• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бриопсис(Bryopsis)

Започната от ZIRO, 26.01.2017 11:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ZIRO

Знам че доста хора се борят, къде успешно, къде не, с тази гад бриопсис.
Следя доста теми по чуждите форуми, където хората буквално експериментират с премахването му.
Искам да споделя една значително нова тема по въпроса, където има съществен напредък и много добри резултати, а именно третиране с флуконазол!

http://www.reef2reef.com/threads/my-battle-with-bryopsis-using-fluconazole.285096/

Аз лично не съм пробвал, за момента почти съм се изчистил от брипсиса. Моята битка с него бе добавянето на водороден пероксид, комбинирано с механичното му отстраняване(на туфите) и четкане на камъните с четка за зъби.
Пробвал съм и с Kent Marine Tech M Magnesium, с повишаване на магнезия, но се се получи. Впоследствие прочетох, че са сменили формулата на препарата и вече не е така ефективен срещу бриопсис.
Ако някой друг е водил битки по темата, моля да сподели опита си!
*DRINK*

Стоян Михов

Мисля, че всички сме имали бриопсис в аквариумите си и май всички сме го преборили :). Бриопсиса както и останалите фази от цикъла в аквариума си е нещо нормално и в момента, в който се стабилизират показателите на аквариума си изчезва сам. Когато се задържи по-дълго от няколко месеца означава, че нещо не е наред с аквариума и е по-добре да се работи в посока премахване на причините, а не опити с разни лекарства. Просто трябва да се опита всичко с много търпение преди да се сложат лекарствата в аквариума - те винаги вредят и на нещо друго, без изключение.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Да питам понеже май ще се окаже че и тази гад няма да ми се размине -  някой преборил ли се е с бриопсис без да се фокусира конкретно в/у това т.е. както Стоян казва , че при стабилни параметри изчезва от самосебе си? Питам понеже четейки из форумите оставам с впечатление че хората се борят година че и повече без да постигнат успех .От тях има акваристи със солиден стаж ( един беше 16г с морски аквариум) - едва ли не са се научили как да поддържат стабилни параметри. Отделно казват че това е алга която не се влияе практически от нищо (съотношение нитрати/фосфати/светлина / cuc...)
Аз смятам да изчакам да се преборя с другите алги които имам и ако тази остане , едва ли ще имам търпението да я чакам 1-2 години да се махне сама.
Някаква идея откъде може да се намери  fluconazole - в темата на r2r го поръчват от сайт ( произход на препарата -Китай) но предполагам ако поръчам оттам няма да мога да го получа тук
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

tonino

Цитат на: beonedge - 29.01.2017 10:29
Някаква идея откъде може да се намери  fluconazole - в темата на r2r го поръчват от сайт ( произход на препарата -Китай) но предполагам ако поръчам оттам няма да мога да го получа тук
От аптеката.

ZIRO

Както ти е казал Андон, в всяка една аптека има флуконазол, ето ти примерен продукт:

https://s30.postimg.cc/nr8nlf4ep/20111221074532flukonazol.jpg

beonedge

Благодаря за информацията :) аз ще изчакам да остане само бриопсис и тогава ще пробвам с флуконазол
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Ilianidis

Дали влияе на други алги,най-вече златните алги,които имам и по никакъв начин не могат да се премахнат.Фосфатите ми са нула,бистра водица на ред сий теста.Винаги ниски,в което се съмнявах ,че може би не отчитам правилно цвета,но с мерене на осмозна вода цвета си е същия.Никакви алги по камъни и стъкла,малко бабъл,които не пречат и тея слузести златни алги са ми голям проблем.Не искам да затъмнявам,но накрая и това ще се прави,ако не пробвам с това.

beonedge

В темата пишат че не влияе на други алги ...но още не съм я прочел цялата. За другите алги ползват Vibrant
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

diabolique

Имах бриопсис в продължение на 3-4 месеца. Пробвах единствено повишаване на магнезия, което не даде никакъв резултат. Растяха туфи които направо поглъщаха коралите, за 2-3 месеца бяха се разнесли из целия аквариум, оскубя ги най-старателно, почиствам камъните там където ги достигах и след десетина дни всичко е на туфи отново. Камен ми каза че е имал и с времето са отслабнали и са изчезнали, така стана и при мен, в един момент взеха да намалят и свиват, докато изчезнаха на цяло. Склонен съм да вярвам че е имало някакъв дисбаланс в аквата, или просто си изконсумира това с което се храни. Не забравяйте че алгите се появяват при не правилно съотношение на нитрати-фосфати, дали трябва да са ниски, дали високи, мнения най-различни от знаещи и незнаещи. В момента пак се показа бриопсиса при мен, това което се случва в моята система в момента, е че завиших нитратите при много ниски нива на фосфати (дисбаланс). Според мен не слагайте лекарства, търпение, скубане и както казва Стоян, стремете се да поддържате стабилни параметри

beonedge

30.01.2017 10:15 #9 Last Edit: 31.01.2017 20:56 by beonedge
То добре " търпение и скубане" но при мен е доста , не е работа да го скубя . Но щом казвате че има надежда да се махне от само себе си , си давам 6 месеца- ако не е тръгнало да си заминава дотогава , почвам с химията - там празно няма ( поне в темата успеха е 100%ов и нямат никакви странични загуби)
Аз и не съм напълно сигурен дали е бриопсис понеже като сложа таралежа на камъка го пасе , но сякаш гледа да се разкара по- бързо от този камък :)

Публикациите са слети: 31.01.2017 20:56

Днес обиколих близките аптеки - продава се само ФУНГОЛОН , това:
http://apteka.framar.bg/30022448/%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81-150-%D0%BC%D0%B3-4
Притеснява ме че освен  флуконазол 150 mg , съдържа още : лактоза монохидрат; прежелатинизирано нишесте; силициев диоксид, колоиден безводен; магнезиев стеарат.
Та , може ли да се използва този препарат ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

ZIRO

Здравей, аз третирах аквариума с флуконазола от линка който съм пуснал по-горе, не съм имал никакви проблеми с рибите и коралите, изчисти ме от бриопсиса перфектно. Вече мина почти година от третирането, не виждам да има някакви последици в следствие на флуконазола.