• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Желязото в морския аквариум

Започната от изгубеният рай, 09.11.2012 15:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

позволих си да събера парчетата по дискусия за желязото от на Ванката темата, за да не я спамим пък въпроса си заслужава отговор

Цитат на: Ilianidis - 18.01.2015 12:46
...Всичко,което правя е да не прехранвам,добре работещ скимер,добавям желязо,което хем ми оцветява коралите,хем държи фосфатите ниски...
Цитат на: Стоян Михов - 18.01.2015 18:45
как желязото държи фосфатите ниски?
Цитат на: Ilianidis - 18.01.2015 19:27
... желязото просто си се свързва с фосфатите и скимата става ръждивокафяв...
Цитат на: Стоян Михов - 18.01.2015 23:19
...Не знам какво желязо слагаш в аквариума, но за съжаление няма форма на желязото, която да прави двете неща - да се приема от коралите и да подсилва зеления цвят (трябва да е в хелатирана форма) и да абсорбира фосфатите от водата  (трябва да е в неразтворима тривалентна форма - железен метахидроксид т.нар GFO и да има достатъчно площ). Няма как да прави двете неща... не може и кино и сладолед. Ако добавяш желязо под формата на сулфат, хлорид или друга тривалентна разтворима форма (което предполагам че правиш, щом скимата става ръждивокафяв), не те очакват хубави неща. Дано няма колеги, които да решат и те да добавят желязо по такъв начин, за да борят фосфатите. ..
Цитат на: Ilianidis - 19.01.2015 00:31
Желязо добавям под две форми,едната глюконат,който се усвоява от коралите,глюконовата група се разгражда и от бактерии и от самите корали,втората форма сулфат в разтвор на натриев цитрат,по рецепта на бат Ранди.Ползвам го повече от година тоя метод и от тогава фосфатите ми са гарантирано ниски,а по цветни корали не бях имал никога преди това...

:) значи добавяш желязо само под една форма :) когато смесиш железния сулфат с натриев цитрат се получава железен цитрат, в който желязото е в двувалентна форма. Т.е. дали добавяш железен глюконат или железен цитрат, няма значение - добавяш едно и също - двувалентно желязо + някаква органична молекула. Тъй че спокойно можеш да си добавяш само едното. Бат Ранди обяснява нещата като за американци, които не разбират грам от химия и затова им казва как да си го направят железен цитрат с достъпни материали, само че в случая това не е най-успешната му формула, защото част от желязото се окислява до тривалентна форма и се утаява(той сам го споменава), тъй че като си намерил глюконат ползвай само него.
За всички останали рифъри, не се занимавайте с такива работи, ако искате хубав зелен цвят на коралите - купете си някоя от добавките за зелен цват, на ред сий, на корален зухт, на фауна марин, няма значение, в общи линии няма да ви излезе по-скъпо и количествата ще стигнат за години. И най-важното - ще знаете как да го дозирате.

и пропуснах да кажа - двувалентното желязо няма никакво отношение към фосфатите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Скоро ще взема фирмено желязо и ще опиша разликата.Само да спомена,ползвах  трейси на една марка,да не споменавам имена,че е чувствителен пазара,та там желязото се беше утаило вече и каква полза от него?Явно не са го хелатирали правилно.
Ето нещо по темата
en.m.wikipedia.org/wiki/Iron(III)_phosphate
Как го тълкуваш това?Нали се сещаш,че няма как да се внесе тривалентна форма,защото е неразтворима,но двувалентната не след дълго преминава в тривалентна,ако не е хелатирана.

Стоян Михов

Кое как тълкувам? Дал си линк към статия за железен фосфат. Не разбрах какъв е въпроса.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Както каза,този метод го копирах от практика в друг риф много по голям от моя,там механизма явно работи,а предполагам и при мен,защото имам над 30 вида акропори,около 15 вида монтипори,акантастреи ,разни лпс-и,общо взето доста натоварен в малък обем,пък нямам фосфати.Теста е на ред сий и е достатъчно прецизен.Пробвал съм Gfo,Фосфатите тогава бяха същите като сега.Повече няма да анализирам,идеята не е моя,рискувам си моя риф,към останалите рифаджии-не рискувайте,хората са рискували преди вас.

Стоян Михов

Ясно, няма да те тормозя повече, просто дай линка към този риф, където ползват разтворимо желязо за махане на фосфати, на мен лично ще ми е много интересно (и ще започна да тормозя него :). И не ни мъчи, ъпдейтни си темата да видим как изглежда сега аквариума, тези неща дето ги разказваш само ни палят въображението, 15 вида монтипори си е егаси колекцията, аз не съм виждал на живо повече от 6 вида... браво.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

30579

Публикации: 30
Прегледи: 51722

52885

Публикации: 6
Прегледи: 4707

29842

Публикации: 13
Прегледи: 11345

8631

Публикации: 13
Прегледи: 8185