• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ORP - измерване и контрол

Започната от камен чочев, 11.02.2012 23:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Монтирах и калибрирах pH - ORP контролер и топнах сондите в съмпа. рН показва 7.9, ORP - 126. С тест на Тропик марин рН 8.2. На кое да вярвам. И по-важният въпрос е защо ORP e толкова ниско и може ли да се вярва на показанията? Ако може да се вярва, следствие на какво е това? На недобре работещ скимер? Озонатор ли е решението или по-добър скимер?

bluefire

Има значение температурата на калибриращата течност  може от там да ти идва разминаването  :-[.При мен когато калибрирам компютъра ме пита колко градуса ми е калибриращата течност  ;-)

hanuman

Трябва време за ORP'то не измерва точно веднага, а за Ph евентуално да го провериш с калибрираща течност и ако там всичко е наред си мисля, че сондата ще показва по точно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Ilianidis

За температурата на калибриращата течност е вярно,но разликата е доста голяма да е от неправилно калибриране.Много е важен кабела,контакта на BNC  връзката,мястото на което е монтирана сондата.При мен съм забелязал различни стойности от поток до  стационарно измерване.Не знам от къде идва разликата.Относно редокса-той дава информация какво количество ти е кислорода (окислителя) и съответно какво е потреблението му (редукцията).Ако има окислител и липса на гнилостни процеси имаш висок редокс,ако има нарушен азотен цикъл и много органика,която да консумира кислорода,тогава редокса е нисък и водата за сменяване.Редокса зависи от скимера,защото той е основния аератор в системата.При мене тъкмо щях да хвърлям сондата,защото мислех,че е свършила вече и от ден на ден забелязвам от около 170 преди 2 месеца,сега се вдигна редокса на над 300,което ме кара да си мисля,че може и да работи още.Пусна ли озонатора и рязко качва стойността нагоре,но на контролера все още му нямам доверие,че един ден коралите ги поставих под изпитание,един час работил с озон и взеха че оцеляха,само един корал в близост до вливащата се вода в аквариума си беше позатворил полипите.

NikolaV

При мене pH-то варира м/у 7.9 и 8.2. Мерено само с електронни средства и всичките калибрирани. Обаче не съм мерил температурата на разтвора и май е добре да го направя следващия път. Интересното при мене е, че през нощта ми е около 8.2, а през деня (събота-неделя мога да го видя) пада до 7.9. Обяснявам си го с това, че вечер отварям и проветрявам, а когато (зимата) сме вкъщи е затворено и CO2-то, което издишаме 4 човека си оказва влиянието.

ОРП меря от няколко дена и от около седмица озонирам. Като почнах в началото ОРП-то беше около 190-200. Сега съм го докарал до около 350. Озонаторът макар и малък (50 мг/л) може и повече да докара, а и прекарвам въздуха през силика-гел за изсушаване. За сега обаче не искам да вдигам до по-високи стойности, че си чакам новата сонда. На тази макар и хубава малко и нямам вяра - хем, че е стара, хем и беше скъсано БНЦ-то и сам съм го оправял. BTW, като докосна (или без да искам намокря) кабела почва да се шашка контролера. Нормално ли е това?
Иначе конкретния контролер, който ползвам дори позволява и калибриране.
До преди да пусна озонатора чашката на скимера се пълнеше за около седмица и малко повече с тъмно кафява кал. Сега вече почти седмица се пълни за 5-6 часа с почти бистра вода. Предполагам трябва да се нормализира в един момент, но вече бая продължава.

ПП. Всичките калибрации са правени на стайна температура - 23-24 градуса. Не знам дали 1-2 градуса (дават го 25 за калибрация) оказват съществено влияние.

камен чочев

Контролерът е този: http://www.ebay.de/itm/180791237031?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648
Сега показва рН 7.72 и ORP 170. В интерес на истината от както съм стартирал меря рН с тестовете на Тропик марин и безусловно е 8.1 -8.2. Пробвах с поставянето на сондите на различни места, резултатите са еднакви. Пише, че контролерът не трябва да е в близост до баласти, но какво означава близост? Не съм мерил температурата на калибриращата течност, но стайната температура е 23-24 градуса.

Стоян Михов

АКо ти мери вярно машинката, което може да е съмнително, някъде бях чел че тези немски всъщност дойчовците ги сглобяват основно с китайски чаркове (то какво ли не се прави вече там де), та най добре е да дойде някой колега да го измери с неговия и да сравните показанията, ако все още ти е толкова ОРП трябва да направиш нещо, тъй като тези стойности са на границата.
Ти нали си вече с новия скимер или?
Аз бих ти препоръчал озонатор, ако няма да минаваш на зеовит скоро и ако не искаш да се откажеш от някои риби.

"Основния начин за поддръжка на нивата на ОРП е премахването причините за намаляването на неговите стойности. В аквариума причините за това са:
•   Прехранване или прекалено често хранене;
•   Наличието в аквариума на гниещ материал (мъртва риба, мекотело или водорасли);
•   Натрупана органика в механичните филтри;
•   Силно замърсен грунд;
•   Стар (неподменен) активен въглен;
•   Неподходяща медия за биофилтъра;
•   Пренаселен аквариум;
•   Наличие на нитрити;
•   Морска сол с ниско качество;
•   Предозиране с органични добавки (храна за корали).

Съществуват няколко начина за повишаването на стойностите на ORP.
•   Ефективно работещ скимер
•   Друг приемлив вариант е използването на озон. Следва да споменем, че на вода с високо качество не е нужно да се добавя озон, за запазването на високите величини.
•   Теоретически друг силен окислител е калиевия перманганат (KMnO4). Но използването му се препоръчва само в краен случаи след като всички други варианти са изчерпани.В тази сол манганът е в степен на окисление +7. Перманганатният йон е силен окислител. Той се разтваря във вода и дава ярковиолетови разтвори.
•   За повишаване на ОРП понякога се използва и диводороден периоксид (Н2О2) или по нашенски перхидрол (кислородната вода е 4% разтвор на перхидрол). Но следва да споменем за противоречиви резултати след използването му. Главно проблема с "перхидрола" е много бързо вдигането на нивата на ОРП.
За двата последни начина е трудно да кажем, че са естествени, затова добавянето на перхидрол и калиев перманганат не се препоръчва особено от начинаещи акваристи!"
     
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

ORP в момента е 190 и продължава да се покачва бавно. рН е 7.96 и то се покачва леко, което е нормално през деня. Контролера е немски, колкото и аз, а дали мери точно нямам никаква идея. Със сигурност в момента има разлагаща се риба в аквата, а и съм стария скимер все още. Няма да променям нищо докато не дойде скимера (понеделник-вторник) и не видя след това дали ще има промяна

hanuman

Аз само да вметна един израз често използван при програмистите( а и не само) "if it works don't fix it". Много често се случва да измерим параметър(какъвто и да е) и той да е доста под или над нормата и веднага се стряскаме, а в същото време аквариума се развива перфектно и всяка по-рязка мярка която предприемем за нормализирането на дадения параметър може да влоши доста нещата. Та това което искам да кажа е да изчакаш малко и да видиш как ще се промени редокса и да не променяш нищо рязко. Не мисля, че има място за притеснение като виждам как се развива аквариума ти. Най-вероятно гниещата риба е причина за ниските стойности.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

камен чочев

Да, прав си. При мен има промяна определено. Не знам на какво се дължи, но от около две седмици полипите на всички корали са отворени денонощно, докато преди това се отваряха само нощно време.

Gorgonas

        Далечко си ми, иначе с удоволствие бих дошъл да измеря редокса и се насладя на аквариумата ти и с моята машинка. Макар и тя да е от братски Китаи. Най малко бихме установили, че китаиските си мерят така  *dontknow* .
Моето скромно мнение е да поизчакаш малко, преди да предприемаш каквото и да било. Направи поне още едно измерване с друг уред и ако пак е толкова нисък редокса, вземи мерки.
       *spam  радвам се , че на модератора му е харесала статията ми и ползвал в случая  ;-)  *spam

Стоян Михов

Цитат на: Gorgonas - 12.02.2012 14:46*spam  радвам се , че на модератора му е харесала статията ми и ползвал в случая  ;-)  *spam
Хаха -  :-D пенсионерска закачка беше този цитат, но иначе статийката е супер образователна  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

В интерес на истината си взех компютър на IKS Aquastar, но ще ми отнеме време да го оборудвам (и този контролер ще ми е излишен). Тогава ще го видя дали и колко е точен китаеца. Все още продължават да растат стойностите, но бавно.

Canary

Цитат на: камен чочев - 12.02.2012 17:35
В интерес на истината си взех компютър на IKS Aquastar, но ще ми отнеме време да го оборудвам (и този контролер ще ми е излишен). Тогава ще го видя дали и колко е точен китаеца. Все още продължават да растат стойностите, но бавно.

Споко, човече. Ти подряза един-два корала и реши, че има голям проблем. Редокса при положение, че сменяваш вода всяка седмица, имаш въглен и що годе читав скимер, няма как да не се вдигне, след като се изчисти мизерията от умрялата риба.
Сега като дойде и дъ бийста, всичко ще е наред.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Ilianidis

ЦитатВ интерес на истината си взех компютър на IKS Aquastar, но ще ми отнеме време да го оборудвам (и този контролер ще ми е излишен).
Знаех си,че тука има нещо гнило с китаеца  ;-)Успех с немското качество.Аз също съм с китаец,само че другата визия и също не съм доволен от показанията.Много променливи са и непостоянни.Може и от сондите да е,на тях също да не разчита човек.Живи и здрави и аз ще ъпдейтвам по-нататък с някое Милоуки,пинпойнт или аквакомпютър.Макар,че по-неудобно е ,но може би по-точно  да е с отделен моноизмервателен блок.