• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Добавки за оцветяване на корали

Започната от Стоян Михов, 23.03.2015 12:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Да отворим една тема за добавките за оцветяване на корали, кой какви ползва, вършат ли работа, какво става като предозираш и т.н. Изобщо дискусия по темата от практически опит.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Реших да експериментирам с добавките Coral Color A,B,C,D на Red Sea, първо добавяне на 18.04.2015. Тъй-като тестовете, с които разполагам, не могат да измерят минималните кол-ва на добавяните елементи, затова при дозировката на СС подхождам доста консервативно.

В интерес на истината коралите в момента са добре оцветени и не знам дали от добавките ще има ясно изразен ефект, но както казах това е повече експериемент отколкото необходимост.

petko1980

Июли как дозираш АВСД по предписание или слагаш по малка доза от предписаното.Гледам че дозировката е спрямо консумацията на калции или се лъжа?

Стоян Михов

Аз не мисля, че имаш нужда да слагаш ABCD на този етап от развитието на аквариума ти, особено ако сменяш редовно вода, виж там аминокиселини и витамини и храни е ок.
Ще се включа с коментар за микроелементите, но с бележката че съм или поне вероятно след известно време ще бъда заинтересовано лице :). Дозировката на Colors ABCD  е или спрямо калция или на база измерени стойности на някои от елементите (изчислението обаче, ако не ползваш техния калций е много объркано и неясно и оттам също идват грешките), незнайно защо е базирана на калция, тези елементи нямат нищо общо с калцификацията на коралите. Имайте едно наум като ги дозирате, моят аквариум пострада от предозиране и знам още четири случая у нас (това беше една от основните причини да започна да си правя добавки за мен). Предозирането основно е от Калий, Бор и Йод ( Аз пострадах с Йод и Бор, калия го бях спрял така или иначе, защото го мерех месечно) и се наблюдава основно при системи с по-голяма консумация на калций и по-редки смени на вода и когато се долива на база калция. Според мен няма смисъл от ежедневното добавяне на калий, има достатъчно добри тестове на пазара и е по-добре той да се дозира спрямо консумацията, веднъж на 3-4 месеца, а не ежедневно, същото е и за Бора. Йода и Желязото е хубаво да се дозират ежедневно, когато са в малки дози се окисляват/изразходват/ изхвърлят от скимера за часове, но в никакъв случай не трябва да са обвързани с консумацията на калций, може да се натрупат в оргомни количества - в два от случаите йода се беше натрупал 100-300 пъти над нормата. За съжаление не мога да кажа каква е разумната доза, нямам представа какви са концентрациите на повечето им продукти. Една идея по-сигурно е, ако се дозира спрямо измерените нива на някои от елементите, но за тази цел трябва да имаш тестове за калий, йод и желязо, и пак трябва да се внимава, от една страна защото тестовете имат своите специфики (специално за желязото) и от друга, защото според Ред Сий препоръчителните нива желязо в аквариума са 0.15 мг/л - в природата е близо 300-1000 пъти по-малко, бат Ранди много пъти го е отбелязвал и е недоумявал защо препоръчват такива нива. Аз също не бих сложил толкова желязо в аквариума. Пак да сложа дискламера, че съм заинтересовано лице.

И едно предупреждение да сложа, понеже видях из разни продукти. Внимавайте при използването на продукти за аквариуми, в които се казва, че съдържат барий, (обикновенно това са калциеви добавки). Всички разтворими соли на бария са отровни за човека (а ако не са разтворими, те нямат смисъл за аквариума), една от разпространените силни отрови за плъхове е всъщност бариев карбонат. А нуждата от бариев йон в аквариума е меко казано дискусионна, той си е просто химичен двойник на калциевия йон, (също като стронция) и затова се включва в скелетите на коралите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Цитат на: petko1980 - 08.11.2016 10:05
Юли как дозираш АВСД по предписание или слагаш по малка доза от предписаното.Гледам че дозировката е спрямо консумацията на калции или се лъжа?

Днес видях поста ти за положителното развитие на системата с новото осветление и скимер. Поздравления, все така да върви. Направи ми впечатление, че смело дозираш микроелементи и то в доза, която ми се струва много висока за твоята система. Мислех да пиша нещо по въпроса, но Стоян, както винаги, беше достатъчно изчерпателен  *DRINK* .

Конкретно на твоя въпрос. От препоръчаните от РС начини за изчисляване на дозировката най-разбираем за мен беше по консумацията на Са. По изчисления трябваше да добавям 2мл/д от всеки. За по-сигурно започнах с 1,5мл/д. След около 20 дена дозиране не видях никакъв положителен ефект, по-скоро обратното. Установих, че едва при 0,5мл/д (т.е. 4 пъти по-малка доза от препоръчваната) в с-та нямаше видими негативни реакции. Явно в този момент нещо яко се предозираше, но какво - "кой,кой да ти каже" както пееше Тодор Колев  :-D. Ако сега се върна 1,5 година назад може би (щото си е цифра) бих пуснал един Тритон тест и според него бих дозирал. Сигурен съм, че тогава резултата щеше да е друг. С това приключи добавянето на трейси в старата система. За новата не съм решил как ще действам, много съм далече от този етап. Със сигурност ще търся по сигурен критерий за дозирането на микроелементи. По въпроса очаквам и Стоян да стане официално заинтересован.  :whistle:

М/у другото какъв е новия скимер?       

petko1980

 Значи да изчакаме всички.
Мерси за изчерпателните отговори и примери.

Публикациите са слети: 08.11.2016 21:21

Скимера е неос 120 .Купих го за един друг проект който няма да се осъществи предполагам.Сигурно е малък за този аквариум ,но работи с пъти по добре от аква медика .Скоро ще пътувам навън и сигурно ще купя АТИ ,но да поживеем пък ще видим. :-)

trex700e

Аз лично предпочитам новата серия на Корален Зухт Coral system 4:
https://www.seasideaquatics.com/catalog/4323/korallen-zucht-complete-coral-system-kit-500ml.jpg

Единственото, което има като минус, е цената, но това е минус за големи по 250 галона аквариуми , което е сравнително рядко в Б-я.
Един колега в Reef2Reef (тука е темата https://www.reef2reef.com/threads/redsea-colors-program-or-korallen-zucht-coral-system.253879/)
отначало тръгна да ги ползва и беше много доволен , много по-доволен от Ред Сий ,защото освен ,че има по-добри резултати и е в пъти по-лесно дозирането, даже няма какво да се обърка , за разлика от Р.С. където уж за по-лесно беше направено да се дозира според Калция , което нещо не се получи ,много хора започнаха да се оплакват от странични явления, след което Р.С. пуснаха някакъв набор тестове за АБЦД и уж всичко потръгна. Но като платиш стотина лева за тест и се скапеш от мереници, та голямата далавера.

Друг плюс е, че тези не са базирани на ЗеоВит програмата , даже в инструкцията пише , че не е препоръчително за аквариуми под ЗеоВит. Аз съм се запасил с 500 милилитровите и за 260 литра аквариум ще ми стигне за много време. 100 евро излизат 4те, смятайте колко уж са по-скъпи от Р.С. Пак си се подават Mg,Alk,Ca както е традиционно. 

На мен ми е много любопитно какво сте направили с АБЦД - още ли го дозирате спрямо Калция или сте купували този черния комплект тестове Trace Colors Pro, че да мерите с него АБЦД-то?

Сега съм на етап нов проект, в който ще се опитам да използвам всичко на Корален З. , което може да се използва без зеолит-като бактерии, корал снол , зеоспур и т.н. и Корал системата ще е от основните добавки. Само да се подбере правилната сол и ще стане, да се надяваме.


trex700e

Започнах да добавям КЗ Корал систем -за мен е от шише 1,2,3 и 4 по 5 мл седмично,но аз добавям по 2мл. седмично.
Избиха кафяви водорасли, явно нещо съм объркал:
1.Много са ми малко фраговете.
2. Кафевите водорасли са резултат от това, че минах от течния вълерод към хетоморфата.
Добавям си всичките храни, витамини и аминокиселини!
Ето:
! No longer available

Адски ми е любопитно какво би станало ако добавя и ЗеоСпур2 ....логиката е, че след като добавям цялата храна аминокиселини , витамини и т.н. не би трябвало да умори коралите, ама ме е шубе.

Ilianidis

Кафявите алги са ти от трейсите и най-вече желязото в тях.Напълно възможно е и циано да имаш скоро време.

trex700e

Цитат на: Ilianidis - 15.02.2018 18:02
Кафявите алги са ти от трейсите и най-вече желязото в тях.Напълно възможно е и циано да имаш скоро време.

Според теб, малко ли са фраговете за такива добавки?(предполагам ми виждаш аквариума на видеото)

Ilianidis

Не познавам съдържанието и количеството съставки.Просто трябва да се внимава с добавянето им.Твоите корали спокойно могат да бъдат цветни и без добавянето им.