• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ - определяне на разтворимост на морски соли

Започната от boriszarkov, 16.10.2014 16:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boriszarkov

Моля ви за помощ!
Необходимо ми е да направя концентриран разтвор - 35г/100мл на купешки аквариумни соли - или около десет пъти по-концентриран от соленоводните системи.
Теоретично разтворимостта на хлоридите е добра и на повечето сулфати - освен на CaSO4 - 2.5g/l който при по-високи концентрации очаквам да преципитира, но от друга страна в разтвора възникват взаимодействия на йонно екраниране и комплексообразуване които биха могли да повишат разтворимостта му.

Моля за съдействие някой колега за изпълнението на следния експеримент - да отмери 35г сол и да долее вода до 100мл като разбърква добре, ако не се разтвори да опише характера на утайката, да нагрее, ако пак не се разтвори - да добавя на малко порции вода до пълно разтваряне, накрая може да долее до 1 литър и да си я ползва.
Поздрави!

Поздрави!

Ilianidis


boriszarkov

Обмислям автоматизация на пълнене и празнене.
Смесването ще става с нещо от този род
за целта е необходима вода и солев концентрат

sano-pets

Когато се приготвя разтвор за соленоводен аквариум солта се прибавя към водата а не обратното! :

"Note: Always add the salt to the water, never the water to the salt.  Making a concentrated mixture will cause a calcium carbonate precipitate to form."

boriszarkov

Така трябва да е, но за да разкрием разтворимостта на смес от соли разтворът трябва да се сатурира докато нещо не започне да преципитира според поста това е CaCO3 (който впрочем е и доста по-слабо разтворим от CaSO4),но според мен виновникът за утайката ще е CaSO4 понеже CO3-- , внесен като HCO3-  при смес приготвена по аналогична рецептура:
23.98 g sodium chloride
5.029 g magnesium chloride
4.01 g sodium sulfate
1.14 g calcium chloride
0.699 g potassium chloride
0.172 g sodium bicarbonate
0.100 g potassium bromide
0.0254 g boric acid
0.0143 g strontium chloride
0.0029 g sodium fluoride
Water to 1 kg total weight

То въпросният протон би трябвало да възпрепятства утаяване на карбоната понеже разтворът ще е с доста високо pH , което няма да позволи протонирането на SO4-- до HSO4- , тоест протонът ще стои при карбонатът и няма да позволи утаяването му.

Но това е божа работа. Истината е че какво точно се случва в този бъркоч от йони и комплекси малко хора са наясно. В едно проучване прочетох как в морска вода са постигнали 30 000ppm  CaSO4 (30g/kg) при все че разтворимостта му е околко 2.5 г/л. Затова реших да питам.
На мене зора ми е да разбера до колко може да се концентрира солевия разтвор без да се получават утайки.
И зора е голям понеже нямам под ръка акварумни соли затова помолих за съдействие.


Публикациите са слети: 17.10.2014г 18:06ч

След още разсъждения ми става все по малко понятно какво би станало на теория ето някои бумаги:

http://www.chem1.com/acad/webtext/solut/solut-images/geocarbsystem_aq.png

http://www.ldeo.columbia.edu/~sanpisa/OceanSed%20project/class%20project/caco3phsol.JPG


При евентуално преципитиране на CaCO3 насищане CO2 ще реши проблема но е вашно при апликация в аквата да се изчака достатъчно за да изфияраса и да не се създаде pH спад.

и все ми се струва, че в разтвора карбонатите ще са под форма на
Molecular formula   Ca(HCO3)2
Molar mass   162.11464 g/mol
Solubility in water   16.1 g/100 mL (0 °C)
16.6 g/100 mL (20°C)
18.4 g/100 mL (100 °C)

Поздрави!

Стоян Михов

Мале, мале, изобщо не разбрах какво искаш да направиш, особено пък както си го подплътил с терминология - апликации, преципитации, йонно екраниране и комплексообразуване :). И това устройство хич не го схванах, ама нищо де.
Направих ти поискания експеримент (реших, че и доста по-безмислени неща съм правил, дори напоследък - днес прехвърлихме десет тона пръст с лопати от един двор на друг, като смисъла не ми беше много ясен, се ла ви).
Разтворих 35 грама сол до 100мл, като използвах дестилирана вода с темпераура 23 градуса. Както се очакваше, калциевия карбонат преципитира веднага и разтвора стана бял като козе мляко и така си стоя над 10 минути. Утайката беше зрънца с размери около 0,5 мм, като количество не мога да кажа нямам аналитична везна у дома (трудно е да повярвате нали), но почти покри дъното на бехерова чаша от 1000мл.  Добявях вода по 100 мл докато не стана 1 литър, водата се избистри, утайката си остана непроменена и неразтворена първите 2-3 минути, след около 40 минути (без бъркане) беше останала само около 1/10 от нея, другата беше се разтворила. И те това е, изводите са за теб.
Не знам защо така държиш на този гипс, и защо мислиш, че точно той ще се утаи, при условие че варовика е много по-неразтворим и освен това, ако се вгледаш по внимателно в графиките, дето си копнал точно при високо рН се утаяват карбонатите.
Хубаво я даде рецептата на Франк Милеро за солта, отдавна се каня да напиша два реда, сега май му дойде времето, ама ще отворя друга тема.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

boriszarkov

Благодаря ти много за съдействието!
Съжалявам обаче за резултата :D
Ами мисля, че ще е гипса защото графиката за разтворимост на карбонат показва, как тoй е доста слабо разтворим при ph около 9, обаче другата графика показва че при pH 9 в разтвора ще преобладава HCO3- , който не утаява с калция.
Цялата работа е да се изгради система за автоматично пълнене и празнене с цел улесняване на поддръжката.
Устройство наистина е доста специфично, създадено е да използва енергията от единия флуид (разлика в наляганията минумум половин атмосфера) за да засмуква друг в точно определена пропорция.
Догодина започвам и аз с експериментите.
Благодарности отново и доскоро.

Similar topics (5)

53037

Публикации: 7
Прегледи: 5962

30579

Публикации: 30
Прегледи: 51722

52220

Публикации: 0
Прегледи: 2741

42804

Публикации: 19
Прегледи: 26386

23411

Публикации: 2
Прегледи: 16440