• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 12:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на цихлидарник

Започната от techobg, 20.12.2016 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

techobg

Здравейте,
след кратък застой, реших да си направя един малко нестандартен аквариум.
Казвам нестандартен тъй като, мястото ми е ограничено и трябва да е с две лица(преходна стена 30см дебелина).Реших да бъде цихлидарник, тъй като няма да ми се налага много често да ровя и да кастря растения(имах растителен, но така и не издържах с него :) )...
След кратко събеседване с жената(казах и че, ще е много естетично и красиво )решихме да действаме веднага :)...
Първия ден мина в чупене на стената,(прах до безобразие) като отвора беше с размери 110/65/30
Решихме да бъде с рамка от пдч 18мм. тъй като не сме много добри в финната шпакловка и изправянето на ъгли :)
Аквариума реших да бъде с размери(толкова ми позволява стената)90/40/30 около 115 л.(исках повече, но няма)като предполагах, че ще е достатъчен за 12-15 рибки.
След дълги 10 дни чакане монтирахме и рамката и аквариума.Сдобих се с кварцов пясък 1.2-1.6мм
и с вътршен филтър 1600л./h(мислех си за външен, но на този етап мисля, че няма нужда), нагревател ползвам от стария аквариум 50ватов.
Тъй като, не мислех да слагам растения(нито едно)при предварителните аранжименти на "локвата"ми се видя някак си пусто без тях, та реших да вкарам един Анубиас и Криптокорина.
Осветлението реших да е лед лента RGB 74вата smd 5050, 60 диода на метър, което е с управление и може да се намалява интезивността на светлината.Нарязах лентите на по 90 см. и ги залепих на капака, който също си направих от пдч(съжалявам, че ползвах същия профил 18мм.,но нямаха друг за момента, мнооогоо тежък...)
Старт на аквариума 14 декември.
Днес пуснах първите рибета :)(нямах търпение, а и използвах вода от работещ аквариум)
Тъй като нямах късмет да си намеря Pseudotrofeus solousi, пуснах 3бр.Labidohromis caeruleus, 3бр.Melanochromis auratus и 3бр. Анциструси
Ще трябва още да се пипне, но всичко с времето си.

Поздрави!




Деян

Айде, добре дошъл (отново) в хобито значи, чакаме снимки!  *DRINK*
Поне за мен вградените в стена аквариуми са рядкост и са ми доста интересни. Я кажи, какъв клиренс си оставил над него, как стои въпросът с обслужването и къде е прибран филтърът (ако е външен де).  :-)

techobg

Здравейте,
клиренса е около 10см.(капака е 6см.)....видимо пространство 4см.
Филтъра за сега е вътрешен, който за този обем на аквариума изглежда доста голям(но засега той ще присъства)Иначе има скрин под него в който са кабели и разклонители, всичко друго е в стената.
Има още да се поизпипа откъм визия.
С обслужването мисля, че няма проблем, тъй като съвсем свободно може да се "бърника"в него.

Поздрави!

Ivan_S

Добре дошъл при африканските цихлиди. В твоя обем аквариум няма да можеш да отглеждаш повече от 8-10 бр. дребни Мбуна. Мисля също, че комбинацията между церулеуси и ауратуси не е много удачна. Първо, церулеусите стават едри риби по принцип и им трябва обем. Като цяло са кротки. Второ, ауратусите също стават големички, но са доста по-агресивни от церулеусите. При такава малка бройка и от двата вида, след като израстат, по всяка вероятност ще има проблеми. Най-вероятно церулеусите ще страдат, освен ако не израстат доста по-бързо от ауратусите и не завладеят аквариума. Наистина за твоя обем най-удачно би било да отглеждаш саулоси (аз съм със сходен обем и отглеждам само такива риби), но много трудно ще намериш вече такива, особено Тайван риф. Според мен трябва да се преориентираш към видов аквариум. Ако много те кефят ауратусите, не знам, може би само тях си остави, примерно 6-7 бр. Поне имат различно оцветяване мъжките и женските.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

Да, но е много трудно да останат двама мъжки Ауратуса.
По добре да ги смени с Мангано.
Трофеос ред топ чилумба бият лееко на саолоси.
Метраклима ломбардой също са вариант.

Ivan_S

Ломбардои може да са вариант, макар и те да не са съвсем послушни. Като цяло препоръчвам видов за този обем, с един мъжки.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Благодаря за съветите, ще се вслушав в тях въпреки, че аквариума ми изглежда доста "сух" и пуст...
Днес взех още 3бр.(но по-малки по размер)ауратуси,а цауреусите мисля да ги връщам.
Чакам другата седмица(поне така ми обещаха)7-8 бр. псевдотрофеус саулоси и мисля да ги оставя така - 6бр. ауратус + 7бр. саулоси.
Как мислите ще съжителстват?

Поздрави, скоро ще пусна и снимки на аквата...

geshi

Цитат на: Ivan_S - 21.12.2016 21:48
Ломбардои може да са вариант, макар и те да не са съвсем послушни. Като цяло препоръчвам видов за този обем, с един мъжки.

Абе лоши са, ама от аураос по лоши не съм срещал.
А пък и според мен са по красиви. Друг вариант е при лабидохромисите да пусне Ацей итунги, черни са, при дволицев аквариум ще се виждат хубаво.

kamos

Ако не си сложил подложка под грунда вади всичко и слагай подложката! Мбуна ровят страшно много. При този размер на дъното най-добре ще е видов аквариум както Иван ти препоръча. Вътрешния филтър няма да може да се справи с натоварването. Освен него можеш да предвидиш канистър или топ филтър.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ivan_S

Цитат на: techobg - 21.12.2016 22:05
Чакам другата седмица(поне така ми обещаха)7-8 бр. псевдотрофеус саулоси и мисля да ги оставя така - 6бр. ауратус + 7бр. саулоси.
Как мислите ще съжителстват?

Докато са малки, ще се търпят някакси. След това в този обем или ще се избият, или ще са подтиснати и може би няма да се оцветят както трябва. Според мен общата бройка е голяма. Започваме да се повтаряме с коментарите и препоръките, за това премисли и вземи всички мерки, за да не страдат животните, а и ти впоследствие :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Решението е взето :) остават само ауратосите.
Ще разкарам и вътрешния филтър(мнооого обемен,заема цялата лява страна)и ще поръчам един външен 1400l/h .
Притеснява ме това, че акварума е двулицев и аранжирането малко ме тревожи.Разполагам с 2бр.еднакви речни камъка + един по малък плосък.Само за тях има място :)

Поздрави!


geshi

С три камъка и Ауратоси ще гледаш как един пребива всички и накрая ще остане сам, това е 90% сигурно.

Ivan_S

Подреждай камъните в далечния ъгъл (ляв или десен, зависи от кои страни ще се гледа аквариума). Така от всяка страна ще се виждат и няма да изглежда неестествено. Е, няма гаранция, че ще ти хареса, но поне една идея как да опиташ. Само не слагай камъните и филтъра от една и съща страна, защото камъните ще спират потока към филтъра и ще затрудняват работата му. Нарисувай си дъното в някакъв мащаб и фантазирай. Все нещо ще ти допадне ;). Колкото повече камъни, толкова по-добре. Често броят и подредбата на камъните имат решаващо значение за подтискане на агресията. Всяка риба трябва да може да се скрие някъде, защото както казва колегата по-горе, ауратусите хич не са дружелюбни.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

22.12.2016 16:39 #13 Last Edit: 22.12.2016 23:04 by techobg
Довечера ще снимам как е аквариума до момента(работещ и нареден с това което имам).Ще се радвам на идеи от ваша страна относно подредбата.
Благодаря за съветите.






Публикациите са слети: 22.12.2016 23:04

Здравейте,
ето малко снимки от аквариума.

Все още не е боядисана стената(бавно съхне мазилката)


от другата страна





предна част


задна част




малко рибета








и охраната :)




Очаквам вашите мнения за аранжировката :)


tetra

Идеята ти да поставиш аквариума в стената е гениална. Очевидно, че и кучето е омаяно от новата придобивка.
След последното преместване на жилището си и точна планировка на вътрешният дизайн, обаче допуснах съществена грешка, не предвидих мястото за аквариум. Твойто решение ми подсказва да направя същото. Ще падне голям екшан, но нека минат празниците.... *DRINK*

Деян


jorobetta

Поздравления за дизайна на аквариума. Да мбуна копат здраво грунда, но при мен забелязах промяна преди около месец след последната подредба на камъните. Оттогава не съм виждал нито една дупка,яма и т.н. Така че може би зависи и от броя укрития които ще имаш в аквариума.

Ivan_S

Камъни, още камъни ти трябват - и по дължина, и във височина. С малко камъни и малко територия, при повече от 1 мъжки, войната е сигурна. Бих ти предложил към нещо такова да се стремиш - https://www.youtube.com/watch?v=sWD9jfUzq2c. *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

karadaliev

Първо честито за аквариума, и поздравления за добрата идея и най-вече за доста приличната реализация, която си постигнал.

Дори при сегашното положение вече е започнало да се оформя добре, но и аз се присъединявам към колегата Ivan_S - може би по-малки камъни, но повече и най-вече подредени повече във вертикала. Примера, който ти е дал той изглежда изключително добре и знам, че ще ти е трудно да го докараш предвид колко по-малък е твоя аквариум, но с повече желание и подходящи камъни, мисля, че е възможно.

Имай предвид само, че ако ползваш по-дребни камъни то те ще са по-лесни за разместване, може би да помислиш някакъв начин да ги закрепиш един за друг, така ще можеш да направиш случайно избрана от теб "конструкция", за която няма да се притесняваш, че може да се разпадне.

Но да, пак браво за желанието и постигнатият до тук резултат, аз в моя сегашният апартамент не предвидих достатъчно място за голям аквариум (и аз имам само 120л и няма място за повече), но в следващия мисля да ти открадна идеята и още докато го строят да ги накарам да ми оставят подобен отвор в стената директно предвиден за аквариум  :-D.

Иван Атанасов

Ааквариума е супер! Чак взех да се оглеждам коя стена да издъня в къщи.  *CRAZY*

techobg

26.12.2016 11:09 #20 Last Edit: 27.12.2016 15:02 by Деян
Благодаря!
От вчера вече е с нова визия.😀
Старите камъни са изкарани и на тяхно място сложих 3 по-големи(наложи се да местя аквариума за да влязат)😀и около 10-12 по-малки,като основните групи са 3(ляво-среда-дясно)като средна и дясна се сливат във височина с плосък камък.Не посмях да вдигам много, тъй като има опастност от падане(най високите точки са около 20-25см.)
Доста камъни останаха в кофата,но реших да не е много претрупан.Трудното беше постигането на двустранния ефект, който въпреки всичко мисля, че се получи...


Поздрави!

Публикациите са слети: 26 Декември 2016, 23:37:56

Здравейте,
малко снимки от новата визия :)









Извинявам се за качеството на снимките, не мога по-добре :)
Между другото, двойка от лабидохромисите май започнаха да се "въргалят" :)
Възможно ли е толкова бързо да се получи?

Поздрави!

Публикациите са слети: 27 Декември 2016, 13:41:00

Цитат на: Деян - 23.12.2016 09:10
Красота!  *thanks *YAHOO*
Цитат на: jorobetta - 23.12.2016 09:41
Поздравления за дизайна на аквариума. Да мбуна копат здраво грунда, но при мен забелязах промяна преди около месец след последната подредба на камъните. Оттогава не съм виждал нито една дупка,яма и т.н. Така че може би зависи и от броя укрития които ще имаш в аквариума.
Не знам кога копаят, но вече има леко разместване на някои камъни.:)
При самото редене нямаше мърдане и клатене, всичко изглеждаше наред.
Ще ги следя копачите... :)






Ivan_S

Мдаааам, определено е доста по-добре. Това е пътят. При африканските цихлиди общо-взето няма понятие като "претрупано с камъни" :). Тези риби живеят сред скали, така че е съвсем нормално да има много камъни. Е, трябва да се внимава с товароносимостта на стъклата и мебелите под тях, но иначе колкото по-високо вдигнеш камъните, толкова по-ефектно ще е.

Като гледам размера на рибите от снимките, нищо чудно да са се повъргаляли. Ще стане ясно скоро. Ако женската риба не яде, предимно се крие и бузите й са пълни, значи работата е ясна. Най-малкото може да са започнали танците, което означава, че рибите съзряват, ако все още не са, или новите условия в аквариума отговарят на нуждите им. Много често поведението на тези риби показва дали всичко е наред в аквариума. Щом имат желание за размножаване, значи средата е добра.

П.П. Предлагам ти да махнеш флейтата от филтъра. Тези риби обичат течение, използвай пълния капацитет на филтъра. Флейта можеш да ползваш, ако филтърът е много над нуждите за аквариума. Аз например ползвам вътрешен филтър без флейта 880 л/ч. номинално в 100 л. аквариум. С флейтата водата хваща ципа. Сега смятай за твоя какво е нужно :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

trifon ynev

Това е вече нещо друго!!!!
Лабидохромисите се плодят много.Минат ли 4-5-6 см. и се почват.

techobg

Цитат на: Ivan_S - 27.12.2016 17:18
Мдаааам, определено е доста по-добре. Това е пътят. При африканските цихлиди общо-взето няма понятие като "претрупано с камъни" :). Тези риби живеят сред скали, така че е съвсем нормално да има много камъни. Е, трябва да се внимава с товароносимостта на стъклата и мебелите под тях, но иначе колкото по-високо вдигнеш камъните, толкова по-ефектно ще е.

Като гледам размера на рибите от снимките, нищо чудно да са се повъргаляли. Ще стане ясно скоро. Ако женската риба не яде, предимно се крие и бузите й са пълни, значи работата е ясна. Най-малкото може да са започнали танците, което означава, че рибите съзряват, ако все още не са, или новите условия в аквариума отговарят на нуждите им. Много често поведението на тези риби показва дали всичко е наред в аквариума. Щом имат желание за размножаване, значи средата е добра.

П.П. Предлагам ти да махнеш флейтата от филтъра. Тези риби обичат течение, използвай пълния капацитет на филтъра. Флейта можеш да ползваш, ако филтърът е много над нуждите за аквариума. Аз например ползвам вътрешен филтър без флейта 880 л/ч. номинално в 100 л. аквариум. С флейтата водата хваща ципа. Сега смятай за твоя какво е нужно :).
Филтъра е 1600l/h и е доста мощен, но е много голям и заема място.Иначе върти водата дори и с флейтата и то доста добре.
Поръчах си външен, който ще монтирам тези дни.Да махам ли вътрешния или да използвам само главата?

Ivan_S

Цитат на: techobg - 27.12.2016 20:12
Филтъра е 1600l/h и е доста мощен, но е много голям и заема място.Иначе върти водата дори и с флейтата и то доста добре.
Поръчах си външен, който ще монтирам тези дни.Да махам ли вътрешния или да използвам само главата?

За механичната филтрация ще ти свърши работа. Според мен по-добре го остави с някаква гъба. Също така ще върши работа и за течението. Е, ако става прекалена центрофуга ще го махнеш или пък ще го замениш с нещо по-дребно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Здравейте,
чакам си външния филтър, но "по дяволите"не съм предвидил място за маркучите  >:o
Ако реша да го слагам, трябва пак да копая в стената, а тъкмо приключих с всичко.....
За сега нищо няма да пипам, защото за момента нямам време, а и жената ако разбере, че съм на път да създам още малко хаос в къщи ще ме линчува...
Махнах флейтата и сега е само на въздух.
Определено циркулацията е много по добра.

Поздрави!

techobg

За много години, здраве и успех в начинанията!

Имам един казус, който не знам как да реша.
От последното бърникане в аквариума, май съм стресирал рибетата.
Почти не излизат, крият се в дупките и не мърдат, само за храна като им чукна по стъклото се размърдват, и след това отново изчезват.
Само два малки Ауратуса скитат.Това е вече от близо 5 дни.То вярно, че има къде да се мушкат вече, но не е приятно да гледам празен аквариум.Пробвах и на силно и слабо осветление.
Някакъв съвет?

Поздрави!


Деян

Ми може да спреш да им тропкаш, но дори и така според мен е странно... 5 дни да са стресирани. Сигурен ли си, че няма някаква друга промяна, нещо във водните параметри?  :-(

techobg

Цитат на: Деян - 02.01.2017 13:46
Ми може да спреш да им тропкаш, но дори и така според мен е странно... 5 дни да са стресирани. Сигурен ли си, че няма някаква друга промяна, нещо във водните параметри?  :-(
Добавени два камъка(които бяха предварително преварени и изчистени), махнати 2 стръка криптокорини и флейтата на филтъра.
Друго не се сещам да съм правил.Вода не съм сменял от 7-8 дни(нямаше време).

Поздрави!

geshi

Пфф при мен около месец се бяха покрили и само се сртелкаха за храна като дам.
Намали осветлението и давай по по-малко, но по-често храна.
Два пъти ми се е случвало с малки малавийци и това (поне на мен) ми е помагало, след две седмици всичко е горе и ще ти изяде пръстите.

techobg

Цитат на: geshi - 02.01.2017 18:00
Пфф при мен около месец се бяха покрили и само се сртелкаха за храна като дам.
Намали осветлението и давай по по-малко, но по-често храна.
Два пъти ми се е случвало с малки малавийци и това (поне на мен) ми е помагало, след две седмици всичко е горе и ще ти изяде пръстите.
При мен лошото е, че аквариума е двулицев и рибите се стресират при всяко преминаване или рязко движение.... и то от всички страни!Силно се надявам да свикнат с това!
Другия проблем е, че кучето ги харесва и по цял ден седи около аквариума и им говори (лае)и това ги притеснява....при всеки лай се стряскат(чуват сигурно).Да се надяваме, че и това ще отмине.
Най хубавото е, че Лабидохромисите вече хвърлиха(10.01.2017)и сега ще очаквам потомство :)
Правилно ли съм разбрал, че ако реша, трябва да я тръскам на 15-тия ден(горе-долу)?

Поздрави!


Публикациите са слети: 12.01.2017 21:28

Забравих да отбележа нещо много важно(поне за мен), че при покупката на вторите Ауратуси(първо бяха 3 след това закупих още 3 с тенденция да ги оставя само тях)се оказа, че съм закупил Крибензиси(бяха малки и приличаха на тях, а и в магазина ме убедиха, че са такива)от които най малкия беше "убит" от по-големите му събратя(Ауратус)....но приказката не свършва до тук....
Тъй като много се колебаех какво да правя(зима е и риби почти няма откъде да се намерят, поне тук където живея)реших да взема още една женска Лабидохромис(в случая тя хвърли :) ), но в магазина видях да ми се мяркат в общия аквариум с цихлиди и няколко бройки Йохани(голями красавци)та взех и две от тях, но за да е пълна "супата" взех и два броя Синодонтис(кукувица)...

Не е добре, ще има селектиране, но просто за момента така реших.Какво мислите като съжителство относно Крибензиси, Ауратус и Йохани?

Поздрави!

trifon ynev

Крибензисите нямат място в аквариума.Като пораснат ауратосите след време най вероятно ще ги уморят един по един.

techobg

Здравейте,
минаха 2 седмици от хвърлянето на Лабидохромисите.За сега самката все още ги държи и не знам дали е време да я тръскам?При хранене полудява, тръгва да яде, но май и е малко неудобно да го прави и се отказва.Има ли вероятност да ги пусне по-рано(глада да надделее)?

Поздрави!

Ivan_S

14-ти ден от хвърлянето на хайвера си е съвсем удачен момент за тръскане. Рибките трябва да са почти оформени с малко жълътчно сакче. Гладът едва ли ще надделее, по-скоро би изплюла рибките, ако бъде стресирана. Ако решиш да тръскаш женската си предвиди съд (инкубатор), в който ще се доинкубират рибетата. Можеш да го поставиш в общия аквариум, може и в отделен, зациклен аквариум. Така или иначе, ако извадиш малки, докато станат поне около 3 см. ще трябва да ги отглеждаш в бебешки аквариум и след това ще може да ги пуснеш при възрастните. Втори вариант - оставяш женската да ги носи докрай и да ги пусне, и каквото реши естествения подбор, това ще остане. Моите наблюдения са, че от едно хвърляне оцеляват не повече от 10-15% от рибките.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Благодаря ти Ванка!
Както винаги бърз и конкретен отговор!

Действам!

Ivan_S

Цитат на: techobg - 24.01.2017 20:44
Благодаря ти Ванка!
Както винаги бърз и конкретен отговор!

Действам!

А, моля. Дано съм от полза. Действай там с каквото си решил, умната и скоро да се похвалиш :)
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Здравейте, вече мога да се похваля! 😀
Преди малко изтръсках рибето и изкарах само 9 малки.Направих набързо един инкубатор, който ще покажа и искам да съм сигурен, че ще свърши работа.
Използвах дифузьор за co2, който ми беше в растителния аквариум.
Докато им падне жълтъка ли седят в него?

Поздрави!

https://s27.postimg.cc/3zim1fsoj/1485371930672218401491.jpg

https://s23.postimg.cc/8flxoa6wb/148537197405962697281.jpg

Ivan_S

Цитат
Докато им падне жълтъка ли седят в него?

Да. Трябва добре да се усвои, става едно черно петънце отстрани на корема. Тогава започва захранването с храна на прах. Преди това не се хранят. Когато проплуват и започнат ди си плуват свободно се местят в бебешки аквариум. Това инкубаторче ще свърши работа за идните 15 дни, но после ще трябва по-широк. Рибетата трябва да има къде да плуват, точно когато растат най-интензивно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Цитат на: Ivan_S - 25.01.2017 22:50
Да. Трябва добре да се усвои, става едно черно петънце отстрани на корема. Тогава започва захранването с храна на прах. Преди това не се хранят. Когато проплуват и започнат ди си плуват свободно се местят в бебешки аквариум. Това инкубаторче ще свърши работа за идните 15 дни, но после ще трябва по-широк. Рибетата трябва да има къде да плуват, точно когато растат най-интензивно.
Мина седмица от както малките са в инкубатора.
Ще е проблем ли, ако седят там до 08.02.2017?Ще отсъствам до тогава и се чудя дали да ги местя от сега.
За другите риби предполагам няма да е проблем 4-5 дни без храна?

Поздрави!

Ivan_S

Цитат на: techobg - 01.02.2017 17:12
Мина седмица от както малките са в инкубатора.
Ще е проблем ли, ако седят там до 08.02.2017?Ще отсъствам до тогава и се чудя дали да ги местя от сега.
За другите риби предполагам няма да е проблем 4-5 дни без храна?

Поздрави!

Мисля, че няма да е проблем. До тогава ще са на около 30 дни от хвърлянето на хайвера. Зависи как се развиват, може това да съвпадне с момента на захранването им и така ще ти е точно. Принципно женските пускат малките между 23-ти и 28-ми ден и тогава започват да се хранят. Възрастните ще издържат 4-5 дни. Не им оставяй храна, само им изгаси осветлението, ако помещението ще е необитаемо.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Цитат на: Ivan_S - 01.02.2017 17:22
Мисля, че няма да е проблем. До тогава ще са на около 30 дни от хвърлянето на хайвера. Зависи как се развиват, може това да съвпадне с момента на захранването им и така ще ти е точно. Принципно женските пускат малките между 23-ти и 28-ми ден и тогава започват да се хранят. Възрастните ще издържат 4-5 дни. Не им оставяй храна, само им изгаси осветлението, ако помещението ще е необитаемо.
Благодаря за отговора! :)

Голяма краста са тези цихлиди, вече съм измислил ново място за нов аквариум,
който съм решил  да е зидан,(200/70/70) но все още търся съвети и идеи как да хвана предното стъкло? Ако, някой има информация, или е наясно как става,  моля нека сподели?

Поздрави!

Ivan_S

Цитат на: techobg - 01.02.2017 17:37
Благодаря за отговора! :)

Голяма краста са тези цихлиди, вече съм измислил ново място за нов аквариум,
който съм решил  да е зидан,(200/70/70) но все още търся съвети и идеи как да хвана предното стъкло? Ако, някой има информация, или е наясно как става,  моля нека сподели?

Поздрави!

Мдаааа, виждам че заразата е плъзнала вече при теб ...... браво, близо 1 тон, бързо се хвърли в дълбокото :-D. Ако Трифон от цихлидарите се включи, ще разбереш как стават нещата със зиданите аквариуми ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

59177

Започната от smatev


Публикации: 3
Прегледи: 1865

23514

Публикации: 7
Прегледи: 4728

59356

Публикации: 1
Прегледи: 2260

44804

Публикации: 7
Прегледи: 4134

53478

Започната от geshi


Публикации: 14
Прегледи: 6121