• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

NO3, PO4 и GHA

Започната от beonedge, 07.01.2017 16:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Здравейте :)
Позследните параметри които измервам са PO4-0.05/NO3-0/Mg-1390/Ca-430/Kh-8.1
Не мога да са преборя с GHA (поне аз така я идентифицирам).
Какво съм направил досега -
осветлението -основно е на RB всичко друго е намалено на 5-40%
стартирал съм ATS но доста бавно се развиват процесите , поне 2-3 месеца докато заработи като хората и да се усет ефект от действието му
почнах да добавям водка (1 седмица 3мл , сега съм на 6мл)
чашата на скимера я чистя през ден
пуснах 2 таралежа и 10тина охлюва ,имам и жълт и син танг , помагат по малко , но не смятам че могат да решат проблема
фосфат ремувър seachem започнах с 20мл в чорап и през ден добавям по 20мл (стария не го махам а добавям новия ...уж не отделял нищо като достигне капацитета си , но знае ли човек) . Преди това го изплаквам много добре
Седмични смени на 10% вода и ръчно скубане на алгите , но това доста  ме затруднява и едва ли ще доведе до някакъв ефект
Та така , основно ме притеснява липсата на нитрати (и съответно невъзможността да се свалят фосфатите в този случай) . Как е правилно да се подходи - по-интензивно хранене или вдигане на нитрати (там не съм чел много как се прави но продават готови решения или калиев нитрат ако не бъркам нещо)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

vankata_032_pld

Не те разбирам .....
Добавяш водка джуркаш през ATS и в същото време се чудиш какви нитрати да добавяш !
Нитрата консумира фосфата. Когато го изконсумира започва да се натрупва в системата и чак тогава може да започнеш да дозираш водка като имаш мерак.

beonedge

Може да не съм обяснил като хората :
ATS - Algae Turf Scrubber ,идеята накратко е да се създадат идеални условия за алгите извън DT и те да се "изместят" там . Проблема е , че му трябва доста време за да заработи . Тук http://www.algaescrubber.net/forums/ примерно се обсъжат надълго и широко
Водката спомага да се увеличи популацията на бактерии които консумират нитрати и фосфати и след това в скимера. Ако не бъркам за процеса трябва да има и от 2-та компонента , а при мен не е така (поне теста на salifert това показва)
А за фосфат ремувъра - той сваля фосвати без значение дали има нитрати или не.
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

vankata_032_pld

Добре, знам какво означава, водораслов филтър. Също добре познавам и ефекта на въглеродните източници и фосфат рeмувърите няма нужда да ми обясняваш. :-)
Виждам, че и ти си прочел за различните методи доста. Дали обаче си проче,л че фосфатите не са предимно във водния стълб, а в повечето случай  в камъните от където се освобождават и създават идеално местенце за алги от всякакъв вид ?
И сигурно, аз не съм обяснил правилно, че няма логика да слагаш водка за да увеличаваш популацията на бактериите които на практика няма с какво да се хранят защото им трябват и нитрати !

beonedge

Ясно , значи спирам водката и чакам . Междувременно се оглеждам за алггояди ...засега съм набелязал Jewelled blenny , евентуално nasо elegans ,Zebrasoma xanthurum и Zebrasoma Desjardini от танговете , но имам голяма Zebrasoma flavescens и се чудя дали е добра идея да се добавят други тангове .
Безопасно ли е да инжектирам с h2o2 там където алга се е закачила за корал ( в случая на една монтипора и зоантиди) или по-скоро не ?


I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

vankata_032_pld

Жълтата зебразома е една от най агрисивните към собствения си вид ако можеш я извади и сложи друга заедно с другите иначе рискуваш.
Не смятам, че е разумно да инжектираш близо до корал с пероксид може да ги изгориш ! По скоро се опитай да ги премахнеш механично.
А преди да започнеш да дозираш водка имаше ли нитрати ?

beonedge

Да , но много ниски нива - някъде около 0.5 съм ги измерил . Иначе за зебразомата чета че ако новите са малки не ги закачали много , но по-скоро ще пропусна ...евентуално ако успея да я хвана ще я пусна в съмпа или друг аквариум за месец , но като цяло не ми се иска да мъча добичето :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

vankata_032_pld

0.5 не са много ниски нива. Сега, като сложиш нови риби би трябвало да се вдигнат доста и тогава ще може да възобновиш дозирането на въглерод. Добра идея е да дозираш и някакви бактерий заедно с въглерода или поне в началото.

trex700e

Само водка не е добре да дозираш, нито само оцет! Ако не ти се купува истински нопокс (макар , че цената далече не е толкова абсурдна) защо не пробваш да си направиш diy варианта?
За бактериите са ти написали...

А защо и толкова методи за контрол на нитрати и фосфати ? Заложи само на един....Статистиката показва, че който от форума е използвал смоли като фосгард, пуриген и т.н. е имал проблеми с водорасли...
Реши си всички проблеми, преди да добавяш добичета, това според личното ми мнение...

Много хубаво, че точно Ванката ти е писал...и той има 1500 литра и е тествал и преминал през много варианти за техника и химия ....ако бях аз щях да копирам неговите методи и стратегии:))

А ти с каква сол си (понеже не видях да си писал , а скимера много прилича на коралензухт, да не е с тяхната сол)?

beonedge

Ще се опитам да съм максимално точен :
Казвам че дозирам водка , но всъщност е р-р от 75мл водка(40%) + 200мл оцет
За бактерии - стартирах без живи камъни , поравно индонезийски,Real reef rock и Aquaroche. В началото дозирах според предписанието microbe lift nite out + Specialblend . Сега дозирам (60мл стартово + 30 мл през седмица ) fritz zyme 460.
Солта е aquaforest Reef salt. Добавям също и аминокиселини от af (5мл вечер) . Дозирам минимално ati esentials (20мл дневно).
Скимера е Nyos quantum 220. Бях го настроил да пълни чашата седмично  мн тъмен скимат , сега го бутнах да пълни на 2-3 дни. Като храня го спирам за 30 мин.
Относно алгите - около 4-5 месеца бях на кафява фаза , почнах водката и се махна, сега това зеленото е от около месец някъде .
А комбинирам няколко метода за борба с алгите понеже както казах ats се задейства бавно , не ми се иска да загубя коралите докато това стане.
МИсля че няма смисъл ,но все пак да уточня - ползвам ro вода с tds=0. Активен въглен - около 500мл като пускам вода през него за 2-3дни на 1во и 15 число , в края на месеца го сменям.
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

vankata_032_pld

Въглерод - добре
Скимер - добре настроен / мокро скимиране /
Бактерий - добре
Фосфат ремувър - не е добра идея аз бих го премахнал
Обаче тоя водораслов филтър ми идва малко олд фешън защото трудно се контролира може би. Да не говорим, че после тъкмо той да наеми ти пак ще започнеш да дозираш въглеродни източници и напрактика алгите които, тъкмо си завъдил в него ще гладуват и накрая ще умрат.
До колкото разбрах се бориш с хеър алги а те са идеална храна за танговите и особено за турбо охлювите / поне при мен е така/
Една снимка на системата също е добре да направиш.

trex700e

Аз когато съм имал хеър алги е било:
-скапани камъни (изключено при теб,пясъкът предполагам също е ок)
-скапана вода (и това не е)
-един път се обърка солеността по моя грешка и това отключи наново циклене (също не е това)

И това е било при малка по обем система, която е супер нестабилна на фона на твоята.
И в трите случая алгите умират след 2 седмици (стават едни като изсъхнали по стеблата) и охлювите ги ядат.

Може ли да не е хеър алги, а бриопсис? (виж темата на Зиро, той се бореше с тези неща и той ползваше подобни смоли) 

beonedge

Снимка ще направя следобед понеже сега е много синя светлината и алгите са почти черни. Фосфат ремувъра го слагам единствено докато сваля фосфатите , след това предпочитам да свалям (ако се наложи) фосфати и нитрати заедно . Като свърша този който съм купил , ще дам почивка някой месец и ако не се налага няма да слагам отново.
За ATS - да ,вярно че не е нещо ново , но на мен метода  ми се струва най-естествен. Плюсовете на този метод (поне от това което чета) са доста - поддържат се стабилни нива на Ph, обогатява се водата с кислород в тъмната част на денонощието, сваля фосфати и нитрати както и се генерира храна за корали и риби (искам по-нататък да гледам 2ка мандарини и да не ги уморя от глад ще трябва стабилна популация от копеподи :))
Иначе да , жълтия танг постоянно ги дърпа алгите , синия не толкова интензивно , но го следва и чисти донякъде . Охлювите сякаш се справят най -добре (моите са tectus) Отначало пуснах няколко турбо-та , но като паднат по гръб и не могат да се изправят и ако не им помогнеш ,умират.Тектусите се обръщат сами ,освен това се размножават в аквариума. Просто за да свършат работа на мен ще ми трябват около 30-40 бр.
PS вярно че солеността беше паднала до около 33ppt докато ползвах евтин рефрактометър ,сега съм с електронен и (си мисля) че е стабилно на 35. Като се върна назад , май съвпада пада на солеността и появата на алгите. За вида на алгите ... наистина са (поне ) 3 вида - вдните са като яркозелена ципа (по преливната колона) , другите са тъмнозелени и се веят от течението , а 3те са по-тъмно зелени (изглеждат кафяви но вечер като светна с фенерче са зелени)и са като конци. Гледах ги с 10х увелечение , като тръбички изглеждат като се редуват прозрачни зони и такива с пигмент , но за да е бриопсис би трябвало да е разклонена нишка...а и охлювите го ядат , бриопсиса нали само sea slug го ядеше ?
Edit : ето снимки->
фронт:

преливна колкона:


светлозелените :



тъмнозелените:




зоантиди:



монтипора:



I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Ilianidis

Аз мисля,че много бързаш.Така изглежда всеки неузрял риф.Минералите в камъните са достатъчни да поддържат алгите,пък танга му идва в повече толкова храна.Хубавото е и че коралите в първите 1-2г се развиват по-добре,отколкото в следващите.Аз когато стартирах моя коралите щурееха,сега не е така.Това го забелязвам и при колегите с по-млади аквариуми.Остави се на течението и поддържай фосфати 0,02-0,06 нитрати 1,5-2,5 и нещата ще се наредят.

trex700e

При мен на 15ти Ноември ми падна солеността на 1.021 и аквариума беше станал целия и в зелени и в кафяви алги (преди това беше кристален) и след като нормализирах нещата пак се изчисти сега по празниците ...

Тука е от 12 Декември и още беше цигания, бях за малко да рестартирам,хем не беше като в началото:
! No longer available

Другото нещо , което е -ти мериш ли  Калций, Магнезий и Кх (или и други микро и макро)? Питам защото и аз съм с Аквафорест рийф сол и преди 3-4 дни си взех тестове и се оказа , че всички параметри (за които имам тестове да измеря) са адски занижени-магнезия ми беше станал 1080, КХ 6,8 , а това при все че съм адски прецизен със смени на вода и сменял повече от 10 % на 6 дни (в моя случай 6 литра на обща вода 35 литра хем имам реално 2 х 2см, спс фрага), идеята може би на Аквафорест е солта да си е със всичко занижено и да си добавяш техните добавки, че да се контролират параметрите. Обаче те и камъните и пясъка си дърпат. Точно малко като на Коралензухт нещата.


beonedge

08.01.2017 18:11 #15 Last Edit: 08.01.2017 20:19 by beonedge
В началото на темата съм писал параметри които съм измерил, всичко е салиферт само фосфатите ги меря с ред сий. Това е като добавям ati esentials ,преди това съм измерил :PO4-0.08/Ca-400/KH-8.7/NO3-0.7/Mg-1230 (това е само с 10% смени седмично , без да добавям нищо)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Много трябва да се внимава с домашната рецепта на VSV и по-точно, какви продукти се използват. Водката продавана по магазините, съдържа десетки добавки освен алкохола. Същото се отнася и за оцета. Моят съвет е, да спреш водката и оцета, и да си купиш фирмена добавка за сваляне на нитрати и фосфати! Повече от две годи съм ползвал DIY VSV и винаги съм имал алги. Да, много малко алги по камъните и стъклата, но винаги съм ги имал! След като започнах дозиране на фирмена добавка NOPOX, камъните се изчистиха след седмица.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

... накъде вървят нещата , на някой може да му е полезно :
измерени параметри днес-> PO4-0.03/NO3-0/Mg-1380/Ca-440/Kh-8.2 (в началото бяха PO4-0.05/NO3-0/Mg-1390/Ca-430/Kh-8.1) За съжаление или нямам нитрати или се консумират преди да стигнат до водната колона. Надявам се с увеличаване на обитателите това да се промени. Засега храня 3 пъти дневно само със замразена храна.
водорасловия филтър почва да действа (3 пъти съм го чистил досега като изхвърлените алги са съответно 28 / 72 / 380 гр ...това е с леко изстискване на водата . Ако изцедя напълно алгите при 3тото измерване е 73гр суха маса)
Алгите в DT не са изчезнали , но забавят развитието си и стават по прозрачни/тъмни . За съжаление все още не мога да набавя повече гадини които да ги ядат :(
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Между другото на мен не ми е известен какъв е начинът да се вдигнат нитратите по химичен път-в смисъл с някаква добавка, рецепта? Странно, гледах и темите назад и никога не сме го коментирали.

Стоян Михов

Цитат на: trupai - 15.02.2018 09:59
Точно това исках да кажа - могат да се контролират!
Когато започнат да намаляват нитратите, намаляваме дозирането на органичният въглерод, докато ги закрепим там където искаме да бъдат. Аминокисилините са задължителни!
Да, това намаляване на дозирането в повечето случаи обикновено работи, но ако фосфатите са твърде много, дори и при много намалени дози въглерод, нитратите продължават да падат и накрая почти изчезват. Затова и разните производители имат други добавки, като аминокиселините например, които помагат да се вдигнат нитратите (и не само това де). Но не бих казал, че аминокиселините са задължителни, бих казал че са "дресинга" на майстора сладкар, те придават завършека и блясъка на творението, но не правят тортата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Цитат на: trex700e - 15.02.2018 10:31
Между другото на мен не ми е известен какъв е начинът да се вдигнат нитратите по химичен път-в смисъл с някаква добавка, рецепта? Странно, гледах и темите назад и никога не сме го коментирали.
Калиев нитрат KNO3. Относно дозирането му , тук RH обяснява :
Potassium nitrate is about 61% nitrate by weight.
Dissolve 100 grams in 1 L of fresh water.
That stock solution will contain 61 grams (61,000 mg) of nitrate, or 61 mg/mL.
Your tank volume is 520 gallons or 1968 liters.
Consequently, adding 50 mL of stock solution to your tank will boost nitrate by 50 mL x 61 mg/mL / 1968 L = 1.55 ppm
цитата е от тази тема :https://www.reef2reef.com/threads/kno3-dosing.254177/
Еdit -  според мен за да са точни сметките би трябвало да се разтворят 100гр в толкова вода ,че да се получи 1л р-р , но може и да бъркам
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

radizala

Тук не съм компетентен, става сложно за мен. Аз обичам простите и лесни неща, да си остана на NoPox-а или Хетоморфата. До сега държах  Po4- 0.00/0.03 и Nо3- 5/10

trupai

Цитат на: radizala - 15.02.2018 13:44
Тук не съм компетентен, става сложно за мен. Аз обичам простите и лесни неща, да си остана на NoPox-а или Хетоморфата. До сега държах  Po4- 0.00/0.03 и Nо3- 5/10
Е това е! Избираш единият метод и си действаш!
С какъв тест мериш фосфати? Пробвал съм с различни тестове и никога не показват фосфати.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

radizala

Salifert, и когато имам път тъм София си нося вода, минавам до Станислав или Камен, но и там показателите са тука-тука.

gladnika

И аз меря със Салиферт, и от както съм стартирал Фосфат не съм имал, все си е нула.
Нитратите ги отчита уж точно, но все са ми към 0,5-2 и си добавям Нопокс, и от може би 2 месеза не мога все още да се оттърва от това цияно... :-[

Стоян Михов

 Теста на салиферт за фосфати не става, мисля и друг път сме коментирали, когато покаже че има фосфати обикновено е твърде късно  :-D.  Всеки източник на органичен въглерод, било то и нопокс си храни и цианото, в смисъл нопокса няма да ти помогне да го махнеш. Обикновено разни бактериални смеси и ензими помагат срещу циано, защото разграждат органиката върху камъните и субстрата, с която се храни и цианото.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

Аз като чета от години не е имало човек , който е имал проблем високи нитрати, а проблемът е точно обратния-90% от потребителите се или са се чудели в даден момент как да ги вдигат.

Ilianidis

Преди добавях и аз нитрати,от една година изкуствено държа нулеви стойности.Намалява се кафявата пигментация по спс-те.

trex700e

Цитат на: Ilianidis - 15.02.2018 20:07
Преди добавях и аз нитрати,от една година изкуствено държа нулеви стойности.Намалява се кафявата пигментация по спс-те.

Кажи повече. Предполагам , че аквариумът ти е все така доминиращ с акропори и други спс-и. И държиш така нареченото "Ултра ниски нива на биогени" ULNS ? Какво друго правиш, освен да държиш нулеви нива? Добавяш храна за коралите -там витамини и аминокиселини, предполагам. Друго?
Имаш ли изобщо меки и лпс корали в аквариума сега?

Ilianidis

Може би ще обясня някой ден в моята тема,да не спамя на колегата темата.

Стоян Михов

И аз това щях да предложа, че много оцапахме на колегата темата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg