• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смяна на вода? Да, не, може би, DSR, Triton методи

Започната от Стоян Михов, 08.02.2016 21:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Цитат на: tetra - 11.02.2016 12:47
Трябва ли въобще да дискутираме, възможно ли е да съществува аквариум без смяна на водата?  *privet*
В дискусията се ражда истината! Възможно е, и съществуват много такива системи, но са нерентабилни, и много по-сложни. В домашни условия методите със смяна на вода са много по-удачни.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

magnit

Цитат на: tetra - 11.02.2016 12:47
Общо известно е, че колкото е по голям басейна, толкова еко системата е по стабилна. Най малките Нано аквариуми, в който не могат да функционира освен цялостна смяна на водата взета от функциониращ по голям.
Но ако вземем под внимание един огромен басейн като язовира с хиляди литри вода със стабилна еко система. Но и там, ако няма постоянно вливаща се вода еко системата се нарушава и се превръща в миризливо блатно.
Научните опити на НАСА за създаване на затворена еко система в огромна "оранжерия" се оказали несполучливи.
Има ли някъде в света море в което да няма вливане на свежа вода в което да има живот?
Трябва ли въобще да дискутираме, възможно ли е да съществува аквариум без смяна на водата?  *privet*

Донякъде съм съгласен с теб. Проектът Биосфера, за който говориш, съм следил с голям интерес. Всички заинтересовани от този проект се надяваха той да не се издъни. На мен, а и на много от вас са известни уникални блата, пълни с живот, както и високопланински ледникови езера с кристална вода, което донякъде хвърля леко съмнение към твоето твърдение. Най-важното в тези случаи е, че основния принцип за кръговрат на веществата и поток на енергия е донякъде спазен (все пак  от тях се изпарява вода и над тях вали, идват различни животни и долитат птици). Тези, които са ходили на изложението в Нюрнберг, която и да е година, са виждали как се предлагат херметически затворени стъклени сфери с явански мъх(и други подобни) и малка популация дребни скаридки. Те съществуват и се развиват дълъг период от време, като тя се нуждае от минимално количество естествена светлина.
За наше голямо съжаление за вонящите блата, мъртви езера и затворени морета се оказва проблем предимно един фактор и той е антропогенния. И защото темата стана твърде математическа, в уравнението винаги може да има равенство, ако липсва тази постоянна величина - човека. Това бе изразено с половин уста като извод от експеримента Биосфера-1, но в демократичните държави такива резултати не могат да бъдат широко прокламирани. Манията на болшинството хора да контролират невинаги води до положителни резултати, което е тема на съвсем друг разговор.
Много пъти съм споменавал, че аквариумите са затворени системи и ние, акваристите, трябва да овладеем изкуството да ги поддържаме. Откакто съществува акваритиката като занимание, това търсене не е спряло и винаги занимаващите се имат чувството, че са на една ръка разстояние от вярната формула. Именно това я прави толкова интересна.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 10.02.2016 23:59
...Но всичко е много относително и зависи най-вече от това защо се прави самата смяна ...
Абсолютно, но в тази тема аз тръгнах да разглеждам рутинните смени на вода, а не тези които са продиктувани от някаква спешна нужда от реакция. Те са нещо съвсем различно. В такива случаи обикновено се сменя колкото е възможно повече вода. Макар, че смяната на вода не винаги е най-доброто решение, но това може би да го дискутираме в друга тема.
Цитат на: tonino - 10.02.2016 23:59
Ранди Холмс има обширна статия за смяната на вода точно с такива модели, примери и графики - ако Стоян отдели още малко време да ги вмъкне тук и допише как смените на вода действат върху нитратите, фосфатите и др. неща, които мислим да коригираме с водните смени ще направи страхотна тема (най-добре отделна от тази) по един много важен въпрос - който безспорно е смяната на вода:-D .
За съжаление нитратите и фосфатите са най-неподходящите за моделиране на смени на вода съединения, наистина не знам защо ги е избрал бат Ранди. Неподходящи са защото тяхното премахване зависи в много по-малка степен от смените на водата, отколкото което и да е друго съединение в аквариума. Нитратите и фосфатите напускат аквариума или чрез скимера, или чрез включването в телата на разните организми или се разграждат и отлитат като газ (азота) и реално техното премахване с вода не може да се моделира, защото то влияе много слабо на тяхната динамика. Например имате 5 мг/л нитрати в началото на седмица, но увеличавате дозата на карбоновия източник, добавяте бактерии, засилвате скимера и в събота нитратите вече са почти нула, и това без да правите никакви смени на вода. Затва избрах като пример някакви токсини, защото обикновено те се натрупват и ако не се прилагат по-специални методи за премахването  им могат да станат проблем.
Цитат на: Venci - 10.02.2016 22:29
Стоян Михов  *thanks .
Тъй като съм от пасивните не-пишещи, имам предложение към умните глави във форума: Направете бутон за лайкване на постове, че да си лайквам постовете на Стоян Михов.
Благодаря !
:) няма нужда от лайк, факта че си изхарчил един от 19-те поста, които си написал за 10 години във форума, само за да ми кажеш благодаря, за мен значи много повече от един лайк. Благодаря.
Цитат на: Ilianidis - 10.02.2016 22:08
Натрупването на разни вещества от несмяна на вода води и до влошена работа на скимера от вещества гасящи образуването на пяна.С което ефекта става още по-негативен.Чел съм за практика на рифъри,които веднъж в годината правят и брутална смяна на водата.
Напълно съгласен за влиянието върху скимера, даже завчера го изпитах на гърба си. А рисковете от големи смени на вода са описани, основно са свързани с токсичността на новозабърканата вода, има много дискусии и изследвания на това.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tetra

Предполагам, че целта на ново постъпващите техники в акваристиката, водят до все по малката ни намеса в акваристиката, но не го превръщат в напълно затворена система, без  подменяха част от водата. Техниката само може да намали до известна степен количеството и интензитета на смяната.
След като в глобалните водоеми за които се грижи природата (която в никакъв случай не можем да надхитрим)функционираща при непрекъснато изтичане на старата вода и допълването им със свежа, много по добре  отколкото затворените системи,  които само се допълват , идеята за не подменяне на водата в аквариумите ми звучи утопично.
Да може да съществуват изключения да речем, че допълващата вода е кристално чиста без каквито и да е примеси, а създалата се еко система реагира адекватно на замърси телите по биологичен път, но да не забравяме, че става на въпрос за милиони, или милиарди литри вода за която се грижи природата, не и ние .

Dede

Смените на вода трябва да има, всеки знае как му се подобрябва работата на скимера след смяна на вода.  Други неща които не можем да измерим съответно да добавим няма как да сме сигурни как се променят с времето, но е ясно, че се смените на вода се отразява положително на коралите.
А защо трябва да е 10-15% на 7-10 дни, казано метафорично: И с 20 шута в г*за може да изминеш 100 метра със средна скорост 5 км/ч и със 100 леки побутвания, втория вариант обаче със сигурност ще е по-комфортен.
От наблюденията ми през годините знам едно, колкото по-сложно е изградена една система(техника, методика за добавяния и тнт) толкова по-трудно може да се открие къде нещо не е наред ако има проблем. Да не говорим, че две еднакиви ситеми няма, как тогава един метод ще е приложим за всички  *NO*

Стоян Михов

Цитат на: Dede - 12.02.2016 11:33
А защо трябва да е 10-15% на 7-10 дни, казано метафорично: И с 20 шута в г*за може да изминеш 100 метра със средна скорост 5 км/ч и със 100 леки побутвания, втория вариант обаче със сигурност ще е по-комфортен.
*ROFL*  *ROFL*  *ROFL*  :-D Ебаси, аз изписах 3 страници приказки, а ти го каза с два реда, трябва да се кандидатираш за министър председател.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Здрасти, пичове!
Да отупаме темата от прахта, летния сезон приключи и форума трябва да живне!
Стояне, интересно ми е и надявам се не само на мене, до къде стигна с твоя метод, напиши нещо по въпроса, ще ние интересно!

Поздрави на всички!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Стоян Михов

За съжаление форума позамря, не само соленоводния.
Да аз не сменям вода от почти 10 месеца, спрях смените на вода напълно, малко преди да започна тази тема , по скоро от любопитство и недоверие. И започнахме разработването на методи, които да го направят възможно. И засега мисля, че е възможно дори и за аквариуми с акропори. Не искам да разказвам твърде много да не стане като реклама, тъй като скоро ще пуснем продуктите в продажба и ще си има място тук във форума, където ще може да се говори по-нашироко.
Иначе това е аквариума, сниман сега след 10 месеца без никакви смени на вода, май не съм го снимал от този ъгъл. Върховете на акропората в дъното изгоряха, защото дойдоха много близо до осветлението, пък и излизат вече над водата, като падне нивото при сифонирането на дъното.

https://s13.postimg.cc/wlx9slxtj/PA176302.jpg
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Супер! Поздравления! Дано метода е истински успешен! Смените на вода притесняват много хора, а и много са хората отказали се от хобито заради смените на вода.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

tishovsx

Цитат на: trupai - 18.10.2016 10:16
Супер! Поздравления! Дано метода е истински успешен! Смените на вода притесняват много хора, а и много са хората отказали се от хобито заради смените на вода.

Може и да си прав за смените на вода, но за 300-400 литра вода, не е такъв голям разход. Разправията е една и съща, дали ще сифонираш водата и после ще налееш нова, или ще върнеш старата - вече мината през филтър. По важното е, че метода на Стоян трябва да е сравнително евтин, за да има файда да не сменяш вода. Сега за 800 или повече литри си е разход, ама колко хора в БГ имат такива аквариуми. Като си помисля леко ни помръзва и затова търси ме лесното, някога когато имах растителен аквариум, сменях вода на всеки четири дена, щото "китките" не растяха.
Чакам с нетърпение, Стоян да каже как се е справил с проблема, и респект, коралите са повече от перфектни!

Поздрави на всички.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Надявам се Стоян да ви убеди,че досегашния хубав риф се дължи на смени на вода.Първото което се случва при несмени е спиране растеж на акропори,после боледуване и накрая риф с лпс и полипи.Донякъде помага калциев реактор.С балинг след 45 дена започват деликатните проблеми,тъй че и мене ми е интересно как ще става това.DSR метода се внедри вече в магазините в Холандия и Белгия.Мисля си,че не става въпрос за пълна несмяна,все пак има миксове за корекции,които дефакто пак са смяна на вода или бъркам.То голям асортимент тоя метод.И аз си разработих доста добавки,които изобщо не ползвам,защото съвсем се обърках кое в кой риф върви пък при мене не и затова се отказах от всичко сложно.

камен чочев

За да няма объркване, с този метод не се изисква
сифониране. Просто аквариума на Стоян няма субстрат на дъното и причината е чисто от естетическа гледна точка

Sent from my SM-G920F using Tapatalk


trupai

Цитат на: tishovsx - 18.10.2016 12:27
Може и да си прав за смените на вода, но за 300-400 литра вода, не е такъв голям разход. Разправията е една и съща, дали ще сифонираш водата и после ще налееш нова, или ще върнеш старата - вече мината през филтър. По важното е, че метода на Стоян трябва да е сравнително евтин, за да има файда да не сменяш вода. Сега за 800 или повече литри си е разход, ама колко хора в БГ имат такива аквариуми. Като си помисля леко ни помръзва и затова търси ме лесното, някога когато имах растителен аквариум, сменях вода на всеки четири дена, щото "китките" не растяха.
Чакам с нетърпение, Стоян да каже как се е справил с проблема, и респект, коралите са повече от перфектни!

Поздрави на всички.
По мои наблюдение, не толкова финансовият разход притеснява хората, колкото самата разправия и ангажимента за смяна на водата(мързелът е голяма работа). Не знам нищо за метода на Стоян, но ако е нещо по-малко трудоемко, ще е истинска революция в акваристиката.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Дам, грижите за аквариума са нещо, което няма да отпадне никога от хобито. Единствения начин да имаш перфектен аквариум и да не се грижиш за него е да наемеш някой друг да го прави вместо теб :). Но за мен занимавката с аквариума е 98% от привлекателността на това хоби.

Аз чистя скимера основно веднъж седмично.  Стъклата на всеки 2-4 дни. Помпите вътрешните ги чистя основно веднъж месечно, сифонирам веднъж на около 10 -20 дни, зависи колко детрит се е събрал и колко се е вдигнала солеността.

Смяната на вода си е разход, който при големите системи може да е доста значителен, ако се правят смени седмично, но и логистиката по смяната на водата може да си е малък кошмар, особено ако обстоятелствата изискват мъкнене на кофи от банята, бидони, разливане на вода по паркета и одобрителни погледи от страна на половинката :), защото малко са аквариумите в къщи със специалнао помещение за съмпа и пространство за смяна на вода.

Разбира се, че не се изисква сифониране, аз сифонирам, защото съм с голо дъно и поради несъобразения с настоящата гъстота на населението преливник се събира много детрит в дисплея, който не е вреден, просто на мен ми стои грозно да се търкалят разни отпадъци и черупки по дъното. Пък и разбира се, с тази консумация  на калций и алкалност налага да изхвърлям вода, за да поддържам солеността в границите, така че аз комбинирам изхвърлянето на вода със сифониране, макар че ако си настроиш скимера на по-мокро скимиране няма да се налага да изхвърляш вода, за да коригираш соленоста.

Нещо друго много важно, несменянето на вода не е задължителна част от този ,,метод", това е възможност, ако искаш и си достатъчно напреднал в хобито, може да не сменяш вода. Просто продуктите са йонно балансирани и с висока чистота откъм нежелани за рифа елементи и позволяват да не се сменя вода, но не го изискват, даже напротив. Аз все още смятам, че първите няколко месеца до една година от стартирането на аквариума, седмичните или месечни смени на вода за си задължителни, за да се махат натрупаните из камъните токсини, биогени и продуктите от циклите в аквариума, особено като се стартира по икономичния начин със ,,сухи" камъни и пясък. Същото важи и за системите до 100 литра. Несменянето на вода е за зрели, по-големи системи и по-напреднали рифъри.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

26793

Започната от marrio31


Публикации: 21
Прегледи: 11782

33307

Започната от мити_79


Публикации: 73
Прегледи: 22312

22468

Публикации: 18
Прегледи: 10861

38749

Публикации: 8
Прегледи: 5736