенно цианото се появява след падане на нитратите ( нарушаване на баланса с фосфатите) А колко са ти фосфатите? Това рязко падане на нитратите и изчезване на цианото се стабилизира с органик добавки!

Ilianidis

Фосфатите ми са нула,нитратите около 50 и не падат, но още не съм пускал пелетите.

sano-pets

Моя аквариум го стартирах 01/2013 и макар, че нитратите ми бяха  по-малко от 1мг а фосфатите по-малко от 0.01 мг ми препоръчаха да започвам с пелетите. След седмица две започна да се появява цияно, не знам дали от някакъв допълнителен спад ( тестовете не ми показват толкова малко) и започнах да добавям рииф виталити на фауна марин и органик на тропик марин . За сега мисля, че овладях цияното но още преди органиците и сега, забелязвам леко обезцветяване на зелените корали - монтипори, грийн бутони - от какво се дължи не знам- в процес съм и на промяна на осветяването - но не съм сигурен - бъдещето ще покаже!

камен чочев

Цитат на: sano-pets - 21.06.2013 23:19
Моя аквариум го стартирах 01/2013 и макар, че нитратите ми бяха  по-малко от 1мг а фосфатите по-малко от 0.01 мг ми препоръчаха да започвам с пелетите. След седмица две започна да се появява цияно, не знам дали от някакъв допълнителен спад ( тестовете не ми показват толкова малко) и започнах да добавям рииф виталити на фауна марин и органик на тропик марин . За сега мисля, че овладях цияното но още преди органиците и сега, забелязвам леко обезцветяване на зелените корали - монтипори, грийн бутони - от какво се дължи не знам- в процес съм и на промяна на осветяването - но не съм сигурен - бъдещето ще покаже!
И ти правиш моята грешка - прекалено много промени накуп. И от тук нямаш идея, кое как влияе и коя от всичките промени си заслужава и коя, напротив - вреди. Прави ги по-бързо и остави системата поне два-три месеца без повече да пипаш. Успех

Стоян Михов

Цитат на: sano-pets - 21.06.2013 22:54
Обикновенно цианото се появява след падане на нитратите ( нарушаване на баланса с фосфатите) А колко са ти фосфатите? Това рязко падане на нитратите и изчезване на цианото се стабилизира с органик добавки!
:) никой още не установил защо се появява цианото... Обикновено се свързва с рязка промяна на условията в аквариума - не е задължително да са нитрати или фосфати - може да е всичко особено осветление, температура, рН , добавяне/махане на камъни, прехранване... общо взето каквото се сетиш. И обикновено изчезва когато показателите се стабилизират в нормални стойности за достатъчно дълго време.
Цитат на: камен чочев - 22.06.2013 11:37
И ти правиш моята грешка - прекалено много промени накуп. И от тук нямаш идея, кое как влияе и коя от всичките промени си заслужава и коя, напротив - вреди. Прави ги по-бързо и остави системата поне два-три месеца без повече да пипаш. Успех
+1 *THUMBS UP*
: 22-06-2013, 13:36:40
Цитат на: sano-pets - 21.06.2013 23:19
Моя аквариум го стартирах 01/2013 и макар, че нитратите ми бяха  по-малко от 1мг а фосфатите по-малко от 0.01 мг ми препоръчаха да започвам с пелетите. След седмица две започна да се появява цияно, не знам дали от някакъв допълнителен спад ( тестовете не ми показват толкова малко) и започнах да добавям рииф виталити на фауна марин и органик на тропик марин .
Това е съвсем нормално - седмица две, три дори 5 след стартиране на аквариума да се появи циано, то си е част от цикъла, не е трябвало да се намесваш.
Цитат на: sano-pets - 21.06.2013 23:19
За сега мисля, че овладях цияното 
Тук ми стана интересно, ще дадеш ли повече инфо, какво значи че си го овладял - че вече нямаш или че вече не се увеличава и колко време ти отне с ползването на Рииф виталити?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз лично установих как да се боря.Цианото фотосинтезира,макар да не образува хлорофил,за да се развива му е необходим жълтия спектър,подобно на алгите.Спрях жълтия над аквариума и засилих това над рефуджиума 24/7.Така пренасочих развитието му на друго място.Това е необходимо,но не е причина за появата му.Установявам,че се появява от: изключително много от добавка на желязо и други подпомагащи косвени условия-фосфати и увеличена органика(въглеводороди,водка,пелети).

Ilianidis


sano-pets

Цитат на: Стоян Михов - 22.06.2013 15:32

Тук ми стана интересно, ще дадеш ли повече инфо, какво значи че си го овладял - че вече нямаш или че вече не се увеличава и колко време ти отне с ползването на Рииф виталити?

поне не го виждам с  "просто око" , все пак съм любител акварист! започнах пелетите на 15/04/2013 а рийф виталити започнах на 20/05/2013 - по едно прахче на 3-4 дни и днес мога да кажа, че не виждам цияно - налепи никъде. Може някаде дълбоко в пясъка да има и да се развиват но аз не ги виждам!
Може и да греша, че органиката ми помогна но това е мое мнение! Моля не го приемайте като научно откритие или реклама!!!

beonedge

малко да разбутам темата за нивата на фосфати и нитрати с това четиво :
https://battlecorals.com/blogs/blog/185869191-phosphate-ramblings
и аквариума на месеца от R2R  - Януари 2018:
https://www.reef2reef.com/ams/r2r-reef-of-the-month-spotlight-robs-300g-deep-dimension-january-2018.392/
когато го  питат за нива на NO3 PO4 отговаря -"Havent checked Nitrates for over 4 yrs, P04 is at .38"
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (2)

31570

Публикации: 36
Прегледи: 14788

29842

Публикации: 13
Прегледи: 11344