• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Концентрация в промили

Започната от ivogod, 22.05.2016 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivogod

Здравейте колеги от солената страна,
извинявам се за почти темата-спам в раздел соленоводна акваристика, но имам нужда от малко съвети и насоки. Започвам с въпросите с уговорката, че от солено НЕ РАЗБИРАМ абсолютно нищо.
От доста време се каня да се пробвам с размножаването на Аманови скариди. За съжаление, тези прекрасни членестоноги минават ларвения си етап в солена океанска вода. Прочетох по темата мнения и насоки от други, който са се справили с процеса. Ето тук обаче удрям на камък-препоръчват концентрация на сол 30 промила на литър. Взех сол за рифов аквариум на Тропикал Марин, и сега е въпроса как да докарам тази концентрация? Ако можете помагайте, че където и да попитам по магазините /включително и от този, от който взех солите/ ме гледат като чумав. Или знаят по-малко и от мен или не казват тази страшна тайна.
Благодаря на всички предварително.
Поздрави

Ilianidis

Промил е като процент,но не отнесено към 100,а към 1000.Слагаш 30гр на 1000гр вода,демек литър осмозна и си готов.


ivogod

Благодаря за бързия отговор. Само да попитам-за 10 литра вода с концентрация 35 промила при 22 градуса температура излиза, че трябва да разтворя 381 грама сол ли, или нещо бъркам? Ако е така-и вашата не е лесна......

Ilianidis

Има таблици показващи колко сол да се добави при каква температура,за да се получи 35 промила или 1.025 плътност.На кофата пише колко грама да се разтварят от дадената сол.И да най-често е около 38 гр на литър.

ivogod

Схванах колеги. Благодаря Ви много. Успех на всички и поздрави.