• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Циано или Red slime algae

Започната от Стоян Михов, 07.07.2013 11:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

ludiqdoctor, умалително - покровителственото обръщение го запази за децата. Опитай се да спазваш добрия тон, знам че ти е много трудно. Интересно къде ли съм казал, че калиевият перманганат е жълт прах? Имах един професор по екология, първият в България, който беше написал в учебника си по Екология - "Резервата ........... е особено красив през пролетта, когато люляците цъфнат и му предават прекрасен жълт цвят." Надявам се да не съм достигнал неговото ниво  :-D. За мое сведение много добре знам как изглежда калиевия перманганат, но вероятно трябва малко съобразителност за да се сетиш, че това което не съм виждал вероятно е chemiclean (как съм живял досега без да видя cemiclean  не знам  *JOKINGLY*). Обърни внимание, че това което си се опитал да цитираш е превод - виж филмчето от линка на минута 3:15 какво пише, ако четеш английски, можеш да обясниш на автора какво съдържа.

А съвсем отделно от темата прочети тук какво съдържа или по-точно не съдържа chemiclean: http://www.marinedepot.com/Boyd_Chemiclean_Red_Slime_Cyano_Bacteria_Remover_Red_Slime_Cyanobacteria_Remover_Medications-Boyd_Enterprises_(Chemi_Pure)-BE1115-FIMERM-vi.html

Даже ще те улесня с копи пейст:

Oxidizes trapped organic sludge and sediment.
Clarifies aquarium water to crystal clear.
Promotes ideal enzyme balance.
Contains no phosphates, algaecides or erythromycin succinate.

чакай да направя един груб превод за всеки случай:

Окислява уловените органични отпадъци и седименти.
Пречиства аквариумната вода до кристално чиста.
Предлага идеален ензимен баланс.
НЕ съдържа фосфати, алгициди или Еритромицин сукцинат.


Като искаш спори си с тях  :-D, макар че и на тях сигурно им е писнало от дървени философи.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Аз си спомних случая когато ми се появиха тези алги. Тогава в аквариума имаше слабо течение заради обитателите в него. Замърсих водата като слагах с живата храна и част от субстрата от мястото където се снабдявах с нея. А той беше предимно от тиня. Как се справих с проблема:
1. Сифонирах филтъра и аквариума
2. Изчистих всички алги по камъните
3. Смених 80 % от водата
4. Спрях осветлението
5. Увеличих движението на водата

Сега вече като са изминали няколко години и нямам вече този проблем
само някъде го забелязвам в много малки количества по субстрата,
но той лесно се премахва като физически го остранявам и
минава през филтрацията, а от там в мивката и мръсният канал.
Мисля си, че алгите са  се появили от замърсяването на водата,
слабата филтрация и течение. Ето първото което ми идва наум - ами
ако в аквариума имаше 30 ватово ув вместо 11 ? Или скимера е най - добрият ?

Ето пример за аквариум където не са се появявали тези алги:
Аквариум със слабо течение, много слаба светлина и замърсяване на водата с една цаца на седмица. Храната се изяжда от обитатела още докато я пусна. Нямам скимер, ув или озон. Но има много субстрат за биологична филтрация. Вода само доливам. В аквариума няма алги, камъните и пясъка са чисти.
Aу, ау

sano-pets

явно циано-бактерийте са т.н. условно-патогенни микро-организми за аквариума - има ги във всеки аквариум, малко са и не създават проблеми, и когато условията се променят , БАЛАНСА се наруши - се  развиват бурно и ги виждаме!

Явно е, че баланса може да се наруши във всяко отношение - светлина, движение на водата, филтрация и т. н. И за всяко бурно развитие на цияното трябва да намерим конкретнато условие, което ни се е нарушило - и него да поправим ( да сменим лампите, да добавим хранителни вещества за полезните бактерии, да се изчисти органиката... ) .

Така, че поставете първо диагнозата а след това лекувайте!!!

Станислав

Стоян Михов

ето още нещо за цианото, но на английски. Ако остане време може пак да попреведа малко. http://thenanoreef.co.uk/forum/showthread.php?2885-Cyano-Myths-facts-and-cures-(hopefully)&highlight=cyano

Това го намерих когато започнах да търся в нета, защото забелязах, че цианото ми постепенно изчезва, но в момента, в който направя голяма смяна на вода и пак се появява, въпреки че не е толкова забележимо. Този факт го описват и тук. Общо взето първите големи смени на водата го карат да започне да изчезва, но ако се прекали с тях, те започват да го стимулират заради химическият дисбаланс, който се появява.

Освен това тествах заразността му, опрях един чисто нов камък до друг с циано, за около час, нищо видимо не се случи, обаче един ден след това в едно ново аквариумче, на мястото което беше опряно започнаха да се появяват пурпурните нишки, другият камък - контролата в същия аквариум си стои така и никакво циано не се наблюдава. Явно се предава основно при допир, вероятно по вода е доста по-бавно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз съм забелязал на два пъти атака от циано и то след засоляване.Биофилтрацията се затруднява,много организми са подтиснати и след сваляне на солеността в нормите имам засилена дейност и пеноотделяне,което в рамките на две три седмици се оправя и цианото изчезва.Така че следете и поддържайте и този показател,а скимера задължително трябва да работи правилно,не се ли регулира и прави профилактика,то ви очакват изненади.При мене веднъж се беше калцирала тръбичката за въздуха и не усетих как е намалила функцията му.Отделно трябва често сифониране на дъното.В момента пък ме нападна някаква зелена слуз подобна на циано,но свежо зелена и полепва и по здравата тъкан на коралите,като ги задушава.Рибите не я ядат,охлювите не знам.Алги нямам никакви,нитратите са 2-5,а това чудо пълзи по дъното.

Стоян Михов

Така както го описваш си звучи като зелено (оригинално :)) циано.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Мда,не знам дали се стигна до тази истина,но истинското съдържание на хемиклийн е еритромицин сулфат,това са резултатите от изследване в Германия,а скриването му от съдържанието е търговски трик,,поради по-ниската цена на антибиотика.