• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 14:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Макро, микро елементи и тн.

Започната от NikolaV, 06.11.2010 09:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Вече ми е време да почна да добавям някакви микро/макро елелементи във водата. Вече имам няколко малки коралчета в аквариума.
За калции, магнезии и алкалност съм се насочил към това: http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php. По-натам ако се наложи ще мисля за калциев реактор.
За останалите съм се насочил към JBL Trace Marine 1, 2 и 3. Не за друго, но просто ми попаднаха първи пред очите, а и като че ли ги има на всякъде. Има ли всичко в тях, което ще ми е необходимо или ще трябва да мисля за още нещо допълнително.
Какво ползвате вие и имате ли други според вас по-добри предложения?

Също така как ги добавяте? Четете и спазвате дословно инструкцийте или се съобразявате с това колко е пълен с корали и тн. аквариума. Тук се сещам за един малко по-страничен въпрос. Освен с тестове, които хем не знам до клко ще може да им се разчита, хем янма да ги правя често има ли някакви други видими белези, по които познавате, че нещо липсва или пък е предозирано?

iek

Трудна работа е по видими белези да определяш нуждите, особено ако се стремиш да поддържаш показателите в тесни граници. Въобще имаш ли нужда да коригираш Ca, Mg и Alk, иначе казват най-добре било да комбинираш и трите метода- двучастовия, Са-реактор и варовия р-ор. За статистиката, гледам е модерно да се прави такава в последно време, аз използвам първия метод с дозиращи помпи и както се казва показателите са rock solid.

NikolaV

До тук забелязвам, че ми пада магнезия, като честно казано не съм забелязал с колко и за колко време. Добавял съм го по горната рецепта. В началото нещо оаках калция - не знам как точно, но май го предозирах. Сега е ОК - около 420. Магнезия е около 1290, kH-то 8. Това всичкото според Салиферт.
iek, я сподели и какви дозиращи помпи ползваш! Аз ето тези съм харесал за един момент по-натам, като им прежаля парите:
http://www.reefshops.com/bm-to1-dosing-pump-3-channel-microprocessor-controlled-can-extend-to-7-channel.html
Ако се налага може да се ъпгрейдне с това:
http://www.reefshops.com/bm-to2-dosing-pump-4-channel-work-with-bm-to1-can-extend-to-7-channel.html

Все пак ти какви други неща слагаш вътре?

iek

Аз използвам на GHL, четох, четох и за себе си (както винаги) установих, че немското е най-надеждно. Иначе ако искаш евтинки, имаше едни китайски- $160 за 3 броя помпи с вграден компютър, виж в ибей. Винаги имайте предвид, че от Китай могат да ви задържат пратката на митница и освен ДДС, такси за декларации, ORI и тем подобни непредвидени плащания могат да ви мотат един-два дни, а за някои хора това обезсилва  по-ниската цена.

Нищо друго не слагам, освен част от продуктите на корален-зухт, не мога да рискувам да слагам нещо, което не мога да измеря! -  един основен принцип в морската акваристика.
Виж сега, нито съм цъфнал, нито съм вързал, така че проверявай си нещата дважды, трижды преди да се доверяваш на нубове като нас.

Ilianidis

Зачетох се над ето тази статия http://reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html,май метода е актуален и се коментира навсякъде,но тук мисля е обяснено като за лаици кое и колко да добавим.Добре ще е някой да я преведе качествено и да се коментира с лични наблюдения по нея.Определено в целия сайт има какво да се научи.
Какво ще рече обаче сол без натриев хлорид и намира ли се тук?Или решението е 10% смяна на седмица.

NikolaV

От една седмица меря, добавям, пак меря...
По тази рецепта: http://www.ultimatereef.net/info/calculators/, че са ми най-прегледни.
Магнезиия го докарах до 1290 в момента.
kH-то - Сера - 9 и нещо, Тетра - 7 и нещо, Салиферт - 8.6. Приемам Салиферта аз най-точен - бях му мерил тестовата течност преди и го изкара горе-долу точно.
pH-то - 8.1 - 8.2, като доскоро преди а вдигна с 1-2 единици kH-то беше 8.0.

Калция го мерих и го измерих 400 - 410 (Салиферт). Реших да добавя още 20 ppm (33 гр. за 450 л. вода). Мерих на другия ден - 360... Мерих пак - 380. Добавих за още 20 ppm мерих на другия ден два пъти - 380 все си седи. Аз ли нещо пропускам или ми е шибан теста?
Аквариумът е почти празен откъм всякакви обитатели.

Coral Master

Калция е в постоянно взаимодействие във водата. За да получиш стабилни и постоянни параметри на калций, трябва да имаш стабилни и постоянни параметри на КН и рН и обратно.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

NikolaV

Поне според тестовете и pH и kH са ми стабилни. Да, вдигнах ги малко преди седмица и нещо, но може ли от това да падне калция?

iek

Каква сол използваш, мерил ли си показателите на нов разтвор?

NikolaV

Рифовата сол на Аква медик. Не съм я мерил.

iek

Би трябвало да ти покаже близки до тези резултати, ако се разтвори целия пакет:

Са- 405
Мg- 1160
kH- 8.4

NikolaV

Ще я премеря...
А междувременно...
Вчера сложих малко калции - за около 20 ppm отгоре. Днес мерих - 410-420. Слагам калциев хлорид - CaCl2.H2O. kH ~ 8.6 - 9.00. pH-то обаче ми е паднало на 7.9. До сега не бях забелязвал такива резки колебания.


ПП. Днес по-рано дабавих и седмичната ми доза трейс елементи на JBL - 1, 2 и 3, ако може да има влияние.

iek

Малко височко ти идва кН-то (според мен- най-критичния параметър), но по-важното е да е стабилно  и да не играе повече от 0.5 за денонощие. Ако нямаш SPS-и все още, няма какво толкова да се хабиш. За тестовете- издухвай хубаво канюлата на спринцовката за следващите тестове, при наличие на останал индикатор също могат да се появят грешки, течностите е добре да се разклатят преди употреба също.

tishovsx

Цитат на: NikolaV - 20.11.2010 17:04
Ще я премеря...
А междувременно...
Вчера сложих малко калции - за около 20 ppm отгоре. Днес мерих - 410-420. Слагам калциев хлорид - CaCl2.H2O. kH ~ 8.6 - 9.00. pH-то обаче ми е паднало на 7.9. До сега не бях забелязвал такива резки колебания.


Никола, като слагаш калциев хлорид естествено, че ще ти падне КХ, затова сложи разтвор на сода и дигни с една единица или две КХ, изчакай 10 минути и тогава сложи калциевия хлорид.

ПП. Днес по-рано дабавих и седмичната ми доза трейс елементи на JBL - 1, 2 и 3, ако може да има влияние.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

NikolaV

Тишо, kH-То не мърда. Седи си на 8.6. pH-то беше паднало на 7.9, но вчера вече беше 8.1.

Similar topics (1)

35340

Публикации: 4
Прегледи: 3662