• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

изчисляване колко алкалност добавя в системата kalkwasser

Започната от beonedge, 01.04.2018 12:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Здравейте :)
Опитвам се да изчисля 1мл от kalkwasser на колко мл от рецептата на РХ отговаря ?
От линка :http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php
This solution will contain about 1,900 meq/L of alkalinity (5,300 dKH)
От друга негова статия за kalkwasser :http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.htm
Saturated limewater has a conductivity of about 10.3 mS/cm at 25ºC, and contains about 808 ppm of calcium and 40.8 meq/l of alkalinity
Т.е. излиза че разтвора от NaHCO3 е 47 пъти по-силен (1900/40.8) т.е. 1мл = 47мл klakwasser?!? ...или нещо бъркам сметките ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Ами на мен ми се вижда, че не си объркал ... *dontknow*
На мен калквасер ми се струва идеален метод конкретно в моя случай на малък аквариум с прецизна доливна система и не толкова много корали още повече , че съдът с прясна вода ще се държи на високо ниво на хигиена в него, като цяло е супер евтино, няма да ми се налага да се занимавам с дозиращи помпи, великолепен регулатор на ПХ и ще започна да се интересувам, но в твоя случай на този размер аквариум не знам ще върши ли работа? Скоро видях в една от последните теми на Р.Х. , че го посочва като най-желания метод за дозиране в неговия бъдещ аквариум, доколкото разбрам, докато е имал аквариум така е дозирал-чрез АТО, макар че ето в този случай бих си купил някакъв евтин двуканален дозатор.

Какво си намислил?

beonedge

мисля как да реша проблема с ниското pH зимата :) Със СО2 скубер не е практично за моя аквароим (бързо се изчерпва медията) , та ако мина на вариант с варно мляко да зная колко да дозирам без да променям алкалноста :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Според мен, много добре си се сетил, както казахме и дезинфекцията на доливния съд , особено ако е забутан някъде на неудобно място в шкафа, е голямо перо на калквасера. Обаче си мисля, че е риск от друга страна. Ако нещо се скапе доливната система и е само с вода ще си запазиш животните-малко ще разредиш водата голяма работа, а така с калквасера може всичко  приключи, то зависи и колко е голям съда де :( И това на такъв аквариум, дето ще "глътне" доста средства в корали... *dontknow* Или при теб на 2000 +литра и да се излее всичкия калквасер , няма проблем?

Малко офтопик сега:) Добре де, ти нали купува едни джаджи за рамката на прозореца, които вкарват въздух-какво се получи с тях?


beonedge

Аз няма да добавям kalkwasser в съда с доливната вода , а съм си направил отделен съд (4л обем) и в него има една малка помпа която се включва за по 10тина минути 2-3 пъти на 24 часа колкото да разбърква разтвора . А с дозораща помпя от съда с вода за доливане и подавам в 4литровия . Тази вода избутва част от разтвора - и в съмпа . Дори да се обърка нещо , в това 4 литровото ще слагам по 1 лъжичка  Ca(OH)2 , няма да повлияе чак толкова . Гледах няколко теми за предозиране на kalkwasser (водата в дисплея е като мляко) , и се избистря за ден-два без никакви загуби.
Не зная защо си толкова резервиран към дозиращите помпи , но все някак трябва да се добавя това което използват коралите...калциев реактор не смятам че е по-безопасно . А за фалове с дозиращи помпи съм срещал няколко теми със фалове от скъпи брандове (GHL,trident) та 100% гаранция няма :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Пост #324:(Не, че се е получило де)
https://www.reef2reef.com/threads/an-additive-and-system-made-in-japan-trendy-now.218399/page-17#post-3457639

Разгледай му аквариумите на този японец,ако искаш- лудница, макар че ме съмнява малко. Нещо много започнаха да стават тези Зеолит методи! :)

Similar topics (1)

58725

Публикации: 8
Прегледи: 3659