• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

All in One биопелети

Започната от Стоян Михов, 08.12.2014 23:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ojo

Във връзка с добавянето на различни въглеродни източници в аквариума попаднах на една статия свързана със захарта. Можете сами да прочетете
http://www.accessexcellence.org/WN/SU/coral_bact_oct06.php
много добре написано.
Имам едно питане понеже аз не съм имал фосфати в аквариума, какво не му харесвате на GFO не работи ли или бързо се запълва неговия капацитет.
Лек ден и всичко най.

Стоян Михов

Доста си поиграх да намеря какво всъщност казва горепосочената статия, в крайна сметка достигнах до оригинала и съвсем естествено, отново тук имаме пресилване на научните трудове и вкарването им в аквариумна логика без голямо основание.
Експеримента, който са правили учените е следния: слагали са корали в малки ПВЦ кутии от по 100 мл всяка и са сменяли 100% от водата на тази кутийка напълно автоматично на всеки 7 -8 минути. Водата е била естествена морска вода, в която са инжектирали лактоза в концентрация 25мг/л. Т.е. всеки 7-8 минути в кутийката е идвала свежа концентрация от 25 мг/л лактоза. В резултат на това е установено, че при 30 дни такъв режим коралите започват да се избелват и умират (направо се учудвам как са издържали толкова). Откъдето идва изводът на учените, че органичния въглерод подхранва бактериите в тялото на коралите и последните умират.
Мисля, че няма нужда да обяснявам каква е разликата между експеримента и условията в аквариума. Направих някои изчисления - 25 мг/л лактоза се равнява на малко над 1000мг въглерод на 100 литра аквариумна вода, количество което се постига при дозирането на около 6.6 мл водка на 100 литра аквариума вода.

Цитат на: ojo - 01.02.2015 09:29
Имам едно питане понеже аз не съм имал фосфати в аквариума, какво не му харесвате на GFO не работи ли или бързо се запълва неговия капацитет.

Със сигурност си имал и имаш и в момента фосфати в аквариума.

Кой е казал че не го харесваме GFO-то? АКо се замисля на мен това, което не ми харесва е цената му, качествените си струват пари и не са малко перо в бюджета, освен това има нужда от реактор.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Аз също не съм казал, че не харесвам ГФО -то, но има някои недостатъци, които ме дразнят - основния е способността му да коагулира (да става на бучки), независимо от типа на реактора, в който е поставен и нуждата в следствие на това от време на време да се вади и да се третира. Второто е нужда от добро промиване преди поставянето му в аквариума - има доста прах. И може би най-важното - новите смоли са доста по-евтини, на база "производителността" им. А и все пак новостите развиват хобито, правят го по-лесно и по-достъпно :)

Стоян Михов

Ъпдейт на ситуацията с биопелетите, днес измерих консумацията, от 19 декември, до днес - 15 март (почти три месеца) е около 50-60 мл. Нитратите са около 0,2 мг/л, фосфатите са под 0,01 мг/л. Храня все така 3-4 кубчета замръзена храна (около 10 -12 грама) на два пъти. Пелетите са 650 мл, като днес добавих още 50 мл да компенсирам изразходеното и отнова станаха 700 мл, в интерес на истината, мисля че 700 мл са ми много и постепенно ще ги намалям. Ако консумацията се задържи така - около 20 мл на месец, мисля че това ще е един от най-евтините въглеродни източници и фосфатремуър в същото време.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Здрасти стояне пусни някое фото на реактора за пелетите.И не е ли от значение колко животни имаш в аквариума,не само колко храна им се дава.Чакаме снимки.

Стоян Михов

рекаторът ми е FMR75, който съм пригодил за циркулационен. Снимка трудно ще направя, реакторът е в съмпа, а съмпа ми е обвит с изолоция, тъй като е в отделно помещение.
Разбира се, че е от значение и броя на животните в аквариума, но количеството на храната е по-важно, защото аквариума е затворена система и ние трябва да изхвърлим точно толкова количество органика от аквариума, колкото вкарваме с ежедневно с храната минус една малка част, която отива за изграждане на телата на аквариумните обитатели и за осигуряване на енергия, но тя е много малка част.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Здравейте, да повдигна малко темата. Дали някой от вас продължава да ползва АО пелетите? И ако е така, кажете наблюденията ви година по-късно. Интересувам се, защото се чудя дали да мина на този тип премахване на нитрати и фосфати, вместо смолите които ползвам в момента.
Благодаря.

aonsu209

Аз продължавам да ползвам и за сега съм доволен. Храня обилно и нитрати са между 0-2ррм, фосфати не знам, защото не меря.


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Аз моите ги спрях, защото ми се задръсти реактора с бактериален налеп и стана мазало докато ме нямаше. Освен това имах затруднения да го регулирам правилно и постоянно ми докарваше нитратите до нулата, въпреки че го направих рециркулационен. С нопокса (водка/оцет) ми се струва по-лесно, а резултатите са съпоставими - плюсовете и минусите са като при  всеки друг карбонов източник.
А със смолите как излиза като пари?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

В стария аквариум 55л чиста вода ползвах SeaChem Purigen 100мл около 9месеца, нитратите винаги бяха 0, в последствие го махнах но нитратите си останаха нулеви, рядко ги мерех вече даже. За фосфатите ползвах в началото SeaChem SeaGel 100мл, за около два месеца, после слагах в торбичка 50грама SeaChem PhosGuard, познавах кога е за смяна по зелените алги които излизаха, горе долу два месеца караше и фосфатите бяха 0.
Сега за старта, за около 130л чиста вода, пак съм си сложил Purigen 100мл, който ще махна в последствие и 60гр PhosGuard с торбичка.
За момента не хващам нитрати и фосфати.
Цена за 250мл PhosGuard - 17.70лв
Цена за 100мл Purigen - 25.70лв - като този съм го регенерирал вече три пъти.

Стоян Михов

Моето мнение е: щом нещо се е доказало да работи при теб, не го променяй :). И като цена излиза доволно евтино.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Да ти кажа и аз това си мисля, в малкия аквариум смолите работеха отлично. Ще видим сега в по-големия.
Помислих за промяна, защото нали всички казвате, че не е хубаво да се поддържат нулеви стойности. За момента ще остане така, като по узрее малко аквариума ще го мисля!
*DRINK*

Стоян Михов

Че не е хубаво стойностите да са нула, не е. Но и пелетите и течния карбон могат да докарат нитратите до нула, също както смолите. Всичко е въпрос на правилно дозиране. Сигурен съм че ако си поиграеш дозата на пюригена ще можеш да поддържаш някакви нитрати. Пюригена всъщност не премахва нитратите директно, така че дори да започнеш да дозираш нитрати няма да имаш проблем


Sent from my iPhone using Tapatalk
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Ок, благодаря *THUMBS UP*. Ще експериментирам с дозите няколко месеца и ще споделя резултатите.