• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да се преборя с айптазия?

Започната от aonsu209, 30.01.2015 21:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

Потърсих такава тема, но не намерих, предполагам ще е интересна за всички с такива проблеми. Аз имам проблем с айптазиите. Направих няколко различни опита да се преборя с тях, но за сега са все неуспешни. Първо пробвах оцет, резултатът беше такъв, че се затвориха се за 2-3 часа и след това пак се показаха все едно нищо не се е случило. На следващата седмица  опитах с концертиран  разтвор на калций и пак същия резултат. Преди две седмици си купих две peppermint скариди, четох че помагат, но те се изгубиха в аквариума и от както съм ги пуснал не съм ги виждал. Живи са, но не са и помирисали айптазиите. Вчера пробвах и с горещ оцет (около 60мл, по една 5мл спринцовка на айптазия), днес пак всичко се е показало. Може би аз правя нещо неправилно, ще се радвам за съвет и кой как се бори с тях.
Ето как изглеждат днес след вчерашното третиране:







Стоян Михов

Общо взето нищо от самоделнитете методи за борба с айптазиите не помага достатъчно ефективно. Скаридките вюрдемани някой път ядат айптазии, друг път не ядат, изглежда има значение откъде произхождат, при всички случаи обаче големи айптазии не ядат, но са много ефективни да не се появяват нови айптазии. Аз съм пробвал почти всички методи без ток и лазер (не се майтапя и с лазер ги пробват да ги горят). От самоделните най-опасен се оказа методът със сода каустик и гасена вар - изгорих си два корала много успешно, верно и айптзията замина, ама косвените жертви бяха твърде големи  :-D.
Най- успешния метод за мен е AiptasiaX на Red Sea, с едно третиране 80% от обработените не се показаха отново вече почти седмица) тези които се показаха отново бяха адски деформирани и предполагам ще си заминат без да трябвада ги обработвам втори път. (този път експериментирам в аквариума на сина, където има багото аиптазии). Този препарат е доста особен - не съм се интересувал какво представлява, но ми изглежда на някава смесица от силикони и коагуланти според мен, айптазията изобщо не го разпознава като нещо опасно и можеш спокойно да го инжектираш в устата й, тя го гълта. Изглежда той по някакъв начин залепва вътрешности пипала и т.н. като погледнеш стои като топка в тялото на айптазията. За разлика от всички други методи при Айптазия Х, засега не забелязвам айптазията да се стресира и да изхвърля планули, (от които се развиват след това нови айптазии), явно изобщо не го възприема като заплаха. Всички останали методи особено с гасената вар съм забелязал, че предизвикват отделяне на планули - след два три дни около мястото на унищожената айптази се мъдрят 4-5 нови гадинки.
Честно казано аз изобщо не вярвах, че този химикал може да е ефективен. Взех го от Dede (който не беше съвсем доволен от него),  най-вече заради готината спринцовка с която върви  :-D (със закривена метална игла на върха, много удобна за бъркане в усти на айптазии). Исках да ползвам спринцовката за самоделните експерименти, но реших да бодна една айптазия с оригиналния препарат, много се изненадах когато айптазията изобщо не реагира, като се опитах да й натикам гадната смес в устата и си я глътна.
Важното с този препарат е да не вкарате в шишенцето аквариума вода илинякакъв друг замърсител. В шишенцето трябва да се бърка само със суха добре изчистена игла, или най добре да си отлеете в отделно съдче количеството, което смятате да ползвате и да си взимате оттам, каквото остане го изхвърляте. Изглежда препарата коагулира в солена вода, затова можете да го прецакате бъркайки с влажни предмети или замърсители.
Те това е, не мога да кажа колко дълго ще трае ефекта но трайно изчезналите аиптазии вече 5-6 дни не са се появили.
Но определено ще си взема едно шишенце да ми стои под ръка, ако се появи някоя хубавица да мога да реагирам. Общо взето най-добрата стратегия е като се появи дори една веднага да я унищожиш, защото станат ли няколко десетки войната е загубена, и няма прпарат, който да помогне.
***
Бая оцет си вкарал в аквариума наведнъж, не прави друг път подобни грешки, че вместо да изпишеш вежди, може да извадиш очи.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря за бързия отговор. И аз се бях замислил за лазер по едно време. В китайските сайтове има 1000mw реални 100  :-D на доста добри цени, където може и да свършат работа. Гледах за този продукт на Ред Сеа и четох доста добри отзиви, но четох че е добре за ползване в начална фаза, а аз малко съм позакъснял. Другото което споменават, че не е много удобен за трудно достъпни места. А аз забелязвам, че имам и между купчината от камъни. За това реших да пробвам и със скаридите. Замислих се и за Berghia verrucicornis, но прочетох че може да излезе скъп деликатес за рибите и се отказах. Мислех си дали има нещо като серум който доливаш и те изчезват...Магическа отвара  :-D

Ilianidis

Аз ползвам варно мляко,някои загиват безвъзвратно,други се деформират и пак израстват и така и не успях да се отърва.

камен чочев

Аиптазиите са напаст, но едва след като се опитате да ги премахнете, като най-успешен начин да се стигне до рестарт е горещата вода, след това са лимоновите сокове, оцет и т.н. Скаридите вурдемани са най-добрия метод, но само ако нещата не са излезнали извън контрол. За Аиптазия Х надали може да се добави нещо повече от това, което каза Стоян, но ще добавя, че за големите е добре да се повтори и потрети, ако е необходимо. Забелязал съм също, че след третиране ако имате скариди, те довършват започнатото. Забелязал съм и че някои риби с удоволствие хапват Аиптазия Х без някакви последствия, което доказва, че най-вероятно се цели да бъде "залепена" устата на аиптазията, а като препарат е безвредна за обитателите.


Sent from my iPhone using Tapatalk

julianiv

+ 1 за всичко казано до тук. Най-сигурният метод е съвета на Камен, да изкъпеш аиптазията с гореща вода. Лошото е, че не винаги може да извадиш камъка на който се е намърдала и трябва да търсиш алтернативи.

Втори вариант, поне за мен върши работа на 95%, е да запечаташ аиптазията с лепило за корали. Правиш малка "палачинка" и я залепваш върху мястото на аиптазията, за предпочитане вечер, когато се е прибрала. И при този метод има 5% неуспеваемост. Имал съм случаи да запечатам голяма аиптазия и след седмица в края на "палачинката" да се покаже нова малка гадинка. Тук обаче на помощ идват скаридите които не прощават на малките аиптазии и за няколко дни тотално я унищожават. Големият минус на този вариант е, че тия палачинки стоят много грозно, като кръпки, затова ги ползвам само от задната страна на рифа.

Нямам опит с Аиптазия Х. В момента имам една голяма аиптазия на кофти място (наместила се е под стилофората) и ще пробвам Х-а.

Стоян Михов

Цитат на: julianiv - 31.01.2015 10:12... Най-сигурният метод е съвета на Камен, да изкъпеш аиптазията с гореща вода.
Оле, оле. Не, точно това не бива да се прави. Просто Камен така го написа малко в английски дикенсов стил  :-D,  той имаше предвид следното: "опитите с гореща вода са най-сигурния начин да стигнеш до рестарт на аквариума",т.е. това е най-лошият метод, особено пък ако "къпеш" целия камък. Всеки метод, който стресира айптазията преди да умре, я кара да изплюе бебета - планули (защитна и много успешна реакция за продължаване на вида) и така унищожаваш една айптазия и имаш десет повече след 4-5 дена.  Метода с лепилото върши работа понякога, но трябва да си сигурен, че дупката на айптазията е "еднопосочна" а това много често не е така, айптазиите, както голяма част от другите анемонии са доста подвижни създания и може да се придвижват доста бързо.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Споделих личен опит, което май не трябваше да правя без да дам подробности, защото някой ще вземе да си вкара рифа под душа и... В началото, когато имах само 2-3 фрага и рифа беше разглобяема конструкция съм имал случаи на поява на аиптазии на гол камък (без корали). В такива случа съм експериментирал с третиране с гореща прясна вода, в отделен съд, на камъка и то само в зоната на аиптазията. След което камъка се изплакваше в друг съд със солена вода и се връщаше в аквариума.
След реакцията на Стоян си дадох сметка, че репликата ми за къпането на аиптазията може да донесе повече вреда отколкото полза. Затова искам да подчертая, че такъв тип интервенция съм правил в почти гола система и на свой риск, така че къпането на аиптазията..."деца, не правете това в къщи".
   

борислав

Аз се отървах от тези гадове с газов поялник Има много малък и тънък пламък който нагрява само на мястото на айптазията Вадя внимателно камъка и си ги опичам има гаден мирис при барбекюто

камен чочев

Така е Стояне, малко нарушен словоред използвах, но сентенцията ми е (след 3 год борба в домашния аквариум) още при старта, превантивно да се сложат една - две вурдеманита и в никакъв случай да не се пробват гореспоменатите бабини илачи. Да, ако аквариумът е малък и незаселен с корали и скейпа е подвижен, могат да се третират, след като бъдат извадени камъните и след това добре промити със солена вода.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Yonchev

Аз се отървах с Chelmon rostratus, но за съжаление преди да попадна на читав, уморих 3 или 4 и затова си мисля, че май не е много удачно. Сега държа в рефиджума два камъка, пълни с айптазии и всеки месец ги местя в дисплея за по ден два. Хем да си похапне рибока, хем да не забравя, че трябва да ги яде  :-D. Само да не стане нещо с рибата, че тогава какво ще правя, направо не ми се мисли  =-O

ticho

Брачед, аз използвам спринцовка с вряла вода и до сега винаги и вършила работа.

ZIRO

+1 за скарида Lysmata wurdemanni,  осети се след десетия ден от поставянето и в аквариума, разказа играта на всички айптазии.
Да отбележа че айптазиите бяха малки по 3-10мм, все пак системата е още млада и зелена.
*DRINK*

tishovsx

Малко позабравена тема, ама аз искам да споделя моя опит.
Преди дни се наложи да махна три гадове, естествено с AiptasiaX на Red Sea.
Един съвет ако ми позволите!
Ако видите малка или няколко аиптазии на камък който не ви е важен, най добре
леко го извадете и направо го изхвърлете. Защото ако има няколко на едно и също
място, то със сигурност има и такива които не се виждат.
Аиптазията, както знаете, ако се почуства застрашена веднага изхвърля планули и те се разпространяват в целия аквариум.
Какво правя аз, ако аиптазията е на удобно място, се подготвям със сифон да изсмуча вода.Спирам всички помпи!!!
Посипвам с AiptasiaX на Red Sea, и издебвам момента когато тя се "взривява" точно в този момент издърпвам водата от цялото място. Защо този "взрив" със сигурност изхвърля планули.
Остава петата на аиптазията след третирането в/у камъка, повтарям пак със вълшебния химикал.
Изсмуквам пак каквото е останало. Допълнително с остър предмет отстранявам останала част от петата на аиптазията, защо съм имал случай тая пета да се развие пак в аиптазия. Това при положение, че е на лесно място и има достъп ( не пречат корали и т.н.)
Другите методи са ясни, риби, скариди. Само имайте в предвид, че риби които ядат аиптазии, със сигурност похапват и корали :-)
Успех с борбата!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Деян

Един тъп въпрос от мен но... защо ги изтребвате тия гадинки? Изглеждат ми много, хм, весели.  :-D
Как вредят на системата?

Similar topics (1)

43789

Публикации: 3
Прегледи: 5627